Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej ciepła szczegółowość, a to nie takie proste. Tylko dla mnie Bowersy nie są zimne. 

3 minuty temu, NRK napisał:

Marzy się ciepełko?😀

Edytowane przez micmus

Tylko, że ja wiem co mi się podoba i do czego dążę, a Ty nie możesz wiedzieć co mi się spodoba bo nie jesteś mną 😆

Szanuje również, że innym nie podoba się taki dźwięk jak mi i na siłę im go nie wciskam 🙂 

Wszyscy mamy swoje gusta i guściki stąd nie ma na rynku jednej pary kolumn i jednego wzmacniacza tylko od jednego najprawdziwszego producenta. Całe szczęście. 

28 minut temu, micmus napisał:

Edytowałem i dodałem info o Coplandzie 😉

CSA100 gra bardziej lampowo. Na odsłuchu wydawał się wystarczający mocowo i to ze sporym zapasem, ale jeszcze sprawdzę to u siebie jak go wypożyczę po urlopie. Bo jednak u mnie większe pomieszczę niż salka w Top. 

Rotel najgorzej - kompletnie mi nie przypasował (1592), Nady znacznie lepiej, ale Copland jak poszedł w ruch to nic innego już nie chciałem słuchać. Meeega barwa. 

Uzupełniając - po cichu mocno liczyłem na tego Rotela bo najlżej finansowo, ale niestety odsłuch zweryfikował. 

Edytowane przez micmus

"Ciepełko" do dodane parzyste harmoniczne (do już tych parzystych harmonicznych które są w nagraniu). Takie "ciepełko" wyklucza szczegółowość.

Szczegółowość/klarowność, to jak najmniej "śmietnika" dodanego przez wzmacniacz/kolumny - tak na początek.

Edytowane przez Kyle
14 minut temu, micmus napisał:

a Ty nie możesz wiedzieć co mi się spodoba bo nie jesteś mną

Nie muszę być by widzieć, że co innego chcesz a co innego robisz.

Kupujesz bowersy a teraz chcesz je ocieplić.

Kupując je na dzień dobry strzeliłeś sobie w kolano, ich nawet Accuphse nie ociepli.

1 godzinę temu, Kyle napisał:

Takie "ciepełko" wyklucza szczegółowość.

A dlaczego ? Ciągle słyszę w życiu (zwłaszcza zawodowym), że czegoś się nie da, a później „jakoś” wychodzi. 

Będe dążył do obranego celu bo wychodzi mi to dobrze 🙂

Dodanie części widma (parzyste harmoniczne - przez głośniki lub wzmacniacz) to więcej "elementów" w paśmie, więc większe "zaśmiecenie". To przysłania szczegółowość. Po prostu chcesz pomalować ścianę na biało, przy użyciu czarnej farby. ... nie da się, bo to "fck logic". Może zrobisz coś innego, co może nawet nazwiesz "szczegółowością", ale nie będzie to >szczegółowość<. Także niebawem może napiszesz "udało się", bo to będzie "jakiś efekt" (np. odpowiednio pofałdowane pasmo kolumn + odpowiednio podbita góra) jednak z prawdziwą >szczegółowością< nie będzie to miało wiele wspólnego.

Edytowane przez Kyle

Ale ja kolejny raz nie patrzę na dane techniczne, harmoniczne, pasma przenoszenia.

Wybieram co mi się podoba, a moim zdaniem połączenie Bowersow z Coplandem wypada świetnie. Jednocześnie nie usłyszałem i nie sądzę żebym stracił charakterystyczną szczegółowość Bowersow (bo są szczegółowe niczym słuchawki).

A jeśli słuchając w tym budżecie inne kolumny miały w mojej skali od 1-10 szczegółowość max 6, a Bowersy 10, to ocieplając je delikatnie Lampą wypadkowa wyjdzie mi 8,5. Nadal zwycięski zestaw 😏

Oczywiście znowu to subiektywne zdanie i odczucia, ale czy mają być inne 😉

Bo tak drążąc i drążąc na siłę to … co jest dobre ? Bowersy ble, Coplandy ble, lampy ble, alustyka ble, podłoga ble 🤣 No straszne marudy forumowe 😜

Ale ja to ten od tej szklanki w połowie pełnej 🥃

Ekstra trafiony ten mój nowy nabytek (tak pode mnie). Ciesz się jak dziecko i słucham dalej 🙂 I do tego cieszą oko 👌

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
13 minut temu, J4Z napisał:

Zlot przeciwników lamp?

Oj tam zaraz "przeciwników". Wszystko jest dla ludzi. Jednak nie można oczekiwać super krystaliczności, po czymś co dodaje "pewnych dodatków" do odtwarzanych dźwięków. Kupujesz gramofon + lampa + ciepłe pasywki, ale nie oczekuj ultra przejrzystości cyfry HD (bez kompresji) + tranzystor dla każdego głośnika osobny + aktywny podział pasma + jeszcze może sprzętowa kalibracja kompensująca niedoskonałości pomieszczenia.

Znowu sami eksperty i inżyniery 🤣 rozmieniający muzykę na drobne 🤦‍♂️

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

@Tal

Zawsze będą dwie grupy ludzi:

1 - "eksperty i inżyniery rozmieniające muzykę na drobne" w celu osiągania coraz lepszych obiektywnie rezultatów

2 - voodoo maniacy, kręcący się wokół osi goniący własny ogon (a nie "króliczy"), ciągle zmieniając sprzęty, za każdym razem na nieco inaczej kłamiące (a nie mniej)

Oba gatunki należy szanować, bo obie drogi mogą dawać satysfakcje. Więc ładnie proszę, z wisienką na torcie: odstosunkuj się od tych co podchodzą do sprawy bardziej metodycznie niż TY.

11 minut temu, Tal napisał:

Znowu sami eksperty i inżyniery 🤣 rozmieniający muzykę na drobne 🤦‍♂️

Nawet wiedzą lepiej niż Ty co ma Ci się podobać i co Ci się podoba. Dobrze, że Żonę mogłem sam wybrać 😄😄😄

Żeby było jasne nie uważam Bowersow na najlepsze kolumny w swojej cenie, uważam je za najtrafniejsze dla mnie bo są bardzo charakterystyczne i tego odmówić im nie sposób. 

Chętnie poczytam tematy kolegów o innych gustach i pooglądam zdjęcia innych zestawów z ciekawością. Jaki zestaw kolumn wybrali i elektroniki w danym pułapie cenowym, z czym porównywali itp.  Serio piszę 🙂

Jednak skoro to mój temat będzie o moich klockach 😉

Jeszcze chętniej poczytam z czym słuchali Bowersów 702S3 (bo zakładam, że słuchali skoro znają ich brzmienie) i też spróbuję takiej elektroniki jak oni jeśli to ciekawie brzmiało.

6 minut temu, Kyle napisał:

Oba gatunki należy szanować, bo obie drogi mogą dawać satysfakcje. Więc ładnie proszę, z wisienką na torcie: odstosunkuj się od tych co podchodzą do sprawy bardziej metodycznie niż TY.

Zapraszam na piwo do mnie 🍻 Dbajmy o dobrą atmosferę na forum i ze spokojem 😉To jak najbardziej szczere zaproszenie - pod Poznaniem. 

Edytowane przez micmus
35 minut temu, micmus napisał:

pod Poznaniem

O, i to jest... Za daleko dla mnie. 😬

Ja Olsztyn, aktualnie można posłuchać starych JBL z hybrydą.

.

Godzinę temu, Kyle napisał:

Oj tam zaraz "przeciwników". Wszystko jest dla ludzi. Jednak nie można oczekiwać super krystaliczności, po czymś co dodaje "pewnych dodatków" do odtwarzanych dźwięków. Kupujesz gramofon + lampa + ciepłe pasywki, ale nie oczekuj ultra przejrzystości cyfry HD (bez kompresji) + tranzystor dla każdego głośnika osobny + aktywny podział pasma + jeszcze może sprzętowa kalibracja kompensująca niedoskonałości pomieszczenia.

Coś kosztem czegoś - normalne

.

13 godzin temu, Kyle napisał:

@Tal

1 - "eksperty i inżyniery rozmieniające muzykę na drobne" w celu osiągania coraz lepszych obiektywnie rezultatów

2 - voodoo maniacy, kręcący się wokół osi goniący własny ogon (a nie "króliczy"), ciągle zmieniając sprzęty, za każdym razem na nieco inaczej kłamiące (a nie mniej)

Nie tylko należy, ale trzeba szanować te gatunki, a szczególnie sprzedawcy , którzy mogą strzyc barany do gołej skóry, oczywiście nie wyłączając mnie 🙂

15 godzin temu, Kyle napisał:

Jest jeszcze trzecia grupa, którzy swoją wiedzę wykorzystuje by unikając błądzenia trafić do celu, jakim jest takie brzmienia, jakie im się subiektywnie podoba. Ci nie cieszą się uznaniem wśród członków dwóch pierwszych grup.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czy miał ktoś okazję porównać brzmienie tego

Coplanda CSA 100

spacer.png

z Unisonem Due 

spacer.png

oraz 

Vincentem 237mkII

spacer.png

?

Wiem, że Vincent jest bardziej muskularny w brzmieniu, a Unison spokojniejszy. Słuchałem Coplanda i bardzo mi się podobało a jak dwa pozostałe wypadną względem Coplanda CSA 100 ? Unison i Vincent znacznie tańsze. 

Edytowane przez micmus
17 minut temu, micmus napisał:

Czy miał ktoś okazję porównać brzmienie tego

Coplanda CSA 100

Ukryta Zawartość

z Unisonem Due 

spacer.png

oraz 

Vincentem 237mkII

spacer.png

?

Wiem, że Vincent jest bardziej muskularny w brzmieniu, a Unison spokojniejszy. Słuchałem Coplanda i bardzo mi się podobało a jak dwa pozostałe wypadną względem Coplanda CSA 100 ? Unison i Vincent znacznie tańsze. 

Tańszy, niekoniecznie znaczy gorszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

20 minut temu, Kyle napisał:

@micmus ... a myślałeś o bi-amp? 😉

W sensie dwie końcówki mocy i przedwzmacniacz. Jedna końcówka na wysokie druga na niskie. Chyba za duże koszty na teraz jako, że dopiero wydałem na kolumny. Dodatkowo testowałem na Nad takie połączenie i dużo lepszy efekt zauważyłem spinając końcówki w mono i podwyższając ich moc. 

Chyba słabo wierzę w Biamp tzn. wolałbym dwa razy droższą końcówkę niż dwie tańsze 😉

15 minut temu, Yankes napisał:

Tańszy, niekoniecznie znaczy gorszy.

Też prawda 👍

—————————

Dziś od rana fortepian i tym podobne. Wybornie brzmi ten instrument kolejna duża zmiana jaka nastąpiła po zmianie kolumn. Słuchając czuję potęgę instrumentu i wręcz widzę jaki on duży i ciężki 🙂 A na wysokich tonach w tym utworze delikatne „przeszkadzajki”. 

P.S. I właśnie w takich utworach grube zasłony mam całkowicie zasłonięte czyli 5,5 metra materiału rozciągnięte na okna. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
19 minut temu, micmus napisał:

W sensie dwie końcówki mocy i przedwzmacniacz. Jedna końcówka na wysokie druga na niskie. Chyba za duże koszty na teraz jako, że dopiero wydałem na kolumny. Dodatkowo testowałem na Nad takie połączenie i dużo lepszy efekt zauważyłem spinając końcówki w mono i podwyższając ich moc. 

Chyba słabo wierzę w Biamp tzn. wolałbym dwa razy droższą końcówkę niż dwie tańsze 😉

Też prawda 👍

—————————

Dziś od rana fortepian i tym podobne. Wybornie brzmi ten instrument kolejna duża zmiana jaka nastąpiła po zmianie kolumn. Słuchając czuję potęgę instrumentu i wręcz widzę jaki on duży i ciężki 🙂 A na wysokich tonach w tym utworze delikatne „przeszkadzajki”. 

P.S. I właśnie w takich utworach grube zasłony mam całkowicie zasłonięte czyli 5,5 metra materiału rozciągnięte na okna. 

Ukryta Zawartość

Dobrze oddany fortepian, to nie lada wyczyn.

Ukryta Zawartość

To jednak jeszcze nic - wiecie jak dobrze dziś u mnie czuję się u mnie Dave Grusin w utworze Modaji 

spacer.png

14 minut temu, Yankes napisał:

Dobrze oddany fortepian, to nie lada wyczyn.

Mam okazję czasem posłuchać na żywo także mam porównanie i jest bardzo dobrze. 

13 minut temu, micmus napisał:

To jednak jeszcze nic - wiecie jak dobrze dziś u mnie czuję się u mnie Dave Grusin w utworze Modaji 

Ukryta Zawartość

Mam okazję czasem posłuchać na żywo także mam porównanie i jest bardzo dobrze. 

Takie porównanie jest najbardziej wiarygodne. 

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Yankes napisał:

Takie porównanie jest najbardziej wiarygodne. 

Zwłaszcza biorąc pod uwagę ulotność wrażeń. Koniec końców u każdego gra inaczej, a wszyscy twierdzą, że to u nich gra naturalnie, i polecają sobie nawzajem sprzęt o całkowicie odmiennym brzmieniu.

Ps

Każdy fortepian brzmi inaczej, kazda sala koncertowa brzmi inaczej, każda płyta też jest inaczej nagrana, itd, itp.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi