Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer, CD jako transport

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Czy duże znaczenie ma, jakość wykonania, podzespołów transport-u( CD, Streamer)? 

Co jest w transporcie najważniejsze?  To ,żeby miał COAX, USB czy Optical?

Na co, Wy dokładnie patrzycie, żeby mieć jak najlepszą jakość dźwięku z tego urządzonka?

Czekam na szczegóły 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/159395-streamer-cd-jako-transport/

Temat jest przez wiele osób informowany. Ale tak transport ma znaczenie. I nie do końca jego wyjście. To znaczy dwa transporty czy to CD czy sieciowe mające na przykład taki sam układ wyjściowy np coaxial + optyk mogą, będą brzmieć inaczej.

Budowa wewnętrzna ma znaczenie. Jakość użytych podzespołów ich połączenie ze sobą, także soft. 

Przez wiele lat pracy w sklepie miałem okazję porównać ale też jestem ciekaw opinii innych. 

Mniej tych sceptyków co nie sprawdzali 😛

Piotr 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Temat jest przez wiele osób informowany. Ale tak transport ma znaczenie. I nie do końca jego wyjście. To znaczy dwa transporty czy to CD czy sieciowe mające na przykład taki sam układ wyjściowy np coaxial + optyk mogą, będą brzmieć inaczej.

Budowa wewnętrzna ma znaczenie. Jakość użytych podzespołów ich połączenie ze sobą, także soft. 

Przez wiele lat pracy w sklepie miałem okazję porównać ale też jestem ciekaw opinii innych. 

Mniej tych sceptyków co nie sprawdzali 😛

Piotr 

Czyli wychodzi na to, że każda rzecz jest ważna, nawet soft. 

Ok, a żeby go maksymalnie wykorzystać to tylko i wyłącznie trzeba użyć COAX lub USB? Z tego co słyszałem Optical jest najsłabszy.

Optyczny ma swoje ograniczenia. Ale czy jest najgorszy? 

Powiem tak trochę się z tym zgodzę z doświadczenia. Ale nie chcę aby to był jakiś wyznacznik. 

Ja optyka używam w zasadzie tylko do TV żeby poprawić dźwięk z voice od Poland 🙂 hehe

Ale kiedyś miałem podłączonego laptopa przez optyka, miał takie wyjście, i chwilę tak grałem. Da się. 

Ale można lepiej. I jak mówiłem to nie tylko złącze ma znaczenie.

O jakim sprzęcie mówimy?

Piotr 

Najbardziej chodzi mi o to ,czy różnica w dźwięku będzie duża.

Cały czas jako główny transport używam po COAX telewizor Xiaomi z 2016r, który brzmi na prawdę bardzo dobrze, można mu ustawić opcję z PCM nawet na tryb RAW. Tak też zrobiłem. Brzmi wszytko elegancko. Ogólnie każdy TV po Optyku czy Coax gra okropnie, a ten jest wyjątkiem. Kupiłem go, bardziej do gier i aplikacji, do muzyki w sumie też, ale bardziej myślałem o laptopie. 

U mnie za źródło robi rDac. Transport to TV. Czy jak zmienię transport z TV Xiaomi na Streamer przypuśćmy SMSL SD-9 lub coś z marki JF na przykład model JF MX-PRO to usłyszę dużą różnicę? Podpinam tak samo po COAX jak TV.

Można też użyć Optical lub USB. 

Ciekawi mnie to. To są typowo sprzęty wyprodukowane do muzyki Tidal, Sporify czy do zgranych płyt na dysku SSD streamera. Co o tym sądzisz?

Edytowane przez Bukaj
3 godziny temu, Bukaj napisał:

Najbardziej chodzi mi o to ,czy różnica w dźwięku będzie duża.

Nie: nawet jeśli faktycznie jest to tak mała, że połowa jej nie usłyszy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie: nawet jeśli faktycznie jest to tak mała, że połowa jej nie usłyszy.

Czyli nie gra to roli czy to TV czy streamer za 8000zl?

To samo z transportami CD lepiej kupić tani za 200zł niż płacić 6000zl za dobrze zbudowany? Nie ogarniam tego...

44 minuty temu, Bukaj napisał:

Nie ogarniam tego...

Pytałeś czy różnica będzie duża: skoro połowa jej nie usłyszy to duża nie będzie. A ile Ty jesteś w stanie wydać na coś, czego być może sam nie usłyszysz to już nie moja sprawa.

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Czyli nie gra to roli czy to TV czy streamer za 8000zl?

To samo z transportami CD lepiej kupić tani za 200zł niż płacić 6000zl za dobrze zbudowany? Nie ogarniam tego...

Kup iFi Zen Stream i po sprawie. W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. 

W dniu 13.08.2022 o 19:24, Piotr Sonido napisał:

Optyczny ma swoje ograniczenia. Ale czy jest najgorszy? 

A co jest gorsze niż połączenie optyczne ? 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Bukaj napisał:

Polączenie analogowe 😉

A Esoterica czy Accuphase też ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Wszystko.

Masz na to jakiś dowód ?

1 godzinę temu, Piopio napisał:

A Esoterica czy Accuphase też ?

Raczej nie z tych firm. Ale jakby się miało odtwarzacz Cd za 300zl i di wyboru rca lub optic, to chyba lepiej podłączyć pod te drugie 

Oczywiście jak jest DAC

43 minuty temu, Bukaj napisał:

Raczej nie z tych firm. Ale jakby się miało odtwarzacz Cd za 300zl i di wyboru rca lub optic, to chyba lepiej podłączyć pod te drugie 

Oczywiście jak jest DAC

W tym przypadku tak.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Masz na to jakiś dowód ?

Tak, techniczną doskonałość odebranego przez optyk sygnału.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak, techniczną doskonałość odebranego przez optyk sygnału.

