Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer do mojego zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Związku z tym, że coraz mniej słucham płyt, a coraz więcej Spotify szukam streamer do mojego zestawu (CA 500+ NadC540 +Kenwood LS770A)
Aktualnie od dobrych kilku lat używam do Spotify Fon Gramofon, ale przeszkadza mi różnica jakości pomiędzy odtwarzaczem CD a Gramofon.
Wymagania:
-Szukam czegoś co będzie grało podobnie jak mój CD lub lepiej 🙂
- Będzie się łączyło z TV przez bluetooth i odtwarzało dźwięk
- Nie będzie wymagało dodatkowych opłat w użytkowaniu

Budżetu nie mam określonego, ale liczę na propozycje odpowiednie jakościowo dla mojego sprzętu ( mogą być używki i lub nowe)
Czytałem o malinkach też może być, ale poproszę o propozycję konfiguracji takie maliny.

https://www.audiostereo.pl/topic/159993-streamer-do-mojego-zestawu/

Jak chcesz dorównać jakością do CD to spotify odpada i tu zaczynają się schody. 

Może być malina + tidal grany przez apke bubbleupnp. Ale jak we wzmacniaczu masz tylko rca to potrzeba DAC

....

Zazwyczaj działa to albo BT, albo streamer. Jednym z popularniejszych streamerów jest nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytasz o nim tutaj: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie swojego czasu sporo ściągałem ze spotify przez sidify do flac i nagrywałem płyty. Jest to dla mnie akceptowalna jakość, którą chciałbym osiągnąć ze streamera.

We wzmacniaczu mam tylko RCA i wiem, że potrzebuje do tego DAC, ale nie wiem co wybrać żeby nie przepłacać (przecież mój sprzęt to nie jakiś hi-end).

Chętnie zbuduje malinę tylko potrzebuję podpowiedzi jaką przyjąć konfiguracji...

9 godzin temu, gruchol napisał:

Generalnie swojego czasu sporo ściągałem ze spotify przez sidify do flac i nagrywałem płyty. Jest to dla mnie akceptowalna jakość, którą chciałbym osiągnąć ze streamera.

We wzmacniaczu mam tylko RCA i wiem, że potrzebuje do tego DAC, ale nie wiem co wybrać żeby nie przepłacać (przecież mój sprzęt to nie jakiś hi-end).

Chętnie zbuduje malinę tylko potrzebuję podpowiedzi jaką przyjąć konfiguracji...

Kup sobie Taga Harmony twa-10b. Jakość wystarczająca w stosunku do Twojego sprzętu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 godzin temu, gruchol napisał:

Podpowiadam: Daphile lub Volumio.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ale co to znaczy bez dodatkowych opłat?

Za abonament Spotify tidal czy jakiekolwiek innej platformy w taki lub inny sposób będziesz musiał płacić. 

No chyba że ktoś cię wkręci do pakietu rodzinnego za free. 

Taga 10 to ciekawy nowy streamer za naprawdę niewiele. 

Dalej wim mini i do tego na przykład chord Mojo 2. Będzie to grało żywi niż twój obecny odtwarzacz ale moim zdaniem warto.

Po taniości jeszcze malina ale to musiałbyś szukać na rynku wtórnym gdyż obecnie jest nie do kupienia nowa.

Piotr 

Źle się wyraziłem...
1.Wiadomo, że abonament za spotify czy tidal do opłacenia, chodziło mi żeby dodatkowo nie trzeba było płacić za obsługę np. spotify czy tidal
2. Budżet jednak ustalmy, że około 1000zł
3. Konfiguracje maliny miałem na myśli jaki DAC, model maliny, ram itp.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Ta Taga posiada Tidal connect?

Tak.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Po taniości jeszcze malina ale...

Jeśli Malina to Daphile lub Volumio: odpada konfiguracja sprzętu, wystarczy zainstalować na byle czym i podpiąć diwolny DAC.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Znajomy w UK ma do sprzedanie malinkę z allo boss i teraz nie wiem co wybrać Taga czy jednak malina ?
Z racji odległości maliny nie posłucham czy ktoś miał porównanie lub wie jakich różnic można się spodziewać pomiędzy tymi dwoma?

2 godziny temu, gruchol napisał:

Znajomy w UK ma do sprzedanie malinkę z allo boss i teraz nie wiem co wybrać Taga czy jednak malina ?
Z racji odległości maliny nie posłucham czy ktoś miał porównanie lub wie jakich różnic można się spodziewać pomiędzy tymi dwoma?

Malinka będzie lepsza brzmieniowo. Ale nie ma Tidal Connect. Malinkę trzeba serwisować. 

W dniu 2.11.2022 o 19:52, gruchol napisał:

2. Budżet jednak ustalmy, że około 1000zł

Bluesound Node 2, można utargować

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

W dniu 4.11.2022 o 01:55, Piopio napisał:

Malinka będzie lepsza brzmieniowo. Ale nie ma Tidal Connect. Malinkę trzeba serwisować. 

Malina ma tidal connect 🙂

Piotr 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Malina ma tidal connect 🙂

Piotr 

Z płatnym Volumio Premium. Darmowy skrypt raz działa raz nie. Trzeba też umieć go zainstalować.

Edytowane przez Piopio

W dniu 5.11.2022 o 19:06, trueman napisał:

Na którym systemie? 

Na moode. Jest skrypt który się dodaje.

W dniu 5.11.2022 o 19:42, Piopio napisał:

Z płatnym Volumio Premium. Darmowy skrypt raz działa raz nie. Trzeba też umieć go zainstalować.

Tak jak i obsługiwać ifi. Nie no bądźmy poważni jest instrukcja instalujesz i jest no. 

A malina jest tania. A gra bardziej niż dobrze. 

Chcesz lepiej, pewniej no to Cambridge cxn, lumin. Jasne da się. 

Piotr 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Chcesz lepiej, pewniej no to Cambridge cxn, lumin. Jasne da się. 

Albo PC z Roon i Topping HS01 😉 

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie zaczynajmy znowu. Please!!!

🙂

Poczytałbyś wreszcie jak działa izolacja galwaniczna USB i jak działa przesył po USB. Jako "fachowiec" powinieneś być obeznany w temacie. Doradzanie i bycie ignorantem nie pasuje 😉

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Piopio napisał:

Poczytałbyś wreszcie jak działa izolacja galwaniczna USB i jak działa przesył po USB. Jako "fachowiec" powinieneś być obeznany w temacie. Doradzanie i bycie ignorantem nie pasuje 😉

Ale ja mam izolacje galwaniczna już ci to mówiłem. Nie słuchasz.

Nie będę też wdawał się w kolejną dyskusje czy to jest izolator czy nie. 

Wojna na to przechodzi w każdym temacie 

Począwszy od wybór DACa, poprzez wzmacniacze kolumny a skończywszy na akustyce. Nie dam się sprowokować. 

Pozdrawiam 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ja mam izolacje galwaniczna już ci to mówiłem. Nie słuchasz.

Nie będę też wdawał się w kolejną dyskusje czy to jest izolator czy nie. 

Wojna na to przechodzi w każdym temacie 

Począwszy od wybór DACa, poprzez wzmacniacze kolumny a skończywszy na akustyce. Nie dam się sprowokować. 

Pozdrawiam 

Sam zaczynasz. Podałem tylko alternatywę dla streamera. Po co komentowałeś ? 

Panowie jesteśmy w dziale start, a wy mi tu opowiadacie o jakiejś izolacji galwanicznej USB...??
Zdecydowałem się na maline w sumie bardziej z ciekawości co ten mały komputerek potrafi, jak mi nie spasuje to sprzedam i będę próbował pozostałych propozycji.

33 minuty temu, gruchol napisał:

Panowie jesteśmy w dziale start, a wy mi tu opowiadacie o jakiejś izolacji galwanicznej USB...??
Zdecydowałem się na maline w sumie bardziej z ciekawości co ten mały komputerek potrafi, jak mi nie spasuje to sprzedam i będę próbował pozostałych propozycji.

Dodaj do toru Topping HS01. Lepiej z USB się nie da. 

10 godzin temu, gruchol napisał:

taa, rpi4 gołe na start jest już OK

ja mam rpi3, śmigało na volumio ze spiętym es9038q2m

grosze, a świetny dźwięk 

teraz wrzuciłem librelec i odpalam filmy przez hdmi, a audio przez i2s do daca i analogiem do wzmaka

do allp isolatoras czy bossa czy całej reszty nawet nie doszedłem

W dniu 8.11.2022 o 15:09, Piotr Sonido napisał:

Na moode. Jest skrypt który się dodaje.

Tak jak i obsługiwać ifi. Nie no bądźmy poważni jest instrukcja instalujesz i jest no. 

Piotr 

Jest taki skrypt co działa? Nie dawno były problemy po aktualizacji? 

Napisz do rucia tutaj na forum to ci podpowie ja już dawno tego nie ogarniałem.

Mam jeszcze gdzieś malinę trzy ale w tym momencie z niej nie korzystam I sam poluje na czwórkę ale na razie albo braki albo zaporowe ceny bo trzeba kupić w całym pakiecie.

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi