Skocz do zawartości
IGNORED

Sony cdp x 555es

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Bumpalump napisał:

Może być uslizg talerzyka

Może stare sgestnialy smar na prowadnicy karetki lasera

No właśnie słyszę jak szufladka wciągnie płytę i startuje tak jakby ocieranie-ślizganie płyty .

Coś można z tym zrobić tak żeby wszystkiego nie rozbierać bo nie.jestem specjalistą.

• 4 tygodnie później...

Ponownie zawitałem bo coś nowego odkryłem i zależy mi bardzo na odpowiedzi na to od Bumpalumpa.

Po czyszczeniu i wymianie kondów było jakby lepiej ale to chyba była autosugestia a mianowicie cd dalej potrafił sobie czasami przeskakiwać i wreszcie zaczęło mnie to już tak drażnić że postawiłem na jedną kartę - postanowiłem go znowu przedmuchać i przeczyścić i tak jak pisałem wyżej zainteresowałem się tym talerzykiem co trzyma płytę i w pewnym momencie ta górna jego część jakby czy gdzieś wskoczyła czy wyskoczyła-nie wiem ale cd zaczął czytać wszystko nawet takie cd których wcześniej nawet nie widział

Napisz mi proszę kolego bardz proszę co o tym sądzisz  bo nie wiem czy będzie już ten nieszczęsny Soniacz czytał czy trzeba coś z tym zrobić. 

Życzę wszystkim Szczęsliwego Nowego Roku 

Tak jak pisałem w poście #60

Jedna z opcji jest slizgajacy sie talerzyk

Docisk jest w całości plastikowy

Talerzyk natomiast jest pokryty warstwa gumy która po latach robi się twarda jak plastik

Naprawa polega na naniesieniu nowej warstwy gumy

Super.

Bardzo dziękuję za podpowiedź przy ponownych problemach (narazie czyta wszystko co mu podam) nałożę jakąś milimetrową podkładkę z gumy. A czy same wyciągnięcie talerzyka wymaga wymontowania szuflady ?

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję 👍👍😉

Ponownie zawitałem bo coś nowego odkryłem i zależy mi bardzo na odpowiedzi na to od Bumpalumpa.

Po czyszczeniu i wymianie kondów było jakby lepiej ale to chyba była autosugestia a mianowicie cd dalej potrafił sobie czasami przeskakiwać i wreszcie zaczęło mnie to już tak drażnić że postawiłem na jedną kartę - postanowiłem go znowu przedmuchać i przeczyścić i tak jak pisałem wyżej zainteresowałem się tym talerzykiem co trzyma płytę i w pewnym momencie ta górna jego część jakby czy gdzieś wskoczyła czy wyskoczyła-nie wiem ale cd zaczął czytać wszystko nawet takie cd których wcześniej nawet nie widział

Napisz mi proszę kolego bardz proszę co o tym sądzisz  bo nie wiem czy będzie już ten nieszczęsny Soniacz czytał czy trzeba coś z tym zrobić. 

Życzę wszystkim Szczęsliwego Nowego Roku 

4 godziny temu, wojkubi napisał:

pmcomp

Tak z ciekawości zapytam.Czy przyszło Ci do głowy,że ten temat może interesować innych użytkowników odtwarzaczy?

Odpowiadam Ci na ciekawość. 

Tak przyszło dzięki temu dowiedziałem się kilku bardzo ciekawych rzeczy i przy okazji kilka osób pisało do mnie też na pw gdzie im odpowiedziałem na kilka pytań właśnie w temacie.

A Ty nie masz własnych pytań i dlatego z ciekawości czy raczej z nudów pytasz o to innych??

On 1/4/2023 at 5:10 PM, Bumpalump said:

Tak jak pisałem w poście #60

Jedna z opcji jest slizgajacy sie talerzyk

Docisk jest w całości plastikowy

Talerzyk natomiast jest pokryty warstwa gumy która po latach robi się twarda jak plastik

Naprawa polega na naniesieniu nowej warstwy gumy

Mam sony cdp x55es który czasami gdy wczyta i zaczyna odtwarzacz płytę to z odtwarzacza dociera taki gwizd/świst a płyta przerywa lub zniekształca. Wtedy wysuwam tackę, wsuwam raz jeszcze i w końcu jest dobrze.

Problem jest mechaniczny na 100%.

Czy tutaj problem moze byc z tym talerzykiem o ktorym piszesz?  Da się to naprawić chałupniczo w domu?

Sam długo szukałem odpowiedzi i podpowiedział mi Bumpalump jak widziałeś powyżej. Chciałem na ten talerzyk naniesc jakąś gumę w sprayu ale po konkretnym wyczyszczeniu i przesmarowaniu wszystkiego porzadnie na nowo problem znikł i jest narazie ok.

Może zacznij właśnie od tego 

On 1/20/2023 at 12:32 PM, hodyl said:

Sam długo szukałem odpowiedzi i podpowiedział mi Bumpalump jak widziałeś powyżej. Chciałem na ten talerzyk naniesc jakąś gumę w sprayu ale po konkretnym wyczyszczeniu i przesmarowaniu wszystkiego porzadnie na nowo problem znikł i jest narazie ok.

Może zacznij właśnie od tego 

czy demontowales ten talerzyk saomdzielnie?

on ma takie trzy zaczepy, trzeba je podważyc czy wystarczy przesunac siłą?

11 minut temu, 2A3_fan napisał:

czy demontowales ten talerzyk saomdzielnie?

on ma takie trzy zaczepy, trzeba je podważyc czy wystarczy przesunac siłą?

Ja go nie wywalałem całego nie odpinałem go z mocowania bo nie miałem takiej potrzeby zostawiłem go z tym plastikiem co odkręcałem od całej szuflady

Edytowane przez hodyl
  • Pokaż nowe odpowiedzi