Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepsze? Denon DCD 1500 czy SONY CDP497?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Pytanie do bardziej doświadczonych w sprzęcie jak w tytule.

Obecnie używam tego SONY, nie narzekam na niego, chociaż denerwuje mnie czułość jego mechanizmu - wystarczy tupnąć mocniej nogą i przeskoczy w ramach odtwarzanego utworu. Tak poza tym sprzęt całkiem fajny, wymaga jedynie odrobiny regeneracji przycisków. 

Drugiego (Denona) przywiozłem kiedyś z Norwegii, działa, ale ma już powoli problemy z odczytem i pozycjonowaniem lasera przy wyborze konkretnego utworu z klawiatury numerycznej. Żeby nadawał się do użytku musiałbym mu wymienić laser. Gdzieś czytałem, że model 1500 charakteryzuje się nieco płaskim dźwiękiem.

Jeden z nich ma ze mną zostać drugi pójdzie w świat. I teraz pytanie - który brzmieniowo wg Was jest lepszy? Jeśli SONY to zostawiam jak jest, jeśli DENON, to musze wymienić laser. Czekam na opinie.

P.S. jaki w tym DCD1500 siedzi laser? Dzięki z góry za info. 

32 minuty temu, StormNFMW napisał:

Cześć

Pytanie do bardziej doświadczonych w sprzęcie jak w tytule.

Obecnie używam tego SONY, nie narzekam na niego, chociaż denerwuje mnie czułość jego mechanizmu - wystarczy tupnąć mocniej nogą i przeskoczy w ramach odtwarzanego utworu. Tak poza tym sprzęt całkiem fajny, wymaga jedynie odrobiny regeneracji przycisków. 

Drugiego (Denona) przywiozłem kiedyś z Norwegii, działa, ale ma już powoli problemy z odczytem i pozycjonowaniem lasera przy wyborze konkretnego utworu z klawiatury numerycznej. Żeby nadawał się do użytku musiałbym mu wymienić laser. Gdzieś czytałem, że model 1500 charakteryzuje się nieco płaskim dźwiękiem.

Jeden z nich ma ze mną zostać drugi pójdzie w świat. I teraz pytanie - który brzmieniowo wg Was jest lepszy? Jeśli SONY to zostawiam jak jest, jeśli DENON, to musze wymienić laser. Czekam na opinie.

P.S. jaki w tym DCD1500 siedzi laser? Dzięki z góry za info. 

Masz obydwa.

Zostaw ten który Ci bardziej odpowiada muzycznie.

1 minutę temu, Bukaj napisał:

Masz obydwa.

Zostaw ten który Ci bardziej odpowiada muzycznie.

Pytam ponieważ w DENONa trzeba inwestować 🙂 Nie osłuchałem go tak naprawdę, to też powód...

15 godzin temu, StormNFMW napisał:

Pytam ponieważ w DENONa trzeba inwestować 🙂 Nie osłuchałem go tak naprawdę, to też powód...

No to jest błąd. 

Będziesz wtedy wiedział co Ci lepiej zagra.

W Denonie DCD-1500 pracuje laser KSS-121/123. Już niedostępny albo kosztujący fortunę. 

Sony CDP-497 to bardzo przeciętny odtwarzacz, Denona nie opłaca się naprawiać. Pozostaje zakup czegoś używanego, z dostępnym laserem. Jeśli masz Sony i odpowiada Ci ergonomia, to rozejrzyj się za Sony CDP-950 lub 970. Oba dobrze grające z dostępnymi laserami KSS-150/210. 

I to jest odpowiedź na jaką czekałem, konkretne info na zasadzie - DLACZEGO.

Faktycznie, sprawdziłem ceny/dostępność lasera dla DENONa i to go jednoznacznie skazuje na wygnanie. Teraz wiem, że nie będę tracił nań czasu. 

Sony póki co zostawię, ze względu na inne wydatki, ale zapamiętam to info.