Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, LeonidK napisał:

A słuchałeś go? Wątpię, i znowu teoretyzujesz. Ja słuchałem A300 z monitorami Elac Carina i brzmiało to tak, jak planary Hifiman podłączone do dziurki telefonu. I co z tą dynamiką? Bo na pewno jej tam nie było, a dźwięk szary i bez życia. A przecież watów od zaje****a. 

Nie teoretyzuję. Mam doświadczenie. Sam się przekonasz. Praw fizyki nie przeskoczysz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To się chociaż postaraj i swój opis wstaw , a nie kopiuj wklej 😏.

A nie przecież ty go nie słuchałeś ,a to sorry ,faktycznie kopiuj 😎

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, dedal75 napisał:

To się chociaż postaraj i swój opis wstaw , a nie kopiuj wklej 😏.

A nie przecież ty go nie słuchałeś ,a to sorry ,faktycznie kopiuj 😎

Nie trzeba wszystkiego słuchać by wiedzieć jakie są ograniczenia techniczne. Ale to nie Twój poziom. Ty musisz słuchać. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Znów mi zaimponowałeś 🤨 naprawdę dobry jesteś w te klocki 👌

Muszę zapamiętać twoją sentencję.

Edytowane przez dedal75

50 minut temu, LeonidK napisał:

A słuchałeś go? Wątpię, i znowu teoretyzujesz. Ja słuchałem A300 z monitorami Elac Carina i brzmiało to tak, jak planary Hifiman podłączone do dziurki telefonu. I co z tą dynamiką? Bo na pewno jej tam nie było, a dźwięk szary i bez życia. A przecież watów od zaje****a. 

Ktoś tu pisał, że Cariny super brzmią z Sabajem, więc to nie jest kwestia 20/40W w jedną czy drugą stronę. 

A ludzie, którzy pisali o połączeniu LS50 z Simply Italy przerzucili wcześniej dużo innych sprzętow (mocnych tranzystorów), więc nie mam powodów, żeby nie wierzyć, że Unison brzmi z nimi świetnie. Dyskoteki nie zamierzam nimi nagłaśniać. 

A u mnie w domu smsl A300 gra cudownie w tym dynamicznie z Polkami rti A3, więc może to kwestia głośników. Po podłączeniu do niego taniego gramofonu Stir it up Marleya dosłownie deklasuje sabaja muzykalnością, dynamiką, realizmem może tylko przestrzeń ma troszeczkę gorszą, ale to i tak najlepszy nowy wzmaciacz do 2 tys. jaki slyszalem

1 minutę temu, Marcin093 napisał:

A u mnie w domu smsl A300 gra cudownie w tym dynamicznie z Polkami rti A3, więc może to kwestia głośników. Po podłączeniu do niego taniego gramofonu Stir it up Marleya dosłownie deklasuje sabaja muzykalnością, dynamiką, realizmem może tylko przestrzeń ma troszeczkę gorszą, ale to i tak najlepszy nowy wzmaciacz do 2 tys. jaki slyszalem

SMSL DA-9 jest lepszy 😉 A gorszy niż Sabaja. Reszty nawet nie będę komentował ...

Ale tu nie ma co komentować, mam obydwa więc mam porownanie, po prostu do smsla udalo sie fajnie dobrać całą resztę toru, natomiast do sabaja dopiero zaczynam

3 minuty temu, Marcin093 napisał:

Ale tu nie ma co komentować, mam obydwa więc mam porownanie, po prostu do smsla udalo sie fajnie dobrać całą resztę toru, natomiast do sabaja dopiero zaczynam

Tanich gramofonów nie da się słuchać. Podziwiam, że masz z tego przyjemność. Zdecydowanie poszukaj czegoś lepszego niż te Polki. 

Edytowane przez Piopio

W tym quasi gramofonie wymieniłem wkładkę na Audio Technica 95e i gra klase wyżej pojawiła się przestrzeń i wysokie tony, do tego smsl jest ciemny i przestrzenny, a Polki to najlepsze kolumny do 2000 jakie słyszałem lekko ocieplone w średnicy, przejrzyste i przestrzenne w wysokich i z najlepszym basem , więc to połączenie daje taką mini magię

W dniu 9.02.2023 o 21:19, Pasibzuh napisał:

Gdyby ktoś zechciał dodatkowo używać sabaja w kinie domowym, proszę uwzględnić slaba jakość dialogów jakie produkuje. Są bardzo  wycofanie. Trzeba się skupić i wsłuchac.  No ale...... niektórzy  z forum tak lubią......Dla mnie ewidentnie  porażka. To tylko potwierdza iz  średnica vokale to jego pieta Achillesa. 

Też używam głównie pod TV z Monitorami Audio Silver 500 7g i do dialogow nie mam uwag (o ile nie jest to polski dubbing/lektor) w niektórych produkcjach. Ostatnio super wrażenie na mnie zrobił Creed II, którego po długiej przerwie odpaliłem po raz pierwszy ma sabaj'u. Zarówno świetna ścieżka dźwiękowa jak i dialogi były super eksponowane.

7 godzin temu, Marcin093 napisał:

Ja też mam a300 I bas z niego jest elegancki. Zmieniłem kolumny I musiałem dobrać coś ciepłej grającego ale a300 leży w szafie i go nie odsprzedam bo to kozak. Zauważyłem jednak ze z kolumnami o niższej impedancja gra znacznie lepiej. O klasę lepiej niż z takimi co maja 8ohm. Im kolumny niżej spadają z impedancja tym lepiej je napędza a300. To sprawdzone. 

13 minut temu, ferszcik napisał:

A ja jak niektórych tutaj czytam jak wychwalają pewne wynalazki to efekt wręcz odwrotny 🙂

A niektórzy oceniają a w ogóle się nie znają na dobrym brzmieniu ...

13 minut temu, FioleK napisał:

Dla mnie Sabaj to nadal taki cyfrowy Audiolab 6000a tylko z regulacją basów i sopranów oraz mniejszą ilością złącz.

Bo nie masz doświadczenia i możliwości porównania. 

10 minutes ago, Piopio said:

A niektórzy oceniają a w ogóle się nie znają na dobrym brzmieniu ...

Myślę, że dobre brzmienie to kwestia bardzo subiektywna. Czasem trzeba zrozumieć, że nie każdy będzie spełniony i zachwycony chińskim wynalazkiem. W satysfakcji liczy się czasem coś więcej niż samo brzmienie. Wykonanie, obsługa, wygląd. Sabaj nie brzmi najgorzej, ale cała otoczka mnie zniechęciła i temat niestety nie przeszedł.

Ale na pewno są ludzie, którym będzie odpowiadał bo za taką kwotę to jest proste i w porządku granie. Niektórym i to wystarczy. To jest dla nich właśnie "dobre brzmienie" 🙂

21 minut temu, ferszcik napisał:

Myślę, że dobre brzmienie to kwestia bardzo subiektywna.

Ja akurat jestem wyznawcą teorii, że to kwestia obiektywna. Oczywiście, żeby to ocenić potrzebne jest osłuchanie i wieloletnie doświadczenie. Oczywiście dobre brzmienie to nie jest jeden wzorzec dźwięku. To raczej brzmienie bez kompromisów i większych wad w ustalonej stylistyce - lampowej lub tranzystorowej. Choć można jeszcze dodać osobną kategorię - klasę D czy nawet wzmacniacze cyfrowe. 

Sabaj to nie jest proste granie. To bardzo rzetelne granie bez wad. Jednym minusem jest niezbyt dociążona średnica. Wielu osobom to przeszkadza bo są przyzwyczajeni do dopalonej średnicy. 

Edytowane przez Piopio

1 minute ago, Piopio said:

Ja akurat jestem wyznawcą teorii, że to kwestia obiektywna. Oczywiście, żeby to ocenić potrzebne jest osłuchanie i wieloletnie doświadczenie. Oczywiście dobre brzmienie to nie jest jeden wzorzec dźwięku. To raczej brzmienie bez kompromisów i większych wad w ustalonej stylistyce - lampowej lub tranzystorowej. Choć można jeszcze dodać osobną kategorię - klasę D czy nawet wzmacniacze cyfrowe. 

Jest też kwestia taka, że nie każdy dąży do tego wzoru idealnego dźwięku, który został uznany za idealny przez jakąś grupę ludzi. Jedni lubią liniowo, drudzy więcej góry albo basu. Ten idealny satysfakcjonujący dźwięk dla jednego będzie daleki od idealnego tego drugiego.

