Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do salonu, pasywne czy aktywne? [15-20k]

Rekomendowane odpowiedzi

Kup od razu Buchardt A500 - mają korekcję akustyki pomieszczenia. Minus taki, że trzeba to zrobić na iPhone.

Do Lyngdorf pasują pasywne Buchardt S400 Mk2, KEF R3, Elac Vela BS403

Ja bym kupił jednak NAD M10v2 w promocji. A jeszcze prościej po prostu Buchardt A500.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

nie sluchalem ani jednego ani drugiego, ale NAD uzywa DIRAC, ktory wydaje sie byc bardziej otwarty na realizowanie wlasnych preferencji brzmieniowych (np. definiowanie przebiegu target curve)

w przeszlosci uzywalem DIRC na PC

15 minut temu, Audioanfanger napisał:

@Piopio Jaką przewagę ma M10v2 nad TDAI-1120 że być go wybrał?

Ekran, większa moc - lepsze końcówki mocy, MQA, BluOs

Promocja 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Audioanfanger napisał:

I czy ktoś miał kiedyś doświadczenie z porównaniem RoomPerfect od Lyngdorfa z Dirac Live który np jest stosowany w urządzeniach NAD. Mikrofon jest w zestawie NAD M10 V2 na przykład.

ciężko porównać samą korekcję, skoro jest w innych urządzeniach. Wręcz powiedziałbym, że się nie da 😉

Porównując je porównujesz siłą  rzeczy dźwięk Nada z Lyngdorfem, ich daci, streamery itd

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mozna porownac w oparciu o wiele parametrow sterowania korekcja DSP/DRyc, majacych wiekszy wplyw ma efekt koncowy, niz wszystkie sieciowki, waty, i DACi razem wziete
- metody dokonywania pomiarow
- metody definiowania target curve
- definicja zakresu korygowanego pasma
- agresywnosc/dokladnosc korekcji
- faza/amplituda
-….

Tylko kto zadal sobie trudu, by te wszystkie opcje i parametry w calym mnostwie kombinacji wyprobowac?

Ale mozna tez nacisnac guzik „autokalibracja“ i zadowolic sie (albo i nie) gotowcem

@Top Hi-Fi & Video Design zgadzam się, ciężko porównać same korekcje pomieszczeń. Raczej miałem tutaj na myśli porównanie tych dwóch urządzeń, podłączonych do jednych kolumn po przeprowadzonych pomiarach. 

25 minut temu, Audioanfanger napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design zgadzam się, ciężko porównać same korekcje pomieszczeń. Raczej miałem tutaj na myśli porównanie tych dwóch urządzeń, podłączonych do jednych kolumn po przeprowadzonych pomiarach. 

no i to już można załatwić bardzo łatwo: pożyczyć jedno i drugie urządzenie na weekend i pobawić się trochę 😉 

do tego właśnie moja wcześniejsza wypowiedź miała prowadzić 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jestem za wypozyczaniem do domu i mam pelne uznanie dla firm, ktore to umozliwiaja.
Ale..

Takie ustrojstwa to nie kabelki, ktore mozna przetykac w kilka minut i porownac przez jeden weekend. A juz na pewno nie przez kogos, kto podchodzi do tego tematu jako nowicjusz.
Dlatego moim zdaniem takie krotkie testy/porownania przez weekend w zadnym wypadku nie sa w stanie wykazac mozliwosci i zalet poszczegolnych rozwiazan.

To nie jest krytyka z mojej strony, to realistyczne oszacowanie sytuacji, i „przestroga“ przed oczekiwaniem cudow poprzez „nacisniecie guzika“

16 minut temu, xajas napisał:

Dlatego moim zdaniem takie krotkie testy/porownania przez weekend w zadnym wypadku nie sa w stanie wykazac mozliwosci i zalet poszczegolnych rozwiazan.

ale to wszystko jest do dogadania 😉 Tak tylko rzuciłem dla przykładu weekend 😉

www.tophifi.pl

Juz nie pamietam kto z was przygotowal na youtube serie „wykladow“ na rozne tematy (kable, subwoofery, bla bla bla )

Ciekawy byl by taki odcinek, ktory przedstawia i porownuje zasadnicze funkcje i mozliwosci tych dwoch roznych systemow/koncepcji DSP/DRC zaaplikowanych w ustrojstwach typu NAD, ARCAM,… (czyli DIRAC) i Lyngdorf (czyli RoomPerfect)

2 minuty temu, xajas napisał:

Juz nie pamietam kto z was przygotowal na youtube serie „wykladow“ na rozne tematy (kable, subwoofery, bla bla bla emoji3.png)

Ciekawy byl by taki odcinek, ktory przedstawia i porownuje zasadnicze funkcje i mozliwosci tych dwoch roznych systemow/koncepcji DSP/DRC zaaplikowanych w ustrojstwach typu NAD, ARCAM,… (czyli DIRAC) i Lyngdorf (czyli RoomPerfect)

byłby ciekawy, jednak z założenia nie robimy takich rzeczy, bo odbiorcy mogliby odnieść wrażenie faworyzowania swoich produktów (Nada mamy w dystrybucji i sprzedaży, Lyngodrfem nie handlujemy). Tutaj musiałby się trafić ktoś bardziej obiektywny. Nie wiem tylko czy w dzisiejszych czasach tak się jeszcze da 😉

Przekaże jednak ten pomysł do marketingu. Dzięki 😉 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

byłby ciekawy, jednak z założenia nie robimy takich rzeczy, bo odbiorcy mogliby odnieść wrażenie faworyzowania swoich produktów (Nada mamy w dystrybucji i sprzedaży, Lyngodrfem nie handlujemy).

Tak, to jest po czesci problem. Typowy Kowalski, zamiast byc wdzieczny, ze ktos zadal sobie (duzo duzo) trudu i przygotowal cos takiego, pierwsze co, to wyjezdza z krytyka i insynuacjami o brak neutralnosci i bezstronnosci. Wazne by sie przypiendrolic

Mozna to po czesci ominac poprzez opisywanie funkcji/mozliwosci *) bez wartosciowania (co jest lepsze). Zreszta to powinno byc generalna zasada, gdyz kazdy ma inne priorytety nie pozwalajace na takie wartosciowanie. Jeden chce nacisnac guzik, a inny chce krecic kazda najmniejsza srobeczka.

*) jestem niemalze pewny, ze 95% Kowalskich nie ma zielonego pojecia o tym, co takie systemy jak DIRAC, RoomPerfect, itp. de facto umozliwiaja, i jedyne co z tym kojarza, to suwaki na equalizerze
15 godzin temu, xajas napisał:

Tak, to jest po czesci problem. Typowy Kowalski, zamiast byc wdzieczny, ze ktos zadal sobie (duzo duzo) trudu i przygotowal cos takiego, pierwsze co, to wyjezdza z krytyka i insynuacjami o brak neutralnosci i bezstronnosci. Wazne by sie przypiendrolicemoji3.png

Mozna to po czesci ominac poprzez opisywanie funkcji/mozliwosci *) bez wartosciowania (co jest lepsze). Zreszta to powinno byc generalna zasada, gdyz kazdy ma inne priorytety nie pozwalajace na takie wartosciowanie. Jeden chce nacisnac guzik, a inny chce krecic kazda najmniejsza srobeczka.

*) jestem niemalze pewny, ze 95% Kowalskich nie ma zielonego pojecia o tym, co takie systemy jak DIRAC, RoomPerfect, itp. de facto umozliwiaja, i jedyne co z tym kojarza, to suwaki na equalizerze emoji6.png

Coś w tym jest 😉

Najbezpieczniej być neutralnym, aby nie oberwać 😉

www.tophifi.pl

On 9/26/2022 at 10:57 AM, Piopio said:

Kup od razu Buchardt A500 - mają korekcję akustyki pomieszczenia. Minus taki, że trzeba to zrobić na iPhone.

Do Lyngdorf pasują pasywne Buchardt S400 Mk2, KEF R3, Elac Vela BS403

Ja bym kupił jednak NAD M10v2 w promocji. A jeszcze prościej po prostu Buchardt A500.

@Piopio widzę że jesteś zwolennikiem A500 i głośników aktywnych. 

A gdybyśmy poszli o krok dalej i wzięli pod uwagę KEFy LS60, czy ktoś tutaj może się o nich wypowiedzieć?

33 minuty temu, Audioanfanger napisał:

@Piopio widzę że jesteś zwolennikiem A500 i głośników aktywnych. 

A gdybyśmy poszli o krok dalej i wzięli pod uwagę KEFy LS60, czy ktoś tutaj może się o nich wypowiedzieć?

Równie znakomite. Jak nie lepsze. 

Sam jestem ciekawe tych LS60. Do nas jeszcze nie dotarły.

www.tophifi.pl

14 hours ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

Sam jestem ciekawe tych LS60. Do nas jeszcze nie dotarły.

A są jakieś plany na wprowadzenie ich do oferty w najbliższym czasie?

Taki film miałby jedynie sens zrobiony przez kogoś absolutnie niezależnego. Nie związanego z nikim. 

W dniu 29.09.2022 o 14:40, Piopio napisał:

Równie znakomite. Jak nie lepsze. 

Słuchałeś ich? 

Gdzie?

• 2 tygodnie później...

Mała aktualizacja. Byłem na odsłuchu. Posłuchałem Elac Carina Elac Carina FS247.4 oraz Bowers & Wilkins703 S2.

Źródłem był Powersound Node, który na początku podłączony był do Rotela Michi X5 ale poprosiłem o zmianę bo jednak jest to wzmacniacz trochę z innej półki. Chociaż na początku przesłuchałem ze 2-3 utwory na tym Rotelu i po przesiadce na Hegla H120 nie odczułem znacznej zmiany przy Elacach. Nie wiem czy to wina tego, że odsłuchałem tylko dwa utwory czy mojego słuchu ;)

Odczucia co do kolumn (spoiler, ani jednych ani drugich bym nie kupił)

Elac: podobał mi się bas, był w porządku chociaż nie narzekałbym gdyby było go odrobinę więcej, góry nie było za dużo, w sam raz. Ale elaci mnie nie wciągnęły, miałem wrażenie jakby grały płasko, dźwięk się kończył metr przede mną. Odsłuch soundtracka z Interstellara pokazał to dobitnie, w ogóle mnie to granie nie wciągnęło

B&W: za dużo góry jak to się mogło spodziewać, przy niektórych utworach było to uciążliwe, ale bas też był całkiem przyjemny

Godzinę temu, Audioanfanger napisał:

Powersound Node

chodziło chyba o Bluesound Node 😉 Podłączony był chociaż cyfrowo do DAC w tym Rotelu? Najlepiej gra po USB. 

BTW dziwne te konfiguracje; kolumny za 10 tys ze wzmakiem za 39 tys... Kto to wymyślił? Można taki budżet dużo lepiej rozdysponować.

www.tophifi.pl

1 hour ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

chodziło chyba o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 😉 Podłączony był chociaż cyfrowo do DAC w tym Rotelu? Najlepiej gra po USB. 

Oczywiście, racja.  Bluesound, blueOS, Powersound, Powernode. Można sie pomylić w tych nazwach :P

Podłączony był analogowo do Hegla na pewno, do Rotela nie mam pewności.

1 hour ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

BTW dziwne te konfiguracje; kolumny za 10 tys ze wzmakiem za 39 tys... Kto to wymyślił? Można taki budżet dużo lepiej rozdysponować.

Odsłuchu dokonywałem w jednym z waszych salonów, tak zostało to podłączone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, Audioanfanger napisał:

Odsłuchu dokonywałem w jednym z waszych salonów, tak zostało to podłączone

przykro mi, bo straciliśmy zapewne klienta. Mogę wiedzieć w którym salonie to było?

www.tophifi.pl

30 minutes ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

przykro mi, bo straciliśmy zapewne klienta. Mogę wiedzieć w którym salonie to było?

Nie przesadzajmy :) 

Nie jest to koniec świata, prywatną część przenoszę do wiadomości prywatnej.

Temat dla forumowiczów zostaje, szukamy dalej co odsłuchiwać :)

12 minut temu, Audioanfanger napisał:

Nie przesadzajmy 🙂

Nie jest to koniec świata, prywatną część przenoszę do wiadomości prywatnej.

Temat dla forumowiczów zostaje, szukamy dalej co odsłuchiwać 🙂

wpadnij kiedyś do Poznania na ul. Woźną, tylko zadzwoń wcześniej. Odpowiednio wszystko przygotujemy i myślę miło spędzisz czas, słuchając umiejętnie i sensownie dobranych konfiguracji 😉

Zapraszam 😉

www.tophifi.pl

2 x Genelec G Four + 1 x Genelec F Two to około 15 tys. Jezeli budżet pozwoli to mozna sie pokusic o dokupienie MiniDSP Flex, czy SHD.

Gdyby wziąć wieksze głośniki frontowe Genelec G Five to koszt wyniesie ok. 21tys.

Pytanie, czy dzwiek sie spodoba.

Trzeba odwiedzić kolejne głównie niezależne solony i testowac dalej. W tej klasie jest sprzęt. Są możliwości. A teoretycznie powinno być coraz łatwiej trafić na kogoś miłego 😛

• Pokaż nowe odpowiedzi