Skocz do zawartości
IGNORED

CD w cenie 2000-3000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o doradztwo co w tej cenie jest warte kupienia. Nie interesuje mnie jakaś konkretna marka a raczej dobre parametry odtwarzacza.

Na chwile obecną skłaniam się do TEAC VRDS-10.

https://www.audiostereo.pl/topic/159957-cd-w-cenie-2000-3000/

Faktem jest że lasery są drogie do niego, więc to chyba nie najlepszy wybór. Inne VRDS z większymi nr np 25 także mają te sam laser. Jeśli nie ma laserów lub są drogie to rzeczywiście nie ma sensu iść tą drogą.

W tej cenie np. Yamaha CD-S1000, była dzisiaj rano na OLX. 
Za około 3330 widziałem też Cyrusa CD-T, ale to transport, więc może jak masz dobrego DACa , to warto rozważyć.  

Yqamaha  1000 wygląda na rzeczywiście dobre pudełko, to ciekawa propozycja, jednak ta na OLX nie ma pilota, to często wróży że jest to sprzęt z wystawek.

Cyrus optycznie kompletnie mi nie podchodzi, nie tylko CD ale całokształt.

Z w miarę świeżych używek może Pionek PD-50 lub Arcam CDS 50, dodatkowo może robić za DAC

Edytowane przez Prewwit
9 godzin temu, razec11 napisał:

Yqamaha  1000 wygląda na rzeczywiście dobre pudełko, to ciekawa propozycja, jednak ta na OLX nie ma pilota, to często wróży że jest to sprzęt z wystawek.

Cyrus optycznie kompletnie mi nie podchodzi, nie tylko CD ale całokształt.

Może być od handlarza, bo gość ma sporo sprzętu wystawionego. 
Co do Cyrusa, to też tak myślałem i na żywo wygląda znacznie lepiej 😉 W tej cenie ciężko o transport na tym poziomie. 

9 godzin temu, Prewwit napisał:

Pionek PD-50

Ciężko dostać, też polowałem na niego jakiś czas temu😕

9 godzin temu, g88 napisał:

Ciężko dostać, też polowałem na niego jakiś czas temu😕

Obecnie na OLX jakaś sztuka jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szukam m. innymi właśnie PD-50, ale rzeczywiście trudno dostępny, osobiście preferuje kolor srebrny ponieważ mam dosyć ciemny pokój i na czarnym sprzęcie nic nie widać - taka trumienka bez szczegółów (nawet NAD-a 3020 mam srebrnego).

18 godzin temu, burz napisał:

Pytanie podstawowe, czy to musi być używka?

Nie, nie musi być używka. Nowe mają tą zaletę, że są nowe, wadę - są zdecydowanie droższe od czasami dobrze utrzymanego a nawet "kolekcjonerskiego" używanego.

Obecnie używam od nowości Denona DCD 520AE. I pewnie by tak zostało jeszcze przez pewien czas gdybym od kolegi nie pożyczył i posłuchał TEAC-a VRDS 10SE. Stąd chęć zmiany i poznania waszych propozycji. Z tym Teac-iem to rzeczywiście może być problem z laserem, można trafić a można zapłacić dwa razy więcej.

Coś z Rotela np. Cd11... 

Fajnie gra, w miarę cichy napęd, tylko oczoje.... y wyświetlacz, który można ściemnić. Nawet niebieską diodkę zasilania można przyciemnić. Jeszcze jedną wadę ma- mianowicie tacka jest wykonana z jakiegoś miękkiego plastiku...

Ja kupiłem cd11 tribute za 2000 zeta... 

Edytowane przez endriuw
8 minut temu, BlueDot napisał:

A jaki miales wczesniej?

Teac cdp4500, marantz hdcd1, coś z BCAcoustique i teac pd 301( chyba) z napędem szczelinowym. Najdłużej grał, bo 15 lat cdp4500 (padł laser, a z podróbami walczyć nie miałem już nerwów),Marantz mi nie podszedł, bc z racji, że głupiał przy odczycie- oddałem, a pd301 wylądowałna śmietniku po tym, jak mi zniszczył drugą z kolei płytę...

Rotela kupiłem, bo już mi nie zależy za bardzo na niuansach brzmieniowych, ale jedenastką jestem mile zaskoczony. Miałem brać 14mk.II, ale szkoda kasy ( zwłaszcza teraz przy wysokich cenach). 

Yamaha cd-s303 ( jeszcze w tej cenie) nie jest zła, ale tacka jest chyba bardziej tandetna niż w Rotelu. 

A tak poza tym wśród nówek wielkiego wyboru nie ma. 

Ja po użytkowaniu pd301 mocno zraziłem się do napędów szczelinowych, a przecież Teac produkował jedne z najlepszych napędów... W moim, przypadku szmelc nie chciał wypluwać płyt, albo coś się kleszczyło, że płyta niby się wysunęła a coś ją trzymało. W końcu jak mi grat spacyfikował dwie płyty, że na śmietnik się nadawały- sam też tam wylądował. 

Edytowane przez endriuw
14 minut temu, endriuw napisał:

Rotela kupiłem, bo już mi nie zależy za bardzo na niuansach brzmieniowych, ale jedenastką jestem mile zaskoczony. Miałem brać 14mk.II, ale szkoda kasy ( zwłaszcza teraz przy wysokich cenach). 

Porownywales z Tribute? Jakie roznice?

Z nówek koło 3k jest jeszcze następca CD Box S3, model DS3 

Ukryta Zawartość

ale nie znalazłem, żadnej recenzji i opinii o tym nowym sprzęcie. Poniżej 4k do kupienia nowy Musical Fidelity M2scd. Z używek może jeszcze warto pomyśleć o Exposure 2010.

12 minut temu, endriuw napisał:

A tak poza tym wśród nówek wielkiego wyboru nie ma. 

No, szału nie ma🙂

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, BlueDot napisał:

Porownywales z Tribute? Jakie roznice?

Mam właśnie tribute, bo normalna jedenastka niedostępna... 

Poprosiłem o podłączenie  14mk.II, ale jakoś istotnych różnic nie było, więc jaki jest sens wydawania większej kasy? 

Jedenastka szybko wczytuje mi płyty, tacka działa płynnie, napęd cichy. Pilot taki sobie.. Długi i nieporęczny... Ogólnie jestem zadowolony. Czyta płyty nagrywane i porysowane. Zobaczymy jak będzie w dalszej eksploatacji. 

Ogólnie rynek CD jest w regresie, co widać po tym co jest obecnie w sklepach, szczególnie widać to na przykładzie Yamahy czy Pioneera - albo coś małowartościowego albo od razy produkt od 10 000 zł w górę.

Godzinę temu, g88 napisał:

A gdybyś wypożyczył na odsłuch nowego marantza cd6007

Nie znam brzmienia CD Marantza, ale wzmacniacze bardzo przypominają mi wzmacniacze Denona za którymi nie przepadam. Kupiłem na próbę Marantza 6006 i niedługo po tym go sprzedałem, więc chyba nie będę w niego wchodził.

Na chwilę obecną podoba mi się propozycja Yamahy CD-S1000 i Pioneer-a PD-50. Musical Fidelity M2scd jest raczej poza moim zasięgiem, współczesny Teac jest chyba spalony:

Godzinę temu, endriuw napisał:

W końcu jak mi grat spacyfikował dwie płyty

Rotela nie znam z żadnego sprzętu ale ten wyświetlacz przypomina mi wyświetlacze z Cambridge Audio serii chyba 700, które nie wyglądają zachęcająco, ale Rotel jako firma jak się czyta ma się czym pochwalić. 

10 godzin temu, razec11 napisał:

Na chwilę obecną podoba mi się propozycja Yamahy CD-S1000 i Pioneer-a PD-50

W tej kasie ciężko o coś lepszego 😉 Oba są bdb wykonane i będą trzymać cenę, więc nawet jak Ci nie spasuje, albo będziesz chciał dołożyć do czegoś lepszego, to na pewno nie stracisz. Jakiś czas temu na OLX był CDS-1000 srebrny, bo dwóch godzinach był już sprzedany. Za granicą też ciężko, więc raczej ich użytkownicy ich nie chcą sprzedać - to też o czymś świadczy. 

10 godzin temu, endriuw napisał:

Radzę odnieść się do recenzji Macieja  Stryjeckiego. Do innych recenzentów jakoś nie mam zaufania... 

Wiesz jak działają recenzję sprzętu audio ? Jak dasz złą, to już więcej żadnego sprzętu nie dostaniesz. Wszedłem na tę stronę High Fidelity i to jest gorszy spam niż Onet, tam najwięcej miejsca zajmują reklamy salonów, sprzętu, dystrybutorów itp. Są rzetelni jak Sasin na hałdzie węgla i niezależni jak nasz prezydent 😕

Wiem... Na High Fidelity nie wchodzę, ponieważ achy i ochy Pacuły przewyższają nawet objazdowych zwolenników woodza na jego sympozjach. Faktem jest, że najlepiej polegać na własnych uszach🙂. Stryjeckiego parę razy widziałem i z nim rozmawiałem. Ale to było lata temu, co nie zmienia faktu, że jest rozsądnym i sympatycznym gościem i źle nie doradzi... Myślę, że się nie zmienił. 

Z tym sprzętem za granicą, to jak piszesz- jest najprawdziwsza prawda... 

Ile ja się oszukałem cedeka w Niemczech... W Ludwigshafen, we Frankfurcie...Niby na stronach sklepów dostępne na zamówienie, ale wystarczył telefon i towar niedostępny nawet na zamówienie. Owszem... Jakieś hi-endowe odtwarzacze można było dostać, alejeszcze mnie nie pogięło, żeby na płytograjka wydać z 10 albo 20 tys. ojro... Owszem jakieś Yamaszki cds 303 można było w Media Markecie dostać, a na wyprzedaży to nawet po 275 ojro były... Trza było brać mać... U nas to chyba po 1900 zeta... 

Edytowane przez endriuw

A ja se kupiłem za dwa tysi Rotela cd11 trybuta i jestem zadowolony🙂. Łyka płyty jak dzik kartofle🙂

1 minutę temu, g88 napisał:

Ale Stryjecki pisze dla High Fidelity, z tego co widzę 

Stryjecki dla HiFi i muzyki... 

Chyba, że z Pacułą się skumał, czego mu nie wybaczę... 

Z tego co mi wiadomo swego czasu były jakieś tarcia między Stryjeckim, a wydawcą. Skoro Stryjecki dalej pisze w Hi-Fi i muzyce to znaczy, że jakoś się dogadali. Zresztą sam Stryjecki pisał, że teraz woli recenzować wydawnictwa muzyczne, niż sprzęt.... 

Nic to- może w przyszłym roku, jak zawiozę sąsiadkę na wakacje do Zaklikowa, to czegoś się dowiem... 

Edytowane przez endriuw

Ja kiedyś marzyłem o jakimś Levinsonie, ale skończyło się na marzeniach. 

Kiedyś w odtwarzaczach cd można było przebierać, jak w ulęgałkach. A teraz... 

2 godziny temu, mahoney napisał:

Pioneer pd 50 ok, ale ta druga poprawiona wersja. A ze starszych polecam Rotel rcd 991

Tylko znajdź jedno albo drugie i do tego w dobrym stanie.

Edytowane przez endriuw

Pionera szukać nie zamierzam bo ceny poszły w kosmos. A Rotela 991 mam i dlatego polecam, i jeden plus dostępny laser, a reszta elektroniki prosta jak świński ryj do ogarnięcia. Ewentualnie Primare cd 22, neutralny i nie toleruje słabo zrealizowanych cd, tzn gra ale pokazuje niedoskonałości. Lub lepsze przetworniki czy jak je zwał Primare cd 31 starszy ponoć lepszejszy.  

• Pokaż nowe odpowiedzi