Skocz do zawartości
IGNORED

VOLUMIO INTEGRO - PRZETESTUJ I WYGRAJ !!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.01.2023 o 16:25, Misza70 napisał:

Nie otrzymałem jeszcze sprzętu... jestem poza domem .. więc byćmoże czeka już do odbioru... odezwę się...

Dotarł sprzęt?

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

No właśnie miałem pisać, że nie mam żadnych informacji.

Sprzęt nie dotarł... 

4 godziny temu, Audiomagic.pl napisał:

Dotarł sprzęt?

Pisałem do BlueDot. Twierdzi, że wysłał. Ja  nie otrzymałem jeszcze.

BlueDot. Czyżbyś coś sugerował ?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Paczka dotarła... 

Otworzyłem, wyjąłem zawartość i pierwsze wrażenia, narazie wizualne są pozytywne. Niewielnie zaokrąglone urządzenie, metalowa obudowa, takież  gałeczki z tyłu  logicznie rozmieszczone gniazda.  Na razie zdobi. Jak zagra ? Wkrótce się okaże.. 

Poztytw!

W dniu 7.02.2023 o 10:00, Misza70 napisał:

BlueDot. Czyżbyś coś sugerował ?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Paczka dotarła... 

Otworzyłem, wyjąłem zawartość i pierwsze wrażenia, narazie wizualne są pozytywne. Niewielnie zaokrąglone urządzenie, metalowa obudowa, takież  gałeczki z tyłu  logicznie rozmieszczone gniazda.  Na razie zdobi. Jak zagra ? Wkrótce się okaże.. 

Poztytw!

I jak? udało się coś posłuchać ?

Następny w kolejce jest bopich.

Wydyłsm pod wskazany w pw adres.

Wkrótce spidziewaj się przesyłki.

Pozdrawiam i dziękuję za możliwość przesłuchania.

15 godzin temu, bopich napisał:

Żonka zameldowała ze sprzęt dotarł w piątek ląduję na chacie i testy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To czekamy na opinie 🙂

Pytanie jest wgrana najnowsza wersja softu? bo właśnie sprawdziłem u siebie na rivo i dostał aktualizacje z opcja włączenia automatycznej. 

5 godzin temu, bopich napisał:

Nie sprawdzałem a wczoraj spakowałem rano

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To następna osoba zweryfikuje 🙂 Bardzo fajną opcją wląsnie przy Volumio są czeste aktualizacje i naprawianie błedów i dostosowywanie sie do nowości. JA własnie w domu testuje airplay i rivo 🙂 

U kogo teraz mamy Volumio? Jakieś wrażenia ?

jeśli dobrze patrze to Volumio powinno być u @zwyczajnyjerzy ?

Czas na krótkie podsumowanie testu.

Na wstępie podziękowania dla @Audiomagic.pl za zorganizowanie i udostępnienie sprzętu do testu. Mało prawdopodobne, bym w najbliższym czasie zainteresował się akurat tym urządzeniem. A tu proszę – wylądował w domu.

Budowa.

Pudełko skrywa integrę, zasilacz oraz instrukcję obsługi. Aluminiowa obudowa w kolorze …. hmm… szary wpadający w niebieski? Na akrylowym froncie dwie pomarańczowe gałki. Lewa – klikamy i odpalamy lub wygaszamy system, a kręcąc przełączamy źródło. Prawa to volume, a po naciśnięciu uruchamia się „mute”. Centralnie znajduje się wyświetlacz OLED, który przez chwilę po zmianie źródła wyświetla jego logo, po czym wskazuje w cyferkach od 0-100, jaki jest aktualny poziom głośności. Znalazło się jeszcze miejsce na wyjście słuchawkowe 6,3 mm oraz diodę, która informuje o stanie urządzenia. Czerwony kolor – standby, zielony – w trakcie uruchomiania systemu, niebieski – gotowy do przygody.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tył skrywa to co w nowoczesnej maszynie powinno być standardem. Po zewnętrznych stronach ulokowano terminale głośnikowe, przyjmujące gołe kable (1,5mm zmieści się bez problemu), widełki oraz banany. Otwory nie są za duże i niektóre mogą mieć problemy. Moje BFA pasowały idealnie. Dalej mamy wejście na zasilacz DC 24V-6A, wyjście subwoofera, para wejść analogowych RCA, koncentryczne wejście RCA i optyczne TOSLINK (192kHz, 24bity), USB 3.0, micro USB (zdaje się serwisowe), HDMI, micro SD, wejście LAN, kolejne USB już w standardzie 2.0,

Za łączność odpowiada wspomniany Gigabitowy LAN, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 2X2 MIMO z RSDB, bluetooth  5.0 APT-X, APT-X LL.

DSC_0504kopia.thumb.JPG.db834521f8184fc5aecc7dc2d9527bdd.JPG

Volumio prezentuje się naprawdę dobrze. Wszystko spasowane i dopieszczone. Przyłącza rozmieszczono w wygodny sposób. Gałki pracują z wyczuwalnym skokiem, jedynie kliknięcia za mało się poddają. Gdyby nie gumowe zakończenia nóżek, urządzenie przesuwało by się do tyłu. Może z czasem troszkę się wyrobi i będą pracować z większą kulturą. Ogólne wrażenia na wysokim poziomie.

Obsługa.

W zestawie nie ma żadnego pilota. Z początku trochę to przeszkadzało. Po paru dniach zapomniałem o tej niedogodności, a i tak po jakimś czasie pewnie poszedł by w kąt. Aby zarządzać Integro potrzebny będzie smartfon/tablet z iOS lub Android. Aplikacja Volumio zawiera wszystkie funkcje wersji Premium. Połączyłem się od razu poprzez WiFi. Po krótkiej konfiguracji system jest gotowy do pracy. A znajdziemy tam:  UPNP/DLNA, usługi - Airplay przez Shairport Sync, Spotify i Spotify Connect, TIDAL i TIDAL Connect, QOBUZ oraz wtyczki - Youtube, Squeezelite, Radio Paradise, Podcasty, Pandora, Fusion DSP, Roon Bridge, Soundcloud, Mixcloud, a nawet radio Nowy Świat i 357. Volumio ma także radia internetowe. A jest ich ogrom. Niestety większość wątpliwej jakości. Przeczesywałem zasoby i kilka dodałem do „serduszka”, by mieć w miarę szybki do nich dostęp.

Podczas tygodniowego testu WiFi ani razu nie zerwało połączenia i nie wykazało żadnych szarpnięć. Bluetooth znalazło migiem i migiem łączyło się z telefonem. Ponadto można podłączyć dyski sieciowe oraz, jak informuje instrukcja, można podłączyć zewnętrzny napęd CD w celu odtwarzania i kopiowania płyt kompaktowych.  Dodatkowo jest opcja Multi-Room z innymi stacjami Volumio. Przydatna może być funkcja budzika oraz co mi osobiście brakowało w tego typu urządzeniach – auto standby. Gdy Integro wykryje po jakimś czasie brak sygnału, przejdzie w stan uśpienia. Zdarzyło mi się zasnąć podczas wieczornego odsłuchu, a rano kontrolka na czerwono.

Osobny akapit należy się sterowaniu głośności. To jest najbardziej irytujący aspekt obsługi Volumio. Mając otwartą aplikację, jedno naciśnięcie klawisza na telefonie, powoduje przeskok o 10 cyferek. Otwierając Tidal nadal przeskakuje o 10, ale zamykając apkę Volumio i pozostawiając tylko samą Tidal, przeskok jest o 1. Spotify, czy samo, czy z apką Volumio – przeskok o 5. Czasami na wygaszonym ekranie, przełączając źródło gałką, klawisze telefonu nie reagują i volume zmienia się dopiero po wybudzeniu smartfona. Gdy np. ustawione jest głośność 52 i przytrzymamy klawisz „-„ zjeżdżając do zera co 10 cyferek, zdarzało się, że po ustawieniu na „0” i puszczeniu przycisku samoczynnie ustawiało się na 2. Bezproblemowo działa regulacja w aplikacji klikając ikonki „+ i –„ oraz kręcąc pokrętłem na froncie urządzenia. Obie metody co 1.

