Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

@Marcin093wydaje mi się, że za bardzo wziąłeś sobie do serca, że Sabaj nie wypycha średnicy i przez to musisz znaleźć kolumny, które to zrekompensują. Nie wiem, jaki masz gust, ale Sabaj gra naturalnie, z kulturą i jak już to lekko ciepło, więc raczej trzeba by się bardzo postarać, żeby dobrać do niego kolumny, które zupełnie nie pasują.

Naturalność brzmienia zawsze sprawdzam na pełnopasmowych akordach forte orkiestry, jeśli jest dobry balans i brzmienie jest pełne, to takie granie uważam za naturalne i tak właśnie grają mi Kefy, do niczego się tu nie mogę przyczepić pod kątem wiarygodności. Często bywam na koncertach w filharmoniach i Kefy z subem i Sabajem pozwalają mi czasem poczuć się jak na koncercie. Niemniej, jeśli chodzi o wokale to ja preferuję bardziej wypchniętą do przodu średnicę, tak jak robią to Comety. Tam wokal jest niesamowicie namacalny, pełny, emocjonalny, pełen mikroszczegółów, jakby wokalista stał tuż przed tobą. LS50 Meta są pod tym względem poprawne i tylko tyle, nic mnie w tych wokalach nie wciąga, są na pewno bardziej oddalone od słuchacza i nie tak czyste. Odnoszę wrażenie, że nie grają pierwszych skrzypiec, tylko są równe z innymi instrumentami w miksie. 

Co do twojego drugiego pytania to nie uważam, żeby współczesne Triangle były za jasne. Słuchałem ich z SMSL A300, który kulturą brzmienia nie grzeszy, a i tak było super, akurat z tymi jednymi kolumnami u mnie naprawdę dawał radę (testowałem je przez tydzień). Góra owszem, jest wyraźnie zaznaczona, ale ten tubowy tweeter daje wrażenia zupełnie inne od wszystkiego, co słyszałem do tej pory. Soprany są jasne i błyszczące, niesamowicie wielowymiarowe i szczegółowe, ale równocześnie mają w sobie dużo ciepła i szlachetności. Muszę zaznaczyć, że bas, choć lepszy niż w LS50 Meta, nadal jest kiepski, z 6.5" woofera powinni już wyciągnąć więcej. Chociaż z drugiej strony nie słyszałem jeszcze monitora, który by spełniał moje oczekiwania bez suba w tym zakresie, więc nie jest to jakiś przytyk. 

Główna różnica między Comete a LS50 Meta jest taka, że Comety mają brzmienie podkoloryzowane i energetyczne, które sprawia, że noga sama chodzi i odpoczywać będziesz dopiero po utworze, a nie w trakcie, Kefy natomiast są spokojne, dojrzałe i wiarygodniej odtwarzają nagranie. 

4 minuty temu, LeonidK napisał:

Często bywam na koncertach w filharmoniach i Kefy z subem i Sabajem pozwalają mi czasem poczuć się jak na koncercie.

Czyż Wujek Sama Prawda nie miał od początku racji ? 😉 Cieszę się, że znalazłeś zestaw, który Ci daje dużą przyjemność ze słuchania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki ;) ja nadal nie podzielam nawet w połowie twojego optymizmu i pewnie ciągle będzie mnie ciągnęło do szukania czegoś lepszego, bo w Sabaju słychać jednak pewne uproszczenia w dźwięku i brak takiej energii, masy i barwy, którą posiada np. Rega Brio już wcześniej opisywana przeze mnie (coś za coś oczywiście). Akurat bardzo mi teraz zależy na złożeniu tego zestawu jak najmniejszym kosztem, ale gdybym mógł sobie łatwiej pozwolić na zostawienie mojego DACa + kupno Regi, to kto wie na czym by się skończyło? Ja nie uważam, żeby Sabaj grał tak wybitnie, jak piszesz, ale z całą pewnością ma wybitny stosunek jakości dźwięku do ceny, przez to, że nie wymaga DACa. Podoba mi się, jak gra, więc na razie zostaje i na pewno był to dobry wybór w tej cenie. Dla mnie największy minus to brak możliwości podpięcia suba wysokopoziomowo - mam Rela i chciałbym mieć taką opcję choćby tylko po to, żeby się przekonać, czy będzie brzmiało lepiej niż z wbudowanym w Sabaju HPF.

