Skocz do zawartości
IGNORED

Dzielnik napięcia: wyjścia wysoko poziomowe -> wejścia niskopoziomowe

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, porlick napisał:

Autor wyraźnie celuje w suba DO MUZYKI, ma upatrzony model, który wg...

...model, który wg producenta przeznaczony jest do KD ("HT/1205 home theater subwoofer"), a do muzyki ma w ofercie inne modele. Coś jeszcze?

...nawet gdyby mu wstawić panel od aktywnego, nic by mu to nie pomogło.

Oczywiście, że nie, wszak trzebaby jeszcze zmienić glośnik na taki, który potrafi większą moc spożytkować na coś innego niż autodestrukcja. A ponadto...

...gra głośnik w obudowie.

W każdym poście potwierdzasz moją rację, więc...

...o co robisz zamieszanie? 

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, porlick napisał:

Ok, już nie będę ciągnął tematu...

I całe szczęście, bo wkopywanie kogoś w zakup suba przeznaczonego do KD wiedząc, że szuka do stereo i będąc świadomym różnic, nie znając przy tym jego kolumn i powierzchni pomieszczenia nie wygląda dobrze. Prześpij się i przemyśl jeszcze raz temat. Dobranoc.

Ty natomiast, nie znając tego samego, wiesz, że na pewno będzie źle. Super.

Dobranoc.

Myślisz, że w stereo, lepiej niż REL do stereo zagra REL do KD?

Dobranoc.

Tym właśnie grozi zakup dzielnika by do stereo podłączyć sub, który producent poleca do KD... ale co szymon może o tym wiedzieć? A no może, wystarczy uczyć się na cudzych błędach zamiast popełniać swoje.

Nie, wystarczy uczyc sie na wlasnej praktyce, a dopiero potem sie wypowiadac i nie zgadywac w ciemno

10 lat uzywalem taki dzielnik z topowym RELem i dzialal bez zarzutu
1 godzinę temu, xajas napisał:

10 lat uzywalem taki dzielnik z topowym RELem i dzialal bez zarzutu

A czumu miałby nie działać? Nadal nie rozumiem po co namawiać na zakup suba KD, skoro w ofercie są suby stereo. Oczywiście może się tak zdarzyć, że w konktetnym przypadku... ale w kwestii zgadywania w ciemno to nie znamy konkretów przypadku (przede wszystkim powierzchnia pomieszczenia, kolumny).

Co ma powierzchnia z subwooferem?

jak siedze 3m od subwoofera, to czy ta powierzchnia ma 20qm czy 100qm nie odgrywa roli

A te roznicowanie subwoofer zamknietych/BR albo kinowy/stereo jest bez sensu

Czy te pnizej sa do kina, bo nie maja wejsc wysokopoziomowych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3489.thumb.png.99887bef268ad72a0acb6b04e87dd3db.png
Subwoofery dziela sie na „dobre“ i „zle“

A to czy sa „dobre“ to nie jest kwestja tego czy sa BR czy OZ, czy sa 10“ albo 15“, czy sa 200W albo 3000W, czy schodza do 16Hz albo tylko do 20Hz
To przede wszystkim kwestja wlasciwego zgrania subwoofera z pomieszczeniem i glownymi zestawami glosnikowymi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zle zgrany subwoofer 18“ 3000W OZ bedzie tak samo syfiato brzmial jak zle zgrany 10“ 500W BR
I to zarowno w kinie jak i w stereo

Ale przyznaje, ten pierwszy bedzie mial wieksze „jebniecie na klate“

Wyjątek potwierdza regułe, a REL twierdzi, że HT są do KD a T do stereo - bez powodu?

Te z HT sa dla tych, co potrzebuja "jebniecie w klate" 

Powtorze pytanie, co ma "powierzchnia pomieszcze nia i kolumny" ?

Edytowane przez xajas

Napiszę krótko

- sub do kina ma zarządzanie basem w amplitunerze, więc jak ma własne zarządzanie basem, to jest to dodatkowa możliwość jak oba systemy nie wchodzą sobie w drogę

- sub do stereo powinien mieć własne zarządzanie basem, które jest niezbędne dla dobrego spasowanie

Mam nadzieje, że dużo jest takich subów, albo przypadkiem dostraja się suby bez takich udogodnień.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Powtorze pytanie, co ma "powierzchnia pomieszcze nia i kolumny" ?

Wstaw REL T Zero w 50m² i opisz wrażenia. Być moze autor faktycznie ma 50m² (a moze więcej), spore podłogówki i kinowy gigant lepiej mu przypasuje?

G prawda.

Jak usiade 2m od subwoofera, to czy mam za soba 3m czy 10m przestrzeni nie odgrywa roli

Naglasniasz miejsce odsluchu a nie pomieszczenie.

Zapytaj go jak daleko siedzi i czy glosno slucha (jesli wogole jestes w stanie skorelowac, te wielkosci), bo sama kubatura pomieszczenia jest bez znaczenia

36 minut temu, xajas napisał:

Jak usiade 2m od subwoofera, to czy mam za soba 3m czy 10m przestrzeni nie odgrywa roli

Naglasniasz miejsce odsluchu a nie pomieszczenie.

a jak to się ma do zjawiska wytwarzania porządanego ciśnienia akustycznego, o którym mówi John Hunter:

Ukryta Zawartość

At home some of the things you have to worry about and deal with every day. Open floor plan houses. You know, the kitchen gives on to the, the dining room, the dining room bleeds into the living room. Suddenly you’re trying to excite 8 to 10,000 cubic feet of airspace. So that takes larger subwoofers.

Second thing, stereo pairs matter, just generically.

They are intrinsically better and sort of more pistonic. We can really get the three-dimensional stage popping alive, easier and more smoothly through the room when done properly. Stereo pairs help pressurize. Now I’m going to talk about the other end of the curve.

Ukryta Zawartość

Zapytaj go jak on to wyznacza .
Opowiadac hostorie o kuchni , schodach i otwartej przestrzeni kazdy potrafi.
I co, dowiedziales sie jak to wplywa?

Ja tak:
Kup wielki, bo na wiekszym wiecej zarabiamy.
A na jeszcze wiekszym, jeszcze wiecej

Długo się nie naszukałem doboru suba do kubatury, jest wzór na kubaturę i tabela do wyboru suba

Ukryta Zawartość

To jako ciekawostka, że niektórzy uzależniają możliwości suba od wielkości pomieszczenia.

Wyjątkiem może być słuchanie na polu...tam będzie zależało głównie od odległości.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

G prawda.

Być może ma nawet 100m², ale suba planuje za uszami na oparciu kanapy.

11 minut temu, J.Jerry napisał:

To jako ciekawostka, że niektórzy uzależniają możliwości suba od wielkości pomieszczenia.

O ile się nie mylę to sub mocno gra odbiciami... ale może się mylę?

10 minut temu, szymon1977 napisał:

O ile się nie mylę to sub mocno gra odbiciami... ale może się mylę?

Gra.

Chcesz, to sobie poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawe rzeczy, jak kogoś interesują suby.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

suba planuje za uszami na oparciu kanapy

W takim razie będzie to sub w polu bliskim, więc jakoś inaczej trzeba podejść do mocy...moim zdaniem każdy starczy z tych markowych, jak będzie miał zejście.

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

model, który wg producenta przeznaczony jest do KD ("HT/1205 home theater subwoofer"), a do muzyki ma w ofercie inne modele. Coś jeszcze?

To jest model zdecydowanie uniwersalny.

Osobiście korzystałem z niego w stereo i oznaczenie go typowo jako HT czyli dedykowanego tylko do kina domowego moim zdaniem wiele mu zabiera to wyjątkowo dobra linia subwooferów.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wyjątek potwierdza regułe, a REL twierdzi, że HT są do KD a T do stereo - bez powodu?

Zrobili po prostu takie oznaczenie to wszystko.

Albo brnijmy dalej w to rozumowanie czyli robili subwoofer do kina domowego który świetnie gra także w stereo 🙂

Nie spodziewali się a wyszło.

Długo się nie naszukałem doboru suba do kubatury, jest wzór na kubaturę i tabela do wyboru suba

Ukryta Zawartość

Nie to nie jest wzor. Gosc cos zaleca (tabelke), a nie wiemy na jakiej zasadzie. To jest gdybanie

Wyobraz sobie ze raz siiedze w dedykowanym pokoju muzyczny, 20qm, lubie sluchac glosno i moge dac gazu

IMG_3492.thumb.png.70c5eeed1228d8d5371ee009b87c141d.png

A potem siadam identycznie, ale w olbrzymim pomieszczeniu otwartym na sasiednie pomieszczenia, lacznie 150qm, ale nie moge sluchac glosno

IMG_3493.thumb.png.c92a4d7155f81851562f93649727d5c8.png

Czy w drugim przypadku zgodnie z twoja tabelka/wzorem potrzebuje zamiast 1x325W conajmniej 2x800W?

Bzdura

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie umiem odpowiedzieć na twoje pytanie ale w miejscu odsłuchu w obu tych pomieszczeniach będziesz finalnie odbierał inaczej bas.

Piotr 

Oczywiscie ze bedziesz odbieral inaczej, bo zarowno czestotliwosci modow jak ich rozklad w pomieszczeniu zalezy od wymiarow pomieszczenia, ale to nie jest problem zwiazany z moca i wielkoscia subwoofera!

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zrobili po prostu takie oznaczenie to wszystko.

Albo brnijmy dalej w to rozumowanie czyli robili subwoofer do kina domowego który świetnie gra także w stereo 🙂

Nie spodziewali się a wyszło.

Sugerujesz, że sub do stereo nie gra lepiej w stereo od suba do KD?

40 minut temu, xajas napisał:

Bzdura

Jaj w pomoju 100m² usiąść 0,2m od opisałem ja - Ty pokaż, jak w pokoiku 3mx3m usiąść 10m od suba to Ci przyznam rację.

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Sugerujesz, że sub do stereo nie gra lepiej w stereo od suba do KD?

Sugeruje że seria T jest rewelacyjna w stereo a seria HT jest bardzo dobra.

🙂

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Sugeruje że seria T jest rewelacyjna w stereo a seria HT jest bardzo dobra.

🙂

Czyli jednak sub do stereo jest lepszy w stereo od suba do KD - mam rację, dziękuję. A na co dwa dni tego kabaretu nie dowiem się nigdy.

Możesz mieć swoją rację a my mamy swoją. Ważne że nasza jest ważniejsza racją 🙂

tak to chyba szło? 

pozdrawiam 🙂

3 godziny temu, xajas napisał:

Czy w drugim przypadku zgodnie z twoja tabelka/wzorem potrzebuje zamiast 1x325W conajmniej 2x800W?

Zaraz sprawdzę...

....biorę źródło dźwięku i idę do łazienki

....słucham....z metra...wychodze...nie ruszam volume

....wchodzę do pokoju, otwieram drzwi na balkon i tam stawiam źródło....na podstawce pod źródło

...cofam się....siadam w głębi i....werble...soundtrack ze Szczęk...i...........mam odpowiedź

....TAK - potrzebujesz większej mocy.

Zaraz sprawdzę...

...cofam się....siadam w głębi i....werble...soundtrack ze Szczęk...i...........mam odpowiedź
....TAK - potrzebujesz większej mocy.

Tak to jest jak sie slucha subwooferow na klopie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 hours ago, szymon1977 said:

Czyli jednak sub do stereo jest lepszy w stereo od suba do KD - mam rację, dziękuję. A na co dwa dni tego kabaretu nie dowiem się nigdy.

Nikt nie neguje, że wersja T jest jakościowo lepsza do muzyki niż HT patrząc na RELa. Może w większości innych firm też tak będzie.

Żeby jednak osiągnąć taki sam poziom basu przy zakupie T, musiałbym kupić zapewne Rel T/9X - 5700 nowy. Jeżeli kupuję HT1205 muszę wydać 3500. Robiąc zakupy zawsze patrzymy na jakość / cena. Bas może nie będzie tak szybki i różnorodny jak w wersji T, ale nie musi być idealny. Będzie go natomiast więcej. Osobiście lubię też, gdy basu jest trochę więcej. Nie tylko żeby robił tło. 

Tak jak powiedziano wcześniej. Chodzą opinie, że model HT gra całkiem fajnie w stereo. Jak napisałem, czasami też zamierzam oglądać filmy. Także biorąc pod uwagę: cenę, ilość generowanego basu, jakość i zastosowanie suba w moim przypadku, model HT jest oczywistym wyborem spośród subów RELa

• Pokaż nowe odpowiedzi