Wrażenia soniczne.

No OK. Dość marudzenia. Czas sprawdzić co to potrafi w praktyce. Z racji, że w sypialni miałem kwarantannę i nie mogłem z początku skorzystać z tamtego systemu, postanowiłem bez przekonania, podpiąć w salonie pod słusznych rozmiarów, trzydrożne kolumny Equilibrium Eltheria s8. Muzyka poleciała i ……(cenzura). Zdawałem sobie sprawę, że to mezalians, ale aż taki? Bas pudełkowaty, środek schowany głęboko, a góra odklejona zupełnie od reszty. No to posłuchałem ;-(. Ech, trzeba poczekać, aż rodzinka ozdrowieje i przenieść się w bardziej sprzyjające miejsce. W międzyczasie zapoznawałem się z systemem. O ile na Raspberry Pi miałem swego czasu system Moode, o tyle Volumio widziałem po raz pierwszy. Bardzo podobne i intuicyjnie się porusza. Wszystkie funkcje czytelne i logicznie poukładane. Doinstalowałem kilka wtyczek, sprawdziłem aktualizację i tak po około dwóch godzinach, cos się zaczęło dziać z dźwiękiem. Powoli pasma wyrównywały się. Bas był już zupełnie inny, niż tuż po uruchomieniu. W końcu był bas, może bardziej sprężysty niż punktowy, ale w końcu był 😉. Kolejne godziny tylko dodatkowo poprawiały brzmienie. Tak sobie myślę, że kolega, który narzekał na połączenie LAN, a później przeszedł na WiFi i był z niego bardziej zadowolony, mógł doświadczyć takiej sytuacji. Sprzęt po prostu dość długo po podróży dochodzi do optymalnych warunków pracy. Trzeba mieć to na uwadze, by za szybko i pochopnie go nie skreślić.

DSC_0508kopia.thumb.JPG.c833f191810fb598474529780ac8785c.JPG

Na drugi dzień grało już naprawdę fajnie. Za dnia gałka volume powędrowała mocniej w prawo. Do końca nie dojechałem, ale na 90 było już bardzo głośno. Nadal czysto i czytelnie. Zajrzałem do instrukcji by sprawdzić moc wzmacniacza. I tak piszą: 2x50W RMS przy obciążeniu 8 Ohm, 2x70W RMS przy obciążeniu 4 Ohm. Kolumny mają 87dB i wysterował je znakomicie. Widocznie producent głośników nie zawyża parametrów, a Integro jest po prostu bardzo wydajny.

Posłuchałem trochę stacji radiowych, Tidala, Spotify. Przyszedł czas na CD. Podpiąłem interkonekt do RCA. Wydobywające się dźwięki nie były już tak entuzjastyczne. Góra przygaszona, środek jakiś szary, a dole rejestry to jedna buła. Kolejna płyta i kolejna i dalej słabo. Wpiąłem IC coaxial. No i bingo. CD ożyło. Tak jak powinno być. Ale wejścia analogowe nie dawały mi spokoju. Do boju ruszył gramofon. I tu sytuacja wręcz odwrotna. Bardzo przyjemna i poprawna prezentacja. Przesłuchałem kilka czarnych placków będąc zadowolonym z brzmienia. Ostatni do RCA powędrował streamer NuPrime Omnia Stream Mini DAC. No i jakoś nie bardzo słyszałem różnicę  między Omnią, a Volumio np. na Tidalu. Grało to równie dobrze. Wniosek – mój odtwarzacz CD nie polubił się z Integro po wejściach analogowych RCA.

