Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Ajothe napisał:

U mnie efekty z optymalizacją z Rephase są bardzo zadowalające. 

A co to, wyrównanie fazy?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, Zwykły Drut napisał:

Problem jest zapewne gdzie indziej. To rozumiem jest z pomiaru kontrolnego po korekcji. A jak wygląda symulacja korekty w REW, też jest takie odstępstwo od projektowanej krzywej?

To jest pomiar na mojej krzywej. Korekta niestety nie działa, wyskakuje błąd.

38 minut temu, jurek1 napisał:

Ale już chyba wiem! jest za duży odstęp pomiędzy Targetem, a moją krzywą.

Ja tez tak mysle.

Najlepiej przytaczaj taki zrzut z ekranu jak ponizszy (czyli nie z okna All SPL, tylko konkretnie z okna EQ i wyswietl na dole w legenndzie te zielone pole Filters i Filters+Target, ktore pokazuja co bedzie korygowane), bo wtedy widzimy pozycje krzywej w relacji to korygowanego pomiaru. To jest podstawa do oceny przyszlego wyniku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
19 minut temu, jurek1 napisał:

To jest pomiar na mojej krzywej. Korekta niestety nie działa, wyskakuje błąd.

A jak generowałeś pliki pomiarowe to dodałeś znaczniki czasowe "Add timing ref"?

Edytowane przez Zwykły Drut
Godzinę temu, jurek1 napisał:

Pomiary na nowej krzywej. Niestety na interfejsie, jak odtwarzam plik z Roon, to w oknie pomiarowym pod koniec pomiaru wyskakuje błąd: nie można znaleźć znacznika końcowego.

Ukryta Zawartość

Jak czytam "znacznik koncowy" to kojarze to z markerami o ktorych pisal Przemak przy zapisywaniu pliku z wygenerowanym Sinus Sweep. Czy tworzyles i uzywales taki plik?

16 minut temu, Zwykły Drut napisał:

A jak generowałeś pliki pomiarowe to dodałeś znaczniki czasowe "Add timing ref"?

Ano wlasnie, poniewaz nie probujesz zestroic czasowo zwrotnic (delays) zestawu glosnikowego, mysle ze nie potrzebujesz pomiarow z timing reference (patrz komentarz po lewej do pomiaru Lewy Oct 12 -> "Acoustic Reference") 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
12 minut temu, xajas napisał:

Ano wlasnie, poniewaz nie probujesz zestroic czasowo zwrotnic (delays) zestawu glosnikowego, mysle ze nie potrzebujesz pomiarow z timing reference (patrz komentarz po lewej do pomiaru Lewy Oct 12 -> "Acoustic Reference") 

Tu nie o to chodzi, kolega odtwarza wcześniej wygenerowany i nagrany plik pomiarowy z Roon'a i REW musi to jakoś zsychronizować podczas pomiaru.

58 minut temu, jurek1 napisał:

Coś sobie wystrugałem, ale EQ nie chce mi korekty zrobić. Jestem poza zasięgiem korektora 😃

Ale już chyba wiem! jest za duży odstęp pomiędzy Targetem, a moją krzywą.

I jak to poprawić? Nowy pomiar trzeba robić? 

40 minut temu, xajas napisał:

ak czytam "znacznik koncowy" to kojarze to z markerami o ktorych pisal Przemak przy zapisywaniu pliku z wygenerowanym Sinus Sweep. Czy tworzyles i uzywales taki plik?

Tak, generowałem sweet w generatorze. Jak rozumiem, to pikniecie na początku i na końcu to chyba markery?

9 minut temu, jurek1 napisał:

Tak, generowałem sweet w generatorze. Jak rozumiem, to pikniecie na początku i na końcu to chyba markery?

Już chyba będzie ok w Roon, zrobiłem 2 sek opóźnienia i pomiar wykonany. Teraz nie wiem jak z REW wywalić plik target. załadowałem tam swój, a problemem pomiaru jest najprawdopodobniej za niski poziom SPL tej krzywej.

Tu nie o to chodzi, kolega odtwarza wcześniej wygenerowany i nagrany plik pomiarowy z Roon'a i REW musi to jakoś zsychronizować podczas pomiaru.

Co musi zsynchronizowac?
Uzywajac do pomiaru funkcje RTA, moge uzyc dowolnego sygnalu, moge nawe gwizdac i to mierzyc. Wiec mysle ze gdzes trzeba ta „synchronizacje“ zdeaktywowac.

Tak sobie myślę: co można zrobić nieskalibrowanym mikrofonem? Myślę, że bardzo dużo:

- wyrównać fazę pomiędzy kanałami,

- wyrównać poziomy pomiędzy kanałami,

- wykryć i usunąć jakieś dziwne peaki.

Mam rację?

Zaintrygowała mnie Wasza dyskusja i w sobotę chciałbym sam zacząć zabawę, zrobić pierwszy pomiar i go po prostu pooglądać. Mam takie pytanka:

- jak ustawić gałkę Volume na wzmacniaczu,

- jaką ustawić głośność sygnału puszczanego przez REW do pomiaru.

Zapomnij faze, skup sie na peakach, rownowadze kanalow i obejrzyj sobie poglosy (Waterfall, RT60).

Tu znajdziesz odpowiedzi na twoje pytania

42 minuty temu, xajas napisał:

Co musi zsynchronizowac?
Uzywajac do pomiaru funkcje RTA, moge uzyc dowolnego sygnalu, moge nawe gwizdac i to mierzyc. Wiec mysle ze gdzes trzeba ta „synchronizacje“ zdeaktywowac.

wszystko jest ok, musiałem wyrównać poziom odtwarzania. To podstawa żeby mielony sygnał nie odstawał zbytnio od targetu. Teraz zabawa filtrami 🙂 swoją krzywą schrzaniłem, bo była wykreowana na zbyt niskim poziomie SPL, wiec cala robota od początku, ale dobrze, bo powoli łapię rutynę, i nie błądzę już tak jak na początku. 

Fakt faktem roboty jest całkiem sporo, i wymaga ona koncentracji. Samo przypisywanie wartości filtrów to wypełnianie za każdym razem trzech rubryk, a filtrów trochę jest 😏 stary łeb się męczy, i powstają błędy. Ale z kolei czasu na emeryturre dużo, wiec spoko.

Jeśli nieskalibrowanym masz na myśli nieliniowym, to nic nie można zrobić. Próbowałem sennheiserem do wokalu i gówno z tego wyszło. 

Kupiłem sobie behringera ecm8000 uzywke za 70pln i można się bawić 😄

Jak nie masz interfejsu audio to niestety umik-1 zostaje. 

No i w daphile jest jakiś dsp z convolution? 

Teraz, jurek1 napisał:

wszystko jest ok, musiałem wyrównać poziom odtwarzania. To podstawa żeby mierzony sygnał nie odstawał zbytnio od targetu. Teraz zabawa filtrami 🙂

Fakt faktem roboty jest całkiem sporo, i wymaga ona koncentracji. Samo przypisywanie wartości filtrów to wypełnianie za każdym razem trzech rubryk, a filtrów trochę jest 😏 stary łeb się męczy, i powstają błędy. Ale z kolei czasu na emeryturre dużo, wiec spoko.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Jeśli nieskalibrowanym masz na myśli nieliniowym, to nic nie można zrobić. Próbowałem sennheiserem do wokalu i gówno z tego wyszło. 

Kupiłem sobie behringera ecm8000 uzywke za 70pln i można się bawić 😄

Jak nie masz interfejsu audio to niestety umik-1 zostaje. 

No i w daphile jest jakiś dsp z convolution? 

Mikrofon oczywiście skalibrowany, mowa o poziomach głośności. umik jest ok, interfejs też jest i to całkiem ok, ale chodzi o to żeby mierzyć sygnał na wyjściu sprzętu, którego się słucha. Ja na interfejsie tylko robię muzyczkę, słucham na innej konfiguracji 🙂

No ja focusrite Scarlett podłączam do wzmacniacza i wyrównuje sygnał. Sweep puszczam z REW prosto na wzmacniacz przez interfejs.

Bez mikrofonu liniowego nie ma sensu się bawić. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

No ja focusrite Scarlett podłączam do wzmacniacza i wyrównuje sygnał. Sweep puszczam z REW prosto na wzmacniacz przez interfejs.

Umik jest liniowy. Ja muszę z łańcuchem kombinować, bo jak pisałem słucham zupełnie innego systemu. Zrobienie pomiaru interfejsem pasuje do  konfiguracji, gdzie interfejs pracuje na codzień jako zródło dźwięku. W moim przypadku jest inaczej.  

Godzinę temu, xajas napisał:

Co musi zsynchronizowac?

Oficjalny HELP REW pozycja nr 8 "Making Measurements"

część "Measuring with file playback"

Tam jest odpowiedź.

O gwizdaniu w RTA nic tam nie ma😉

Edytowane przez Zwykły Drut
uzupełnienie
12 minut temu, Ajothe napisał:

Ja chciałbym się na początek faktycznie pobawić, żeby zobaczyć czy sprawa nie wykracza ponad niewielką ilość czasu jaki mogę poświęcić. Bo z tematu jestem totalnym laikiem i choć z grubsza rozumiem o co chodzi, to w praktyce może to nie wystarczyć. A nie chcę wydawać kasy na coś, czego nie użyję. Ale może pod choinkę?

Jaki najtańszy mikrofon można kupić?

Jak nie masz interfejsu audio z zasilaniem phantom to umik-1.  

Bez tego nie zawracaj sobie głowy bo narobisz komedii i się zrazisz. 

To nie wymaga wielkiej ilości czasu, tak naprawdę we 2h da się wszystko ogarnąć, a potem już tylko zabawa pozostaje z korekcjami EQ, rephase itd. 

Edytowane przez Ajothe
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ja chciałbym się na początek faktycznie pobawić, żeby zobaczyć czy sprawa nie wykracza ponad niewielką ilość czasu jaki mogę poświęcić. Bo z tematu jestem totalnym laikiem i choć z grubsza rozumiem o co chodzi, to w praktyce może to nie wystarczyć. A nie chcę wydawać kasy na coś, czego nie użyję. Ale może pod choinkę?

Jaki najtańszy mikrofon można kupić?

A masz interfejs audio?

8 minut temu, jurek1 napisał:

A masz interfejs audio?

Nie - a co to? Pisali, że Umik i laptop wystarczy.

Edytowane przez szymon1977

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie - a co to?

Tak jak @Ajothe pisał, nie będziesz w stanie użyć innego mikrofonu niż  jakiś z interfejsem USB. Umik-1 ma interfejs wbudowany. Mikrofony pomiarowe, takie jak np Behringer ecm8000 muszą być zasilane napięciem phantom 48v.

Edytowane przez jurek1
10 minut temu, jurek1 napisał:

Tak jak @Ajothe pisał, nie będziesz w stanie użyć innego mikrofonu niż  jakiś z interfejsem USB. Umik-1 ma interfejs wbudowany. Mikrofony pomiarowe, takie jak np Behringer ecm8000 muszą być zasilane napięciem phantom 48v.

A coś tańszego niż umik?

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Umik jest najtańszy....

I wszystko jasne: zanim tyle wydam muszę pobawić się tym co mam 🙂

6 minut temu, Ajothe napisał:

To poczekaj na mikołaja, bo możesz jak mówiłem narobić tylko bałaganu..

Bez obaw. Raz już bałaganu narobiłem klikając na szybko, drugi raz tego nie powtórzę. A, że efekt z powodu marności mikrofonu będzie marny to oczywiste.

wszystko jest ok, musiałem wyrównać poziom odtwarzania. To podstawa żeby mielony sygnał nie odstawał zbytnio od targetu. Teraz zabawa filtrami  swoją krzywą schrzaniłem, bo była wykreowana na zbyt niskim poziomie SPL, wiec cala robota od początku, ale dobrze, bo powoli łapię rutynę, i nie błądzę już tak jak na początku. 
Fakt faktem roboty jest całkiem sporo, i wymaga ona koncentracji. Samo przypisywanie wartości filtrów to wypełnianie za każdym razem trzech rubryk, a filtrów trochę jest  stary łeb się męczy, i powstają błędy. Ale z kolei czasu na emeryturre dużo, wiec spoko.

Nie musisz wyrownywac oziomu odtwarzania albo zmieniac poziom target. Wszystko mozesz dopasowac do potrzeby (czyli poziom krzywej w relacji do poziomu pomiaru) parametrem Target Level na ekranie EQ, i - powtorze sie „po raz setny“ a ty to ignorujesz - pokazac ten ekran, a nie jakies „pomiary na krzywa“.

Ukryta Zawartość

Umik jest najtańszy....

Nie, mozna jeszcze taniej (jak sie ma opanowana lutownice)
Wiele lat robilem roznymi mikrofonami, ktore samemu zmajstrowalem i dzialaly pezroblemowo.
To poprostu odpowiednie kapsulki mikrofonowe za kilka EUR. Mozna je podlaczyc bezposrednio do wejscia mikrofonowego notebooka i nie wymagaja zadnego interfacu/zasilania fantom

IMG_8899.thumb.jpg.8ac1a737d16944a4d984695c57057c00.jpg

IMG_8931.thumb.jpg.4ac641ba25262249851a93cb00ccf79f.jpg

IMG_8932.thumb.jpg.6f9f1309df6b05d7fba4458104f0cdb8.jpg
IMG_0155.thumb.jpg.a892316f98b60c182c20c288881ee57d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi