Skocz do zawartości
IGNORED

Ekstrakcja dźwięku z HDMI eARC na starszy amplituner

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, RAF77 napisał:

Jeśli będziesz odtwarzał filmy z plików na telewizorze, to dostaniesz Dolby Thrue HD i DTS Master Audio, po eArc, o ile telewizor to ogarnie (różnie z tym bywa).

To też wchodzi w grę, więc tu eARC będzie jednak górą.

7 minut temu, raiwan napisał:

Wejdź w ten link i zobacz w nazwie jakie to urządzenie

Różnice Arc od eArc:

To tylko potwierdza, że jeśli np z plików chciałbym uzyskać gęste formaty, to muszę "wyłuskać" sygnał z eARC.

Wiem o co chodzi. Źle zrozumiałem pierwszy post. Sorki za zamieszanie

Myślałem, że amplituner nie obsługuje w ogóle kanału zwrotnego i autor chciał po prostu tylko lepszą jakość połączenia od spdif...

Do Dolby Digital Plus wystarczy już HDMI w wersji 1.3 więc eArc tu raczej nie jest potrzebny

Po prostu SPDIF nie obsługuje większości formatów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale co ja tam się znam, lepiej wciskać komuś najnowszy sprzęt za grubą kasę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
14 minut temu, raiwan napisał:

Myślałem, że amplituner nie obsługuje w ogóle kanału zwrotnego i autor chciał po prostu tylko lepszą jakość połączenia od spdif...

To akurat dobrze zrozumiałeś. Chcę "wyssać" możliwie najlepszy sygnał audio z wyjścia eARC HDMI telewizora i podać go na wejście HDMI amplitunera. Tylko tyle i aż tyle.

Dokładnie jak na tym filmiku: 

Edytowane przez S_Mac

Arc obsługuje wszystkie najnowsze formaty w HDMI w wersji 2.0

Kanał eArc wnosi tylko i aż możliwość połączenia sieciowego oraz bezstratny sygnał audio (bez kompresji). 

Jeżeli ten amplituner nie obsługuje choć HDMI w wersji 2.0 to nie uzyska się lepszej jakości nawet poprzez ekstraktor z eArc na HDMI. 

Jeżeli amplituner ten ma w obsłudze HDMI do wersji 1.4 to wszystkie zalety połączenia przez kanał eArc jest możliwy tylko przez ekstraktor eArc i połączenie analogowe przez chinch 5.1. 

W innym przypadku takie urządzenie musi zmniejszyć ilość danych z Hdmi 2.1 na ilość danych, które odczyta Hdmi 1.4

Z drugiej strony niby wszystkie wersje Hdmi obsługują do 36,86 Mbit/s przepustowości audio, więc kto go tam wie

Edytowane przez raiwan

Telewizor nie jest w stanie wysyłać po ARC wszystkich formatów audio. To może tylko przez eARC. 

Znalazłem jeszcze jeden sprzęt: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arc obsługuje wszystkie najnowsze formaty w HDMI w wersji 2.0
Kanał eArc wnosi tylko i aż możliwość połączenia sieciowego oraz bezstratny sygnał audio (bez kompresji). 
Ucz się dalej, bo ciągle farmazony pleciesz.
Wiesz że gdzieś dzwonią ale nie wiadomo gdzie.
eArc teoretycznie powinno przekazywać "kompresję bezstratną" a nie, wyłącznie nieskompresowany sygnał, aczkolwiek takie 7.1 LPCM też przekazuje.
Kompresję bezstratną nazywamy inaczej "gęstymi formatami.
Czyli Dolby Thrue HD, DTS Master Audio.

A ja nic nie napisałem, że wyłącznie obsługuje taki bezstratny format, tylko, że nie wykorzysta zalet eArc. Jeżeli nawet będzie lepsza jakość sygnału to i tak amplituner ma te ograniczenie, że ma starą wersję Hdmi więc ten ekstraktor wyśle i tak sygnał z maksymalną ilością danych do wersji Hdmi amplitunera.

W skrócie dzięki temu eArc będzie możliwość obsługi wszystkich najnowszych formatów sygnału audio, ale i tak nie wykorzysta tego amplituner do czego cały czas dążę, że to i tak nie ma sensu. 

Co innego jakby rozkodowany sygnał od tego ekstraktora trafił bezpośrednio przez sygnał analogowy (połączenie 5.1 Chinch) i bezpośrednio wzmocniony trafił od razu do głośników. Wtedy będzie odczuwalna jakość i zalety najnowszych formatów dźwięku. 

Edytowane przez raiwan
8 minut temu, raiwan napisał:

W skrócie dzięki temu eArc będzie możliwość obsługi wszystkich najnowszych formatów sygnału audio, ale i tak nie wykorzysta tego amplituner do czego cały czas dążę, że to i tak nie ma sensu. 

eARC teoretycznie wykorzysta 100% możliwości amplitunera (Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS HD Master Audio, Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS ES, DTS Neo:6, DTS 96/24, Dolby ProLogic Iix) w zależności od tego, co telewizor wyśle, czyli prawie wszystko, oprócz Atmos.

Przy zwykłym ARC będzie tylko DD, DD+ i DTS.

raiwan

Największym problemem jest to że nie chce ci sie sprawdzić specyfikacji i możliwości urządzenia Feintech VAX01202 z ich strony.

Po podłączeniu do nowoczesnego telewizora z HDMI eARC wszystkie sygnały audio są przesyłane do systemu dźwiękowego przez HDMI.  Wystarczy amplituner AV z wejściem HDMI 1.3 lub wyższym.

No racja, ale do amplitunera nie trafi sygnał już  w takiej jakości jaką ma eArc bo to będzie przekształcony zwykły skompresowany sygnał 5.1, mniej wiecej jaki idzie od dvd. Czyli urządzenie to dekoduje sygnał i zamienia go w taki jaki obsłużą wszystkie amplitunery. .. A kto wie jakie tam ustrojstwa siedzą w środku. 

Nie nie dekoduje, wciąż się mylisz.

Trafi orginalny nie modyfikowany sygnał audio bez obrazu.

Edytowane przez bl4ck
7 minut temu, raiwan napisał:

No racja, ale do amplitunera nie trafi sygnał już  w takiej jakości jaką ma eArc bo to będzie przekształcony zwykły skompresowany sygnał 5.1, mniej wiecej jaki idzie od dvd.

Skąd ten pomysł?

2 minuty temu, raiwan napisał:

To jak zamienia sygnał 7.1 na 5.1 lub 2.1?

Nic nie zmienia. Przesyła dalej, tak jak dostał.

5 minut temu, raiwan napisał:

Pytam bo może się nauczę czegoś nowego 

To urządzenie nie robi downmixu nie do tego zostało zaprojektowane.

Tv wyśle na przykład wspomniany sygnał bez kompresji do tego ekstraktora a później do amplitinera, który nie obsługuje tego typu sygnalu? Taki przykład 

Bez kompresji? Sygnał audio bez kompresji obsługiwały pierwsze amplitunery. To dopiero później wkroczył sygnał kodowany, a następnie kodowany bezstratny.

Więc nie może być takiej sytuacji o której piszesz w przypadku niekodowanego sygnału.

Edytowane przez bl4ck
3 minuty temu, raiwan napisał:

Tv wyśle na przykład wspomniany sygnał bez kompresji do tego ekstraktora a później do amplitinera, który nie obsługuje tego typu sygnalu? Taki przykład 

Do końca nie mam pewności jak działa to urządzenie, ale teoretycznie powinno działać tak, że ze zwykłego ampli robi identyczny amplituner, ale z eARC.

Twoje pytanie raczej powinno brzmieć co jeśli amplituner nie obsługuje np atmos, trueHD lub dtsx. Amplituner wtedy otworzy sobie ścieżki core czyli dd, dts które są zaszyte w bezstratnych ścieżkach dźwiękowych.

7 minut temu, bl4ck napisał:

Bez kompresji? Sygnał audio bez kompresji obsługiwały pierwsze amplitunery. To dopiero później wkroczył sygnał kodowany, a następnie kodowany bezstratny.

Więc nie może być takiej sytuacji o której piszesz w przypadku niekodowanego sygnału.

"Większa przepustowość przekłada się na większą ilość danych, które można przesłać (większa rura). Większa przepustowość oznacza też, że cyfrowy sygnał audio nie musi być poddawany kompresji, przez co jest znacznie bardziej szczegółowy, bogaty i żywy. Kanał eARC pozwala więc uzyskać głębię dźwięku przestrzennego o kinowej jakości przy wykorzystaniu takich formatów, jak DTS X czy DOLBY ATMOS. Ze względu na ograniczenia zwykłego kanału ARC przetwarzanie tych formatów umożliwia tylko eARC."

Ukryta Zawartość

Jak amplituner odczyta sygnał do 37 Mbits kiedy obsługuje tylko do 1 Mbits? Za dużo danych. Sygnał musi być przekształcony bo inaczej się nie da. 

To tak jakbyś chciał na systemie fat32 zapisać plik ponad 4 gb...

Ukryta Zawartość

A ja nic nie napisałem, że wyłącznie obsługuje taki bezstratny format, tylko, że nie wykorzysta zalet eArc. Jeżeli nawet będzie lepsza jakość sygnału to i tak amplituner ma te ograniczenie, że ma starą wersję Hdmi więc ten ekstraktor wyśle i tak sygnał z maksymalną ilością danych do wersji Hdmi amplitunera.
Co innego jakby rozkodowany sygnał od tego ekstraktora trafił bezpośrednio przez sygnał analogowy (połączenie 5.1 Chinch) i bezpośrednio wzmocniony trafił od razu do głośników. Wtedy będzie odczuwalna jakość i zalety najnowszych formatów dźwięku. 
A czytałeś, jakie kodeki ma Jego amplituner?
No racja, ale do amplitunera nie trafi sygnał już  w takiej jakości jaką ma eArc bo to będzie przekształcony zwykły skompresowany sygnał 5.1, mniej wiecej jaki idzie od dvd. Czyli urządzenie to dekoduje sygnał i zamienia go w taki jaki obsłużą wszystkie amplitunery. .. A kto wie jakie tam ustrojstwa siedzą w środku. 
Ale pieprzysz gościu.
6 minut temu, raiwan napisał:

Jak amplituner odczyta sygnał do 37 Mbits kiedy obsługuje tylko do 1 Mbits? Za dużo danych. Sygnał musi być przekształcony bo inaczej się nie da. 

Każde HDMI przepuszcza 36,8 Mbit/s: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytam bo może się nauczę czegoś nowego 
Nic nie zamienia.
Amplituner to robi.
Jaki sygnał bez kompresji! ?
Mylisz kompresję bezstratną z brakiem kompresji.
Sygnał bez kompresji to LPCM.
Każdy AVR to przyjmie,. nawet najstarszy!!!

Czyli można się dowiedzieć czegoś nowego i wyjść z błędnego myślenia

Edytowane przez raiwan
W dniu 11.09.2022 o 11:06, RAF77 napisał:

Potrzebny jest taki, żeby odebrał DD+ z wyjścia ARC i puścił bez rozkodowywania do amplitunera, na zwykle wejście HDMI. Amplituner sobie sam rozkoduje, bo obsługuje DD+ i zapewne ma lepszego DAC, niż dają w tych pudełkach.

Obsługa eArc jest zbędna, bo można to chyba wyłączyć w telewizorze i DD+ nie potrzebuje eArc.
No chyba, że nie da się przełączyć w TV, na zwykłe Arc, to wtedy pudełko musi ogarnąć, te eArc.

Ale to chyba nie trzeba przełączać? Popraw mnie?

A nie może masz rację jest funkcja w tv eARC on/off

W dniu 11.09.2022 o 13:56, bl4ck napisał:

I jeszcze jedno wykorzystanie eARC to gdy odtwarzany pliki bezpośrednio w telewizorze, Sony sobie z tym akurat bardzo dobrze radzi.

Wypuszcza i DTS HD i dolby true HD?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wypuszcza i DTS HD i dolby true HD?

A dlaczego ma nie wypuszczać? taka jego rola. Jedyne tv na rynku z topowych marek czyli lg i panas nie obsługują dts'a dlatego też nie przepuszczają.

Zastanawiam się nad nowym amplitunerem także z powodu braku posiadania kanału zwrotnego eArc. 

Szkoda mi też wydawać kilka tysięcy żeby mieć tą funkcje. 

Czy urządzenie z pierwszego postu wystarczyło by też dla mnie, czy warto mimo wszystko lepiej taki amplituner kupić? 

Mam kanał zwrotny Arc z hdmi 1.4 

Męczy mnie tylko właśnie to, że może być lepsza jakość z takiego Nowszego złącza i to jest główny powód zmiany sprzętu, ale nie wiem czy warto 

• Pokaż nowe odpowiedzi