Skocz do zawartości
IGNORED

TV 55' - ok. 2500:3000 zł - najlepszy wybór dla najlepszej koleżanki:)

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Koleżanka jest naprawdę fajna a ja nie jestem na bieżąco w tym temacie. A obiecałem jej pomóc, więc proszę, doradźcie coś, bez wielkiej filozofii;) Dziękuję:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Bez zdjęć Koleżanki trudno będzie coś doradzić...

Znajomy ostatnio za moją namową wziął pod mundial Qleda TCL 55" 55C631 za 2299zł i jest baaardzo zadowolony

Obecnie jest za 2149zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RobertG7
13 minut temu, Allmr napisał:

2399

Ukryta Zawartość

To jest ten sam z mojego linku, tyle, że droższy. 

Jeżeli budżet pozwoli to za 3299 jest ten sam model w 65"

Ukryta Zawartość

W dniu 24.11.2022 o 14:57, max720 napisał:

A , czemu tylko 55" ?

Może 65 c 815 wejdzie ? 🙂

A czy 65 przy sygnale Full HD nie będzie za duża do pokoju dwadzieścia kilka metrów? 

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Redaktorzy
2 godziny temu, tomek11 napisał:

A czy 65 przy sygnale Full HD nie będzie za duża do pokoju dwadzieścia kilka metrów? 

Myślę, że nie. A dlaczego? Dlatego że od 2012 do 2019 r. używałem wysokiego modelu Sony LED 3D 55 cali i zamieniłem na 65 cali tv od Samsunga QLED. Działa i to z powodzeniem na moich 24m2. Myślę że i 85 cali by się sprawdziło, a nawet i 100 cali.

55-tka od Sonego pojechała do moich rodziców i gra na 16-17m2. I nawet tam jest za mała, bo mecz piłki nożnej komfortowo ogląda się z ok. 2m odległości od ekranu. Czyli siedząc w odległości 3,5m przydałaby się znacznie większa przekątna ekranu.

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

9 hours ago, tomek11 said:

Tez uwazam, ze nie będzie zbyt duży. Tylko na początku zawsze jest efekt wow, pozniej wzrok się przyzwyczaja. Odkąd korzystam z projektora (15 lat temu 70", obecnie 160" przekątnej) to patrząc obecnie w telewizor np 50-60" czuje się tak jak kiedyś patrząc w tv 14" 😉 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• Redaktorzy
Godzinę temu, brewka87 napisał:

Odkąd korzystam z projektora (15 lat temu 70", obecnie 160" przekątnej) to patrząc obecnie w telewizor np 50-60" czuje się tak jak kiedyś patrząc w tv 14" 😉 

Otóż to.

Wstydziłem się to napisać. 😉 Po prostu duży może więcej. I nie dotyczy to li tylko Przemysława Salety. 😉

5 minutes ago, Allmr said:

A czemu nie 80 cali zamiast 65? Albo 100?

Bo załozyciel tematu zapytał czy nie będzie zbyt duży. Nie pytał o to, czy będzie zbyt drogi...

Chciałeś coś napisać, zeby pomarudzić - ok, napisałeś ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 minutes ago, przmor said:

Przecież budżet jest podany w nagłówku 2500-3000zl.

Ja się odniosłem jedynie do pytania:

13 hours ago, tomek11 said:

I potwierdziłem to, co napisał uzytkownik @kangie

Budzet w pytaniu o wielkość telewizora w kontekscie wielkości pomieszczenia nie miał tu akurat nic do rzeczy.

• Redaktorzy

Niesamowite jest to, że dzisiaj w budżecie 2500-3000zł można coś sensownego nowego dzisiaj kupić.

W 2012 r. wydałem 7100zł za ten 55" TV z dwoma parami okularów aktywnych, a pod koniec 2019 r. 5000zł za 65" QLEDa.

Albo ta technologia tanieje na łeb na szyję, albo totalną tandetę montuje się w tych obudowach. Pamiętacie jak TV plazmowe kosztowały 15-18 lat temu po 25000-35000zł? I to były nieduże przekątne.

Skoro już śmietnik się w temacie zrobił to zaproponuję w ogóle nie kupować TV. Osobiście od 10 lat TV nie mam i naprawdę polecam, mam tyle wolnego czasu na wszystkie inne ciekawsze zajęcia. Filmy owszem oglądam, na projektorze.

7 minutes ago, kangie said:

Albo ta technologia tanieje na łeb na szyję, albo totalną tandetę montuje się w tych obudowach.

I jedno i drugie. Jako elektronik czasem naprawiam telewizory. Mam okazję porównac co było montowane np w pierwszych LCD, jeszcze tych z podswietleniem CCFL, a co w tych bardziej wspołczesnych. Te stare modele, zwłaszcza z wyzszej połki były zbudowane pancernie. Obudowa, zasilacz itp, to jest przepaśc do tego co obecnie produkują. Kiedys inwerter, zasilacz, płyta głowna to były osobne moduły. Teraz wszystko mieści się na jednej małej płytce plus matryca. 

1 minute ago, przmor said:

zaproponuję w ogóle nie kupować TV. Osobiście od 10 lat TV nie mam i naprawdę polecam, mam tyle wolnego czasu na wszystkie inne ciekawsze zajęcia. Filmy owszem oglądam, na projektorze.

W pełni popieram ☺ ja nie oglądam od 2008 roku telewizji i mi z tym dobrze. Ostatnio odpaliłem tuner dvbt, zeby obejrzeć mecz na projektorze.

Do autora: Tym bardziej jesli to najlepsza kolezanka to warto ją od telewizji odzwyczaic ☺

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Bo załozyciel tematu zapytał czy nie będzie zbyt duży. Nie pytał o to, czy będzie zbyt drogi...

Chciałeś coś napisać, zeby pomarudzić - ok, napisałeś ☺

No to zaproponuj jakiś dobry tv 65" lub większy w budżecie o którym pisał autor wątku. 

Chciałeś sobie pobajdurzyć - ok, pobajdurzyłeś, szkoda, że nie ma to nic wspólnego z tematem wątku. Ale na pewno chętnie poczytamy o twoim projektorze 160 cali.

8 minutes ago, Allmr said:

Chciałeś sobie pobajdurzyć - ok, pobajdurzyłeś, szkoda, że nie ma to nic wspólnego z tematem wątku.

Chłopie, poczytaj sam siebie i zastanów się co wypisujesz. Hipokryta

1 godzinę temu, przmor napisał:

Skoro już śmietnik się w temacie zrobił to zaproponuję w ogóle nie kupować TV. Osobiście od 10 lat TV nie mam i naprawdę polecam, mam tyle wolnego czasu na wszystkie inne ciekawsze zajęcia. Filmy owszem oglądam, na projektorze.

Kolega pyta o telewizor za 2.5-3.0 dla znajomej . 

A TY proponujesz nie kupować TV i kto robi bałagan i piszę nie w temacie ? 

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Do autora: Tym bardziej jesli to najlepsza kolezanka to warto ją od telewizji odzwyczaic ☺

A moze inni by pooglądali  ??

Bądź my tolerancyjni. 

Podpowiadamy na temat. 

Edytowane przez bogus18
15 minutes ago, bogus18 said:

Podpowiadamy na temat. 

No to co podpowiedziałeś w temacie? Kazdy nagle upomina innych nie mając nic ciekawego do powiedzenia. Ja podobnie jak @kangie wypowiedzielismy się merytorycznie w kwestii wielkosci telewizora. Ktos się moze z naszym poglądem zgadzac lub nie ale wypowiedz była na temat. Twoja była jedynie zaczepką, podobnie jak @Allmr

A co mam napisać w temacie jak się na tym nie znam. Sam jestem na czasie kupowania takiego telewizora, więc czytam wątek. A tu jak to zwykle o dupie Maryni, cudach, wiankach, a nic w temacie. Zaraz wątek będzie miał parę stron i zero informacji, tylko jakieś własne dyrdymały.

Więc wracając do tematu - oglądając kopaczy szmacianki widziałem sponsora, czyli Hisense. Udałem się do media expert i na żywo popatrzyłem na: 

Ukryta Zawartość

Wywarł na mnie całkiem pozytywne wrażenie, HDR, 120Hz, nawet zaproponowali dodatkowy rabat. Miał ktoś z tym cudem do czynienia?

@tomek11

Może koleżance też się spodoba?

Ukryta Zawartość

Ja zawsze kupuję za max . Ile mam  w danej chwili  do wydania . To produkty dobrych (znanych) marek .  TV kupowałem i polecam  Philips i Sony .

Nigdy żadnych problemów z jakością czy awariami . Wielu moich znajomych z podpowiedzi korzystało i nikt nie żałował. 

Co do konkretnych modeli to już sprawa co nam będzie potrzebne na co dzień ( mówię o możliwości podłączenia różnych urządzeń i t p) ale dziś  w dobie Internetu i wi fi to zwykły oglądacz TV nic więcej nie potrzebuje. 

Pozdrawaiam 

Edytowane przez bogus18