Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary głośników-jaki sprzęt polecacie?

mirmur

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć czego używacie i co polecacie do pomiaru głośników za pomocą komputera PC.

Jakie programy , mikrofony i preampy . karty , itp są dobre.

Czy np. „soundblastery” się do takich pomiarów nadają

Na ile wiarygodne można osiągnąć wyniki.

pozdrawiam

Najtansza alternatywa to SpeakerWorkshop + JIG (takie pudelko z przelacznikami) + preamp mikrofonowy + mikrofon. Laczny koszt moze sie zamknac w 100-200zl.

Na diyaudio.tk jest Sebastian (o ile pamietam), ktory wyprodukowal JIGa ktory dodatkowo dziala tez z LsLab'em (!!!). LsLab daje miedzy innymi waterfall, ktorego nie ma w SW.

Jesli chodzi o mikrofon - no to oczywiscie mozna kupic kalibrowany. Nie wiem gdzie mozna zejsc ponizej 1000zl.

I znowu tansza alternatywa jest kapsulka Panasonic WM 60, lub WM 61. Liniowa do ok 12kHz, górka od 12kHz nie ma znaczenia dla projektowania zwrotnicy a na dodatek istnieje generyczny plik kalibracyjny. Ktos w USA pomierzyl chyba 10 takich kapsulek i roznice pomiedzy nimi nie przekraczaly 1dB.

Jesli chodzi o karte to na www.diyaudio.tk jest dlugasny watek na ten temat. Cennym zrodlem informacji jest tez forum na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O ile wiem wiekszosc ludzi uzywa SB Live w roznych wersjach. Karte nalezy sprawdzic programem RightMark.

Dodatkowym bonusem w przypadku kart Sound Blaster sa niezalezne sterowniki "kx drivers" (o ile pamietam) - polecam sie zainteresowac - mozna przy ich pomocy stworzyc symulacje zwrotnicy!

Ja osobiscie mam Karte Turtle Beach Santa Cruz. Gdzies w sieci znalazlem stronke z pomiarami z ktorej wynikalo, ze jest najtansza z przyzwoitych i udalo mi sie ja upolowac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Program do obliczeń to Sound Easy .Jest tam pomiarówka od wersji 9.0.

Myślę raczej o zewnętrznej karcie typu SB Extigy.

Można będzie ograniczyć wpływ szumów od kompa na pomiar i łatwiej przemieszczać się z klamotami.

W jaki sposób łączycie mikrofon z kartą , tzn. przez preamp czy bezpośrednio ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.