Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy czy transport sieciowy + DAC - ca. 20k pln

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Piopio napisał:

Więc jesteś ignorantem technicznym skoro ignorujesz technikę. Bez urazy. Zadziwia mnie taka postawa.

Jestem za prawdą, akceptuje fakt, teorie podlegają ciągłym zmianom .

2 godziny temu, folab napisał:

Jestem za prawdą, akceptuje fakt, teorie podlegają ciągłym zmianom .

Prawda to technika. A nie to co wydaje Ci się, że słyszysz. To nie jest weryfikowalne. Prawda jest weryfikowalna. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Piopio napisał:

Prawda to technika. A nie to co wydaje Ci się, że słyszysz. To nie jest weryfikowalne. Prawda jest weryfikowalna. 

Ktoś kiedyś powiedział "Prawda jest jak poezja, większość jej nienawidzi"

18 godzin temu, iFi Audio napisał:

Gdybym miał taki testowy DAC to sam bym go testował 24/7 🙂

Mamy za to nowość w kategorii streamerów i kto wie, może będzie jakaś fajna akcja promocyjna na forum...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to będzie oznaczało koniec życia zen stream?

Czy do tego modelu jest już aplikacja?

Kolejny temat który zszedł na izolację 

Czy na prawdę tqk się musi kończyć każdy ciekawie rozpoczęty temat na audiostereo?

Piotr 

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Kolejny temat który zszedł na izolację 

Czy na prawdę tqk się musi kończyć każdy ciekawie rozpoczęty temat na audiostereo?

Piotr 

To zaapeluj do ludzi, żeby sprawdzili jak działa izolacja galwaniczna USB i nie pisali bzdur. Edukacja nikomu nie szkodzi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gdybym miał taki testowy DAC to sam bym go testował 24/7 :)
Mamy za to nowość w kategorii streamerów i kto wie, może będzie jakaś fajna akcja promocyjna na forum...

Ukryta Zawartość

Wygląda super. Ciekawe jak zagra.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ale trzeba go wprowadzić do sprzedaży jak wszystko będzie na tip top już. 

Aplikacja

Chromecast, jak ma mieć to od początku

Wszystko ma działać bez problemu. 

I wtedy do sprzedaży. 

Wygląda bardzo ciekawie. 

To zaapeluj do ludzi, żeby sprawdzili jak działa izolacja galwaniczna USB i nie pisali bzdur. Edukacja nikomu nie szkodzi. 
A może ta izolacja faktycznie sprawia,że Dac grają tak samo.
Tak uśrednia ten gadżet dźwięk, że co niektórzy doszli do wniosku,że to działa cuda , bo przecież tańsze DAc grają równie dobrze. Wygodne.
Poza tym to hobby, niech każdy posłucha i się sam przekona.
Godzinę temu, Piopio napisał:

To zaapeluj do ludzi, żeby sprawdzili jak działa izolacja galwaniczna USB i nie pisali bzdur

Sprawdziłem i ponad wszelką wątpliwość nie jest tak jak piszesz ,działa ale nie tak jak sugerujesz. Badania teoretyczne muszą się sprawdzić w praktyce a skoro się nie sprawdzają ....to nie pierwszy przypadek gdy teoria mija się z praktyką,

Godzinę temu, maciek36 napisał:

A może ta izolacja faktycznie sprawia,że Dac grają tak samo.
Tak uśrednia ten gadżet dźwięk, że co niektórzy doszli do wniosku,że to działa cuda , bo przecież tańsze DAc grają równie dobrze. Wygodne.
Poza tym to hobby, niech każdy posłucha i się sam przekona.

Proponuję jednak się zapoznać z działaniem izolacja galwanicznej USB.

21 minut temu, folab napisał:

Sprawdziłem i ponad wszelką wątpliwość nie jest tak jak piszesz ,działa ale nie tak jak sugerujesz. Badania teoretyczne muszą się sprawdzić w praktyce a skoro się nie sprawdzają ....to nie pierwszy przypadek gdy teoria mija się z praktyką,

Wiem wiem. Nie nic zmieni Twoich przekonań i wiary w bajki.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Proponuję jednak się zapoznać z działaniem izolacja galwanicznej USB.

Wiem wiem. Nie nic zmieni Twoich przekonań i wiary w bajki.

Wierzę że jutro nastanie dzień i na tej samej zasadzie że izolacja nie czyni mojego Ifi stream równym pod względem dźwiękowym Auralicowi G2

9 minut temu, folab napisał:

Wierzę że jutro nastanie dzień i na tej samej zasadzie że izolacja nie czyni mojego Ifi stream równym pod względem dźwiękowym Auralicowi G2

Jeśli wiesz jak działa izolacja galwaniczna USB, jak działa transmisja USB to wiesz, że dźwiękowo niczym nie mogą się różnić. Różnią się funkcjonalnie. Inne wyjścia to już będzie przepaść na rzecz Auralica. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Widać nie potrafisz zrozumieć paru prostych kwestii technicznych. Spróbuj. 

Rozumiem kwestie techniczne, Ciebie też rozumiem. Zwróciłem się do producenta, bo się zastanawiałem, czy jest sens kupić. Dostałem odpowiedź, że w tej klasie nie warto, chyba że obawiam się zakłóceń jak przepięcia itp. z eksperymentalnych urządzeń, które zamierzałbym podłączyć (ale nie zamierzam).

Zatem nie mam takiej potrzeby. Pewnie jak miałbym Node, czy Zen Streama, albo jakieś Volumnio na kadłubku od Asusa to bym zastosował, żeby oddzielić te śmieci z przetworniczek przez wjściem z tym na DACa.

Wiesz, jak jest, nie do każdego samochodu pasują pokrowce na siedzenia :).

19 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Rozumiem kwestie techniczne, Ciebie też rozumiem. Zwróciłem się do producenta, bo się zastanawiałem, czy jest sens kupić. Dostałem odpowiedź, że w tej klasie nie warto, chyba że obawiam się zakłóceń jak przepięcia itp. z eksperymentalnych urządzeń, które zamierzałbym podłączyć (ale nie zamierzam).

Zatem nie mam takiej potrzeby. Pewnie jak miałbym Node, czy Zen Streama, albo jakieś Volumnio na kadłubku od Asusa to bym zastosował, żeby oddzielić te śmieci z przetworniczek przez wjściem z tym na DACa.

Wiesz, jak jest, nie do każdego samochodu pasują pokrowce na siedzenia :).

Jasne, że na drogi dobrze dopracowany sprzęt izolacja nie będzie miała dużego wpływu. Ale nie to nie znaczy, że ten sprzęt zagra lepiej niż np malina z izolacją galwaniczną USB. Oczywiście funkcjonalność będzie inna ale jakość "brzmienia" dokładnie ta sama. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Jasne, że na drogi dobrze dopracowany sprzęt izolacja nie będzie miała dużego wpływu. Ale nie to nie znaczy, że ten sprzęt zagra lepiej niż np malina z izolacją galwaniczną USB. Oczywiście funkcjonalność będzie inna ale jakość "brzmienia" dokładnie ta sama. 

To wydaje mi się, że doszliśmy do porozumienia :).

Prawdy porozumienia:

1. Tanie popularne transporty, jeśli nie podoba nam się ich sygnatura wprowadzana przez zakłócenia to stosujemy izolację.
  2. Izolację stosujemy bezwzględnie jak grzebiemy w elektronice na linii USB i mamy obawy o uszkodzenie transportu lub DACa.
  3. Bardzo potrzebna jest izolacja przy podłączaniu PCtów lub laptopów do DACa.
  4. W dopracowanych urządzeniach z wyższej półki tylko jak wypracowane przez producenta w pocie czoła zakłócenia opisywane jako sygnatura brzmieniowa.
12 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

To wydaje mi się, że doszliśmy do porozumienia :).

Dobry transport USB powinien być "przeźroczysty" czyli bez zakłóceń elektrycznych przenoszonych przez USB.

Można te zakłócenia wyeliminować dopracowaną konstrukcją + zasilanie liniowe - co kosztuje.

Albo za pomocą taniej obecnie izolacji galwanicznej USB. 

Tyle w temacie. 

4 godziny temu, Piopio napisał:

Albo za pomocą taniej obecnie izolacji galwanicznej USB. 

Tyle w temacie. 

No właśnie mam izolacje i słucham jednak po Coaxialu bo sygnał bardziej czysty ,lepszy,być może gdybym miał lepsze kable USB słuchał bym po USB ,ale na chwilę obecną mam wysokiej jakości kabel Coax od Siltech  a USB tanie (200zł za sztukę ) Audigesty ,mam też Wirewold Ultraviolet ,ale te są jeszcze gorsze.

2 godziny temu, folab napisał:

No właśnie mam izolacje i słucham jednak po Coaxialu bo sygnał bardziej czysty ,lepszy,być może gdybym miał lepsze kable USB słuchał bym po USB ,ale na chwilę obecną mam wysokiej jakości kabel Coax od Siltech  a USB tanie (200zł za sztukę ) Audigesty ,mam też Wirewold Ultraviolet ,ale te są jeszcze gorsze.

Jeśli kable USB Ci "grają" to Twoje opnie są kompletnie niewiarygodne. Fantastyka 😉

Jak wygrasz sprawę sądową wobec producentów okablowania usb I udowodnisz im, że oszukują konsumentów to też będę mówił że okablowanie i różnica w graniu kabli usb to fantastyka. Udowodnij im. Jeżeli to tak technicznie jest jednoznaczne. Zrób to i nie oskarżaj innych o ignorancję. Przecież masz podstawy technologiczne i wiesz że to ich naciąganie.

13 godzin temu, folab napisał:

Weź pod uwagę, że w przypadku wejścia usb kluczowa jest implementacja w samym DAC tzn. zegary i zasilanie xmos/amanero. Jeżeli tu producent zaoszczędził to coax może być lepszym wejściem cyfrowym.

Drugie rozwiązanie napisz pracę doktorską z fizyki i obroń swoją tezę i jak dostaniesz doktorat to będziesz faktycznie mógł tak mówić. Musisz znaleźć recenzenta, zapewne wielu prof. Cię poprze bo to przecież takie jednoznaczne. Ta droga będzie łatwiejszą po z prawnikami i sądami różnie bywa i dużo kasy trzeba mieć czasami żeby coś wygrać.

Godzinę temu, EMiL napisał:

Weź pod uwagę, że w przypadku wejścia usb kluczowa jest implementacja w samym DAC tzn. zegary i zasilanie xmos/amanero. Jeżeli tu producent zaoszczędził to coax może być lepszym wejściem cyfrowym.

Mam tam jakieś Amanero,podobno Copland położył naciśk właśnie na wyjście USB ,piszą że wykonanie jest solidne,ale wiadomo że mozna lepiej i jeszcze lepiej...

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

Jak wygrasz sprawę sądową wobec producentów okablowania usb I udowodnisz im, że oszukują konsumentów to też będę mówił że okablowanie i różnica w graniu kabli usb to fantastyka. Udowodnij im. Jeżeli to tak technicznie jest jednoznaczne. Zrób to i nie oskarżaj innych o ignorancję. Przecież masz podstawy technologiczne i wiesz że to ich naciąganie.

Każda religia też oszukuje 😉 I nikt z tym nic nie robi ... 

Technicznie kable USB i LAN nie mają prawa nic wnosić do brzmienia. TO ABSOLUTNIE NIEMOŻLIWE. Ale jak ktoś chce wierzyć i wydaje pieniądze to jego sprawa. Ja staram się uświadamiać. 

20 minut temu, Piopio napisał:

TO ABSOLUTNIE NIEMOŻLIWE

według aktualnej wiedzy ,zawsze tak było że rzeczy absolutnie nie możliwe w praktyce stawały się możliwe i nauka ma nieskończoną ilośc takich przypadków,tysiące ludzi słyszy różnicę między kablami USB a zaledwie kilku próbuje wykazać badaniami ,prawdopodobnie opartymi na złych założeniach, że różnic niema.

W Centrum Nauki Kosmicznej NASA wisi plakat z trzmielami, który mówi: 'Ciało aerodynamiczne trzmieli nie nadaje się do latania, ale dobrze, że trzmiel o tym nie wie'. Prawo fizyki, zasada aerodynamiczna mówi, że szerokość skrzydeł jest zbyt mała, aby utrzymać jej ogromne ciało w locie, ale pszczoła nie wie, nie zna się na fizyce ani na jej logice i nadal lata. To jest coś, co wszyscy możemy zrobić, latać i wygrać w każdej chwili przed wszelkimi trudnościami i pod każdym pozorem pomimo tego, co mówią trzmiele, niezależnie od wielkości skrzydeł, latają i cieszą się życiem

Ta opowieść o trzmielu to mit.

Taki często przytaczany stereotyp, z rzeczywistością nie mający nic wspólnego.

W audio takich mitów jest multum 😄

18 minut temu, bum1234 napisał:

W audio takich mitów jest multum 😄

Najwięcej takich mitów na ASR, tam promują firmę której produkty dobrze się mierzą ale słabo grają 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minutes ago, marcinmarcin said:

Najwięcej takich mitów na ASR, tam promują firmę której produkty dobrze się mierzą ale słabo grają 🙃

Jeśli ktoś uwiekbia zniekształcony dźwięk, to jest to jego sprawa. O gustach się n ie dyskutuje.

36 minut temu, bum1234 napisał:

Jeśli ktoś uwiekbia zniekształcony dźwięk, to jest to jego sprawa. O gustach się n ie dyskutuje.

Pudło, są takie co nie mają zniekształceń a jednak grają dobrze, sam mam takiego 😋

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi