Skocz do zawartości
IGNORED

Denafrips Ares II czy Nuprime DAC-9SE

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, maciek36 napisał:

A co to znaczy perfekcyjnie oddany ludzi głos? Na jakich kolumnach to stwierdzasz?

Nie ma znaczenia sprzęt. Ważne jest poczucie realizmu. 

Każdy wie jak brzmi naturalny ludzki głos. W realu jest bez sybilantów.  I to to chodzi by sprzęt tak ten głos odtwarzał. Ale nie poprzez przyciemnienie brzmienia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, jsp napisał:

@lete sprawdz Musician Pegasus.

Zobacz recenzje Jay'a - to porażka techniczna i jakościowa. Zdarza się, że nawet kanały L, R są zamienione miejscami. Fuszerka.

Nie ma znaczenia sprzęt. Ważne jest poczucie realizmu. 
Każdy wie jak brzmi naturalny ludzki głos. W realu jest bez sybilantów.  I to to chodzi by sprzęt tak ten głos odtwarzał. Ale nie poprzez przyciemnienie brzmienia. 

Słowo kluczowe. Poczucie. Ty masz jakieś wyobrażenie, ja mam swoje. Każdy ma swoje, co się objawia w tak różnych systemach.
Ty nawet wiesz,że mam przyciemniony system, choć w życiu go nie słyszałeś.
Może zacznij słuchać sobie muzyki więcej dla rozluźnienia.
Tyku już tutaj było głoszących jedynie obiawioną ich prawdę

Przeglądam ten temat od czasu do czasu . 

Czyli co ? Słuchać bez DACa się już nie da 🤭

A co z audiolubami którzy korzystają tylko z wzmacniacza + CD?

( tak , CD też ma w środku przetwornik D/A )

Jak kupowałem pierwszego nostromo3 to na Allegro było 41 pozycji w kategorii DAC i nie wiedziałem do końca z czym to się je.

Firmy prześcigają się w budowie przetworników by ludzie mogli podpinać różne gorsze źródła i poprawiać ich jakość brzmienia lub  funkcjonalność . 

Ale ja sie nie znam , więc czasem warto się zatrzymać i zastanowić 🤔 .Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

@lete recenzja Jay'a to jedyna niepochlebna recenzja jaka znam. Sam mam ten przetwornik i nie stwierdzilem zadnych problemow, o ktorych mowi. Ma to czego brakuje Aresowi zachowujac przy tym jego zalety. Wszystkie inne sa bardzo pozytywne, zobacz dla odmiany np. opinie iiWi reviews. Masz tam bezsposrednie porownanie z Aresem i Qutestem.

EDIT: Poczytaj sobie tez komentarze pod filmem Jay'a.

Edytowane przez jsp

Recenzje w necie , w gazetach , użytkowników, właśnie !

Papier wszystko przyjmie jak to mówią , ile razy to już moje ucho weryfikowało obcmokane przez użytkowników ich graty albo polecane na forach . I nie, patrzę na budżet -drogie ,tanie , średnia półka itd.

Nie poruszam się w dużych budżetach ( zaznaczam ) 

Bo model zachwalania i polecania.,specjalnie się nie różni 😊

Czytam na forum ktoś ,coś słuchał był , widział . Jadę siadam , matko ! o co kaman gdzie te wszystkie rzeczy się podziały o których tyle się  naczytałem 😳 nie kupił bym tego za cholerę . 

Może mam wadę słuchu ? Może , ale wiem co mi gra fajnie a co nie 😁 

Pzdr 🖐️ sorry za offtop.

22 minuty temu, dedal75 napisał:

Czytam na forum ktoś ,coś słuchał był , widział . Jadę siadam , matko ! o co kaman gdzie te wszystkie rzeczy się podziały o których tyle się  naczytałem 😳 nie kupił bym tego za cholerę

Lepiej bym tego nie ujął 😊

@Piopio - tu muszę przyznać Ci rację, jeżeli chodzi o nowe DAC z chipsetem 9038PRO.

Testuję właśnie kupionego w promocji na Ali (za niecałe 900 zł!) DAC'a Sabaj a20d, który w kontekście rozwiązań wydaje się być kopią SMSL 1Dse:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego mam zasilacz liniowy od Nostromo... i...

