Skocz do zawartości
IGNORED

Drugi system w domu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Przymierzam się do zakupu i zbudowania drugiego systemu audio w domu (główny system w salonie już mam). Pomieszczenie 18m2 - sypialnia. 

Myślałem o budżecie około 5-6 tys. zł. Jestem zwolennikiem nowych urządzeń. Lubię brzmienie muzykalne, nasycone a nawet lekko ocieplone. Słucham wokali, raczej cicho. W sypialni jest TV więc chciałbym aby sprzęt również był do niego podłączony (Netflix itd). Przeczytałem kilka tematów na forum i wyłoniłem kilku faworytów:

1. Dali Oberon 3

2. Klipsch R-51M

3. Heco Aurora 300

oraz niewielkie podłogówki

1. Indiana Line Nota 550

2. Pylon Pearl 20

dużo tego generalnie jest na rynku 🙂

Co do wzmacniacza to właśnie... wzmacniacz czy amplituner?  Liczę  na to, że mnie trochę naprowadzicie bo im więcej czytam, tym mniej wiem 😉

https://www.audiostereo.pl/topic/159538-drugi-system-w-domu/

KEF LS50 nowe - 3200

SMSL AO200 - 1329 / SMSL DA-9 - 1200 / SMSL A300 - 1100

DAC TOPPING D50S - 1200

STREAMER WIIM MINI - 499

Razem ok 6.000

Ważne są wzmacniacze SMSL bo mają funkcję SDB, która wyciąga z KEF LS50 to co najlepsze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zwróć uwagę na stosunkowo niedrogi a bardzo udany wzmacniacz Topping MX5 i do tego monitory Polk Audio Reserve 200 lub Kef Q350. To dość duże monitory o pełnym brzmieniu i dobrej podstawie basowej. Polk wypadnie tutaj nawet cieplej. Topping ma wejścia cyfrowe więc podłączysz się bezpośrednio pod TV. Fajną nowością z większym potencjałem hifi jest Octavio Amp. Do naprawdę dobrego brzmienia dochodzi jeszcze funkcjonalność sieciowa. Z ciepło brzmiących wzmacniaczy również Taga Harmony HTA1000B. To hybryda więc muzykalność lampy będzie wyczuwalna. Popularne amplitunery stereo moim zdaniem wypadną jednak słabiej - postawiłbym na wzmacniacze 🙂

Warto wybrać się na odsłuch aby porównać kilka rozwiązań - zapraszamy oczywiście do Q21 😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za propozycje. Myślałem o czymś możliwie prostym - nie znam się na DAC-ach itd choć nie mówię nie 🙂 wzmacniacz z wejściem cyfrowym to brzmi dość klarownie. Rzeczywiście możliwość odsłuchu muzyki ze Spotify byłaby mile widziana. Czy Waszym zdaniem kolumny podłogowe nie nadają się do mojego pokoju?

3 godziny temu, radeks0 napisał:

Dzięki za propozycje. Myślałem o czymś możliwie prostym - nie znam się na DAC-ach itd choć nie mówię nie 🙂 wzmacniacz z wejściem cyfrowym to brzmi dość klarownie. Rzeczywiście możliwość odsłuchu muzyki ze Spotify byłaby mile widziana. Czy Waszym zdaniem kolumny podłogowe nie nadają się do mojego pokoju?

Łatwo ogarniesz konfigurację. Źródło -> DAC -> wzmacniacz -> kolumny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 godzin temu, radeks0 napisał:

1. Dali Oberon 3

2. Klipsch R-51M

3. Heco Aurora 300

oraz niewielkie podłogówki

1. Indiana Line Nota 550

2. Pylon Pearl 20

Z tego co wymieniłeś, przy zachowaniu "ciepłego" brzmienia, kieruj się ku Indiana Line Nota 550.  Do tego np. Nad Amp 1 (zachowanie minimalistyki), SMSL lub Topping.

17 godzin temu, radeks0 napisał:

Co do wzmacniacza to właśnie... wzmacniacz czy amplituner?

zależy od tego jakie funkcje ma posiadać urządzenie.

Ja zaproponuję z naszej oferty Nad AMP1 (chromecast, optical, pre gramofonowe i bt) z kolumn odłuchaj Elac Debut Reference B6 (podstawki), Indianę Tesi (sporo lepiej od Nota), B&W 606. 

Zapraszam do kontaktu z najbliższym salonem celem umówienia odsłuchu. Na miejscu zapewne jakieś jeszcze pomysły się wyklarują. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Słyszałem kiedyś kolumny B&W ale wówczas wydały mi się dość ostre, raczej jasne. Być może nowe modele brzmią inaczej - będę musiał to sprawdzić. Odsłuch w salonie audio byłby niezły ale chyba można też wypożyczyć sprzęt do domu i sprawdzić w swoich warunkach. Indiana Line Nota 550 ma mój znajomy i brzmi to całkiem fajnie, zwłaszcza bas zaskakuje pozytywnie. Spodobały mi się wstępnie również Polk Reserve 200 - spróbuję poszukać ich do odsłuchu. Poczytałem jeszcze trochę na temat wzmacniaczy i amplitunerów i jednak postawię na wzmacniacz z dac - wydaje się, że brzmieniowo będzie większy potencjał. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
21 godzin temu, radeks0 napisał:

Czy Waszym zdaniem kolumny podłogowe nie nadają się do mojego pokoju?

Jeśli masz na nie miejsce to czemu by nie. Musisz wziąć pod uwagę że kolumny potrzebują mieć czym,, oddychać ''. 

Umiejscowienie ich pomiędzy komodą a ścianą popsuje potencjał każdych nawet najdroższych kolumn. 

Według mnie akustyka to 60% dobrych dźwięków, a może nawet i więcej. 

Godzinę temu, radeks0 napisał:

Odsłuch w salonie audio byłby niezły ale chyba można też wypożyczyć

Odsłuch w salonie ma się nijak do tego jak zagrają u ciebie 😉 

Koniecznie pożycz na testy