Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czasem dla bowersa to smyrniecie góry wystarczy 🙂

Bowers nie ma uwypuklonej gory bardziej wyższa średnicę jak dla mnie 😉 Góra w nowej 700 jest wręcz aksamitna na pewno nie ostra - ja serio tak uważam 🙂

W starej serii 600 góra była jak żyletka, raniła uszy to potwierdzam 👍 

Edytowane przez micmus
34 minuty temu, micmus napisał:

Tym razem postaram się bardziej 😁😉

Nie no przecież to tak żartobliwie mówię. Wybierz system absolutnie dla siebie. Nie zwracaj uwagi na innych i czy nad zaskoczysz czy nie.

19 minut temu, micmus napisał:

Bowers nie ma uwypuklonej gory bardziej wyższa średnicę jak dla mnie 😉 Góra w nowej 700 jest wręcz aksamitna na pewno nie ostra - ja serio tak uważam 🙂

W starej serii 600 góra była jak żyletka, raniła uszy to potwierdzam 👍 

No nie jest to seria 600 to na pewno. Iale dla mnie jest ona jasna. A przy tym detaliczna i bardzo czysta. To można lubić. Zgadzam się. 

Na pewno nie kłuje jak ta z focala. Bo nie wyje i nie ma zniekształceń. 

Jednak ja jeden i drugiej nie lubię na dłuższe odsłuchy. Znajomy lubi taki dźwięk i sam mu doradziłem i ma 603. Umiem słuchać potrzeb innych 🙂

Jak do niego wpadnę na godzinę czy dwie świadomości to lubię je wtedy posłuchać. 🙂

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no przecież to tak żartobliwie mówię.

Ale ja również - zawsze wybieram pod siebie 🙂

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A przy tym detaliczna i bardzo czysta. To można lubić. Zgadzam się. 

Oooo i tu się w pełni zgadzam - detaliczne są jak cholera. 600 setki są męczące chociaż i tak już mniej. Ja jednak uważam, że jest bardzo znaczący przeskok w muzykalności serii 700s3 względem poprzedniej s2. 

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Znajomy lubi taki dźwięk i sam mu doradziłem i ma 603

Bo Ty nadawałeś się to sprzedawania Audio 😉

1 godzinę temu, micmus napisał:

Ale ja również - zawsze wybieram pod siebie 🙂

Oooo i tu się w pełni zgadzam - detaliczne są jak cholera. 600 setki są męczące chociaż i tak już mniej. Ja jednak uważam, że jest bardzo znaczący przeskok w muzykalności serii 700s3 względem poprzedniej s2. 

Bo Ty nadawałeś się to sprzedawania Audio 😉

Kurde wiele osób mi to mówi nadal. Ale przez to że byłem po stronie klienta to już nie robię w tym 😛

5 minut temu, micmus napisał:

Odpaliłem pierwszy raz Amused to Death. 

To są po prostu wymiatacze !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygrzewasz czy loisz od razu?

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wygrzewasz czy loisz od razu?

Wygrzewam, ale nie szczypie się jakoś bardzo. Grają 24h na dobę w nocy również bardzo cicho… tak jestem całkiem normalny w średniej normie 😁

Puść jakąś płytę z wytwórni Stockfisch. Muzyka może i nieciekawa, ale za to realizacja najznakomitsza. Polecam także Kari Bremnes - Norwegian Mood. Tutaj B&W pokażą jak powinny brzmieć kolumny. Jestem ciekaw Twoich odczuć?

8 minut temu, MarkM napisał:

Puść jakąś płytę z wytwórni Stockfisch. Muzyka może i nieciekawa, ale za to realizacja najznakomitsza. Polecam także Kari Bremnes - Norwegian Mood. Tutaj B&W pokażą jak powinny brzmieć kolumny. Jestem ciekaw Twoich odczuć?

Stockfish znam bardzo dobrze - tu zawsze jakość nagrań rewelacyjna. 

Norwegian Mood właśnie sprawdzam nie znałem. 

spacer.png

Edytowane przez micmus
Godzinę temu, MarkM napisał:

Tutaj B&W pokażą jak powinny brzmieć kolumny.

Chyba sobie trochę żartujesz. Wiadomo, że bowersy mają trochę podbarwione brzmienie, może ono się podobać lub nie .

Aczkolwiek raczej teza, że tak powinny grać kolumny jest przesadzona.

35 minut temu, NRK napisał:

Wiadomo, że bowersy mają trochę podbarwione brzmienie

No i znakomicie, cudownie. Życie w zasadzie jest szare, a więc należy je podbarwiać. Na zdjęciach rzeczywistość też tak nie wygląda, a lubimy takie bardziej kolorowe.

2 minuty temu, micmus napisał:

Powinny grać tak, żeby właścicielowi się podobało. Amen

Właściciel i jego zmysły, uszy, wzrok są najważniejsze. Mnie pomimo, że upłynęło 1.5 roku, nadal zachwycają dźwiękowo, a także wizualnie najtańsze 8-setki 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, MarkM napisał:

Właściciel i jego zmysły, uszy, wzrok są najważniejsze. Mnie pomimo, że upłynęło 1.5 roku, nadal zachwycają dźwiękowo, a także wizualnie najtańsze 8-setki 🙂 

Ukryta Zawartość

Klasa 👌

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, MarkM napisał:

No i znakomicie, cudownie. Życie w zasadzie jest szare, a więc należy je podbarwiać. Na zdjęciach rzeczywistość też tak nie wygląda, a lubimy takie bardziej kolorowe.

Nie każdy lubi zdjęcia w HDR-e😀.

3 godziny temu, NRK napisał:

Za to podbarwienie muzyki przydaje się do skompensowania ułomności zmysłu słuchu gdy nie słuchamy głośno.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Z cyklu odkrywania muzyki na nowo:

Phil Collis - Droned. Niesamowita przestrzeń i stereofonia, dźwięk jest z boku przed kolumnami i po 1,5 metra na boki, gigantyczna scena. 

Z kolei kawałek If Leaving Me Is Easy to mistrzowski pokaz barwy i wygaszania dźwięków, 3,45 minuty w tym kawałku wystraszyłem się ! A za ułamek sekundy cisza. Petarda 🧨 

Nie wiem czy to kwestia wygrzewania kolumn czy tylko mi się wydaje, ale cały czas słyszę wzrost jakości wysokich tonów i aspektów przestrzennych. Dziś muzyka pływa po całym moim salonie - kolumny widzę gdzie stoją, ale dźwięk jakby nie wydobywał się z nich, to obraz muzyczny całości  

Ukryta Zawartość

Mike Oldfield Sentinal znam świetnie ten kawałek, ale głos kobiety (chórek) w 4,45 minuty nagle wyrasta za kolumnami  jjakby wjeżdża  za kolumnami z dołu i unosi się głos do góry nad kolumny. 

Żona nawet stwierdziła, że ok przyznaję jest ogromna różnica względem poprzednich 704 ek 😁

A jeśli zaczynam widzieć usta wykonawców jak im układają się w śpiewane słowa to znaczy że jestem pijany czy przepracowany 🤣?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
3 godziny temu, micmus napisał:

Z cyklu odkrywania muzyki na nowo:

Phil Collis - Droned. Niesamowita przestrzeń i stereofonia, dźwięk jest z boku przed kolumnami i po 1,5 metra na boki, gigantyczna scena. 

Z kolei kawałek If Leaving Me Is Easy to mistrzowski pokaz barwy i wygaszania dźwięków, 3,45 minuty w tym kawałku wystraszyłem się ! A za ułamek sekundy cisza. Petarda 🧨 

Nie wiem czy to kwestia wygrzewania kolumn czy tylko mi się wydaje, ale cały czas słyszę wzrost jakości wysokich tonów i aspektów przestrzennych. Dziś muzyka pływa po całym moim salonie - kolumny widzę gdzie stoją, ale dźwięk jakby nie wydobywał się z nich, to obraz muzyczny całości  

Ukryta Zawartość

Mike Oldfield Sentinal znam świetnie ten kawałek, ale głos kobiety (chórek) w 4,45 minuty nagle wyrasta za kolumnami  jjakby wjeżdża  za kolumnami z dołu i unosi się głos do góry nad kolumny. 

Żona nawet stwierdziła, że ok przyznaję jest ogromna różnica względem poprzednich 704 ek 😁

A jeśli zaczynam widzieć usta wykonawców jak im układają się w śpiewane słowa to znaczy że jestem pijany czy przepracowany 🤣?

Ani pijany ani przepracowany. To się nazywa chwilowe zauroczenie. Wcale Ci nie zazdroszczę nic a nic żeby było jasne. Aaaa i to zauroczenie za chwilę minie 🤷‍♂️😉😂😂😂😂

Ukryta Zawartość

10 minut temu, kwasior21 napisał:

Aaaa i to zauroczenie za chwilę minie 🤷‍♂️😉😂😂😂😂

O jaaaa i pewnie będę kupował 803D4 🤣

4 godziny temu, micmus napisał:

No chciałbym to usłyszeć, w takiej akustyce, ciekawe. No, ale pomieszczenie masz duże z tego co pamiętam, więc może, może... 🧐

Edytowane przez J4Z

.

8 godzin temu, J4Z napisał:

No chciałbym to usłyszeć, w takiej akustyce, ciekawe. No, ale pomieszczenie masz duże z tego co pamiętam, więc może, może... 🧐

Heh bo ja wiem czy ta akustyka taka fatalna. Ja obecnie tak nie uważam (wiem wiem dywanu nie ma). Ale za kolumnami 6 metrów ściany miękka (chwilowo brakuje środkowych paneli akustycznych w związku ze zmianami elektryki), ściana prawa z oknami 5,5 metra grubych zasłon (jak słucham zasłaniam ale nie zawsze), miejsce odsłuchowe duża sofa z miękkimi poduchami, za mną regał z książkami praktycznie na całą ścianę wypełniony nieregularnie książkami. 

Daje radę 🙂 Jak się wprowadziłem było pusto i fatalnie teraz jest ok. 

P.S. wpadaj śmiało 😉

Edytowane przez micmus

Aha, no to faktycznie może nie być tragedii. 

3 godziny temu, micmus napisał:

P.S. wpadaj śmiało 😉

Serdecznie dziękuję, a gdzie? Sry za pytanie. Zakładam, że odp. jest w temacie, ale mamy 45 str. 😬

.

W dniu 27.06.2024 o 17:10, micmus napisał:

Bowers nie ma uwypuklonej gory bardziej wyższa średnicę jak dla mnie 😉

Model 702 S3 ma dziurę w średnicy:

Ukryta Zawartość

... no i bas @49Hz -3dB (na oko) i @43Hz -6dB - dosyć płytko.

23 godziny temu, NRK napisał:

Pseudo HDR zdecydownie jest erzatzem, ale prawdziwe HDR już jest super.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
2 minuty temu, Kyle napisał:

no i bas @49Hz -3dB (na oko) i @40Hz -6dB - dosyć płytko.

A coś ty się spodziewał z tak małego przetwornika. Tam chyba rozmiar męmbrany, to chyba 13-14 cm. Fizyki nie oszukasz. No ale pofantazjować można sobie zawsze. 

... a no tak, przy 165mm koszu czyli jakoś 6,5" (a wiadomo membrana mniejsza niż kosz) cudów nie zdziałamy. Aczkolwiek przy aktywnych konstrukcjach (Eve Audio SC2070) to da się wycisnąć rejony 37Hz @ -6dB.

Pewnie, że z małych membran nie da się wycisnąć prawdziwie niskiego basu. Stąd prawdziwie Hi-End owe konstrukcje mają duże i bardzo duże przetworniki w tym konstrukcje Bowersa typu 802, 801 i inne marki jeszcze lepsze oraz droższe. 

Odbosnie reszty danych technicznych mało mnie to interesuje przy wyborze - bardziej a raczej tylko i wyłącznie odsłuch i co mi pasuje, a co nie. ile ludzi tyle opinii 😉

Bylem dziś wybierać wzmacniacz i już wiem co mi pasuje - zdecydowanie wiem jaki piec chce do 702S3 czyli dojdę do finału z moim tematem haha 🙂

Takie wrażenie zrobiła na mnie hybryda Coplanda - piękne połączenie. Także idę w kierunku sygnatury dźwięku wzmacniacza lampopodobnego, hybrydowego, lampowego.

Mam jeszcze do odsłuchania Vincenta i Unisona i podejmę decyzję co biorę  👌

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Czyżby to był Rotel Michi? 😁

Ok, edytowałeś post i już wiadomo jaki to wzmacniacz 😉

Copland fajny ale do Twoich B&W to chyba bardziej CSA150 🤔

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

15 minut temu, Tal napisał:

Czyżby to był Rotel Michi? 😁

Edytowałem i dodałem info o Coplandzie 😉

15 minut temu, Tal napisał:

Copland fajny ale do Twoich B&W to chyba bardziej CSA150 🤔

CSA100 gra bardziej lampowo. Na odsłuchu wydawał się wystarczający mocowo i to ze sporym zapasem, ale jeszcze sprawdzę to u siebie jak go wypożyczę po urlopie. Bo jednak u mnie większe pomieszczę niż salka w Top. 

Rotel najgorzej - kompletnie mi nie przypasował (1592), Nady znacznie lepiej, ale Copland jak poszedł w ruch to nic innego już nie chciałem słuchać. Meeega barwa. 

Edytowane przez micmus
  • Pokaż nowe odpowiedzi