Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy czy transport sieciowy + DAC - ca. 20k pln

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, folab napisał:

według aktualnej wiedzy ,zawsze tak było że rzeczy absolutnie nie możliwe w praktyce stawały się możliwe i nauka ma nieskończoną ilośc takich przypadków,tysiące ludzi słyszy różnicę między kablami USB a zaledwie kilku próbuje wykazać badaniami ,prawdopodobnie opartymi na złych założeniach, że różnic niema.

Ludzie nie słyszą różnic. Wydaje im się, że słyszą. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Ludzie nie słyszą różnic. Wydaje im się, że słyszą.

To pewnie nie ma róznicy między kolumnami za 3000zł i 30000zł i każdy kto kupuję sprzęt na ucho popełnia błąd,należy sprawdzić dane techniczne i pomiary bo reszta to iluzja ,fantazja i zwidy......ale tak nie jest ,kupujemy sprzęt i kable bo słyszymy różnicę ,nic się nam nie wydaje.

7 minut temu, folab napisał:

To pewnie nie ma róznicy między kolumnami za 3000zł i 30000zł i każdy kto kupuję sprzęt na ucho popełnia błąd,należy sprawdzić dane techniczne i pomiary bo reszta to iluzja ,fantazja i zwidy......ale tak nie jest ,kupujemy sprzęt i kable bo słyszymy różnicę ,nic się nam nie wydaje.

Mogę się założyć, że w ślepym teście nie rozróżnisz kabli USB. Nikt nie rozróżni. Oczywiście z izolacją galwaniczną USB w torze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, Piopio napisał:

Mogę się założyć, że w ślepym teście nie rozróżnisz kabli USB. Nikt nie rozróżni. Oczywiście z izolacją galwaniczną USB w torze. 

rozróżniam ,izolacja nie zmniejsza różnic między kablami a nawet pozwala usłyszeć je dokładniej

43 minuty temu, folab napisał:

rozróżniam ,izolacja nie zmniejsza różnic między kablami a nawet pozwala usłyszeć je dokładniej

Cuda się dzieję a tym audio 😉 Naprawdę cuda ...

Wczoraj spisaliśmy porozumienie, a dziś znowu trolujesz. Podaj konkretne przykłady sprzetu, który miałeś u siebie w systemie i takie wnioski wyciągnąłeś, czy tak tylko lubisz trolić i pisać nie na temat.
3 minuty temu, Piopio napisał:

Cuda się dzieję a tym audio 😉 Naprawdę cuda ...

Trafiłeś w samo sedno ,zachodzi wiele zjawisk których nie da się w pełni wytłumaczyć

Zwłaszcza Twojego iście nietoperskiego słuchu w domowym zaciszu... ciekawe gdyby tak ślepy teścik zaaranżować...

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

8 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Wczoraj spisaliśmy porozumienie, a dziś znowu trolujesz. Podaj konkretne przykłady sprzetu, który miałeś u siebie w systemie i takie wnioski wyciągnąłeś, czy tak tylko lubisz trolić i pisać nie na temat.

Rany ! Jak może kabel wpływać na transmisję cyfrową ? Litości ! Trochę zdrowego rozsądku ! Gdyby kable miały wpływ na przekazywane treści nie byłby możliwy internet ...

6 minut temu, folab napisał:

Trafiłeś w samo sedno ,zachodzi wiele zjawisk których nie da się w pełni wytłumaczyć

To jak wiara w Boga ...

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Tal napisał:

Zwłaszcza Twojego iście nietoperskiego słuchu w domowym zaciszu... ciekawe gdyby tak ślepy teścik zaaranżować...

mam juz za sobą takie testy i nie mam wyjątkowego słuchu a jedynie wyćwiczony słuch ponieważ słucham na słuchawkach i pasjonuje mnie  porównywanie.

Trochę zdrowego rozsądku ! 

a może bardziej wrażliwego słuchu ,lepszego postrzegania ,większego doświadczenia ?

To jak wiara w Boga ...

To Ty nie pier….. kable maja kluczowe znaczenie. Spróbuj rozciągnąć skretke czy wyjdą pomiary? Otóż nie. Podłącz sygnał wymagający przewodu o impedancji falowej 75ohm drutem DY będziesz miał sygnał? Podłącz antenę drutem, będzie promieniować?
Jakby kable nie miały wpływu na sygnały to telefonika czy Bitner robił by dwa kable, bo po co.

mam juz za sobą takie testy i nie mam wyjątkowego słuchu a jedynie wyćwiczony słuch ponieważ słucham na słuchawkach i pasjonuje mnie  porównywanie.

a może bardziej wrażliwego słuchu ,lepszego postrzegania ,większego doświadczenia ?

Wytłumacz mi jak kabel może wpływać na przesyłane z korekcją błędów 0 i 1 ? Zakłócenia elektryczne eliminuje w 100% izolacja galwaniczna.

3 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

To Ty nie pier….. kable maja kluczowe znaczenie. Spróbuj rozciągnąć skretke czy wyjdą pomiary? Otóż nie. Podłącz sygnał wymagający przewodu o impedancji falowej 75ohm drutem DY będziesz miał sygnał? Podłącz antenę drutem, będzie promieniować?
Jakby kable nie miały wpływu na sygnały to telefonika czy Bitner robił by dwa kable, bo po co.

Czyli w zależności od okablowania każdy odbiera co innego z internetu, tak ? A w zależności od "jakości" kabla USB drukarki drukują co innego ?

Edytowane przez Piopio

0 i 1

Pamiętam jak wykształceni  technicznie ludzie pisali i czasem jeszcze piszą że odtwarzacze płyt CD nie mogą się różnić bo to tylko 0i1 .....

Teraz, folab napisał:

Pamiętam jak wykształceni  technicznie ludzie pisali i czasem jeszcze piszą że odtwarzacze płyt CD nie mogą się różnić bo to tylko 0i1 .....

I wpływ zegara i zakłóceń elektrycznych. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

I wpływ zegara i zakłóceń elektrycznych

i wiele innych, teraz jest to samo ,róznice są faktem a z czasem ktoś dojdzie do tego jak to się dzieje

Mimo wszystko poczytałbym o ślepym teście z Twoim udziałem bo wcześniej nic nie piszesz o tych doświadczeniach.

Przez blisko 15 lat nie byłeś specjalnie wylewny na forum aż do momentu objawienia swojej aktywności na rzecz słyszących od dobrych kilku tygodni. 

Czy aby Twoje konto nie jest czyimś klonem? 

Czyli w zależności od okablowania każdy odbiera co innego z internetu, tak ? A w zależności od "jakości" kabla USB drukarki drukują co innego ?

Ty głupi jesteś czy udajesz?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
11 minut temu, Tal napisał:

Przez blisko 15 lat nie byłeś specjalnie wylewny na forum

Przez ten czas słuchałem,dużo słuchałem......

3 minuty temu, folab napisał:

Przez ten czas słuchałem,dużo słuchałem......

Mimo to nadal mało wiarygodny jesteś ...

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Najwięcej takich mitów na ASR, tam promują firmę której produkty dobrze się mierzą ale słabo grają 🙃

Popieram w 100 procentach.

5 godzin temu, bum1234 napisał:

Jeśli ktoś uwiekbia zniekształcony dźwięk, to jest to jego sprawa. O gustach się n ie dyskutuje.

Nie każdy lubi liniowość , sterylność, bo dla maszyny to jest dobre. Dla ludzkiego ucha nie koniecznie. 

Porozmawiajmy o izolacji gawalnicznej 😛

Piotr 

2 minuty temu, Tal napisał:

Mimo to nadal mało wiarygodny jesteś ...

żeby być wiarygodnym potrzebny był by niezależny zespół specjalistów ,radio,prasa i telewizja .... a przy takim nacisku żadne testy nie wyjdą bo człowiek spięty jest , nie raz daruję sobie porównania bo zmęczony jestem albo rózne sprawy po głowie mi chodzą a róznice pomiędzy kablami chociaż wyraźne to nie są uchwytne ot tak ,z grubsza to wszytko gra podobnie ,system za 20 000 i za 200 000

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie każdy lubi liniowość

astell & kern  ugioł się i zrobili grajka z dwoma trybami pracy ,Lampa i tranzystor a zarzekali się że na to nie pójdą

Ale robią to jakimiś filtrami tak?

No to nie są jedynym producentem który tak do tego podszedł. Nie mówiąc o wzmacniaczach z zaawansowanymi kalibracjami czy innymi dsp. 

Czy to przyszłość? Nie mnie decydować. 

Piotr 

16 minut temu, folab napisał:

żeby być wiarygodnym potrzebny był by niezależny zespół specjalistów ,radio,prasa i telewizja ....

Mi wystarcza trwała i spójna aktywność na forum w której brak prowokacji i podstępnych manipulacji.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Inne są protokoły transmisji danych, a inne usb audio.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

57 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale robią to jakimiś filtrami tak?

tam siedzi lampa

47 minut temu, Tal napisał:

prowokacji i podstępnych manipulacji.

Prowokacji ? może troszkę, manipulacji ? Zdecydowanie nie bo niby jakie maiał bym mieć korzyści ?

4 minuty temu, folab napisał:

Prowokacji ? może troszkę, manipulacji ? Zdecydowanie nie bo niby jakie maiał bym mieć korzyści ?

W manipulacji akurat konta jak Twoje są podejrzane a korzyści na pewno obopólne.

10 minut temu, folab napisał:

dziwne

Nie dziwne tylko możliwe.

Nie miałem jeszcze okazji protestować, ale skłaniam się do rozdzielenia funkcji. Czyli prawdopodobnie skończy się na jakimś SOTM + dobry DAC.

W tym przekonaniu utwierdza Paul, CEO PS Audio. Oni raczej wiedzą co robią. Dodatkowo w filmie na YT (link poniżej) wspomina o tym, że krytyczna jest izolacja galwaniczna między streamerem a DAC.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

2 godziny temu, Cameyo napisał:

Nie miałem jeszcze okazji protestować, ale skłaniam się do rozdzielenia funkcji. Czyli prawdopodobnie skończy się na jakimś SOTM + dobry DAC.

W tym przekonaniu utwierdza Paul, CEO PS Audio. Oni raczej wiedzą co robią. Dodatkowo w filmie na YT (link poniżej) wspomina o tym, że krytyczna jest izolacja galwaniczna między streamerem a DAC.

Proponuje Denafripsa Pontusa 2 i do niego Silent Angel M1t.

Pontus posiada tak ukochaną przez TEGO DZIWNEGO KOLEGĘ izolację galwaniczną. 

U mnie to gra świetnie, zreszta u kilku kolegow również. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Pokaż nowe odpowiedzi