Dodam na koniec, że WYDAJE MI SIĘ, iż Sabaj, mimo że gra z LS50 Meta poprawnie (bo jest neutralny), to nie łapie z nimi jakiejś super synergii, dlatego dalej mam do niego jakieś zastrzeżenia, mamy tutaj w końcu spokojnie grające kolumny i spokojny wzmacniacz, a ja akurat lubię więcej energii, ale komuś takie relaksujące brzmienie może przecież pasować. Wiele ludzi tutaj porównywało Sabaja z drogimi modelami Roksana, Musical Fidelity, Rotela itp. i Sabaj często wygrywał, a nie ma powodów, żeby nie wierzyć, więc zakładam, że do Sabaja można bardziej fortunnie dobrać kolumny niż LS50.

9 minut temu, LeonidK napisał:

Wiele ludzi tutaj porównywało Sabaja z drogimi modelami Roksana, Musical Fidelity, Rotela itp. i Sabaj często wygrywał, a nie ma powodów, żeby nie wierzyć, więc zakładam, że do Sabaja można bardziej fortunnie dobrać kolumny niż LS50.

Ja porównywałem Sabaja z Michi X3. Naprawdę nie było wstydu. Różnica w cenie 10x. Obawiam się, że za 4K nie kupisz lepszych kolumn niż KEF LS50 Meta. Za 8K już tak. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

46 minut temu, LeonidK napisał:

Niemniej, jeśli chodzi o wokale to ja preferuję bardziej wypchniętą do przodu średnicę, tak jak robią to Comety

Wszystkie Comete Tz są powyżej 3 kzł., czy te Triangle - triangle comete tzx, będą dużo gorsze?

https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolumny-triangle-comete-tzx-zkl

@Marcin093 ale ja mówiłem o EZ. To jest aktualnie produkowana seria. Starszych nie słyszałem, ale czytałem, że to już jest rzeczywiście ostre granie i nie każdemu podejdzie, nowa seria została wygładzona. Można przetestować jeszcze Borea, ale tam nie ma tubki czyli najlepszej cechy serii Esprit.

@Piopiojakie monitory polecasz sprawdzić jako upgrade w stosunku do LS50? Żeby zachowały taką rozdzielczość i stereofonię, a równocześnie miały bardziej plastyczny dźwięk. 

Godzinę temu, LeonidK napisał:

jakie monitory polecasz sprawdzić jako upgrade w stosunku do LS50? Żeby zachowały taką rozdzielczość i stereofonię, a równocześnie miały bardziej plastyczny dźwięk. 

Nowe czy używane ?

2 godziny temu, LeonidK napisał:

@Marcin093 ale ja mówiłem o EZ. To jest aktualnie produkowana seria. Starszych nie słyszałem, ale czytałem, że to już jest rzeczywiście ostre granie i nie każdemu podejdzie, nowa seria została wygładzona. Można przetestować jeszcze Borea, ale tam nie ma tubki czyli najlepszej cechy serii Esprit.

@Piopiojakie monitory polecasz sprawdzić jako upgrade w stosunku do LS50? Żeby zachowały taką rozdzielczość i stereofonię, a równocześnie miały bardziej plastyczny dźwięk. 

Gato FM-8 🙂

12 minut temu, LeonidK napisał:

Przy zakupie obojętnie ale orientacyjnie możesz zaproponować coś z nowych w tej cenie. 

nowe ELAC Vela BS403, Buchardt S400 Mk2, KEF R3 Meta 😉 

używane Focal Electra 1007/1008Be

W dniu 6.03.2023 o 23:06, Piopio napisał:

Nie trzeba wszystkiego słuchać by wiedzieć jakie są ograniczenia techniczne. Ale to nie Twój poziom. Ty musisz słuchać. 

🤷

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, hary1357 napisał:

@Piopio Słuchałeś już R3 Meta?

Jeszcze nie 😉 Ale gdybym miał kupować nowe kolumny za 8K to bym przesłuchał. 

Moglibyście napisać, jakie macie kolumny z Sabajem i jak oceniacie wokale? Ja już pisałem, że w moim zestawieniu z LS50 Meta wokale to chyba najsłabszy punkt, ale wczoraj puściłem płytę Bad Michaela Jacksona i to był po prostu dramat, musiałem dosłownie wytężać słuch, żeby usłyszeć wokalistę, głos był jakby śpiewał za grubym kocem i ledwo otwierał usta, trudno w ogóle było zrozumieć jakieś słowa. Pomyślałem, że to może jakiś problem z miksem, ale Jackson ma doskonale zrobione nagrania i na moich referencyjnych IEMach Blessing 2 wszystko jest w porządku. Mogę zaakceptować, jeśli wokal nie jest wypchnięty prosto na słuchacza, ale jeśli wybrzmiewa nawet nie na drugim planie, tylko gdzieś dalej, to jest nie do przyjęcia. Bardzo mnie to zdziwiło, bo LS50 akurat grają przede wszystkim średnicą. Spróbuję jakiś inny wzmacniacz jeszcze załatwić.

Moglibyście napisać, jakie macie kolumny z Sabajem i jak oceniacie wokale? Ja już pisałem, że w moim zestawieniu z LS50 Meta wokale to chyba najsłabszy punkt,

A z czego odtwarzasz ?

Ja na LS50 mam cudowne wokale. Krystaliczne. Jestem zachwycony. Mam włączony tryb loudness 3. 

Prosto z PC. Przeczytałem tutaj wszystkie twoje posty i po prostu nie uwierzę, że kupując jakiś streamer będę miał diametralnie lepszy dźwięk, odrobinę to rozumiem jak najbardziej, ale u mnie te wokale nie są do drobnej poprawy, tylko są na trzecim planie jak mówiłem. Tym bardziej dziwi mnie to, że na tej płycie tak wyjątkowo źle to zabrzmiało, bo wcześniej słuchałem jakiejś Diany Krall czy George'a Bensona i tyłka mi nie urwało tak jak na Trianglach, ale nie trzeba było specjalnie nadstawiać ucha żeby coś usłyszeć. Chodzi o to, że na słuchawkach u wszystkich tych trzech wykonawców mam takie same proporcje, a na stereo nagle taki Jackson brzmi dużo gorzej od reszty i nie rozumiem dlaczego. Pomyślałem, że to może HPF na 70Hz, ale po wyłączeniu było niewiele lepiej w zakresie średnicy. 

Prosto z PC.

Dokup Topping HS01. Na OLX jest za 200 zł. Może zauważalnie pomóc. 

7 minut temu, LeonidK napisał:

Prosto z PC. Przeczytałem tutaj wszystkie twoje posty i po prostu nie uwierzę, że kupując jakiś streamer będę miał diametralnie lepszy dźwięk, odrobinę to rozumiem jak najbardziej, ale u mnie te wokale nie są do drobnej poprawy, tylko są na trzecim planie jak mówiłem. Tym bardziej dziwi mnie to, że na tej płycie tak wyjątkowo źle to zabrzmiało, bo wcześniej słuchałem jakiejś Diany Krall czy George'a Bensona i tyłka mi nie urwało tak jak na Trianglach, ale nie trzeba było specjalnie nadstawiać ucha żeby coś usłyszeć. Chodzi o to, że na słuchawkach u wszystkich tych trzech wykonawców mam takie same proporcje, a na stereo nagle taki Jackson brzmi dużo gorzej od reszty i nie rozumiem dlaczego. Pomyślałem, że to może HPF na 70Hz, ale po wyłączeniu było niewiele lepiej w zakresie średnicy. 

Podłączałem ostatnio laptop prosto z usb w dac i porównywałem z maliną z nakładką z toslinkiem/coax prosto w ten sam dac. 

Różnica jest bardzo słyszalna na korzyść maliny. 

W dniu 8.03.2023 o 09:20, Piopio napisał:

Nowe czy używane ?

Witam, pojawiły się na jednym z portali do 3 tyś. używane:

Totem Model 1,

Kef r300,

DLS m60

i Buchardt s300 mk2.

Które z nich najlepiej zagrają z Sabajem, jeżeli poza przestrzenią uwielbiam też muzykalność i dociążenie średnicy, lekkie ciepło? Słucham wszystkiego poza disco i hip-hop, najczęściej jazz i ambient, ale czasem wracam do grunge z lat 90 i wtedy jest dramat, żadne z kolumn nie odtwarzają tego dobrze, brak nasycenia i drivu.

Czytałem opinie o r300 że wygrywają wszystkim, tylko są wyprane z emocji:(

7 godzin temu, Marcin093 napisał:

Totem Model 1,

Kef r300,

DLS m60

i Buchardt s300 mk2.

Które z nich najlepiej zagrają z Sabajem, jeżeli poza przestrzenią uwielbiam też muzykalność i dociążenie średnicy, lekkie ciepło? Słucham wszystkiego poza disco i hip-hop, najczęściej jazz i ambient, ale czasem wracam do grunge z lat 90 i wtedy jest dramat, żadne z kolumn nie odtwarzają tego dobrze, brak nasycenia i drivu.

Jaki masz metraż? 

7 godzin temu, Marcin093 napisał:

Totem Model 1,

Kef r300,

DLS m60

i Buchardt s300 mk2.

Z wymienionych wyżej mialem przez rok Buchardty. Jestem pewny, ze mają cechy których oczekujesz.

Hegel H120 & KEF R3

10 godzin temu, LeonidK napisał:

Ja już pisałem, że w moim zestawieniu z LS50 Meta wokale to chyba najsłabszy punkt, ale wczoraj puściłem płytę Bad Michaela Jacksona i to był po prostu dramat,

10 godzin temu, Piopio napisał:

A z czego odtwarzasz ?

Ja na LS50 mam cudowne wokale. Krystaliczne. Jestem zachwycony. Mam włączony tryb loudness 3. 

Leonid , widzisz sam jak to wygląda , sam powinieneś poszukać .

U mnie SABAJ (flat) nie to że tragicznie zagrał , zagrał tak że nie myślałem o jego kupnie. Można się przyczepić że źródło się nie spasowało no ale CXNv2 gra u mnie co najmniej poprawnie 😉 .  

Może

Pylon Diamond Monitor ?Chario Delphinus ? Audiosolutions Overture 202b ?

Pzdr

Edytowane przez dedal75

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Można się przyczepić że źródło się nie spasowało no ale CXNv2 gra u mnie co najmniej poprawnie 😉 .  

Do Sabaja najlepsze jest źródło podłączone po USB z izolacją galwaniczną. Wtedy mamy pewność, że Sabaj dostaje czyste dane a nie dodatkowo zakłócenia. Jest niestety wrażliwy na zakłócenia - tak jego natura wzmacniacza cyfrowego. I nie wolno zapominać o porządnym kablu zasilającym. 

Edytowane przez Piopio

29 minut temu, Piopio napisał:

Do Sabaja najlepsze jest źródło podłączone po USB z izolacją galwaniczną. Wtedy mamy pewność, że Sabaj dostaje czyste dane a nie dodatkowo zakłócenia. Jest niestety wrażliwy na zakłócenia - tak jego natura wzmacniacza cyfrowego. I nie wolno zapominać o porządnym kablu zasilającym. 

Znowu ta izolacja i chińska podróbka kabla zasilającego... Może oprócz pętli masy masz gdzieś w pobliżu domu fabrykę, dużo paneli słonecznych (kiepskie falowniki, którym daleko do pure sinus), duże obciążenia impulsowe, etc ?

Wracając bardziej do tematu... Ktoś może porównywał Marantza PM7000N z Sabajem (albo 6000A)?

Edytowane przez FioleK
17 minut temu, FioleK napisał:

Znowu ta izolacja i chińska podróbka kabla zasilającego... Może oprócz pętli masy masz gdzieś w pobliżu domu fabrykę, dużo paneli słonecznych (kiepskie falowniki, którym daleko do pure sinus), duże obciążenia impulsowe, etc ?

U mnie to działa więc polecam. Koszt nie jest duży w poprawa słyszalna. Technicznie izolacja jest jak najbardziej zalecana. Chyba, że ktoś ideologicznie zaprzecza jej wpływowi. Jego strata. 

Kabel zasilający to Gigawatt LC-2.

Mieszkam w bloku na osiedlu. 

Edytowane przez Piopio

46 minut temu, Piopio napisał:

Podpinalem tez po USB mini pc .

Po analogu nie po coaxialu nie ,co to ma być 🙆

Godzinę temu, Piopio napisał:

Mieszkam w bloku na osiedlu. 

Ja też. Szukam kolumn do pokoju 15m. Co polecasz? 

Kefy LS50 meta grają mi zbyt chudo na średnicy, ale nie chciałbym zbyt stracić na scenie i rozdzielczości. 

A nie lepiej samemu przewalić kilka par ? Zabawa , wyciąganie własnych wniosków , doświadczenie 🤨 . Pzdr

23 minuty temu, Qaz12 napisał:

Kefy LS50 meta grają mi zbyt chudo na średnicy, ale nie chciałbym zbyt stracić na scenie i rozdzielczości. 

Obawiam się, że w cenie 4K jest to niewykonalne. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.