Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogi NAS tylko do filmów.

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Edson napisał:

Fabryczny NAS w stosunku do popecetowskich składaków ma jednak kilka istotnych zalet, obudowa, dopracowany software, dużo niższe zużycie prądu, prostota instalacji i obsługi i jeszcze parę innych.

Wszystko to nie prawda.

Software jest to samo, mała obudowa powoduje że muszą być wentylatory, co daje nam spory hałas, z tym prądem też nie jest tak różowo jak pisze instrukcja.

Jedyna zaleta to gotowiec.

Robiąc to na bazie peceta, możesz zrobić system raz że pasywny (zero wentylatorów), to jeszcze bardziej wydajny. 

Tak więc jedno i drugie ma zalety.

2 godziny temu, Edson napisał:

Moim zdaniem NASa lepiej kupić gotowego.

Owszem, można rzeźbić w używanych klamotach ale z wyjątkiem zasilacza, ten powinien być raczej nowy i dobry jakościowo, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.

Fabryczny NAS w stosunku do popecetowskich składaków ma jednak kilka istotnych zalet, obudowa, dopracowany software, dużo niższe zużycie prądu, prostota instalacji i obsługi i jeszcze parę innych.

Jeśli jednak ktoś jest entuzjastą techniki komputerowej to i tak będzie składał, i ja to rozumiem.

Nazwa watku brzmi "Niedrogi NAS tylko do filmów", a taniej niz serwer oparty na PC sie nie da. Jak juz wspominalem powyzej, zrobilem 12 TB NASa na bazie serwera Fujitsu z dyskiem SSD na system, wszystkie dyski NOWE i dedykowane do ciaglej pracy za 1159zl. Nie ma takiej opcji aby zrobic NASa na podstawie gotowych rozwiazan za tyle. Nie ma w tym zadnego rzezbienia, kupuje sie gotowy serwer, nowe dyski, sklada w 2h z instalacja systemu. Jedyna rzeczywista zaleta gotowych rozwiazan, jesli dla kogos jest to wazne, jest rozmiar obudowy. Reszta to drobiazgi i tym bardziej jesli cena jest priorytetem, to jest to najlepsze rozwiazanie.

Edytowane przez T
Wszystko to nie prawda.
Software jest to samo, mała obudowa powoduje że muszą być wentylatory, co daje nam spory hałas, z tym prądem też nie jest tak różowo jak pisze instrukcja.
Jedyna zaleta to gotowiec.
Robiąc to na bazie peceta, możesz zrobić system raz że pasywny (zero wentylatorów), to jeszcze bardziej wydajny. 
Tak więc jedno i drugie ma zalety.
No nie wiem. U mnie stoi NAS w sypialni i jest niemalże niesłyszalny. Normalnie śpię przy nim, czasem ptaki za oknem są głośniejsze, nie mówiąc o psie sąsiadki, jak go wypuści .
Nazwa watku brzmi "Niedrogi NAS tylko do filmów", a taniej niz serwer oparty na PC sie nie da. Jak juz wspominalem powyzej, zrobilem 12 TB NASa na bazie serwera Fujitsu z dyskiem SSD na system, wszystkie dyski NOWE i dedykowane do ciaglej pracy za 1159zl. Nie ma takiej opcji aby zrobic NASa na podstawie gotowych rozwiazan za tyle. Nie ma w tym zadnego rzezbienia, kupuje sie gotowy serwer, nowe dyski, sklada w 2h z instalacja systemu. Jedyna rzeczywista zaleta gotowych rozwiazan, jesli dla kogos jest to wazne, jest rozmiar obudowy. Reszta to drobiazgi i tym bardziej jesli cena jest priorytetem, to jest to najlepsze rozwiazanie.
To w końcu kupiłeś serwer Fujitsu i włożyłeś do niego dyski, czy robiłeś serwer na PC?
5 minut temu, RAF77 napisał:

nie wiem. U mnie stoi NAS w sypialni i jest niemalże niesłyszalny. Normalnie śpię przy nim, czasem ptaki za oknem są głośniejsze, nie mówiąc o psie sąsiadki, jak go wypuści

Kto tam cię wie, może już stary i przygłuchy jesteś 😃🤣😃🤣😃

4 minuty temu, RAF77 napisał:

No nie wiem. U mnie stoi NAS w sypialni i jest niemalże niesłyszalny. Normalnie śpię przy nim, czasem ptaki za oknem są głośniejsze, nie mówiąc o psie sąsiadki, jak go wypuści

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .
To w końcu kupiłeś serwer Fujitsu i włożyłeś do niego dyski, czy robiłeś serwer na PC?

Mojego tez nie slychac, to nie jest serwer do serwerowni z wysokoobrotowymi wiatrakami 🙂 Specjalnie wybralem Fujitsu z racji na swietna kontrole chlodzenia, wiatraki zalaczaja sie dopiero jak sa potrzebne, czesto w ogole sie nie kreca jak jest chlodno, poza cichym w zasilaczu i procku 🙂

Serwer Fujitsu to takze jest PC 😉

Napomkne moze ze pracowalem zawodowo 14 lat w IT i instalowalem/zbudowalem setki serwerow i NASow wszelkiej masci, wiec napisalem w watku moja opinie zeby ktos sobie skorzystal, a nie po to aby sie spierac i dyskutowac nad sensownoscia tego rozwiazania 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie no ceny 1100, to nic nie przebije. To z pewnością.
Mój ze wszystkim co tam mam (obudowa rozszerzenia, dyski SSD, talerzowe, UPS, w sumie 48TB + 2TB ssd) to pewnie z 8tys kosztował,. już nie pamiętam, raz to podliczałem.

Dalej za bardzo nie rozumiem kwestii, że serwer Fujitsu to PC.
Każde PC może być serwerem, wiadomo.

Czyli serwer Fujitsu,.to sama obudowa dla PC z chłodzeniem i jakimś oprogramowaniem serwerowym w pakiecie ?

A każdy wkłada sobie tam do środka, co uważa za stosowne?

2 godziny temu, RAF77 napisał:

Nie no ceny 1100, to nic nie przebije. To z pewnością.
Mój ze wszystkim co tam mam (obudowa rozszerzenia, dyski SSD, talerzowe, UPS, w sumie 48TB + 2TB ssd) to pewnie z 8tys kosztował,. już nie pamiętam, raz to podliczałem.

Dalej za bardzo nie rozumiem kwestii, że serwer Fujitsu to PC.
Każde PC może być serwerem, wiadomo.

Czyli serwer Fujitsu,.to sama obudowa dla PC z chłodzeniem i jakimś oprogramowaniem serwerowym w pakiecie ?

A każdy wkłada sobie tam do środka, co uważa za stosowne?

Jesli mowimy o podstawowych serwerach, to one roznia sie od PCtow bardzo niewiele. Obudowa, zasilacz i wyglad sa podobne, glowna roznica jest w czipsecie ktory kontroluje podzespoly i w serwerowej wersji stawia sie glownie na stabilnosc, a nie na wydajnosc jak w PCtach. Czesto serwerowy czipset pozwala na uzycie pamieci ECC, typowo serwerowych prockow czy ma dolozony czip do sterowania RAIDem, ewentualnie dwie karty sieciowe. Ale w podstawowych serwerach roznice sa bardzo niewielkie, w przypadku mojego Fujitsu to praktycznie tylko procek, dwie karty sieciowe i dodatkowa klatka na 2 HDD + chlodzenie. Tak wiec kupujesz taki serwer (200zl), do tego 60GB SSD na system (60zl) i 4 dyski 3TB (225zl sztuka), wkladasz dyski, instalujesz Win 10, wlaczasz sharing na dyskach i voila, masz w gora 2h dzialajacy serwer 🙂 Idealny na uzytek domowy - cichy, stabilny i bardzo tani 🙂 Chodzi juz 3 lata i chyba raz go tylko wylaczylem, zeby dolozyc dwa dodatkowe dyski 🙂 Fujitsu maja super rozwiazane chlodzenie, wiec praktycznie go dnie slychac bo ma 120mm wiatraki wiec nawet jak sie uruchomia, to praktycznie bezszelestnie 🙂 A jako ze dziala to na Win 10, to mozna wiele rzeczy na tym robic, poza uzywaniem go jako NAS 🙂

Oczywiscie jako ze to jest PC, wiec mozna zainstalowac i inny soft niz Win 10 jesli ktos woli, wyborow jest multum 🙂 Ja lubie Win 10 jako ze uwzywajac Remote Desktop uzywam go takze do innych celow 🙂

Edytowane przez T
Gość

(Konto usunięte)

Zrobić serwer się da ale to będzie bieda serwer z małymi możliwościami rozbudowy o kolejne dyski i zerowymi możliwości konfiguracji dysków.

Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, przmor napisał:

Zrobić serwer się da ale to będzie bieda serwer z małymi możliwościami rozbudowy o kolejne dyski i zerowymi możliwości konfiguracji dysków.

Pytam tylko bo mogę mieć ten komputer za 30€, mam dysk serwerowy 8tb, dokupiłby jeszcze jeden 16 tb i by styklo. Idealnie mieści mi się ten komputer w szafce Rack stad to pytanie no i cena

Jesli mowimy o podstawowych serwerach, to one roznia sie od PCtow bardzo niewiele. Obudowa, zasilacz i wyglad sa podobne, glowna roznica jest w czipsecie ktory kontroluje podzespoly i w serwerowej wersji stawia sie glownie na stabilnosc, a nie na wydajnosc jak w PCtach. Czesto serwerowy czipset pozwala na uzycie pamieci ECC, typowo serwerowych prockow czy ma dolozony czip do sterowania RAIDem, ewentualnie dwie karty sieciowe. Ale w podstawowych serwerach roznice sa bardzo niewielkie, w przypadku mojego Fujitsu to praktycznie tylko procek, dwie karty sieciowe i dodatkowa klatka na 2 HDD + chlodzenie. Tak wiec kupujesz taki serwer (200zl), do tego 60GB SSD na system (60zl) i 4 dyski 3TB (225zl sztuka), wkladasz dyski, instalujesz Win 10, wlaczasz sharing na dyskach i voila, masz w gora 2h dzialajacy serwer  Idealny na uzytek domowy - cichy, stabilny i bardzo tani Chodzi juz 3 lata i chyba raz go tylko wylaczylem, zeby dolozyc dwa dodatkowe dyski Fujitsu maja super rozwiazane chlodzenie, wiec praktycznie go dnie slychac bo ma 120mm wiatraki wiec nawet jak sie uruchomia, to praktycznie bezszelestnie A jako ze dziala to na Win 10, to mozna wiele rzeczy na tym robic, poza uzywaniem go jako NAS

Oczywiscie jako ze to jest PC, wiec mozna zainstalowac i inny soft niz Win 10 jesli ktos woli, wyborow jest multum Ja lubie Win 10 jako ze uwzywajac Remote Desktop uzywam go takze do innych celow

Teraz rozumiem.
(Też mam wiatraki 120mm).

A mam takie pytanie.
Czy można go obsługiwać z telefonu?

6 godzin temu, długi89 napisał:

@T

Rozumiem że z takiego Della też można zrobić serwer? 

Ukryta Zawartość

Mozna, jesli dwa dyski Ci starcza, acz jeden z nich nie bedzie chlodzony 🙂 O wiele bardziej polecam Fujitsu, sa tansze od DELLI, maja o wiele lepiej rozwiazane sterowanie chlodzenia i co wazniejsze, maja zawsze chlodzenie dyskow 🙂 W przypadku mini tower mozna dolozyc klatke na nastepne dwa dyski z osobnym chlodzeniem 🙂 Wiekszosc modeli obsluguje takze 6 urzadzen SATA, wiec opcje sa o wiele lepsze do takiego celu 🙂

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Teraz rozumiem.
(Też mam wiatraki 120mm).

A mam takie pytanie.
Czy można go obsługiwać z telefonu?

Ja uzywam Win10 wiec w teorii mozna obslugiwac go przez Remote Desktop, ale na malym ekranie bedzie to srednio wygodne 🙂 Tablet juz jest ok, ja uzywam po prostu domowego kompa do obslugi 🙂 Ale sa rozne opcje softu, takze dedykowanych do NAS wiec w nich byc moze sa jakies dedykowane apki 🙂

Ukryta Zawartość

Aaaa no właśnie.
Ja 95% obsługi robię z telefonu i to bardzo często poza domem przez VPN.

Są różne aplikacje,.do różnych rzeczy osobne, z łatwym dostępem i dobrym interfejsem.
To jest wygoda i funkcjonalność za jaką się płaci.

36 minut temu, RAF77 napisał:

Aaaa no właśnie.
Ja 95% obsługi robię z telefonu i to bardzo często poza domem przez VPN.

Są różne aplikacje,.do różnych rzeczy osobne, z łatwym dostępem i dobrym interfejsem.
To jest wygoda i funkcjonalność za jaką się płaci.

Ale co Ty obslugujesz w serwerze, tym bardziej ze potrzebujesz to robic spoza domu ? PC jest uniwersalny, wszystko co masz w dedykowanych NASach mozesz miec w PC i wiecej. Co wiecej, dedykowany NAS to jest nic innego jak bardzo slaby i bardzo ograniczony komputer, z dedykowanym softem zbudowany do konkretnej funkcji. Instalujac dedykowany soft do NAS na PC bedziesz mial dokladnie to samo, czy co sobie jeszcze zarzyczysz opcjonalnie 🙂 Niezaprzeczalnym plusem dedykowanych NASow jest prostota instalacji, poza tym wszystko inne robia tak samo lub gorzej niz sewer oparty na PC, za wieksze pieniazki 🙂

Edytowane przez T

Przeglądać zdjęcia, filmy na telefonie. Wysyłać,. zaciągać z chmury. Zarządzać torrentami.

Możesz to robić u siebie z telefonu ?

Tym bardziej z telefonu poza domem....?

Nie wiem, może i możesz, może nie.
Nie kwestionuję twojego wyboru.
Ty nie kwestionuj mojego.

Mi nie zależało, żeby było najtaniej.

Zapytałem jak to jest z tym serwerem NAS na PC.
Odpowiedziałeś, git.

On 10/19/2022 at 11:15 AM, Gmow1977 said:

Tym tokiem myślenia można kupić używane stacje za śmieszne pieniądze....Nie potrzeba bawić się w jakiegoś Macgivera😅

@Gmow1977 o ilę szanuję Twoje zdanie w innych tematach, to tutaj wypowiadasz się niczym mentor według mnie trochę niepoważnie. Dyski o mniejszych pojemnościach w moim doswiadczeniu są zazwyczaj mniej zawodne i lepiej mieć 4x3TB niz wszystko na jednym 12TB. Jest coś takiego jak macierz RAID. Wstawiasz 4x 3TB i uzyskujesz np 9TB ale za to awaria jednego dysku nie jest kłopotliwa. Wymieniasz, macierz się odbudowuje i wszystko smiga dalej. Prędkości tych dyskow nie są istotne do streamowania filmow nawet w 4K. Mniejsza prędkośc talerzy to nawet zaleta bo mniejszy hałas. Troche więcej prądu to pociągnie ale jaki to jest procent tego ile zuzywają inne urządzenia w domu..?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, RAF77 napisał:

Przeglądać zdjęcia, filmy na telefonie. Wysyłać,. zaciągać z chmury

Tak mam dzięki systemowi Apple… Mam Apple AirPort A1521 i do niego mam podłączone to: https://allegro.pl/oferta/serwer-plikow-nas-f2-210-2-bay-terramaster-12490487165

i tutaj mam włożone dwa dyski https://allegro.pl/oferta/seagate-st8000dm004-8tb-sata-iii-3-5-10436098336?snapshot=MjAyMi0wMS0xOVQxMjowODo1NVo7YnV5ZXI7ZGRmNTE1MGMzZDA0NDY0M2VjMGJhMGMzYmMyNzJkMWVhZGQ1NzI3NmM1ODgxZGY5OWMwZDlmMTYxYjU1Y2E5ZQ%3D%3D

Wszystko fajnie śmiga ale ilość urządzeń trochę przytłacza… chciał bym mieć to wszystko w jednej obudowie i z systemem Apple. Teraz gdy zgrywam filmy w ISO wszystko śmiga przez łącze enternet do tej stacji. Cieszy mnie to bo nie musze przepinać  dysku do laptopa jak wcześniej😬🥴

Żeby nie było…

Chciałbym by to wszystko odbywało się również jak w serwerze Zappiti z napędem, wkładam płytę do napędu i się sama kopiuje po czym wyjeżdża i film jest dostępny od ręki… dlatego pomyślałem o takim Dellu by go tak samo zrobić, przerobić czy jakoś takoś…

Edytowane przez długi89

Kilka lat temu Synology wypuściło coś takiego jak Synology USB Station, po jakimś czasie wersję 2.

Szkoda że już czegoś takiego nie ma. Do samych filmów czy muzyki spokojnie by to wystarczyło.

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

@Gmow1977 o ilę szanuję Twoje zdanie w innych tematach, to tutaj wypowiadasz się niczym mentor według mnie trochę niepoważnie. Dyski o mniejszych pojemnościach w moim doswiadczeniu są zazwyczaj mniej zawodne i lepiej mieć 4x3TB niz wszystko na jednym 12TB. Jest coś takiego jak macierz RAID. Wstawiasz 4x 3TB i uzyskujesz np 9TB ale za to awaria jednego dysku nie jest kłopotliwa. Wymieniasz, macierz się odbudowuje i wszystko smiga dalej. Prędkości tych dyskow nie są istotne do streamowania filmow nawet w 4K. Mniejsza prędkośc talerzy to nawet zaleta bo mniejszy hałas. Troche więcej prądu to pociągnie ale jaki to jest procent tego ile zuzywają inne urządzenia w domu..?

Kolego @brewka87 ja też szanuję twoje zdanie i wkład dla tego forum.Nigdzie nie napisałem ,że jeden dysk 12 TB załatwia sprawę .jest to  logiczne, że  podział macierzy na mniejsze pakiety wraz z Backupem, uchroni przed utratą danych.Podmiana Dysków załatwi sprawę. .Sam posiadam 2- wie stacje NAS :

dwu  i czterokieszeniową. Daleko mi też do roli Mentora.Tę możesz przypisać koledze T ,który jak widzę pewnie ,obok już znanego CARaudio i IT ,wkrótce zdradzi   ,że  w NASA też podzespoły składał.Jego sprawa ...Brawo TY👍

Chodziło mi o jego wypowiedź odnośnie serwera NAS do filmów za 1200 PLN z nowym dyskiem 12TB .Przykład jaki podałem miał na celu uzmysłowić ceny takich nośników do TEGO typu urządzeń. Pomijam to że się tam trochę motał.Stacje które posiadam są orginalne  .Dyski  przystosowane do pracy ciągłej, dedykowane do tych stacji. .Oprogramowanie pozwala na zdalny i wygodny dostęp do zasobów. Torenty ,Kopiowanie przenoszenie pików między nimi. nieraz i 80 godz. jak i inne pierdoły z monitoringiem włącznie.Wybudzają się i hibernują gdy nie są używane. Nie jestem elektronikiem i nie będę się tu wymądrzał .Ale ni wząb nie znalazłem dysków do tego typu urządzeń w takich pieniądzach jak kolega podał.Co innego używki pewnie są. Tu się zgodzę .Akurat ja mam ten komfort ,że nie muszę się w to bawić.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez Gmow1977
2 godziny temu, RAF77 napisał:

Przeglądać zdjęcia, filmy na telefonie. Wysyłać,. zaciągać z chmury. Zarządzać torrentami.

Możesz to robić u siebie z telefonu ?

Tym bardziej z telefonu poza domem....?

Nie wiem, może i możesz, może nie.
Nie kwestionuję twojego wyboru.
Ty nie kwestionuj mojego.

Mi nie zależało, żeby było najtaniej.

Zapytałem jak to jest z tym serwerem NAS na PC.
Odpowiedziałeś, git.

Ja nie kwestionuje, szczerze pytalem 🙂 Jesli komus nie zalezy na cenie to gotowy NAS jest wygodniejszy, szczegolnie dla kogos kto nie ogarnia dobrze tematu i chce kupic, podlaczyc i tyle 🙂 U mnie to jest tylko serwer wideo + torrenty, wiec nie mam potrzeby tego kontorolowac z telefonu 🙂 Czy mozna ? Oczywiscie ze tak, kwestia zainstalowania odpowiedniego softu 🙂 Tak jak mowilem, dedykowany NAS to jest mini komputer acz o bardzo slabych parametrach, zrobiony konkretnie pod waska specjalizacje, z odpowiednim dobranym softem 🙂 Wszystko co moze dedykowany NAS moze tez i PC, plus o wiele wiele wiecej i za sporo mniej 🙂 Najwazniejsze ze wybor jest i kazdy moze miec co chce, ja ino nadmieniam ze jak ktos jest na budzecie i nie chce wydac duzo kasy, to serwer PC jest nie do pobicia 🙂

43 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Chodziło mi o jego wypowiedź odnośnie serwera NAS do filmów za 1200 PLN z nowym dyskiem 12TB .Przykład jaki podałem miał na celu uzmysłowić ceny takich nośników do TEGO typu urządzeń. Pomijam to że się tam trochę motał.Stacje które posiadam są orginalne  .Dyski  przystosowane do pracy ciągłej, dedykowane do tych stacji. .Oprogramowanie pozwala na zdalny i wygodny dostęp do zasobów. Torenty ,Kopiowanie przenoszenie pików między nimi. nieraz i 80 godz. jak i inne pierdoły z monitoringiem włącznie.Wybudzają się i hibernują gdy nie są używane. Nie jestem elektronikiem i nie będę się tu wymądrzał .Ale ni wząb nie znalazłem dysków do tego typu urządzeń w takich pieniądzach jak kolega podał.Co innego używki pewnie są. Tu się zgodzę .Akurat ja mam ten komfort ,że nie muszę się w to bawić.

Pozdrawiam serdecznie.

No jak Ty czegos nie znalazles, to znaczy ze nie istnieje 😄 Dedykowany NAS jest idealnym wyborem dla Ciebie, bo po tym co piszesz widac ze masz bardzo blade pojecie w temacie 🙂 Szkoda jedynie ze nie zdajesz Sobie sprawy ze masz blade pojecie w temacie, bo wtedy nie staral bys sie szerzyc wiedzy ktorej nie posiadasz 😉 

27 minut temu, T napisał:

No jak Ty czegos nie znalazles, to znaczy ze nie istnieje

Pokaż mi to... palcem.

Pojęcie jakie mam wystarczy mi do tego aby to urządzenie obsłużyć w jakim celu je zakupiłem i mi to wystarczy. Wiedzy nie szerzę, tylko udzielam rad i nikomu ich nie narzucam Od tego są  ludzie bardziej obeznani.  Za to Ty widzę że masz jakiś Syndrom niedocenionego polaczka .  Na każda reakcję, która nie jest Ci przychylna , odpalasz się zbyt  emocjonalnie. Nie tylko w tym Temacie.Wiem wiem co  taki Polaczek jak ja będzie cię pouczał ty i tak wzruszysz ramionami...

.Ech człowieku ..

Idź... idź dalej ...prosto tam...  za horyzont.

Pozdrawiam i bez odbioru

4 hours ago, RAF77 said:

Temat wątku to jednak 

Niedrogi NAS tylko do filmów. 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

38 minut temu, Gmow1977 napisał:

Pokaż mi to... palcem.

Pojęcie jakie mam wystarczy mi do tego aby to urządzenie obsłużyć w jakim celu je zakupiłem i mi to wystarczy. Wiedzy nie szerzę, tylko udzielam rad i nikomu ich nie narzucam Od tego są  ludzie bardziej obeznani.  Za to Ty widzę że masz jakiś Syndrom niedocenionego polaczka .  Na każda reakcję, która nie jest Ci przychylna , odpalasz się zbyt  emocjonalnie. Nie tylko w tym Temacie.Wiem wiem co  taki Polaczek jak ja będzie cię pouczał ty i tak wzruszysz ramionami...

.Ech człowieku ..

Idź... idź dalej ...prosto tam...  za horyzont.

Pozdrawiam i bez odbioru

Wybacz ze "polaczek" zabolal ale sam go wykreowales, nie miej pretensji do mnie 🙂

9 godzin temu, T napisał:

Wybacz ze "polaczek" zabolal ale sam go wykreowales, nie miej pretensji do mnie 🙂

Tu nie chodzi o mój  brak wiedzy w danym  temacie .Ja nie mam z tym problemu.Problemem jest twoja niekompetencja i arogancja w jej szerzeniu. Rzucanie sloganami i nie podpieranie ich  argumentami to pokazuje.Od początku mowa była o standardowych rozwiązaniach.

Pisząc zagadkowo 1200zł nie podałeś  nic. Obrażanie kogoś jak to ty nazwałeś "polaczkiem " i histeryzowanie bo ktoś ci zwrócił uwagę również potwierdza twój stan umysłu.Pamiętaj to forum publiczne .Zaglądają tu ludzie różnego pokroju.Nie wszyscy się logują.Pisząc w ten sposób obrażasz nie tylko mnie, lecz większość  Obywateli PL .Chciałeś pomóc chwała ci za to .To wrzuć kilka linków z komponentami do budowy takiego serwera.Opisz co i jak tak dla " polaczka", żeby wiedział🙂Chyba po to jest to forum?Żeby dzielić sie wiedzą.

1200 PLN to nie majątek i nie jeden" polaczek"też by sobie takie coś złożył.Chyba że to tajemnica ....tylko dla Orłów🙂

3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Tu nie chodzi o mój  brak wiedzy w danym  temacie .Ja nie mam z tym problemu.Problemem jest twoja niekompetencja i arogancja w jej szerzeniu. Rzucanie sloganami i nie podpieranie ich  argumentami to pokazuje.Od początku mowa była o standardowych rozwiązaniach.

Pisząc zagadkowo 1200zł nie podałeś  nic. Obrażanie kogoś jak to ty nazwałeś "polaczkiem " i histeryzowanie bo ktoś ci zwrócił uwagę również potwierdza twój stan umysłu.Pamiętaj to forum publiczne .Zaglądają tu ludzie różnego pokroju.Nie wszyscy się logują.Pisząc w ten sposób obrażasz nie tylko mnie, lecz większość  Obywateli PL .Chciałeś pomóc chwała ci za to .To wrzuć kilka linków z komponentami do budowy takiego serwera.Opisz co i jak tak dla " polaczka", żeby wiedział🙂Chyba po to jest to forum?Żeby dzielić sie wiedzą.

1200 PLN to nie majątek i nie jeden" polaczek"też by sobie takie coś złożył.Chyba że to tajemnica ....tylko dla Orłów🙂

Patryk Vega z tego by mogl normalnie film nakrecic 😄

Co do "polaczka" to dam Ci przyklad z zycia wziety:

1. normalny czlowiek chcac sie dowiedziec wiecej szczegolow na temat mojego wpisu o serwerze za 1200zl, napisal by cos w stylu: "czy mogl bys napisac wiecej informacji na temat komponentow ktorych uzyles?" 🙂

2. polaczek natomiast napisal by tak, mimo ze wyraznie pisalem ze wszystkie dyski byly NOWE - zacytuje Ciebie:

"
To nie wprowadzaj ludzi w błąd ,że wszystko cię 1200 PLN wyniosło....Bo Co innego sklecić system za grosze z jakiś walających się po domu starych  Komputerów, a co innego dyski do takiego systemu. Które nowe kosztują jak podałem."

"Ja nie twierdzę ,że się tego nie da zbudować ...Twierdzę że CAŁOŚĆ never ever nie  wyniesie 1200 PLN jeszcze do tego na nowych dyskach do pracy ciągłej.Takie walające komuterowe dyski nie nadają się do NAS..."

"Tym tokiem myślenia można kupić używane stacje za śmieszne pieniądze....Nie potrzeba bawić się w jakiegoś Macgivera😅

Ale ile to pochodzi?Życzę powodzenia w budowaniu biblioteki filmowej na starych dyskach niewiadomego pochodzenia z części nawet od Kombajnu😅"

Biorac do tego pod uwage to ze ewidetnie masz blade pojecie w temacie, ale WIESZ ze WIESZ, to jak inaczej mozna Cie okreslic ? 🙂

A co do komponentow, nie bede podawal linkow jako ze sprzedawcy sa rozni a ja nie mam zadnego rekomendowanego, podam po prostu modele, bardzo latwo je znalezc na aukcjach czy w sklepach sprzedajacych poleasingowe komputery 🙂

1. serwer to przez chwile bylo Fujitsu TX100, ale jako ze chcialem szybszy procek to torrentow zmienilem na Fujitsu Esprimo P910 z dodatkowa klatka na 2 HDD za 199zl 🙂

Ukryta Zawartość

2. dysk SSD 60GB chyba Kingstona jesli dobrze pamietam kosztowal 60zl

3. 4 x dysk Hitachi Ultrastar 7K3000 HUA723030ALA640 po 225zl za sztuke, acz jak sie poszuka to mozna znalezc i po 200zl, oczywiscie mowie o NOWYCH. Kawalek opisu za PC World: "
Hitachi Ultrastar 7K3000 HUA723030ALA640 jest napędem, w którym poza bardzo dobrą wydajnością postawiono na trwałość. Dysk jest przeznaczony do pracy ciągłej w serwerowniach."

image.thumb.png.693a8c9f75eb536c9fdcbc6bd8e1a6cb.png

RAZEM calosc wyniosla 1159zl z nowymi serwerowymi dyskami, 12 TB, jak juz wspominalem chyba z 5 razy 🙂

Dodam od razu strone produktu gdzie wyraznie widac ze sprzedaje je firma i ze sa nowe, bo zaraz znow beda jakies teorie spiskowe 😄

image.thumb.png.358a390b5b7f7c08a9fdab49efc11415.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
  • Pokaż nowe odpowiedzi