Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam irDac (1-ka na PCM1796) vs Topping d70

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.09.2022 o 09:37, Albercik87 napisał:

Jaki w nim był wzmak i kolumny?

@AiM-TV @Prewwit może tez napiszcie z czym u Was grał ten Topping?

Ale jak sam widzisz to nie jest odmienne zdanie i powiem ci że na różnych forach i tak naprawdę w różnych krajach spotkałem się z tą samą opinią co moja. 

Ale dla każdego sterylność jasność może znaczyć coś innego. Ja na przykład nigdy altusów nie tolerowałem. 

W dniu 20.09.2022 o 10:38, AiM-TV napisał:

a mnie z Atoll In200 Singature

A widzisz A to jest wzmacniacz który nie potęguje jeszcze góry.

Piotr 

Może nie dokładnie na temat, ale dotarł do mnie SMSL-SU9.

Słucham już jakiś czas, i muszę powiedzieć że wrażenia są bardzo pozytywne. Bałem się sterylności i zimnego przekazu, bo takie opinie krążą nt Sabre, ale nic z tych rzeczy. To już mój drugi przetwornik Na tych kościach (poprzednio była Wadia DI 122) i w obu tych przypadkach nic takiego nie zauważyłem. 

W Wadii dźwięk był "zrobiony" wszystkiego było aż nadto. Tu wszystko wydaje się być na swoim miejscu. W porównaniu do mojego lampowego DAC na starej kości TDA1541 jest więcej informacji, dynamika jest na wyższym poziomie. Brakuje trochę sceny w głąb, ale jest to dla mnie znane zjawisko, im więcej szczegolmw, i lepiej są one wyeksponowane, tym bardziej scena idzie do przodu.

Oczywiście stary przetwornik ma też swoje zalety, jest bardzo muzykalny, bardziej zaokrąglony, scena idzie wgłąb, jest większe wrażenie trójwymiarowości, ale ostatnio dopadła mnie znowu jesienna choroba audiofilska, i zaczęło mi brakować lepszego wniknięcia w detale, i to był dobry ruch. Cena jest przystępna, w porównaniu do Wadii kilkukrotnie niższa, a ilością informacji jej nie ustępuje.

Jako napęd wykorzystuje Rpi4 z liniowym zasilaniem i a nakładką Digione Signature. Później przyjdzie czas przetestowanie transmisji przez USB, zobaczymy co zmieniło się w tym aspekcie na przestrzeni kilku lat.

Dodam jeszcze, że jako Player używam Roon, a jako endpoint na malinie Snackoil zainstalowany przez Rucię. W moim odczuciu ten system gra zdecydowanie lepiej niż polecany przez Roon Ropieee.

Teraz, jurek1 napisał:

Dodam jeszcze, że jako Player używam Roon, a jako endpoint na malinie Snackoil zainstalowany przez Rucię. W moim odczuciu ten system gra zdecydowanie lepiej niż polecany przez Roon Ropieee.

Zmieniam zdanie co do obrazu 3D, urządzenie było wyjęte prosto z pudełka, widać potrzebowało trochę czasu na unormowanie i teraz scena w głąb jest ok.

Aż kusi zrobić porządne zasilanie liniowe i powymieniać część elementów na płycie na jakieś markowe.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Daj znać proszę w sprawie USB z rpi4, bo jestem bardzo ciekawy wrażeń 😁

Sprawdziłem USB, jest większy bałagan, wszystko jest bardziej płaskie, mniej dynamiczne, mniejsza separacja instrumentów, i mniejszy obraz 3D.

56 minut temu, jurek1 napisał:

Zmieniam zdanie co do obrazu 3D, urządzenie było wyjęte prosto z pudełka, widać potrzebowało trochę czasu na unormowanie i teraz scena w głąb jest ok.

Aż kusi zrobić porządne zasilanie liniowe i powymieniać część elementów na płycie na jakieś markowe.

Witam mam pytanie posiadam daca smsl sanskrit10mk2,to taki budżetowy dac na akm,jako transport allodigione z dobrym zasilaniem liniowym,jak sądzisz czy warto kupić tego su9?, będzie poprawa w brzmieniu,i jeśli mogę zapytać ile za niego dałeś i gdzie kupowałeś?, pozdrawiam.

2 minuty temu, zibi69 napisał:

Witam mam pytanie posiadam daca smsl sanskrit10mk2,to taki budżetowy dac na akm

Moim zdaniem 10mk2 kolegi grał bardzo podobnie jak mój Topping E30. Topping D90 był może o włos lepszy od E30, albo i nie był. Dopiero sensowny progres przyniósł Rme Adi. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Moim zdaniem 10mk2 kolegi grał bardzo podobnie jak mój Topping E30. Topping D90 był może o włos lepszy od E30, albo i nie był. Dopiero sensowny progres przyniósł Rme Adi. 

No widzisz, wszystko zależy od reszty toru, w tym transportu wzmacniacza i głośników. Ile ja się nie naczytałem o bezdusznym graniu Sabre... drugi przetwornik na tej kości, w tym jeden znanej audiofilskiej marki, i nikt mnie nie zmusi żebym taką opinie wystawił. Granie raczej po ciepłej stronie. Dojrzały pełny dźwięk.

25 minut temu, jurek1 napisał:

Sprawdziłem USB, jest większy bałagan, wszystko jest bardziej płaskie, mniej dynamiczne, mniejsza separacja instrumentów, i mniejszy obraz 3D.

Dziwna sprawa, u mnie między usb, a nakładka hifiberry digi+ coax, optyk nie wychwytywałem tak znaczących różnic 😋

1 minutę temu, Ajothe napisał:

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Dziwna sprawa, u mnie między usb, a nakładka hifiberry digi+ coax, optyk nie wychwytywałem tak znaczących różnic 😋

Myślę że ta nakładka  hifiberry digi+ to jednak inna liga niż DigiOne Signature. To zupełnie inna konstrukcja, tam moduł wyjściowy jest oddzielnie zasilany, w moim przypadku akumulatorami. Reszta toru też ma podstawowe znaczenie w  wychwyceniu takich różnic.

Słucham sobie teraz płyty Pata Metheny America Undefined w wysokiej rozdzielczości, i jeszcze nie miałem takiej frajdy. To dość skomplikowana płyta z dużą ilością informacji, i są one tu o wiele bardziej czytelne niż w poprzednich przetwornikach, a nie jest to przy tym męczące, słucha się bardzo przyjemnie.

Wiadomo, wszystko zależy też o rodzaju słuchanej muzyki. Ja z ostrego rżnięcia już dawno wyrosłem. Tam liczą się przede wszystkim decybele i ciary na Skurze 🙂 ja to mam już za sobą.

Znam tą płytę doskonale 😁

Może w tym dac jest kiepska sekcja USB. 

Dokładnie taki sam efekt jak u Ciebie miałem z dac magic 100, który ma po prostu kiepska sekcje usb i po coax, optyku grało znacznie lepiej. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

Dokładnie taki sam efekt jak u Ciebie miałem z dac magic 100, który ma po prostu kiepska sekcje usb i po coax, optyku grało znacznie lepiej. 

Myślę że tak, jest zdecydowana różnica na korzyść Digione. Ciekawa sprawa, bo znalazłem jakiś plik MQA na dysku, i tu sytuacja jest taka że MQA z dysku subiektywnie lepiej gra po USB niż ten sam plik Hi-Res z Qobuza.

Edytowane przez jurek1
39 minut temu, Ajothe napisał:

Kiepska sekcja USB z ES9038PRO ? Czy Ty wiesz co piszesz ? 😉 

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Masz widać kiepski transport USB 😉 U mnie PC z Roon i izolacją galwaniczną USB gra znakomicie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

Masz widać kiepski transport USB 😉 U mnie PC z Roon i izolacją galwaniczną USB gra znakomicie. 

To jest wyjście usb z maliny.

Przymieżyłem się jeszcze raz i zdania nie zmieniam, Digione Signature gra z lepszą dynamiką, rozdzielczością, w zasadzie wszystko jest lepsze. To jak zmiana przetwornika na klasę wyższy. Nie sądzę żeby izolacja galwaniczna dała taką poprawę. To jest najnowszy Xmos więc albo jest taki słaby albo implementacja do dupy.

18 minut temu, jurek1 napisał:

To jest wyjście usb z maliny.

Przymieżyłem się jeszcze raz i zdania nie zmieniam, Digione Signature gra z lepszą dynamiką, rozdzielczością, w zasadzie wszystko jest lepsze. To jak zmiana przetwornika na klasę wyższy. Nie sądzę żeby izolacja galwaniczna dała taką poprawę. To jest najnowszy Xmos więc albo jest taki słaby albo implementacja do dupy.

Owszem izolacja galwaniczna to game changer. Wiesz jak działa ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, jurek1 napisał:

Wiem od lat.

Więc zastosuj izolację galwaniczną USB i wtedy dopiero oceniaj wejście USB. 

13 minut temu, jurek1 napisał:

Tylko od czasów izolatorów galwanicznych minęły lata świetlne w projektowaniu wejść USB.

Mówimy o izolacji galwanicznej USB 2.0. Teraz producenci sprzętu zaczynają ją stosować bo rozwiązanie staniało.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Mówimy o izolacji galwanicznej USB 2.0. Teraz producenci sprzętu zaczynają ją stosować bo rozwiązanie staniało.

To dlaczego producenci wejść USB przy dzisiejszych możliwościach technicznych nic z tym tematem nie robią?

5 minut temu, jurek1 napisał:

To dlaczego producenci wejść USB przy dzisiejszych możliwościach technicznych nic z tym tematem nie robią?

Ci robią :
Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi 

Intona, iFi i Topping robią izolatory USB jako osobne urządzenia 

Texas Instruments właśnie wypuścił swój izolator USB. Niedługo powinien się pojawić w wielu DAC. 

Teraz, Piopio napisał:

Ci robią :
Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi 

Intona, iFi i Topping robią izolatory USB jako osobne urządzenia 

Texas Instruments właśnie wypuścił swój izolator USB. Niedługo powinien się pojawić w wielu DAC. 

Ja mówię o izolacji galwanicznej w środku urządzenia. Wcale nie wykluczam że jakiś izolator kupię, ale musi zaistnieć taka potrzeba. Wszystkie pliki jakie mam włącznie z DSD idą bez problemu przez Digione, więc póki co nie widzę takiej potrzeby.

17 minut temu, jurek1 napisał:

Ja mówię o izolacji galwanicznej w środku urządzenia. Wcale nie wykluczam że jakiś izolator kupię, ale musi zaistnieć taka potrzeba. Wszystkie pliki jakie mam włącznie z DSD idą bez problemu przez Digione, więc póki co nie widzę takiej potrzeby.

Podałem Ci producentów sprzętu, którzy stosują izolację USB w swoich DAC.

Chodziło o to, że napisałeś, że USB jest słabe - owszem bez izolacji galwanicznej jest słabe.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak sie streamuje z PC to hs01 ma sens, ale z maliny wątpliwy 😁

Spróbuj. A potem wątp.

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak sie streamuje z PC to hs01 ma sens, ale z maliny wątpliwy 😁

Też tak myślę, tym bardziej że wszystko na czym mi zależy idzie Po Digi.

• Pokaż nowe odpowiedzi