No opad szczeny 😉 Super precyzyjne "cyzelowanie" dźwięku, każdy najdrobniejszy detal podany z wybitną fakturą, a do tego świetne ułożenie w przestrzeni. Absolutnie nie ma "budyniu" (zamazanej przestrzeni, rozmytych lekko konturów) w którym grały instrumenty, jeżeli chodzi o tanie DAC z kiepskim zasilaniem. Tu przejrzystość jest wręcz zjawiskowa - do tego spokój, precyzja, wybrzmienia... Można "rozsmakować" się w śledzeniu tego, jak wygasają kolejne struny fortepianu, efektu przestrzennego pomieszczeń, etc. No i sama scena - jest zdecydowanie wiarygodna, jakbyśmy "wnikali" do wewnątrz spektaklu muzycznego, który rozgrywa się wokół fotela odsłuchowego.

Szczerze mówiąc, mój uprzedni Mytek miał sporo zalet, grał bardzo równo i strawnie. Ale za cholerę nie miał tej rozdzielczości... No, ale co się dziwić, to już ponad 10 lat odkąd na rynku były konstrukcje z układem 9018...

Tak więc wniosek... Dobre zasilanie + nowoczesna kość = 90% szans na wybitny (w realiach współczesnych vs konstrukcje sprzed kilku lat) dźwięk. Zestaw kosztował łącznie ok. 1600 zł... Rozumiecie? 1600 zł... A gra, że czapki z głów...

Ps. Mam też na testy SMS SU9 i tu wnioski są podobne, ale już bez takiego "WWWWOOOW!", bo... niestety, zasilanie SU9 jest "natywne", wbudowane - nie ma możliwości podpięcia zawodowego zasilacza liniowego. I to słychać. Sabaj a20d gra wyraźnie lepiej (z zasilaczem liniowym 15V od Nostromo), aniżeli SMSL SU-9 - nawet z dobrymi sieciówkami, etc. Stąd moja obserwacja - warto kupić DAC na kości 9038PRO, ale z zewnętrznym zasilaczem, który natychmiast powinien trafić do kosza i zastąpić go solidnym zasilaczem liniowym - to inwestycja, którą bardzo słychać i niezwykle opłacalna. Super! 🙂

Dodam jeszcze - testowane na wyjściach XLR (z przejściówkami na RCA, bo gram z lampą). Sprawdziłem, że pomimo braku prawdziwego zbalansowanego sygnału (lampa nie ma XLR), to jednak dźwięk z XLR jest wyraźnie lepszy, aniżeli wyjście z DAC poprzez RCA (SE).

Ukryta Zawartość

25 minut temu, lete napisał:

@Piopio - tu muszę przyznać Ci rację, jeżeli chodzi o nowe DAC z chipsetem 9038PRO.

Cieszę się, że jeszcze dobrze słyszę 😉 W co wątpi wielu kolegów z forum 😉

Masz rację, że najsłabszym elementem SU-9 jest zasilanie. Dlatego wymienię go na SU-10 😉 To już będzie audiofilska nirvana w rozsądnej cenie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Cieszę się, że jeszcze dobrze słyszę 😉 W co wątpi wielu kolegów z forum 😉

Masz rację, że najsłabszym elementem SU-9 jest zasilanie. Dlatego wymienię go na SU-10 😉 To już będzie audiofilska nirvana w rozsądnej cenie. 

Ale wiesz... żeby nie było. Poprzez XLR słucha się całkiem spoko. Jeżeli nie porównujesz, to nawet SU-9 nie jest złym DAC w standardzie. Też daje ten "miodek", którego szukamy. Fakt, ma trochę "budyniu" w przestrzeni (nie jest tak precyzyjny i nie pokazuje tak wybitnie czysto separacji poszczególnych dźwięków i faktury), ale... to nadal dobry daczek... Zwłaszcza, że można go kupić za jakieś 1700 zł... Jeszcze 3-4 lata temu za taki dźwięk trzeba było wyłożyć ze 4-5 tys.

Wiem na pewno, że nie kupię już używanego DAC na starych kościach (np. LKS z 2015 roku na 9018, etc.). Wolę eksperymenty za grosze i zaskakujące zwroty akcji. Ten Sabaj... no ludzie kochani 😉 Ale to zagrało z Nostromo 😉

Godzinę temu, lete napisał:

Jeszcze 3-4 lata temu za taki dźwięk trzeba było wyłożyć ze 4-5 tys.

Moim zdaniem te nowe DAC z dobrym zasilaniem niczym nie ustępują takiemu AURALIC VEGA który kosztował 14.000. 

Edytowane przez Piopio

55 minut temu, lete napisał:

Ale to zagrało z Nostromo 😉

A ile amper ma Nostromo przy 15W?

W takiej cenie to ES9038Pro trudno kupić co podałeś. Cóż trzeba słuchać i porównywać. Ja niedawno robiłem swoje diy na R2R, 2 modele i jak je zrobiłem od razu sprzedałem Musician Pegasusa bo podobny dźwięk,  a w jednym nawet lepszy, osiągnąłem za dużo mniejsze pieniądze.

9 minut temu, RobG1974 napisał:

W takiej cenie to ES9038Pro trudno kupić co podałeś. Cóż trzeba słuchać i porównywać. Ja niedawno robiłem swoje diy na R2R, 2 modele i jak je zrobiłem od razu sprzedałem Musician Pegasusa bo podobny dźwięk,  a w jednym nawet lepszy, osiągnąłem za dużo mniejsze pieniądze.

Tego Sabaja kupiłem na wyprzedaży -50% - nominalnie kosztował coś bliżej 1,8k... Teraz już ich nie widzę. Trafiła się okazja.

10 minut temu, RobG1974 napisał:

(...)

Przy 15V? Nie mierzyłem, ale nominalnie ma do 3A.

16 minut temu, RobG1974 napisał:

(...)

Różnica pomiędzy sprzętami "no-name", a markowymi lub premium jest ewidentna, jeżeli chodzi o wycenę. No-name kupisz z niewielką marżą producenta (może 30% narzutu). Markowy sprzęt to już 2-3-krotna przebitka (i tak pewnie wyceniony jest Pegasus, którego koszt produkcji raczej nie przekracza 1/3 jego ceny na półce). Półka premium to cena z kosmosu, oparta jedynie na krzywej podaży i popytu - firma ocenia, ile może wycisnąć i z jakiej grupy klientów (czasem targetuje się na bardzo wąską, ale bogatą klientelę i to im wystarczy). Mówiąc inaczej, im bardziej siedzisz w segmencie "premium", tym bardziej jesteś dojony za przyrost jakości nieadekwatny często do kosztu 😉

7 godzin temu, lete napisał:

Dodam jeszcze - testowane na wyjściach XLR (z przejściówkami na RCA

Właśnie skleiłem sobie na szybko takie kabelki, i musze przyznać że w przypadku mojego SU-9 też jest wyraźna poprawa, co nie powinno mieć miejsca. wniosek jest taki, że prawdopodobnie wyjścia symetryczne mają lepszą aplikację niż RCA.

To to raczej każdy wie .

Ale , co powiesz mi że jest 2x  głośniej z przejściówkami na RCA  ? Do wzmaka z torem niezbalansowanym  .

Edytowane przez dedal75

8 minut temu, lemo napisał:

Wyższe napięcie jest na wyjściu xlr. 

Nie jest wyższe. sygnał ujemny jest zwarty do masy, a dodatni ma takie samo napięcie co RCA, czyli ok 2V

Warto kupić lepsze przejściówki. Złocone Kacsa XLR->RCA są w sam raz, a portfela nie rujnują. 

Ogólnie, SU-9 fajnie gra - zwłaszcza, jeżeli nie porównuje się z czymś wyraźnie lepszym. Po porównaniu z tandemem Sabaj + Nostromo mam jednak pewne zastrzeżenia do klarowności przestrzeni oraz... lekkiej szorstkości wokali (nie są tak obłędnie analogowe, co jest chyba wynikiem dobrego zasilania liniowego).

Ale podkreślmy - dźwięk SU-9 jest dobry i w zupełności wystarcza do przyjemnych odsłuchów i jest wart tego 1,8 tys. zł, które trzeba dać za to urządzenie.

4 minuty temu, lete napisał:

Ale podkreślmy - dźwięk SU-9 jest dobry i w zupełności wystarcza do przyjemnych odsłuchów i jest wart tego 1,8 tys. zł, które trzeba dać za to urządzenie.

Ja kupiłem taniej, nad zasilaniem myślę, może mu zafunduję coś liniowego. Póki co cieszy ucho.

Zaraz śmiechnę. Na XLR standardowo jest 4V, na RCA 2V. Rozumiem że się komuś na początku może wydać ze jest fajnie 😂 ale to fajnie oznacza kompresję i przester. Mało który wzmacniacz ma tak mało czułe wejście żeby taki zabieg był ok. 

Dodam tylko ze u mnie na Cyrusie najlepsza jakość dźwięku jest w okolicy poniżej 1,5V... 

A jak audiofilskie plumki grają w miarę (z powieczem 🤣) to już przesterowana gitara na przesterowanym wzmacniaczu brzmi słabiutko - puście sobie jakiegoś mocniejszego rocka i przejściówki trafia tam gdzie ich miejsce - do kosza) 

Edytowane przez marcinmarcin

10 godzin temu, lete napisał:

Dodam jeszcze - testowane na wyjściach XLR (z przejściówkami na RCA, bo gram z lampą). Sprawdziłem, że pomimo braku prawdziwego zbalansowanego sygnału (lampa nie ma XLR), to jednak dźwięk z XLR jest wyraźnie lepszy, aniżeli wyjście z DAC poprzez RCA (SE).

To bardzo dziwne.

Edytowane przez EMiL
4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Zaraz śmiechnę. Na XLR standardowo jest 4V, na RCA 2V. Rozumiem że się komuś na początku może wydać ze jest fajnie 😂 ale to fajnie oznacza kompresję i przester. Mało który wzmacniacz ma tak mało czułe wejście żeby taki zabieg był ok. 

Dodam tylko ze u mnie na Cyrusie najlepsza jakość dźwięku jest w okolicy poniżej 1,5V... 

XLR jest wyjściem zbalansowanym, oznacza to że sygnał jest dzielony dwie połówki, dodatnią i ujemną. Zwarcie ujemnej gałęzi do masy powoduje że na wyjściu otrzymujemy połowę napięcia. W przypadku wyjść symetrycznych układ analogowy jest zbudowany na bazie dwóch wzmacniaczy operacyjnych. Każdy wzmacniacz operacyjny ma oddzielna filtrację, a w przypadku wyjść RCA te sygnały są sumowane i podawane na jeden pamp. nie jest wykluczone że implementacja tej kości jest inna, stąd różnica w brzmieniu.

Trzeci opa1612 desymetryzuje sygnał z xlr, dwa pierwsze to I/V.

BTW w tym sabaj wykorzystane są dwa kanaly z ośmiu dostępnych w es9038pro.

1 minutę temu, EMiL napisał:

Trzeci opa1612 desymetryzuje sygnał z xlr, dwa pierwsze to I/V.

BTW w tym sabaj wykorzystane są dwa kanaly z ośmiu dostępnych w es9038pro.

Dokładnie.

4 minuty temu, jurek1 napisał:

Dokładnie.

Ukryta Zawartość

Tak to wygląda.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, jurek1 napisał:

Zwarcie ujemnej gałęzi do masy powoduje że na wyjściu otrzymujemy połowę napięcia

A jak to się zachowa jeżeli pin na ujemnym nie jest podłączony z masą? Bo pamiętam kiedyś takie przejściówki znajomego i było głośniej i dla mnie kiepsko - on też po początkowym zachwycie wysłał je do szuflady 

W instrukcji Rme też jest info o konieczności pozostawienia pinu 3 (cold) nie podłączonego 

Edytowane przez marcinmarcin

9 minut temu, jurek1 napisał:

Tak to wygląda.

Podobnie, to inny DAC;)

Teraz, marcinmarcin napisał:

A jak to się zachowa jeżeli pin na ujemnym nie jest podłączony z masą? Bo pamiętam kiedyś takie przejściówki znajomego i było głośniej i dla mnie kiepsko - on też po początkowym zachwycie wysłał je do szuflady 

Mam nadzieję, że lete za jakiś czas też schowa te przejściówki, to partyzantka.

Ja nie słyszę różnicy w poziomie sygnału pomiędzy XLR (przejściówka na RCA) oraz RCA. Może wezmę miernik i sprawdzę, ale to jutro.

• Pokaż nowe odpowiedzi