Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham narazie na technicsie su-vx500 i naprawdę brakuje średnicy i góry. Żeby w miarę grało tak jak chce muszę prawie na max podbić treble, ale średnich itak nie ma. Trochę jakby dźwięk był stłumiony. Z tym technicsem wcześniej grały jamo Classic 6 i tam było odwrotnie.
..
Jaki wzmacniacz mi pomoże wydobyć średnicę i górę z tych głośników? 

Mam cala „kolekcje“ tych Technicsow i zaden nie ma tej przypadlosci. I to z dowolnymi glosnikami. Zmiana wzmacniacza nie pomoze.

Jesli brakuje ci srednicy i wysokich, to znaczy, ze bas jest zbyt dominujacy. Czyli zamiast podbijac wysokie (co nie poprawi srednicy) obniz bas.

Pozycz na probe inne glosniki i ustaw je w tym samym miejscu. Czy to cos zmieni?

Czy ktos nie potrzebuje 2 Technicsow (bi-amping ) i kasetowca?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też podejrzewam uszkodzenie tych tytanów, bo miałem mniejsze Monitory - 3

i góry było sporo za dużo nawet wobec porównania słuchawkami.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak na mój gust:

Opcja 1: uszkodzenie wysokotonowych... a może nie ma blaszek łączących terminale?

Opcja 2: nietrafienie w gust i typowa dla takich konstrukcji górka na 100Hz - można spróbować wsadzić gąbki w otwory BR.

Opcja 3: akustyka - trzeba pojeździć kolumnami po pokoju.

-----

Wymiana wzmacniacza przy kręceniu gałką treble prawie do oporu nic tu nie zmieni.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Mam stx f140, podłączone do sony str de487 grały bez basu (nawet ustawionego na maksa), z cofniętą średnicą. Zmieniłem ampli na hk avr 132 i głośniki grają zupełnie inaczej, potrafią zejść dość nisko, świetnie złychać gitary - tak jakby wychodziły na pierwszy plan. Ja się nie zgodzę, że wzmacniacz nic nie zmieni ale moje doświadczenie jest nie duże 🙂

Amplitunery KD potrafią z dźwiekiem zrobić cuda, zazwyczaj nie są to cuda pozytywne. We wzmacniaczach stereo takie rzeczy się nie zdarzają.

BTW czy ktoś poza Tobą pisał, że wzmacniacz nie zmieni nic? Gałka treble prawie do oporu to jakieś +7-8dB, wzmacniacze hifi w zakresie 20-20000kHz różnią się o około 0dB

Obstawiam ustawienie Sony na małe fronty, a wtedy procesor bas przekierowuje

właściwie w całości na subwoofer. Amplitunery mają wiele ustawień dość trudno

dostępnych z pobieżnego przeglądania menu.

@dymekbandito  - co z kolumnami - uszkodzone, nie do końca

podłączone, czy zwrócone 😉 ?   Pewnie sprawne ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, audioburak napisał:

właściwie w całości na subwoofer.

A słabiutki amlituner KD z malutkimi końcówkami mocy pod plastikowe satelitki, to jakby go nie ustawiać - basu nie uciągnie.

11 minut temu, audioburak napisał:

podłączone, czy zwrócone 😉 ?   Pewnie sprawne ...

...a kupione w ciemno i w gust nietrafione.

48 minut temu, audioburak napisał:

właściwie w całości na subwoofer. Amplitunery mają wiele ustawień dość trudno

dostępnych z pobieżnego przeglądania menu.

No nie, akurat potrafię ustawiać sprzęt jaki posiadam, więc fronty jak i center był "large". A przy graniu muzyki to sony dawał trochę basu dopiero jak słuchało się głośno.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

BTW czy ktoś poza Tobą pisał, że wzmacniacz nie zmieni nic? Gałka treble prawie do oporu to jakieś +7-8dB, wzmacniacze hifi w zakresie 20-20000kHz różnią się o około 0dB

Sam pisałeś wcześniej, że to kolumny definiują dźwięk a nie wzmacniacz 😉

7 minut temu, Paweł Klemens napisał:

Sam pisałeś wcześniej, że to kolumny definiują dźwięk a nie wzmacniacz 😉

A co sobie do tego dopowiedziałeś?

1 godzinę temu, audioburak napisał:

podłączone, czy zwrócone 😉 ?   Pewnie sprawne ...

Jest dobrze. W sobotę jadę kupić nada c326bee. Podłącze i zobaczymy. Po kilku dniach słuchania uważam że jest dobrze. Środek wrócił jak gałkę bassu ustawiłem na około -3db. Oczywiście wyłączyłem też tryb loudness bo na początku to z nim słuchałem. Teraz jest o niebo lepiej. Ale wokale mam nadzieję wybija się jeszcze trochę jak bede miał nada.

Zakupiłem wczoraj daca Fiio d03k ( wiem że tanie gówno ale chyba itak lepiej z nim niż bez- czy się myle? 

Jakie kable Chinch kupić ? Bo rozumiem to też ma znaczenie? 

Aha i jeszcze pytanko o jakiś streamer do muzyki. Chciałem Chromecast audio ale już nie produkują. Jest coś podobnego w tej cenie co można by podłączyć do wzmacniacza by można było puszczac muzykę ze Spotify przez telefon ? 

Fiio do TV zupełnie wystarcza, a co do telefonu, to może wystarczy po BT ...

Ceny zaczynają się już od kilkudziesięciu zeta.

Ukryta Zawartość

Jak nie chcesz tracić góry pasma sam sobie

powinieneś wyrzeźbić  jakiś IC - budżetowy i dobry kabel to YTDY2x0,5.

Tani, a nic nie psuje - używam od wielu lat.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, dymekbandito napisał:

Środek wrócił jak gałkę bassu ustawiłem na około -3db. Oczywiście wyłączyłem też tryb loudness bo na początku to z nim słuchałem.

Zamiast kręcić gałką bass spróbuj wsadzić gąbki w otwory BR

Nie każde kolumny lubią takie modyfikacje. Owszem są nawet takie gdzie producent dodaje zatyczki w komolecie. Ale są też takie które grają wówczas strasznie badziewnie. 

Warto sprawdzić.

Aha i jest sporo osób która uważa że każdy wzmacniacz brzmi tak samo. Tak, też jestem w szoku. 

Piotr 

5 godzin temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

I to nie psuje jakości? Np. lepiej używać Spotify przez połączenie tv-dac-wzmacniacz czy telefon-bluetooth-wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

BT to transmisja stratna i na pewno lepiej przez  DAC.

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

...jest sporo osób która uważa że każdy wzmacniacz brzmi tak samo.

Ktoś tak tu stwierdził? Jak zwykle brak zrozumienia tematu zastepowany oczernianiem oponentów poprzez przypisywanie im bzdur.

BTW to, że wzmacniacz nie posiada własnego brzmienia nie oznacza, że te same kolumny z każdym wzmacniaczem zagrają tak samo. Ale jeśli ktoś podbija gałką treble o +8dB, to wymieniając wzmacniacz uzyska może jakieś +0,1dB

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ktoś tak tu stwierdził? Jak zwykle brak zrozumienia tematu zastepowany oczernianiem oponentów poprzez przypisywanie im bzdur.

BTW to, że wzmacniacz nie posiada własnego brzmienia nie oznacza, że te same kolumny z każdym wzmacniaczem zagrają tak samo. Ale jeśli ktoś podbija gałką treble o +8dB, to wymieniając wzmacniacz uzyska może jakieś +0,1dB

To ja też przypisze Ci kolejne bzdury. Napisałem że muszę prawie na max podbić treble. Ten wzmacniacz ma max +5db, prawie na max to jakieś 3db dla mnie. Ty tu piszesz o 8db...

Sprawdzałem dzisiaj na innym wzmacniaczu( jakiś stary Sony, nie pamiętam modelu) i brzmiało duzo inaczej. Nie była to różnica 0,1db. Ale co ja tam mogę wiedzieć, zainteresowałem się tematem audio kilka dni temu...🤷

To ja też przypisze Ci kolejne bzdury. Napisałem że muszę prawie na max podbić treble. Ten wzmacniacz ma max +5db, prawie na max to jakieś 3db dla mnie. Ty tu piszesz o 8db...

To ja tez przypisze Ci bzdury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2055.thumb.png.493cf0569b75be804b1b9e4b7b2a2871.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak kupowałem pierwsze stereo byłem na odsłuchach i wybierałem monitorki tannoya, polk, fyne, monitor audio.

Najbardziej mi się spodobały polk s20 grające na marantz pm 6006. 

Potem próba na denon pme 800, zmiana dźwięku...dość znaczna, ale charakter podobny.

Natomiast podpięcie Cambridge audio kompletnie zmieniło odbiór. Dźwięk był tragiczny, suchy pozbawiony dynamiki....wszystkiego....

Słuchałem z płyt na cd marantza. 

Także nikt mi nie powie, że dobór wzmacniacza so kolumn to rzecz nieistotna. To jest podstawą. Właściwie cała reszta jest mało istotna, ale wzmacniacz i kolumny musi być dobrze dobrane. 

51 minut temu, Ajothe napisał:

Także nikt mi nie powie, że dobór wzmacniacza so kolumn to rzecz nieistotna. To jest podstawą. Właściwie cała reszta jest mało istotna, ale wzmacniacz i kolumny musi być dobrze dobrane. 

Tak i nie , jeżeli żródło dżwięku jest dla kogoś mniej ważne ,

musi się jeszcze sporo osłuchać .

KALIBER vel rydz .

2 godziny temu, dymekbandito napisał:

Ten wzmacniacz ma max +5db...

Serio?

-----

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

...nikt mi nie powie, że dobór wzmacniacza so kolumn to rzecz nieistotna.

A ktoś Ci to mówił?

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

To jest podstawą.

Podstawą jest wybór kolumn, które w Twojej akustyce w Twoj gust trafią, wzmacniacz, który te kolumny prawidłowo napędzi to sprawa druga w kolejności.

2 godziny temu, xajas napisał:

To ja tez przypisze Ci bzdury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2055.thumb.png.493cf0569b75be804b1b9e4b7b2a2871.png

Zwracam honor. Myślałem że te cyferki przy pokrętle to decybele 😅

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, dymekbandito napisał:

Zwracam honor. Myślałem że te cyferki przy pokrętle to decybele 😅

Przyznaję, że te +/-10dB strzelałem, bo tyle zazwyczaj jest.

24 minuty temu, Ajothe napisał:

Zgoda w 100 procent kolumny są najważniejsze..

Życzę Ci więc aby te były trafione. Posłuchaj ze 2 tygodnie zanim wystawisz ocenę... czekaj, to nie Twój wątek - życzę autorowi.

Kupiłem dzisiaj wzmacniacz nad c326bee oraz dac Fiio d03k. Podłączyłem wszystko i jest dużo lepiej. Nie muszę już kręcić gałka treble, dźwięk jest świetny przy wciśniętej opcji Tone Defeat. Wokale teraz elegancko się prezentują. Słucham z aplikacji Spotify Premium na PS4. 

Zamierzam jeszcze kupić Chromecast audio. Tylko te ceny... A co myślicie o ieast audiocast M5 ? Jakość będzie gorsza niż na Chromecast?

1 godzinę temu, dymekbandito napisał:

...dźwięk jest świetny...

No i super. Zawsze tak miałem, że szok po zmianie brzmienia nie pozwolił docenić wyższej jakoś i pierwsza myśl to było wypierd.lić wszystko przez okno.

W dniu 11.08.2022 o 20:16, szymon1977 napisał:

Uderz e stół? A czy napisałem o Tobie?

Szymek coś ty taki spięty jest?

W dniu 11.08.2022 o 21:29, Ajothe napisał:

Natomiast podpięcie Cambridge audio kompletnie zmieniło odbiór. Dźwięk był tragiczny, suchy pozbawiony dynamiki....wszystkiego....

Na s20? Który to Cambridge?

3 godziny temu, dymekbandito napisał:

co myślicie o ieast audiocast M5 ? Jakość będzie gorsza niż na Chromecast?

Lepiej wiim mini.

Piotr 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Szymek coś ty taki spięty jest?

Masz rację. Po browarku na zgodę?

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Masz rację. Po browarku na zgodę?

Z rana to nie 😛 ale na wieczór pewnie:)

Nie ma się co spinać. A na obrażanie to ja jestem akurat ostatni 🙂

peace

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi