Skocz do zawartości
IGNORED

Pianino elektryczne

Rekomendowane odpowiedzi

Syn rozpoczął szkołę podstawową o profilu muzycznym w klasie fortepianu.

Uprzejmie proszę o pomoc w zakupie instrumentu. Na początek planuję nabycie pianina elektrycznego. Czy możecie polecić coś co będzie zbliżone pod względem "fizycznym" do pianina akustycznego? 

Z góry dziękuję za pomoc.

----------------

https://www.audiostereo.pl/topic/159587-pianino-elektryczne/
Godzinę temu, mirfak napisał:

Syn rozpoczął szkołę podstawową o profilu muzycznym w klasie fortepianu.

Uprzejmie proszę o pomoc w zakupie instrumentu. Na początek planuję nabycie pianina elektrycznego. Czy możecie polecić coś co będzie zbliżone pod względem "fizycznym" do pianina akustycznego? 

Z góry dziękuję za pomoc.

Średni pomysł na tym forum 😉 Zależy ile masz kasy. Albo kawai z wymykiem jak wyżej albo cośtam. Do domu dobre są piana z obudową, coś wybierzesz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Kawai wygląda naprawdę ciekawie. Znalazłem CA49. Wyglada, że ma klawiaturę, o której z drugiego postu.
Wiem, że forum nie do końca od tego, ale bywają tutaj też muzycy, którzy mogą coś podpowiedzieć.

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

Nie przeczę, że wskazane pianina są świetne. Szukam czegoś co mocno będzie podobne mechanicznie do pianina akustycznego. To jest sprawa priorytetowa (Pani kazała)

----------------

Nie lepiej kupić w dobrym stanie używane akustyczne pianino? Jeden porządny wydatek, ale być może na pół lub na całe życie...??? Zastanowiłbym się nad taką opcją, a jeszcze i Ty skorzystasz, bo być może zaczniesz się uczyć gry...???

Parker's Mood

Nie lepiej kupić w dobrym stanie używane akustyczne pianino? Jeden porządny wydatek, ale być może na pół lub na całe życie...??? Zastanowiłbym się nad taką opcją, a jeszcze i Ty skorzystasz, bo być może zaczniesz się uczyć gry...???

Niestety, nie jestem w stanie ocenić stanu używanego pianina. Kompletnie się na tym nie znam. Na elektrycznym pianinie, też mogę zacząć się uczyć lecz, biorąc pod uwagę mój wiek, pewnie niczego się nie nauczę ;-)

----------------

Gdybyś jednak zdecydował się na pianino akustyczne, to najpierw poczytaj na ich temat, póżniej zapoznaj się z cenami, i ocenami, a na samym końcu skorzystaj z rady eksperta, ale prawdziwego eksperta... nawet odpłatnie - te koszta okazują się po jakimś czasie wręcz 'oszczędnościami'. Ale to jest oczywiście mój punkt widzenia i moje myślenie, więc traktuj proszę ten wpis, jako jeden z 'głosów' pojawiających się w Twoim wątku. Nauka od podstaw na konkretnym instrumencie mocno może wpłynąć na świadomość dżwięku, m.in. prawdziwość, referencję jak i samo piękno dżwięku, i jego feel. Co z tego, że współczesna elektronika może zabrzmieć jak rasowy Bosendorfer lub Fazioli Grand Piano, jak artyście będzie brakować fizycznego zetknięcia się z instrumentem, metafizycznego zespolenia...??? Nic z tego nie będzie.

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)

Zwykłe akustyczne pianino strunowe . Co jakiś czas trzeba stroić  . Jeśli chodzi o dźwięk to nie wypacza słuchu , ma najlepszą dynamikę gry . Najważniejsze - nie wymaga zasilania , z elektrykiem to bywa różnie , jak wyłączą prąd nauka idzie się bujać.

Przerabiałem temat.

Jeśli jesteś pewien,że syn nie zniechęci się do grania po kilku miesiącach to kup najlepsze na jakie Cię stać.

Jeśli to są przymiarki do grania- kup jakąś w miarę przyzwoitą używkę za tysiaka- za rok/dwa okaże się, czy nie trzeba czegoś lepszego.

To jakoś tam gra i ma w miarę dynamiczna klawiaturę:

Ukryta Zawartość

Szukaj używek NP30,31.

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.