Wiele się jeszcze musisz nauczyć.

Czyli transport wart nawet 10000zl, którego zadaniem bedzie odtwarzanie plików FLAC, WAV, ale bedzie podpięty do DAC , nie będzie wnosił od siebie lepszej jakości w utworach? 

14 minut temu, Bukaj napisał:

Czyli transport wart nawet 10000zl, którego zadaniem bedzie odtwarzanie plików FLAC, WAV, ale bedzie podpięty do DAC , nie będzie wnosił od siebie lepszej jakości w utworach? 

Jaki transport masz na myśli ? Czym podłączony do DAC ?

3 minuty temu, Piopio napisał:

Jaki transport masz na myśli ? Czym podłączony do DAC ?

Ja myślałem o tańszym produkcie SMSL SD 9 lub JF MX PRO, lecz podpiętym poprzez COAX

26 minut temu, Bukaj napisał:

Ja myślałem o tańszym produkcie SMSL SD 9 lub JF MX PRO, lecz podpiętym poprzez COAX

Nie kombinuj tylko bierz iFi Zen Stream. 

42 minuty temu, Bukaj napisał:

Wykluczone jest aby transport  coś do brzmienia wniósł, może co najwyżej coś spierd.lić, ale i to stoi pod znakiem zapytania.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Wykluczone jest aby transport  coś do brzmienia wniósł, może co najwyżej coś spierd.lić, ale i to stoi pod znakiem zapytania.

Owszem do kijowego daca w twoim kijowym Onkyo dobry transport absolutnie nic nie wniesie, masz absolutną rację ... spierd.lić też nic niespierd.li, bo już się nie da ... 

Przestań szerzyć te swoje "mądrości", bo tworząc takie bzdurne uogólnienia i wypisując takie głupoty na forum wprowadzasz ludzi w błąd.

Im lepszy dac i całość systemu tym zmiana transportu na lepszy będzie bardziej słyszalna ... 

Wracając do tematu ... z transportem do rDaca to zbytnio bym nie szalał ... to fajny dac, z potencjałem ale jak nie masz dobrej jakości reszty toru to chyba nie ma to większego sensu.

34 minuty temu, szpakowski napisał:

...wypisując takie głupoty na forum...

To co pisałem wynika wprost z funkcji transportu w systemie, której Ty jak widać nie rozumiesz.

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

To co pisałem wynika wprost z funkcji transportu w systemie, której Ty jak widać nie rozumiesz.

Powiedział Szymon i znikł ... 

Godzinę temu, szpakowski napisał:

...znikł...

Jestem tu nadal. Otóż z funkcji transportu w systemie wynika, że najlepsze co może on zrobić, to przesłać do DAC bezbłędnie strumień danych. Dlatego mówienie o wniesieniu czegokolwiek przez transport jest pomyłką, bo jedyne co może transport wnieść to błąd do przesyłanych danych. A jak ktoś lubi dosłuchiwać się błędów i doszukiwać się w tych błędach audiofilskich cech dźwięku to już nie moja bajka.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Owszem do kijowego daca w twoim kijowym Onkyo dobry transport absolutnie nic nie wniesie, masz absolutną rację ... spierd.lić też nic niespierd.li, bo już się nie da ... 

Przestań szerzyć te swoje "mądrości", bo tworząc takie bzdurne uogólnienia i wypisując takie głupoty na forum wprowadzasz ludzi w błąd.

Im lepszy dac i całość systemu tym zmiana transportu na lepszy będzie bardziej słyszalna ... 

Wracając do tematu ... z transportem do rDaca to zbytnio bym nie szalał ... to fajny dac, z potencjałem ale jak nie masz dobrej jakości reszty toru to chyba nie ma to większego sensu.

Ja jestem bardzo zadowolony z mojego całego zestawu, jaki sobie po trochu poskładałem. 

Tylko ciekawiło mnie jedno...

Czy przy zmianie transportu (na 2x droższy) z TV na taki odtwarzacz/streamer typowo do muzyki, odczuje tą zmianę w jakości dźwięku. 

Jedni piszą,że nic się nie zmieni, drudzy ,że powinno być jeszcze lepiej...

Mam mętlik w glowie.

Wiem, że jest porządnie zbudowany, ma wbudowany soft, można pożąglować kablami zasilającymi. Pewnie idzie pogrzebać w sofcie, ulepszyć coś.

I to wszystko nie wpłynie na efekt końcowy w postaci lepszego dźwięku? 

Ps . Z transportów, to tylko używałem telewizora. 

6 minut temu, Bukaj napisał:

Czy przy zmianie transportu (na 2x droższy) z TV na taki odtwarzacz/streamer typowo do muzyki, odczuje tą zmianę w jakości dźwięku

Prawdopodobnie tak bo TV miewają resampling, słabe apki i "ulepszacze" dźwięku. Na poczatek polecam to, co możesz sprawdzić w zasadzie za darmo: PC i Daphile lub Volumio.

Ps.

Osobiście zamiast coaxial stosuję optyk bo minimalizuje możliwość błędu danych i wyklucza możliwość przesłania czegokolwiek poza danymi. A jak komuś fajniej brzmi coaxial? Cieszę się jego szczęściem, ale mam szczęście własne.

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Im lepszy dac i całość systemu tym zmiana transportu na lepszy będzie bardziej słyszalna

Ale im bliżej ideału (który akurat w przypadku transportu cyfrowego nie problem określić), tym mniejsze odstępstwo od tegoż ideału, a co za tym idzie mniejsze różnice pomiędzy porównywanymi urządzeniami.

3 godziny temu, szpakowski napisał:

wprowadzasz ludzi w błąd.

• Pokaż nowe odpowiedzi