Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do stereo kolumny podstawkowe monitor audio + roksan

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba tylko rozgałęźnik sygnału ze źródła do wzmacniacza i CA 100,

albo przekładać kabel opt lub konc.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, audioburak napisał:

Trzeba tylko rozgałęźnik sygnału ze źródła do wzmacniacza i CA 100,

albo przekładać kabel opt lub konc.

Takie coś styknie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4 minuty temu, xajas napisał:

Jakie wejscia cyfrowe ma wzmacniacz i co jest zrodlem

Cyfrowe wejście koncentryczne: do 24bit/192kHz PCM

Cyfrowe wejście optyczne: do 24bit/96kHz PC

Źródłem pc póki co. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powinno wystarczyć - wtedy masz naprawdę porównanie "on line"

Podobnie, jak z kablami głośnikowymi - jedne na speaker A drugie na B

wystarczy przełączać - tu wyjścia a u Ciebie wejścia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

I jak działa to? Zawsze mnie zastanawiało czy nie ma na tym stary? To jest podłączane do prądu?

Piotr 

51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

...nie ma na tym stary?

Na sygnale cyfrowym? Nie może być.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 1.10.2022 o 20:07, audioburak napisał:

Powinno wystarczyć - wtedy masz naprawdę porównanie "on line"

Podobnie, jak z kablami głośnikowymi - jedne na speaker A drugie na B

wystarczy przełączać - tu wyjścia a u Ciebie wejścia.

rozważam rózne opcje. Ale pójde prawdopodbnie w Triangle aio cenowo sp[oko i połaczę to co chce uzyskać czyli dźwikęk z roskan attessa i streamer

Myślę, że najlepiej zrobisz porównując SVS z Rel i sam wyrobisz sobie zdanie. Oba subwoofery oferują dobrą jakość a przewagą SVS w tym wypadku jest apka i wygoda jaką oferuje w ustawieniach.
Z całym szacunkiem, ale należy rozróżnić subwoofery SPL (jak SVS) i SQ ( jak REL czy Rythmik). To jest kompletnie inny rodzaj basu. Osobie, której zależy na jakości basu, wymieniony SVS nie może się spodobać.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

40 minut temu, Cameyo napisał:

subwoofery SPL i SQ

Wyjaśnisz różnicę?

Będzie trochę słów po angielsku, bo one lepiej oddają te różnice, a nie znalazłem dobrych polskich odpowiedników.

W SPL (Sound Pressure Level) chodzi o to, żeby osiągnąć jak największą głośność i zejście basem /extension.

W SQ (Sound Quality) chodzi o jak najlepsze bass texture, note to note distinction, bass fidelity, transcient response. 

Jak nie wiesz jakie są różnice między SQ a SPL, to nie jesteś gotowy, żeby kupić w ogóle jakikolwiek subwoofer 🙂 

REL i Rythmik (niestety tylko w USA) to SQ. SVS to typowy SPL. Porównywałem w domu REL T9x, SVS 2000 PRO i JL Audio d110  i różnica była kolosalna między nimi. Skoro pojawił się JL, to kilka słów o nim. Dla mnie jest na granicy dwóch światów tj. potrafi bardzo mocno zejść, ale jest też szybki i jakość basu oceniami bardzo wysoko. Natomiast forma prezentacji jest inna niż w REL. JL pokazuje, że jest w systemie, jest mocno atakujący. Na pewno będą osoby, którym to się będzie podobało albo słuchają takiej muzyki, w której dobrze, żeby sub grał pierwsze skrzypce. REL był bardziej subtelny, lepiej znikał w systemie i brzmi wybornie 🙂

Konkludując, do systemu stereo, jeżeli nam zależy na jakości to REL lub JL. Trzeba posłuchać.

4 godziny temu, Cameyo napisał:

Jak nie wiesz jakie są różnice między SQ a SPL, to nie jesteś gotowy, żeby kupić w ogóle jakikolwiek subwoofer 🙂 

Spoko, po Twoim wyjaśnieniu okazało się, że tylko określeń nie znałem, bo wybierając swój subik właśnie tymi cechami się kierowałem. Tak myślę, że jeśli sub nie ma wejść hilevel za to bassrefleks, to raczej jest SPL a nie SQ

Jakieś wyobrażenie o różnicy daje przełącznik charakterystyk mojego B&W608: po przestawieniu z zalecanej przez producenta na tę drugą zaczyna grać tak, jak odstawiającym tu audiofili dyletantom wydaje się po traumie z plastikowymi zestawami KD, czyli łomot-dudnienie-buczenie. A we właściwym ustawieniu jakby znikał pojawia sie za to pytanie: te monitorki tak nisko schodzą?

Edytowane przez szymon1977

Hi Level nie zawsze będzie oznaczał SQ, chociaż były i w REL i JL.
Bass reflex - zgoda, chociaż przy dobrej aplikacji wcale nie musisz dużo tracić na jakości. Jak ktoś szuka jednego suba do kina i muzyki to bierzesz Rythmik 12" lub 15" i masz jakość i zejście do 18 lub 12hz

Do łącznego zastosowania też super jest REL Predator 1025. Kawał krowy.

Natomiast tak słucham teraz Magnetic Lies, Boris Blank i są dwa momenty, że suby schodzą na 26hz to stolik i kanapa podskakuje. Nie widzę sensu niższych częstotliwości w muzyce.

34 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Dlaczego. Jak membrana się wolno rusza to jest niezły bajer... 😉

Wygląda fajnie i może pomóc zrozumieć czym jest dźwięk.

W dniu 6.10.2022 o 08:12, szymon1977 napisał:

Na sygnale cyfrowym? Nie może być.

No ale jak on go duplikuje?

To jest aktywne?

W dniu 6.10.2022 o 23:04, Cameyo napisał:

Z całym szacunkiem, ale należy rozróżnić subwoofery SPL (jak SVS) i SQ ( jak REL czy Rythmik). To jest kompletnie inny rodzaj basu. Osobie, której zależy na jakości basu, wymieniony SVS nie może się spodobać.

Ciekawe zdecydowane podejście. Lubię:)

Piotr 

Wygląda fajnie i może pomóc zrozumieć czym jest dźwięk.
Polecam do tej zabawy kawałek Bassotronics - Bass I love you

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No ale jak on go duplikuje?

A po co ma duplikować? Wystarczy jak sprawiedliwie podzieli na pół.

W dniu 8.10.2022 o 18:11, Szkice napisał:

Kupię chyba Rela, umyję przy tym kiela teraz, 

a o którym myślisz? Jaki masz rozmiar pokoju + wysokość? Czy pokój jest częśćią większej powierzchni?

Te Monitor Audio, to który model?

1 godzinę temu, Cameyo napisał:

a o którym myślisz? Jaki masz rozmiar pokoju + wysokość? Czy pokój jest częśćią większej powierzchni?

goldy 100 podstawkowe. 20 metrów - wysokości nie pamiętam teraz - pokój nie jest częścią innych pomieszczeń - minus jego to że jest kwadratowy. Subwoofer najwcześniej w przyszłym roku. Póki co zamówiłem triangle aio stremaer by uzyskać dźwięk z atessy i kabel melodika sieciowy

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Cameyo napisał:

Mnie też kusi subik, ale na 12m2 to chyba przerost formy nad treścią? 

5 minut temu, Kw202 napisał:

Nie, to nie jest przerost.  Zakres odtwarzanego pasma to kwestja wymagan/preferencji i nie ma nic wspolnego z powierzchnia pomieszczenia 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
5 minut temu, xajas napisał:

Nie, to nie jest przerost.  Zakres odtwarzanego pasma to kwestja wymagan/preferencji i nie ma nic wspolnego z powierzchnia pomieszczenia 

Mam jeszcze jedno pytanie, właściwie to dwa do kolego, jak taki subik się będzie zachowywał przy małej głośności? I czy lepiej jeden duży czy dwa mniejsze? 

41 minut temu, Kw202 napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie, właściwie to dwa do kolego, jak taki subik się będzie zachowywał przy małej głośności? I czy lepiej jeden duży czy dwa mniejsze? 

Przerabialismy to juz 100 razy.

Jesli kasa odgrywa role to lepiej dwa mniejsze niz jeden duzy, i to przy kazdej glosnosci 🙂

A jesli kasa nie odgrywa roli (ale kogo z nas to dotyczy???) to lepiej dwa duze niz jeden duzy 🙂

Edytowane przez xajas
37 minut temu, Kw202 napisał:

np. 2x REL T5x

59 minut temu, Szkice napisał:

goldy 100 podstawkowe. 20 metrów - wysokości nie pamiętam teraz - pokój nie jest częścią innych pomieszczeń - minus jego to że jest kwadratowy. Subwoofer najwcześniej w przyszłym roku. Póki co zamówiłem triangle aio stremaer by uzyskać dźwięk z atessy i kabel melodika sieciowy

2 x T7x powinno zrobić robotę 🙂

1 godzinę temu, Kw202 napisał:

Wprost przeciwnie! A jakie masz kolumny?

Godzinę temu, Kw202 napisał:

...jak taki subik się będzie zachowywał przy małej głośności?

Zaje.iście!

47 minut temu, Cameyo napisał:

np. 2x REL T5x

Na 12m² i monitorki to nawet REL Quake 2 czy mój B&W608 zrobią robotę.

• Pokaż nowe odpowiedzi