Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn Focal

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.12.2022 o 09:39, Piotr Sonido napisał:

Bowers gra po prostu jasno. A focal potrafi zakluc bardzo wysoką góra. Tak nagle. Bowers tego nie ma. Cały czas tak gra, oo bowersowemu.

Tak, musical tu pasuje.

Piotrek 

Focal generalnie gra "V"ką. Nie jest to nic złego, nadal mam sentyment do trumienek Electra Be...

16 godzin temu, iFi Audio napisał:

Focal generalnie gra "V"ką. Nie jest to nic złego, nadal mam sentyment do trumienek Electra Be...

O widzisz i słusznie tutaj zwróciłeś na to uwagę bo ja też. Mam wrażenie że starsze focale mimo że też brzmiały taką vka to jednak te nowe świdrują. Nie wiem takie mam odczucie że moje lubienie do marki się oddala 

W dniu 28.12.2022 o 09:39, Piotr Sonido napisał:

Bowers gra po prostu jasno. A focal potrafi zakluc bardzo wysoką góra. Tak nagle. Bowers tego nie ma. Cały czas tak gra, oo bowersowemu.

Tak, musical tu pasuje.

Piotrek 

Dobrze napisałeś! Focal potrafi zakuć górą pasma, dlatego to mi nie pasuje. Natomiast B&W szczególnie w serii Diamond ma dobrą górę. W zasadzie bardzo dobrą.

W dniu 27.12.2022 o 23:04, dayzee napisał:

No skoro nie znasz rotela to skąd ta przecząca wypowiedź. Rotel gra bardzo ocieplona średnicą i połączenie z tymi kolumnami jest neutralne czyli bez dociążenia na skrajnych pasmach.

Słyszałem Rotela nie raz i zaskoczyło mnie Twoje połączenie z Focalem. Być może sam Focal psuje mi to połączenie i dla mnie jest ono odpychające. Dobrze, że Tobie się to podoba 🙂

39 minut temu, Tonnii99 napisał:

Dobrze napisałeś! Focal potrafi zakuć górą pasma, dlatego to mi nie pasuje. Natomiast B&W szczególnie w serii Diamond ma dobrą górę. W zasadzie bardzo dobrą.

Słyszałem Rotela nie raz i zaskoczyło mnie Twoje połączenie z Focalem. Być może sam Focal psuje mi to połączenie i dla mnie jest ono odpychające. Dobrze, że Tobie się to podoba 🙂

A kto powiedział że ja mam połączonego rotela z focalami, napisałem że słuchałem je z nim i nie było ostrości.

Wiesz co jeszcze inna sprawa że niektórzy mogą lubić taki dźwięk po prostu. 

Dla mnie każde kolumny wokala od pewnych lat czy to są chore czy to są te najwyższe ich modele po prostu kłują.

Na wystawie avs no sorry ale mytek z focalami to było żenujące brzmienie za kupę kasy 

No kompletna padaka.

Piotrek 

16 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Już seria 700 ma zdecydowanie bardziej poukładaną i kulturalną górę od serii 600

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 31.12.2022 o 09:49, Piotr Sonido napisał:

Wiesz co jeszcze inna sprawa że niektórzy mogą lubić taki dźwięk po prostu. 

Dla mnie każde kolumny wokala od pewnych lat czy to są chore czy to są te najwyższe ich modele po prostu kłują.

Na wystawie avs no sorry ale mytek z focalami to było żenujące brzmienie za kupę kasy 

No kompletna padaka.

Piotrek 

Ano. Kiedy byłem u znajomego i jak dla mnie żyletki latały po pokoju, a on z synem zachwyceni. Nie dogodzisz... 

Ważne, żeby user był szczęśliwy.

17 godzin temu, iFi Audio napisał:

Ano. Kiedy byłem u znajomego i jak dla mnie żyletki latały po pokoju, a on z synem zachwyceni. Nie dogodzisz... 

Ważne, żeby user był szczęśliwy.

Dokładnie tak. Focale odrzyly po zmianie dystrybucji. Nie musimy ich lubić ani ja ani ty 🙂

wazne żeby klient wybrał dla siebie po odsłuchu. Jeśli jest zadowolony to my też powinniśmy.

Piotrek 

W dniu 5.01.2023 o 17:18, Piotr Sonido napisał:

Dokładnie tak. Focale odrzyly po zmianie dystrybucji. Nie musimy ich lubić ani ja ani ty 🙂

wazne żeby klient wybrał dla siebie po odsłuchu. Jeśli jest zadowolony to my też powinniśmy.

Piotrek 

W dniu 4.01.2023 o 23:52, dayzee napisał:

To Emotiva.

Dwa razy skucha 😛 Ale już nie ciągnijmy tematu.

Ja się teraz skusiłem na vintage (young timer w sumie) Sony TA-F770ES. Zobaczymy jak przyjdzie 😄

2 minuty temu, iFi Audio napisał:

Dwa razy skucha 😛 Ale już nie ciągnijmy tematu.

Ja się teraz skusiłem na vintage (young timer w sumie) Sony TA-F770ES. Zobaczymy jak przyjdzie 😄

To tak dla siebie prywatnie?

Miałem kiedyś Sony z linii es ale niższy model. Grał z tanojem ale w tym momencie nie pamiętam z którym bo miałem ich kilka. Było fajnie. 

Dokładnie a nie ostro.

Piotrek 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

To tak dla siebie prywatnie?

Miałem kiedyś Sony z linii es ale niższy model. Grał z tanojem ale w tym momencie nie pamiętam z którym bo miałem ich kilka. Było fajnie. 

Dokładnie a nie ostro.

Piotrek 

Nawet mi się należy coś od życia 🙂

Do tego LS50 Meta, stary subwoofer Audiovectora i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajna opcja z 770ES jest taka, że można go zbliżyć do 870ES. Zawsze to kilka procent brzmienia do przodu.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, iFi Audio napisał:

Nawet mi się należy coś od życia 🙂

Do tego LS50 Meta, stary subwoofer Audiovectora i

Ukryta Zawartość

Fajna opcja z 770ES jest taka, że można go zbliżyć do 870ES. Zawsze to kilka procent brzmienia do przodu.

No to powodzenia:)

Z ls50 będzie fajnie. 

Trzymam kciuki

Ukryta Zawartość

W dniu 31.12.2022 o 15:12, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma zdecydowanie bardziej poukładaną i kulturalną górę od serii 600

Wydaje mi się, że seria 700 s3 osiągnęła już tak wysoki poziom, że jest tylko krok od 800. Oj coś czuję, że nowe 800 to będą rewolucyjne.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Tonnii99 napisał:

Wydaje mi się, że seria 700 s3 osiągnęła już tak wysoki poziom, że jest tylko krok od 800. Oj coś czuję, że nowe 800 to będą rewolucyjne.

Nie miałem okazji słuchać, duże różnice względem 703 s2 ? 

11 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Nie miałem okazji słuchać, duże różnice względem 703 s2 ? 

Słuchałem akurat wielokrotnie 702S2 i nowe 702S3. Krótko i na temat: niebo a ziemia. A właściwie: ziemia a niebo. Bo 702S3 biją S2 w każdym aspekcie. Warto odsłuchać.

pzdr

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Bowersy to podobnie wnikliwa i efektowna szkoła grania, co Focal, przy czym Bowers jeszcze mocniej zaznacza skraje pasma, przez co w odbiorze jest bardziej techniczny. 
Na pewno statystycznie zmęczy bardziej niż Focal i wymaga równie uważnego parowania, konfigurowania.

Co do wzmacniacza do Focal, na pewno warto sprawdzić Rogue Sphinx, Moonriver 404, Musical Fidelity, Moon.

W dniu 14.01.2023 o 16:25, Tonnii99 napisał:

I tak też będą kosztować 🙂

mi S2 nie podeszły. S3 słuchałem za krótko aby oceniać.

Piotrek 

Bowersy to podobnie wnikliwa i efektowna szkoła grania, co Focal, przy czym Bowers jeszcze mocniej zaznacza skraje pasma, przez co w odbiorze jest bardziej techniczny. 
Na pewno statystycznie zmęczy bardziej niż Focal i wymaga równie uważnego parowania, konfigurowania.
Co do wzmacniacza do Focal, na pewno warto sprawdzić Rogue Sphinx, Moonriver 404, Musical Fidelity, Moon.

Ja też MF polecałem np. M6si . U mnie z Focal zagrało w parze bardzo ładnie. Ulagodzilo górę i dało wysterowanie / masę na basie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Pokaż nowe odpowiedzi