DSC_0509kopia.thumb.JPG.36fc42f987b58ba0b089e691c4bf0822.jpg.0de653d34b1a28bd5ca5c9b74a88a0b5.jpg

Po dwóch dniach mogłem się już ulokować w docelowym dla tego testu pomieszczeniu. O ile salonowy zestaw nie do ruszenia, to sypialniany jest w fazie rozwoju. Optyk powędrował do TV, plus kolumienki i tyle z połączeń kablowych. Posłuchałem trochę koncertów na Youtubie. Oglądałem filmy na zmianę z Tidalem i Spotify. Mój wzmacniacz Aiyima D05 musiał podkulić kabel zasilający, a antena Bluetooth mu normalnie zwiędła. Powiem szczerze, że aż takiej różnicy się nie spodziewałem. Swoboda, rozdzielczość, wyrównane pasmo. Aż się chciało słuchać więcej i więcej. Na dokładkę, jakby mało było mojego zdziwienia -  połączenia Bluetooth tak przyjemne nigdy jeszcze nie słyszałem na żadnym urządzeniu. Nie wiem jak Volumio to zaaplikowało, ale należą się oklaski. Jestem przekonany, że gdyby ktoś nie wiedział czy gra Tidal Connect, czy po Bluetooth, nie rozpoznał by źródła.

DSC_0512kopia.thumb.JPG.7c8928d827d3ef77f0176eb45e3602d9.JPG

Jest otwór, to trzeba wtyknąć. W sypialni to bardzo ważne, by nie przeszkadzać domownikom wieczorową porą. Kolejny raz złapała mnie „zdziwara”. Jakoś nie trafiałem na przyjemną prezentację wbudowanych wzmacniaczy słuchawkowych, czy to w odtwarzaczach CD, DAC-ach, czy w integrach, a Volumio pokazał się z bardzo dobrej strony. Ze słuchawkami spędziłem całe popołudnie. Kilka płyt mnie nie przekonało, choć na kolumnach brzmiały całkiem ok, ale większość wywoływał uśmiech na twarzy. Szkoda tylko, że nie miałem pod ręką nauszników z wyższej półki. To co usłyszałem na moich, zachęciło mnie do dalszych eksperymentów.

DSC_0513kopia.JPG.33b5cbb96fb5b8b49fe8fc7dde93bedc.JPG

Tydzień mija. Czas się z żalem pożegnać. Czasem ktoś pyta o All-in-one i teraz już wiem co można dopisać do listy testowej. Kontrowersyjna jest cena. Patrząc na Integro dostajemy wzmacniacz, wzmacniacz słuchawkowy, streamer i DAC. Do tego mnogość wejść i wyjść, system Volumio Premium, które jest płatne trzy dychy za miesiąc. Wychodzi na to, że po kilku latach odzyskuje się sporą część poniesionych kosztów. Dla mnie bomba!!! Włoska robota 😉

Z czym było spięte:

Salon – kolumny Equilibrium Eltheria s8, odtwarzacz CD Arcam CD82, Gramofon Sony PS-X50 + Audio-Technica AT-VM95 ML, NuPrime Omnina Stream Mini DAC.

Sypialnia – TV, kolumny DIY, słuchawki Sennheiser HD 215 i HD 599.

W razie pytań śmiało bazgrolić, może coś podpowiem.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@hudykotfajna recenzja, miło się czytało. Widzę że masz te same spostrzeżenia jeśli chodzi o początki barwy Integro, musi sobie parę godzin pograć żeby dźwięk "ożył" 😉

Takie same bolączki które opisałem, miałem z regulacją głośności. PS ilu jest jeszcze testujących bo tourne już dość długo trwa 😁

9 minut temu, marteo1981 napisał:

@hudykotfajna recenzja, miło się czytało. Widzę że masz te same spostrzeżenia jeśli chodzi o początki barwy Integro, musi sobie parę godzin pograć żeby dźwięk "ożył" 😉

Takie same bolączki które opisałem, miałem z regulacją głośności. PS ilu jest jeszcze testujących bo tourne już dość długo trwa 😁

Dzięki, freju chyba ostatni na liście. 

Co do regulacji, to często są aktualizacje i oby producent poprawił problemy.

Jakoś smutno się zrobiło bez Volumio 😁😁😁

U kogo jest nasza integra?? 

@Felixs Wychodzi że twoja kolej 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi