Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny- prośba o radę

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Składam zestaw gramofon, wzmacniacz głośniki. Na obecnym etapie biorę pd uwagę 3 zestawy kolumn (podstawkowych oraz jeden podłogowy)

• Audiosymptom I6M
  • Wharfedale 12.0
  • Tonsil Maestro S

Będzie słuchane raczej spokojnie- klasyka, trochę jazzu .

Każdy sprzedawca oczywiście potrafi mnie przekonać do swojego wyboru, czyli zostałem już 3 razy przekonany. Przyznaję się ,że moja wiedza jest zerowa, kiedyś miałem stereo, teraz wracam po 40 latach do tej zabawy. Jak widzicie po wybranych kolumnach, budżet jest skromny, ale takie życie. W Tonsilu przekonuje mnie mocno kwestia promocji i tego, że dostane w zestawie wzmacniacz Onkyo TX2020 i kable co w sumie ograniczy mi koszty .

Będę wdzięczny za pomoc i Wasze uwagi.

Dziękuję

Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/159897-kolumny-pro%C5%9Bba-o-rad%C4%99/

Trochę dziwne - dwa małe monitory i smok z dwoma wooferami 😉 

Ile metrów, że taka rozbieżność ? Oczywiście to kwestia kasy, ale jak się

chce pełne pasmo to na pewno Maestro które nawet ampli Onkyo ( ale nie

wiadomo nawet - jakie ? 8020 czy 8022 czy ... ) pewnie napędzi.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wiele lat temu miałem do czynienia z Tonsil Maestro. Te współczesne, widzę , że są nieco inne od tamtych.

Wtedy, pamiętam bardzo chciałem te kolumny kupić. Były super wykonane, na ścianie frontowej był czarny aksamit.

Niestety ale bas w tamtych kolumnach był poluzowany jak stare kalesony. Buczał, dudnił i nic sie z tym nie dało zrobić.

Wprawdzie te współczesne są nieco inne ale radziłbym zwrócić na to uwagę.

I jak kolega @audioburakwspomniał istotny jest metraż w którym kolumny mają zagrać.

@slyszecisze

Bo żeby coś z BR zrobić trza umić 😉 a poważnie, to podstawowy problem Tonsila

od czasów pierwszych niby basrefleksów ( Altus ) ale do poprawienia.

To był mój debiut ( 75 ) w temacie upgrade i to naprawdę udany.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Trochę dziwne - dwa małe monitory i smok z dwoma wooferami 😉 

Ile metrów, że taka rozbieżność ? Oczywiście to kwestia kasy, ale jak się

chce pełne pasmo to na pewno Maestro które nawet ampli Onkyo ( ale nie

wiadomo nawet - jakie ? 8020 czy 8022 czy ... ) pewnie napędzi.

No właśnie pomieszczenie jest dość duże, bo ma około 40 metrów, więc takie stojące podłogowe będą lepsze. Myślę faktycznie o Onkyo8020. Teraz wpadły mi w oko jeszcze jedne kolumny czyli Taga Harmony TAV 507. Wizualnie bardzo mi pasują tylko oczywiście nie mam pojęcia czy Twoim (Waszym ogólnie ) zdaniem są warte kupowania.

27 minut temu, slyszecisze napisał:

Wiele lat temu miałem do czynienia z Tonsil Maestro. Te współczesne, widzę , że są nieco inne od tamtych.

Wtedy, pamiętam bardzo chciałem te kolumny kupić. Były super wykonane, na ścianie frontowej był czarny aksamit.

Niestety ale bas w tamtych kolumnach był poluzowany jak stare kalesony. Buczał, dudnił i nic sie z tym nie dało zrobić.

Wprawdzie te współczesne są nieco inne ale radziłbym zwrócić na to uwagę.

I jak kolega @audioburakwspomniał istotny jest metraż w którym kolumny mają zagrać.

Pomieszczenie jest duże. Ma około 40 metrów, więc duże kolumny będą lepsze. Tak jak pisałem wyżej zobaczyłem teraz inne kolumny Taga Harmony TAV 507 i te bardzo mi się podobają. Jeśli mogę prosić o opinie na ich temat będę wdzięczny. Chciałbym je podpiąć pod Onkyo 8020

Maestro mają 8 Ohm, więc wzmacniacz będzie się mniej męczył.

Poza tym większe woofery w Maestro dają szanse na więcej basu.

Ale to nie moje buraczki, bo Taga chyba ładniejsze 😉 

Napisałeś, że składasz zestaw gramofon, wzmacniacz kolumny.

Masz ten amplituner czy zamierzasz go kupic?

Nie znam tego amplitunera, ale na ogół w większości przypadków w stereo lepiej sprawdza sie konfiguracja klasyczna oparta na wzmacniaczu stereo.

39 minut temu, slyszecisze napisał:

Napisałeś, że składasz zestaw gramofon, wzmacniacz kolumny.

Masz ten amplituner czy zamierzasz go kupic?

Nie znam tego amplitunera, ale na ogół w większości przypadków w stereo lepiej sprawdza sie konfiguracja klasyczna oparta na wzmacniaczu stereo.

@slyszecisze no właśnie nie mam. To też cenna uwaga. Ale tu dwie rzeczy mnie skłaniają do tego Onkyo: po pierwsze tam jest radio, co ma jakąś tam wartość dla mnie, po drugie kosztuje 1,5k, czyli dam radę to kupić. Oglądałem w sieci wzmacniacze to chyba jednak wszystko zdecydowanie droższe. Ale jak masz jakiś typ godny polecenia do takich podłogowych kolumn to chętnie się przyjrzę.

50 minut temu, audioburak napisał:

Maestro mają 8 Ohm, więc wzmacniacz będzie się mniej męczył.

Poza tym większe woofery w Maestro dają szanse na więcej basu.

Ale to nie moje buraczki, bo Taga chyba ładniejsze 😉 

No właśnie też mam wrażenie ,że znacznie ładniejsze. To też ważny w sumie element

Ja bym wolał Yamahę bo jako wzmacniacz jest dużo lepsza,

a jakby  jeszcze kompletna - z pilotem 😉 

Moce ma pewnie ze dwa razy tyle, co Onkyo i lepszy bas.

Ale są i inne możliwości, ale jak masz blisko ... 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jednak mają swoje lata, ale sam takiego używam ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacze z reguły grają lepiej od amplitunerów i pewnie sam też pewnie postawiłbym na Yamahę w tym konkretnym przypadku. Co do kolumn to przy takim metrażu powinieneś wybrać kolumny podłogowe, które zagrają lepiej od monitorów w pełnym zakresie. Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad takimi kolumnami jak Pylon Sapphire 25, czy  Heco Aurora 700, które powinny zagrać lepiej od tego Tonsila.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kurcze szczerze to żadne z nich ,:)

Szafir pylona, Aurora , acustic energy. Jest taka masa kolumn grających lepiej. 

Piotr 

Co za różnica, wzmacniacz, czy amplituner? Dla brzmienia żadna, bo przy współczesnym cięciu kosztów produkcji często płyta główna jest ta sama, a różnią się tylko wlutowanym modułem radiowym wielkości paczki zapałek z wystającym gniazdem antenowym i przednią ścianką z wyświetlaczem. Z tego różnic w brzmieniu nie uświadczysz.

Niby tak 

Na przykład obcięte końcówki w dra 800 vs x1600

Ale jednak sporą część osób uważała że as701 grał lepiej od rn803 mimo że ta jest zbudowan na tej samej bazie.

Ja akurat uważam że tam różnica była symboliczna ale wiele osób jednak uważało inaczej.

Na tym polu zawsze będą spory.

Piotr