Skocz do zawartości
IGNORED

Dzielnik napięcia: wyjścia wysoko poziomowe -> wejścia niskopoziomowe

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tu taki wykres z trzema sytuacjami współpracy suba w systemie z/bez zarządzania basem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czerwona linia, to idealne zgranie, mało realne, ale z drugiej strony płaska char nie jest pod ucho

Czarna linia, to głośnik z typową górka i zagadka jak będzie najlepiej połączyć char suba z głośnikiem. Do poziomu reszty pasma źle, tak jak kończy się górka będzie wzmocnienie char głośnika, a wyżej od górki żeby słyszeć najniższe dźwięki?

Zielona linia to ratowanie się filtrem górnoprzepustowym w postaci kondensatora na co wielu się pewnie nie odważy, ale odciążą to głośniki w trudnej części pasma. Mimo to nadal problemy jak niżej.

Można powiedzieć, że gdyby to była kolumna 3W pasywna, to występują podobne problemy i te problemy zostały przecież rozwiązane, bo są dobre 3W. No i właśnie na tym polega problem, że trzeba będzie zrobić poprawne ustawienie głośników i suba i jednocześnie dostrajać oba do siebie.

Mnie to wygląda na kompromisowe rozwiązanie - głośniki bez basu - jasna sytuacja, ale głośniki z dobrym zejściem wspierać subem, jak można kupić większe. No i trzeci przypadek, że ktoś specjalnie chce mieć 2.1 chociaż nie musi, ale chce mieć możliwość dostrajania basu w razie potrzeby, to jakiś ma sens.

Gdyby sub miał jeszcze korektor (parametryczny), to będzie lepiej

czerwona liniia - robię górkę na subie

czarna - tak samo za górką głośnika

zielona - robię górkę w odpowiednio niżej niż miał głośnik i modeluje większy zakres char.

Powiedzmy, że w subie jest cała poterzbna elektronika i funkcje, to nadal ktoś to musi poprawnie poustawiać, co oznacza dużo czasu na eksperymenty, a mniej na słuchanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Można powiedzieć, że gdyby to była kolumna 3W pasywna, to występują podobne problemy i te problemy zostały przecież rozwiązane, bo są dobre 3W.

...

Powiedzmy, że w subie jest cała poterzbna elektronika i funkcje, to nadal ktoś to musi poprawnie poustawiać, co oznacza dużo czasu na eksperymenty, a mniej na słuchanie.

To z tym kondensatorem i to porownanie z pasywnymi kolumnami 3W jest bez sensu.

Nikt nie filtruje woofera w kolumna 3W filtrem gornoprzepustowym. Po co? Jak wielki i jakiej mocy musialby byc taki kondensator?

A te "duzo czasu na eksperymenty" to chyba dla niepojetnych 😉

OK, tacy tez sa i tez chca miec subwoofer. Ale to nie problem. Pisalismy juz 100 razy jak to sie robi 🙂

Edytowane przez xajas
3 godziny temu, renoxd napisał:

Także biorąc pod uwagę: cenę, ilość generowanego basu, jakość i zastosowanie suba w moim przypadku, model HT jest oczywistym wyborem spośród subów RELa

Skoro to świadomy wybór a nie przypadek to nie neguję, życzę żeby fajnie grało.

Dzięki za wyjaśnienia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 22.11.2022 o 12:23, renoxd napisał:

Tak jak powiedziano wcześniej. Chodzą opinie, że model HT gra całkiem fajnie w stereo

Nie tyle że całkiem fajnie ci na prawdę na przekór innym producentom wyjątkowo dobrze. Biorąc pod uwagę cenę jak powiedziałeś to już wogole rewelacja. 

• 1 miesiąc później...

Teraz się jeszcze zastanawiam pomiędzy HT 1205 500W v1 a HT1003 MK2 300W. Nowy HT1003 jest ponoć o połowe wydajniejszy niż oryginał. Nie wiem na ile to można przełożyć na jego moc, co by znaczyło jakies 500W przy HT1205 do 450W HT1003 MK2 - mocno upraszczając. Nowy ma ponoć też jakiś nowy filtr PerfectFilters™, który daje jeszcze lepszej jakości bas.

Pokój mam jakieś 25m2 z wyjściem na kuchnie 5m2

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na stronie RELa o zalecanym metrażu przy konkretnych subach. U mnie na pewno nie bede puszczał bardzo głośno muzy ani filmów. Może ten mniejszy, ulepszony by wystarczył.

On 11/26/2022 at 4:16 PM, Piotr Sonido said:

Nie tyle że całkiem fajnie ci na prawdę na przekór innym producentom wyjątkowo dobrze. Biorąc pod uwagę cenę jak powiedziałeś to już wogole rewelacja. 

Miałeś okazji już słuchać tych nowych wersji? 

Edytowane przez renoxd
20 godzin temu, renoxd napisał:

Miałeś okazji już słuchać tych nowych wersji? 

Nie, nowych nie. Poluje jescze na stare. Mi to wygląda na odciążenie membrany. Jest lżejsza przy tym samym mocnym wzmacniaczu.

Co do powierzchni 1003 spokojnie 20m. Powyżej dla spokoju wybrał bym 1205.

8 godzin temu, renoxd napisał:

To i To

I dlatego właśnie ten REL 🙂

u mnie też tak było używany. 

Piotrek 

• Pokaż nowe odpowiedzi