40 minut temu, ferszcik napisał:

A ja jak niektórych tutaj czytam jak wychwalają pewne wynalazki to efekt wręcz odwrotny 🙂

To był sarkazm 🤷 

Ale nie ważne , jeden się tu tylko zna i ma monopol na to by mówić co gra a co nie i co komu ma się podobać .

Codzien mi imponuje bardziej 😏

5 minutes ago, dedal75 said:

Tak, wachlarz promowanych produktów które kompletnie odmieniają granie całego systemu z czasem rośnie. Robi się to tak ciekawe, że już nie mogę się doczekać co będzie następne 🙂

16 minut temu, dedal75 napisał:

To był sarkazm 🤷 

Ale nie ważne , jeden się tu tylko zna i ma monopol na to by mówić co gra a co nie i co komu ma się podobać .

Ja tylko oceniam co gra dobrze w porównaniu z konkurencją. Na tyle doświadczenia mam. Charakter brzmienia nie musi się podobać ale trzeba  w miarę obiektywnie docenić rzetelność brzmienia. Jest różnica w opinii - "ten sprzęt gra dobrze  ale nie podoba mi się charakter jego brzmienia" a "ten sprzęt mi się nie podoba wiec jest do niczego". 

15 minut temu, ferszcik napisał:

Tak, wachlarz promowanych produktów które kompletnie odmieniają granie całego systemu z czasem rośnie. Robi się to tak ciekawe, że już nie mogę się doczekać co będzie następne 🙂

Polecanych jak już. Dzielę się wiedzą o tym co jest dobre. Strasznie to wielu osobom przeszkadza ... wolą kręcić się po sobie znanym podwórku pełnym dobrze znanych staroci. 

W dniu 13.11.2022 o 15:54, Pasibzuh napisał:

Magnat transpuls 1500 z nowo zaprojektowanymi zwrotnicami+
Shield tv. (z unisonem hififace m2tech dac) 
Uprzedzę że shield jest bdb urzdzeniem do streamingu jak dla mnie. 

Kto projektował Twoje zwrotnice do Magnatów transpulsów 1500? Mógłbyś jakieś szczegóły podać w temacie:

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Sabaj to nie jest proste granie. To bardzo rzetelne granie bez wad. Jednym minusem jest niezbyt dociążona średnica. Wielu osobom to przeszkadza bo są przyzwyczajeni do dopalonej średnicy. 

Też to wyczułem, a że średnica jest królową pasma:), to szukam kolumn dociążonych w średnicy, zwłaszcza niższej. Dlatego chyba odpuszczę Vienna Haydn Grand SE (małe) i Elac 510 jet, i wezmę Eposy es 14, stare, ponoć magiczne w średnicy granie, może ktoś ich słuchał i się wypowie czy będą pasować do Sabaja?

24 minuty temu, Marcin093 napisał:

może ktoś ich słuchał i się wypowie czy będą pasować do Sabaja?

Tego Ci nikt nie powie. Zależy od gustu. Mnie np. odpowiada połączenie KEF LS50 z Sabajem. 

Do Sabaja pasują dobre, neutralne kolumny, bez podkreślonej góry. Żeby docenić brzmienie Sabaja powinny być też odpowiednio rozdzielcze. 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Dzielę się wiedzą o tym co jest dobre

Biorąc pod uwagę twój starz na forum, nie jestem w stanie uwierzyć że nie jesteś naganiaczem tej i innych wschodnich marek.

Przeciętnie zorientowana osoba ma o wiele szersze spektrum klocków które jej zdaniem są godne polecenia.

18 minutes ago, jurek1 said:

Biorąc pod uwagę twój starz na forum, nie jestem w stanie uwierzyć że nie jesteś naganiaczem tej i innych wschodnich marek.

Przeciętnie zorientowana osoba ma o wiele szersze spektrum klocków które jej zdaniem są godne polecenia.

Myślę, że cały rynek audio może kończyć działalność. Jest tylko jeden zestaw stereo który gra "bez wad" 🙂

35 minut temu, jurek1 napisał:

Bezsensowne konfabulacje.

Jeśli chcesz mogę Ci polecić dużo różnych sprzętów. Niestety już w cenach grubo powyżej 10K. Ma to związek z jakością brzmienia. Przeciętnie grające klocki mnie nie interesują. Ten etap mam za sobą. 

Edytowane przez Piopio

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.