Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, paww napisał:

Kolumny jak kolumny, kwestia zestrojenia i gustu, ale jak ktoś jest zadowolony to chyba dobrze?

Chcesz powiedzieć, że na przykład taki tweeter aluminiowy odpowiadio zestrojony zagra jak jedwabny? Skoro tak, to może niech wszystkie będą takie same.😀

7 godzin temu, paww napisał:

Tak jeszcze nawiązując do wątku głównego, to pisanie takich kategorycznych stwierdzeń w audio jest wyjątkowo niebezpieczne. W ocenę brzmienia wchodzi tak dużo zmiennych, że niepewność co do wyciągnięcia jednoznacznych, skategoryzowanych ocen jest ogromna.

Możliwą do zmierzenia miarą w audio jest ilość czasu poświęconego na słuchanie muzyki w jednym ciągu. Jeśli ktoś jest w stanie słuchać muzyki i być zadowolonym przez 2-3 godziny to znaczy, że ma dobre brzmienie (celowo piszę brzmienie, nie sprzęt).

To schodzi na drugi plan ostatnimi czasy. Ludzie patrzą na wykresy. A każdy widzi je w ten sam sposób. Nie wiedzą jednak co one uwzględniają a czego nie, co z nich interpretować a czego nie.

20 minut temu, NRK napisał:

Twój temat, więc fantazje pozostawiam tobie.  Nawet co to fajnie wychodzi, aksamitna góra z aluminowych tweeterow czy potężny bas z membranki 14 cm. 
I kto tu fantazjuje.😀

Ważne że kolega jest zadowolony. 

Miał już inne kolumny w salonie, słuchał paru to jego wybór. Jeśli to się nazywa fantazja to niech tak będzie 🙂

Swoją drogą @micmus możesz realnie zmierzyć średnicę tych przetworników? 

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Swoją drogą @micmus możesz realnie zmierzyć średnicę tych przetworników? 

A mogę 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5643.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, NRK napisał:

Chcesz powiedzieć, że na przykład taki tweeter aluminiowy odpowiadio zestrojony zagra jak jedwabny? Skoro tak, to może niech wszystkie będą takie same.😀

Skoro są aluminiowe i jedwabne zarazem, to znaczy że i jedne i drugie mają pewne cechy, zalety, pewnie też wady (jak wszystko), ale w odpowiednich zestawieniach widocznie ma to wszystko sens. Struny do gitar też są różne i gitarzyści wiedzą się o różnicach w brzmieniu, ale nie kwestionuje się jednych bądź drugich, wszystko zależy od oczekiwań i upodobań.

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ważne że kolega jest zadowolony. 

Z tego co pisze, to wnioskuje że chyba nie za bardzo skoro próbuje ocieplić sobie granie.

Bowersy nie grają ciepło i nigdy tak nie zagrają. Można fantazjować ale takie są realia.

2 minuty temu, paww napisał:

Skoro są aluminiowe i jedwabne zarazem, to znaczy że i jedne i drugie mają pewne cechy, zalety, pewnie też wady (jak wszystko), ale w odpowiednich zestawieniach widocznie ma to wszystko sens. Struny do gitar też są różne i gitarzyści wiedzą się o różnicach w brzmieniu, ale nie kwestionuje się jednych bądź drugich, wszystko zależy od oczekiwań i upodobań.

Zgadza się, i dlatego jak chcemy mieć ciepłe granie to wybieramy takie przetworniki które nam to dadzą. Tyle i aż tyle. 

A teraz wracając do tematu. Bardzo łatwo na 702 wyłapać zmiany w elektronice. Naprawdę można sobie mocno dopasować brzmienie. Z Heglem było sucho, z Rotelem też nie bardzo, z Coplandem rewelacja, z Vincentem może się podobać ale dla mnie jakoś tak muląca i przebasowione brzmienie, z Rose dźwięk też miał coś w sobie, z Nad bardzo poprawnie, z Unison rewelacja. 

Co nie znaczy, że inni nie wybiorą inaczej 🙂

Jedyne kolumny które mi w miarę pasowały to były również Elac i bardzie Audio Physic. Tylko tu zawsze szukałem Bowersowego brzmienia i wiem, że u mnie by to się nie sprawdziło do moich preferencji. Za To Bowersy z lampą to jest coś co mnie urzekło. Nadal mam charakterystyczny szczegół i wgląd w nagrania z piękną barwą 👌

Po 20 stym po urlopie odbieram Unison Due to sobie komfortowo porównam z posiadanym Nadem. 

Edytowane przez micmus
25 minut temu, micmus napisał:

Uczciwie jakie masz kolumny ?

Kolego, mam dwa zestawy 3way na ellipticorach ,monitory 2 way na szpilce i revelatorze plus stare monitory bowersa 686 s2.  Wystarczy?

1 minutę temu, J4Z napisał:

To jak rozumiem tydzień w nieświadomości jak zagra Due w Twojej akustyce? Sorry że nie śledzę dokładniej. 

Dokładnie tak - trzeba sobie dozować napięcie 😉

P.S. Akustyka to jest świetna w tym góralskim domku. Górale to mają dobrze - nie muszą się bawić w panele akustyczne 😁

Edytowane przez micmus
3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Tam nie ma akustyki, to nie ma sie z czego śmiać 🤭

A ty masz tylko akustykę i tysiąc pomiarów a potem dluuuuuuuugo nic. W sumie z tego co pamiętam, to te przytłumione pomieszczenie dużo się nie różni od pomieszczenia odsłuchuchowego w tophifi. 
No ale gratki, kamieni na kondycjonerach prądu już pewnie możesz słuchać. 🙈

2 godziny temu, micmus napisał:

Dokładnie tak - trzeba sobie dozować napięcie 😉

Nie lubię. Nie jestem cierpliwy w takich sprawach. :D

.

2 godziny temu, NRK napisał:

kamieni na kondycjonerach

Nie mam kondycjonera, mam dedykowana linie audio na osobnym obwodzie z miedzianego kabla gigawat 3x4mm². To taki zwykly kabel, bez wodotryskow, bez magii. 

tylko akustykę i tysiąc pomiarów

tak, zgadza sie, mam okolo tysiaca pomiarow, ktor pozwolily mi ustawic kolumny i zoptymalizowac pokoj pod katem absorberow i dyfuzorow. 

z tego co pamiętam, to te przytłumione pomieszczenie dużo się nie różni od pomieszczenia odsłuchuchowego w tophifi

moje pomieszczenie nie jest ani przy ani prze - tłumione. Czas pogłosu to 0,4s. Zdaje sie ze akustycy w salach odslychowych schodza do 0,3s a nawet 0,25s. Czas 0,4s jest wg. mnie najbardziej optymalny dla pokoi 20-25m². Tak wiec jest jakby spora roznica, gdybys mial o tym pojecie nie wypisywalbys takich farmazonów. Moge Ci napisac, ze majac dobra akustyke w pokoju, uslyszysz wiecej, lepiej, przestrzenniej itp. Ba, gdybys zainwestowal w akustyke, uslyszalbys o czym tu czasami z kolegami rozmawiamy, ze slyszymy wymiane kabli, wtykow od kabli, zasilaczy, switchy i nawet routerow.

Rób sobie koleś co chcesz, sam sie ograniczasz, nie wiesz nawet czego nie slyszysz. Ale skoncz grac tutaj "znafce" bo sam sie osmieszasz. 

Wez sie otworz na to co jest przed tobą, poczytaj, sprobuj a kiedys zrozumiesz co ci do tej pory umyka.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

majac dobra akustyke w pokoju, uslyszysz wiecej, lepiej, przestrzenniej

Dobra akustyka to w ogóle podstawa do jakiegokolwiek poważnego słuchania muzyki, nie tylko z drogiego sprzętu, ale nawet z najtańszej miniwieży. Nie posiadając dobrej akustyki, odpowiedniego wytłumienia pogłosów, dalsze rozważania o jakości brzmienia, jakości sprzętu są bezprzedmiotowe.

Edytowane przez paww
44 minuty temu, paww napisał:

Dobra akustyka to w ogóle podstawa do jakiegokolwiek poważnego słuchania muzyki, nie tylko z drogiego sprzętu, ale nawet z najtańszej miniwieży. Nie posiadając dobrej akustyki, odpowiedniego wytłumienia pogłosów, dalsze rozważania o jakości brzmienia, jakości sprzętu są bezprzedmiotowe.

Że tak powiem w pełni podzielam Twoje spojrzenie na sprawę 

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Nie mam kondycjonera, mam dedykowana linie audio na osobnym obwodzie z miedzianego kabla gigawat 3x4mm². To taki zwykly kabel, bez wodotryskow, bez magii. 

tak, zgadza sie, mam okolo tysiaca pomiarow, ktor pozwolily mi ustawic kolumny i zoptymalizowac pokoj pod katem absorberow i dyfuzorow. 

moje pomieszczenie nie jest ani przy ani prze - tłumione. Czas pogłosu to 0,4s. Zdaje sie ze akustycy w salach odslychowych schodza do 0,3s a nawet 0,25s. Czas 0,4s jest wg. mnie najbardziej optymalny dla pokoi 20-25m². Tak wiec jest jakby spora roznica, gdybys mial o tym pojecie nie wypisywalbys takich farmazonów. Moge Ci napisac, ze majac dobra akustyke w pokoju, uslyszysz wiecej, lepiej, przestrzenniej itp. Ba, gdybys zainwestowal w akustyke, uslyszalbys o czym tu czasami z kolegami rozmawiamy, ze slyszymy wymiane kabli, wtykow od kabli, zasilaczy, switchy i nawet routerow.

Rób sobie koleś co chcesz, sam sie ograniczasz, nie wiesz nawet czego nie slyszysz. Ale skoncz grac tutaj "znafce" bo sam sie osmieszasz. 

Wez sie otworz na to co jest przed tobą, poczytaj, sprobuj a kiedys zrozumiesz co ci do tej pory umyka.

Ale mu Pan powiedział. Aż zacytowałem, żeby mógł drugi raz przeczytać. 

.

Zgadza się, i dlatego jak chcemy mieć ciepłe granie to wybieramy takie przetworniki które nam to dadzą. Tyle i aż tyle. 

Nie rozumiem.

Co decyduje o „cieplym“ graniu?
Uzyty przetwornik czy strojenie charakterystyki czestotliwosciowej?

Dowolny zestaw glosnikowy, objetnie czy 2- czy 3-drozny, obojetnie czy na szpilce, na AMT czy na kopulce, obojetnie czy na jedwabiu czy alumninium, moge poprzez odwpowiednie strojenie zwrotnicy (przebiegu charakterystyki amplitudowej), doprowadzic do „cieplego“ albo „zimnego“ brzmienia.
Ten czerwony bedzie dla mnie brzmial „cieplo“, a ten niebieski „zimno“.
I to obojetnie czy na szpilce, kopulce czy na AMT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy mu pewnie obciąć pasmo jakimś filtrem; a ileż to roboty 😉 

Ukryta Zawartość

A poważnie, to produkując "ciepłe" kolumny trzeba jednak brać pod uwagę

rezonanse górnego przetwornika, bo jego niemal "wyeliminowanie" dziwnym

strojeniem zwrotnicy pozbawia muzykę wielu ważnych elementów.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A można też po prostu posłuchać 5-10 par kolumn wybrać co Ci się spodoba i co powoduje uśmiech na twarzy gdy słuchasz, a następnie dobrać elektronikę, która Ci podszlifuje brzmienie tak jak lubisz.

Mozna tak? 😉 

11 godzin temu, J4Z napisał:

Nie lubię. Nie jestem cierpliwy w takich sprawach. 😄

A ja znowu podobno mam czasem naleciałości psychopatyczne i lubię sam siebie torturować 🤣

Ale to droga na skróty 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak, tak już gdzieś słyszałem, że z Accutona potrafisz zrobić ellipticora.

Nie slyszales, tylko czytales

Ale rzeczywiscie dawno dawno temu, w ramach ciekawego eksperymentu sklonowalem aluminiowa kopulke na koaksialny przetwornik kompresyjny.
Pomiar B&W 804 byl wzorcem do strojenia DIY (Beyma)

Ukryta Zawartość

Gdybybys uslyszal (nie czytal) porownanie B&W vs DIY, byl bys zaskoczony.

IMG_6641.thumb.jpg.15a7d6c20bc26c644dfdfb4fc29b5807.jpg

Daj mi Elliptykora i Accoutona, to zobaczymy co wyczarujemy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Nie slyszales, tylko czytales

Ukryta Zawartość

Ale de facto dawno temu w ramach ciekawego eksperymentu sklonowalem aluminiowa kopulke na koaksialny przetwornik kompresyjny

Gdybybys uslyszal (nie czytal) porownanie bylbys zaskoczony.

Daj mi elliptykora i Accoutona, to zobaczymy co wyczarujemy emoji16.png

Gesendet von iPad mit TapatalkIMG_6367.jpgIMG_6641.jpg

I to mi się podoba - mówienie w oparciu o doświadczenie i realną wiedzę 👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, xajas napisał:

Nie rozumiem.

Co decyduje o „cieplym“ graniu?
Uzyty przetwornik czy strojenie charakterystyki czestotliwosciowej?

Dowolny zestaw glosnikowy, objetnie czy 2- czy 3-drozny, obojetnie czy na szpilce, na AMT czy na kopulce, obojetnie czy na jedwabiu czy alumninium, moge poprzez odwpowiednie strojenie zwrotnicy (przebiegu charakterystyki amplitudowej), doprowadzic do „cieplego“ albo „zimnego“ brzmienia.
Ten czerwony bedzie dla mnie brzmial „cieplo“, a ten niebieski „zimno“.
I to obojetnie czy na szpilce, kopulce czy na AMT

Ukryta Zawartość

Ten wykres i komentarz tłumaczy wszystko. Reszta to już tylko drobne niuanse i szczegóły.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, micmus napisał:

A można też po prostu posłuchać 5-10 par kolumn wybrać co Ci się spodoba i co powoduje uśmiech na twarzy gdy słuchasz, a następnie dobrać elektronikę, która Ci podszlifuje brzmienie tak jak lubisz.

Mozna tak? 😉 

A można też zastosować DIRAC/REW/Room Perfect. I za jego pomocą doszlifować brzmienie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Poniewaz widzialem powyzej kilka mniej lub bardziej powaznych, mniej lub bardziej sarkastycznych czy zartobliwych wyzwan do pokazywania i wysmiewania akustyki pomieszczenia na podstawie przytoczonych zdjec i do tego kilka „przepychanek“ o przetlumieniu pomieszczenia, pozwole sobie uzupelnic caly temat o kilka bardziej „neutralnych“ informacji na ten temat

Zaczne od zrodla, ktore goraco polecam (przeczytajcie od „deski do deski“!)

Ukryta Zawartość

IMG_4094.thumb.jpg.af703f551ffee52bfcc58930649fc8da.jpg

Do dziela.

Zwroccie uwage, ze jesli mowimy o akustyce pomieszczenia, to mowimy o akustyce pomieszczenia, a nie o akustyce zestawow glosnikowych. Wiec wyzwania by pokazac glosniki (i sie posmiac z akustyki) sa bez sensu, bo parametry akustyki pomieszczenia sa specyficzne dla pomieszczenia a nie dla uzytych zestawow glosnikowych, wiec obojetnie jakie zestawy tam wstawicie, w akustyce pomieszczenia nic sie nie zmieni.
A jesli chcecie sie posmiac z czyjejs akustyki, to zapytajcie go o wyniki pomiarow a nie o zdjecia glosnikow albo pomieszczenia, bo te nic nie mowia
A to czy macie powod do „wysmiewania“ zalezy od tego, na ile te pomiary odbiegaja od zalecanych wartosci. A te zalecane wartosci sa unormowane i nie podlegaja zadnym „przepychankom“.

Tak wyglada krotkie wprowadzenie do norm opisujacych warunki domowe HiFi i warunki studyjne

IMG_4095.thumb.jpg.0d4ba47009534984c8a27c7f5b1fb599.jpg

Zacznijmy od warunkow domowych.
Ponizej widac zarowno wartosci czasow poglosu, jak ich przebieg wzdluz zakresu czestotliwosci oraz ich zakres tolerancji, a to cale w zaleznosci od wielkosci/kubatury pomieszczenia

IMG_4090.thumb.jpg.42bb4dc86a495e808d816fdc0e94774f.jpg

Jak widac, dla wspomnianego wczesniej w tym watku pomieszczenia o powierzchni 20qm zalecany czas poglosu (T30) to 0,37s a zakres tolerancji to 0,3-0,45s

Dla porownywalnego pomieszczenia w standardzie studyjnym zalecany czas T30 wynosl by okolo 0,2s (aby mozna bylo wyslyszec kamienie na filtrach zasilania i wymienione sieciowki), a dopuszczalne tolerancje sa bardziej zawezone i maja inny przebieg.

Tak wyglada porownaniev tych dwoch standardow dla pomieszczenia 26qm

IMG_4091.thumb.jpg.ccbbbb9213f3d2e46174a3e432f82bc6.jpg

PS.
Wyzwaniem w opanowaniu „akustyki pomieszczenia“ nie jest osiagnac te usrednione zalecane wartosci. To kazdy glupi potrafi. Wyzwaniem jest osiagnac te wartosci zrownowazone w calym zakresie pasma czestotliwosci, a szczegolnie w zakresie ponizej 100Hz.

A to, czy sie to osiagnelo, widac tylko na pomiarze a nie na przytoczonych zdjeciach pomieszczenia albo zestawow glosnikowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 8.07.2024 o 23:35, paww napisał:

Zgadzam się. Jest to jednak ignorowane bo akustyka , przemeblowania, ustawianie salonów pod audio czy ustroje akustyczne nie idą w parze z nowym designem.

16 godzin temu, xajas napisał:

Poniewaz widzialem powyzej kilka mniej lub bardziej powaznych, mniej lub bardziej sarkastycznych czy zartobliwych wyzwan do pokazywania i wysmiewania akustyki pomieszczenia na podstawie przytoczonych zdjec i do tego kilka „przepychanek“ o przetlumieniu pomieszczenia, pozwole sobie uzupelnic caly temat o kilka bardziej „neutralnych“ informacji na ten temat

Ukryta Zawartość

Zaczne od zrodla, ktore goraco polecam (przeczytajcie od „deski do deski“!)

Ukryta Zawartość

IMG_4094.thumb.jpg.af703f551ffee52bfcc58930649fc8da.jpg

Do dziela.

Zwroccie uwage, ze jesli mowimy o akustyce pomieszczenia, to mowimy o akustyce pomieszczenia, a nie o akustyce zestawow glosnikowych. Wiec wyzwania by pokazac glosniki (i sie posmiac z akustyki) sa bez sensu, bo parametry akustyki pomieszczenia sa specyficzne dla pomieszczenia a nie dla uzytych zestawow glosnikowych, wiec obojetnie jakie zestawy tam wstawicie, w akustyce pomieszczenia nic sie nie zmieni.
A jesli chcecie sie posmiac z czyjejs akustyki, to zapytajcie go o wyniki pomiarow a nie o zdjecia glosnikow albo pomieszczenia, bo te nic nie mowiaemoji6.png
A to czy macie powod do „wysmiewania“ zalezy od tego, na ile te pomiary odbiegaja od zalecanych wartosci. A te zalecane wartosci sa unormowane i nie podlegaja zadnym „przepychankom“.

Tak wyglada krotkie wprowadzenie do norm opisujacych warunki domowe HiFi i warunki studyjne

IMG_4095.thumb.jpg.0d4ba47009534984c8a27c7f5b1fb599.jpg

Zacznijmy od warunkow domowych.
Ponizej widac zarowno wartosci czasow poglosu, jak ich przebieg wzdluz zakresu czestotliwosci oraz ich zakres tolerancji, a to cale w zaleznosci od wielkosci/kubatury pomieszczenia

IMG_4090.thumb.jpg.42bb4dc86a495e808d816fdc0e94774f.jpg

Jak widac, dla wspomnianego wczesniej w tym watku pomieszczenia o powierzchni 20qm zalecany czas poglosu (T30) to 0,37s a zakres tolerancji to 0,3-0,45s

Dla porownywalnego pomieszczenia w standardzie studyjnym zalecany czas T30 wynosl by okolo 0,2s (aby mozna bylo wyslyszec kamienie na filtrach zasilania i wymienione sieciowki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), a dopuszczalne tolerancje sa bardziej zawezone i maja inny przebieg.

Tak wyglada porownaniev tych dwoch standardow dla pomieszczenia 26qm

IMG_4091.thumb.jpg.ccbbbb9213f3d2e46174a3e432f82bc6.jpg

PS.
Wyzwaniem w opanowaniu „akustyki pomieszczenia“ nie jest osiagnac te usrednione zalecane wartosci. To kazdy glupi potrafi. Wyzwaniem jest osiagnac te wartosci zrownowazone w calym zakresie pasma czestotliwosci, a szczegolnie w zakresie ponizej 100Hz.

A to, czy sie to osiagnelo, widac tylko na pomiarze a nie na przytoczonych zdjeciach pomieszczenia albo zestawow glosnikowych

Ukryta Zawartość

Brawo. 

Podziwiam cię że czasem Ci się tak chcę. Serio!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi