Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie muzyki z plików flac z telewizora

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam pytanie związane z odtwarzaniem bezstratnych plików flac. Nie mam DAC'a, bo od zawsze odtwarzałem standardowe płyty CD (mam więc dosyć przyzwoity system stereo). Ostatnio zakupiłem jednak kilka albumów na bandcamp, totalnie niedostępnych na fizycznych płytach. Chciałbym posłuchać ich na swoim sprzęcie, więc zrobiłem coś takiego, że telewizor (z wbudowanym smartem) spiąłem kablem optycznym ze wzmacniaczem, pliki wrzuciłem na wspomniany TV, który służy za "źródło" tych plików, odpaliłem na telewizorze VLC Playera, który odtwarza mi te flaki. Dźwięk przez wzmacniacz leci na kolumny.

Przepraszam Was, ale nie znam się tym zbytnio i zastanawiam się, czy dużo tracę na jakości dźwięku bez dodatkowego DAC? Jeśli te pliki dekoduje mi VLC Player czy dowolnie inny player odpalony na telewizorze Sony, który ten zdekodowany sygnał po kablu optycznym przekazuje do wzmaczniacza  i dalej leci to na głośniki?

Jezeli podpiąłeś optykiem to używasz daca wbudowanego we wzmacniacz. Prawdopodobnie najsłabszym ogniwem w tej chwili jest transport czyli tv. 

TV z reguły nie jest dobrym źródłem, choć zdarzali się tacy którzy nie słyszeli różnicy między TV,  a dedykowanym urządzeniem. Dużo też zależy od reszty tory. 

Ja osobiście słyszałem różnice nawet w filmach między moim tv sony xf90 a inVidia shield, podpiętymi do kina. 

Edytowane przez JaZzGot87

.

2 godziny temu, JaZzGot87 napisał:

Jezeli podpiąłeś optykiem to używasz daca wbudowanego we wzmacniacz. Prawdopodobnie najsłabszym ogniwem w tej chwili jest transport czyli tv.

Zaraz. DAC wbudowany we wzmacniacz? TV spiąłem z Rotelem RA11 (lepszy Rotel jest spięty z odtwarzaczem CD w innym pomieszczeniu)... i jak czytam specyfikację tego Rotela RA11 to jest:

"Rotel RA-11 ma wejście USB (typ-A), wewnątrz zainstalowano przetwornik DAC oraz dekoder, gniazdo USB przyjmuje przecież zakodowany sygnał. Rotel potrafi odkodować formaty MP3, AAC, WAV, na tej liście nie ma, niestety, plików Flac ani Alac, rozdzielczość jest limitowana do 16 bitów/44,1 kHz."

Czyli dobrze rozumiem - że jeśli pobiorę z bandcampa pliki wav - a nie flac.. i wepnę do wzmacniacza pendrive'a z tymi plikami - to będzie mi czytał z pominięciem telewizora (czyli jak mówisz bez tego "wąskiego gardła"?).

W dniu 24.11.2022 o 12:32, RadekNiemir napisał:

Nie mam DAC'a, bo od zawsze odtwarzałem standardowe płyty CD (mam więc dosyć przyzwoity system stereo). Ostatnio zakupiłem jednak kilka albumów na bandcamp, totalnie niedostępnych na fizycznych płytach.

Nagraj je na płytę CDR jako CD Audio i możesz odtwarzać 

21 godzin temu, marek.pap napisał:

Dobrze rozumiesz. Ale sprawdź, czy Rotel nie odtworzy plików flac (pomimo braku na liście odtwarzanych formatów).

Ja chyba za głupi jestem, bo jak wkładam na pendrivie pliki flac/wav do wzmaka - i zmieniam źródło na USB, to nie mam nigdzie możliwości "przeglądania i uruchamiania" tych plików z poziomu menu wzmacniacza Rotela. Instrukcja też o tym milczy...

50 minut temu, g88 napisał:

Nagraj je na płytę CDR jako CD Audio i możesz odtwarzać 

Tak póki co zrobiłem i jakość jest zauważalnie lepsza niż pliki słuchane z TV.. tylko pomyślałem sobie, że jeśli mam 24bitowe flac, które "po złączu optycznym" DAC wbudowany we wzmacniacz powinien zdekodować, to może mógłbym uzyskać jakość lepszą niż z płyty. Niestety mimo że te 24bitówki odtwarzam na telewizorze, spiętym ze wzmacniaczem optykiem, to i tak te same pliki nagrane na płytę (gdzie są automatycznie przycięte do 16bit) brzmią lepiej, mimo  że w specyfikacji tego wzmacniacza mam:

"Rotel RA-11 ma wejście USB (typ-A), wewnątrz zainstalowano przetwornik DAC oraz dekoder, gniazdo USB przyjmuje przecież zakodowany sygnał. Rotel potrafi odkodować formaty MP3, AAC, WAV, na tej liście nie ma, niestety, plików Flac ani Alac, rozdzielczość jest limitowana do 16 bitów/44,1 kHz.

Takich ograniczeń nie mają natomiast wejścia cyfrowe zainstalowane na tylnej ściance, użytkownik może wybrać spośród dwóch gniazd współosiowych i dwóch optycznych, pierwsze dwa akceptują sygnały 24 bity/192 kHz, a pozostałe do 96 kHz."

Edytowane przez RadekNiemir
9 minut temu, RadekNiemir napisał:

Ja chyba za głupi jestem, bo jak wkładam na pendrivie pliki flac/wav do wzmaka - i zmieniam źródło na USB, to nie mam nigdzie możliwości "przeglądania i uruchamiania" tych plików z poziomu menu wzmacniacza Rotela. Instrukcja też o tym milczy...

Tak póki co zrobiłem i jakość jest zauważalnie lepsza niż pliki słuchane z TV.. tylko pomyślałem sobie, że jeśli mam 24bitowe flac, które "po złączu optycznym" DAC wbudowany we wzmacniacz powinien zdekodować, to może mógłbym uzyskać jakość lepszą niż z płyty. Niestety mimo że te 24bitówki odtwarzam na telewizorze, spiętym ze wzmacniaczem optykiem, to i tak te same pliki nagrane na płytę (gdzie są automatycznie przycięte do 16bit) brzmią lepiej, mimo  że w specyfikacji tego wzmacniacza mam:

"Rotel RA-11 ma wejście USB (typ-A), wewnątrz zainstalowano przetwornik DAC oraz dekoder, gniazdo USB przyjmuje przecież zakodowany sygnał. Rotel potrafi odkodować formaty MP3, AAC, WAV, na tej liście nie ma, niestety, plików Flac ani Alac, rozdzielczość jest limitowana do 16 bitów/44,1 kHz.

Takich ograniczeń nie mają natomiast wejścia cyfrowe zainstalowane na tylnej ściance, użytkownik może wybrać spośród dwóch gniazd współosiowych i dwóch optycznych, pierwsze dwa akceptują sygnały 24 bity/192 kHz, a pozostałe do 96 kHz."

Granie z płyty CDR będzie dużo lepsze jakościowo  niż pliki odtwarzane z TV. Wszystkie telewizory przesamplowują sygnał do 48kHz, oraz mają wybitnie  kiepskie wyjścia cyfrowe. Sam miałem smart TV od Sonego i było to samo. 

5 minut temu, iFi Audio napisał:

Granie z płyty CDR będzie dużo lepsze jakościowo  niż pliki odtwarzane z TV. Wszystkie telewizory przesamplowują sygnał do 48kHz, oraz mają wybitnie  kiepskie wyjścia cyfrowe. Sam miałem smart TV od Sonego i było to samo. 

Tylko że JaZzGot87 napisał, że jeśli mam spięty TV ze wzmacniaczem optykiem, to dekodowaniem zajmuje się DAC wbudowany we wzmacniacz. Jak rozumiem z tego co piszesz nie jest to prawda - bo dekoduje apka na TV, sam TV przesamplowuje sygnał do 48kHz i puszcza na wzmacniacz - który za wiele już z tego "nie ukręci". W takim razie ta opcja czytania z USB powinna poprawić jednak sytuację i dać lepszy efekt z plikami 24bit niż nagrana płyta (tylko ni cholery nie jestem w stanie zmusić samego wzmacniacza, żeby je odpalił).

W teście w Audio redaktor zaznaczył, że Rotel nie odtwarza flac i tu może być cały

problem. Ja mam z kolei BD playera, który nie rusza wav ... trzeba z tym żyć 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale czy pokazuje folder jako pusty ? czy nic nie pokazuje ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, RadekNiemir napisał:

Tylko że JaZzGot87 napisał, że jeśli mam spięty TV ze wzmacniaczem optykiem, to dekodowaniem zajmuje się DAC wbudowany we wzmacniacz. Jak rozumiem z tego co piszesz nie jest to prawda - bo dekoduje apka na TV, sam TV przesamplowuje sygnał do 48kHz i puszcza na wzmacniacz - który za wiele już z tego "nie ukręci". W takim razie ta opcja czytania z USB powinna poprawić jednak sytuację i dać lepszy efekt z plikami 24bit niż nagrana płyta (tylko ni cholery nie jestem w stanie zmusić samego wzmacniacza, żeby je odpalił).

Są dwa rodzaje obróbki sygnału, o których tutaj mówimy:

1. Przetwarzanie cyfrowe (DDC, digital to digital conversion), które robi TV. TV bierze plik audio, przerabia go do 16bit/48kHz (bo to jest standardowy format audio na potrzeby wideo). To z siebie wypuszcza. Problem jest taki, że TV robi to bardzo słabo ze względu na bardzo ograniczone zasoby którymi dysponuje.

2. Przetwarzanie cyfrowo analogowe (DAC, digital to analog converter) w tym przypadku robi dedykowany układ który jest w Twoim wzmacniaczu. Więc tak jak mówisz, najlepiej i najprościej byłoby, gdyby wzmacniacz odtwarzał te pliki.

Takie proste moduły do odtwarzania na pewno wymagają określonego układu plików i formatowania dysku. Zajrzyj proszę do instrukcji jak pendrive ma być sformatowany. Prawdopodobnie FAT32.

Dziwna sprawa. Instrukcja do Rotela RA-11 kompletnie nic nie mówi o wymaganym systemie plików na pendrivie. Jedynie o tym jakie pliki można z takowego odtwarzać i że poza pendrive można podpiąć też ipoda lub iphone'a.... (zresztą instrukcja jest nawet w necie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Windows 10 pozwala mi sformatować pendrive'a albo do exFAT albo NTFS. Sformatowałem więc do exFAT (taki TV pięknie widzi, czyta pliki itd). Wkładam go do wzmacniacza, zmieniam źródło na USB i efekt mam taki - że co chwila pojawia mi się na wyświetlaczu "Loading..." i nic się nie dzieje. Nie pokazuje żadnych plików itd. Załączam fotkę wyświetlacza. Wzmak w pełni sprawny. Pendrive też. Myślałem przez moment - że to wina plików wav które na niego wrzuciłem. Ale wrzuciłem jakieś 2 proste empetrójki - i objaw jest identyczny 😞

rotel2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam sobie odpowiedziałeś 😉 

Trzeba te same MP3 wrzucić na FAT32 a następnie na NTFS i wszystko będzie jasne.

Obstawiam, że jeden z tych formatów Rotel jednak odczyta 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jezeli ma coś odczytać to będzie to FAT32.

Autorze jakto winda nie chce Ci sformatować? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

3 godziny temu, JaZzGot87 napisał:

Jezeli ma coś odczytać to będzie to FAT32.

Autorze jakto winda nie chce Ci sformatować?

Niestety Windows 10 nie pozwala na sformatowanie pendrive do FAT32 (jedynie exFAT lub NTFS) jeśli takowy ma większą pojemność niż 32 GB (mój najmniejszy pojemnościowo pendrive ma 64 GB). Ściągnę jakiś zewnętrzny program i sformatuje przy jego użyciu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RadekNiemir

Ja rozumiem, że to wyrzucanie pieniędzy, ale bywa, że dobrze sformatowanego

pena urządzenie nie przeczyta, bo ma za dużą pojemność. Ja musiałem oddać

takiego 64 w prezencie. Do muzyki weź sobie coś mniejszego i unikniesz

takich kłopotów. To chyba teraz dużo nie kosztuje ... poniżej 20 zeta za 32.

Niedawno chciałem kupić w sklepie pendrive 32GB albo jeszcze mniejszy. Niestety poniżej 64GB nic nie było.
Chciałem też kupić jakiś czas temu kartę SD pełnowymiarową o pojemności 4-8GB. Nie do kupienia. Czasem więc to nie kwestia chęci czy pieniędzy ale dostępności nowych produktów.

Kup sobie jakiś mini-komputerek za 300zł z alledrogo podłącz pod tv + USB do Rotela i masz problem z głowy 😉 PC to najlepszy streamer bo masz dożywotnie aktualizacje i możesz go wykorzystać jako DSP z mikrofonem UMIK-1, te komputerki z allegro za grosze mieszczą się na małym talerzyku a te droższe na dłoni 🙂

Kup sobie jakiś mini-komputerek za 300zł z alledrogo podłącz pod tv + USB do Rotela i masz problem z głowy  PC to najlepszy streamer bo masz dożywotnie aktualizacje i możesz go wykorzystać jako DSP z mikrofonem UMIK-1, te komputerki z allegro za grosze mieszczą się na małym talerzyku a te droższe na dłoni

Pomysl dobry, ale misial by miec wyjscie cyfrowe optyczne albo coax
47 minut temu, xajas napisał:

Pomysl dobry, ale misial by miec wyjscie cyfrowe optyczne albo coax

Zewnętrzne karty dźwiękowe z wyjściem coax albo optycznym idzie kupić poniżej 100zł Więc jest o co walczyć xD 

W takim wypadku dolozyl bym kilka groszy i kupil karte/audio Interface na USB z u przetwornikiem DAC i wchodzil do Rotela analogowo

Odniósł się do początkowego pytania autora. Sporo już napisaliście jeśli coś się zdubluje wybaczcie 

Nie polecam tv jako źródła dźwięku. Android tv czy też inny soft zmieniają sygnał. Dochodzi do resamolingu. Zatem nie do końca ma znaczenie że odtwarzasz FLAC.

Kup prosty player. Stara malinkę. I na tym zbuduj źródło

Piotr 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Kup prosty player. Stara malinkę. I na tym zbuduj źródło

Przepraszam, ale mógłbyś rozwinąć? Bo player do odtwarzania bezstratnych plików to ja mam (obsługuje nawet dekodowanie 32 bitów/192KHz, ma wbudowanego DAC'a CS4398. Dokładnie to: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tyle że jak miałbym puścić z niego muzę na Rotela RA11 i swoje kolumny, bez tego efektu "wąskiego gardła"? Ten player ma dwa wyjścia: Liniowe 3,5 mm, słuchawkowe 3,5 mm i micro USB do ładowania lub komunikacji z pecetem i przerzucania plików. Nie ma złącza optycznego itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RadekNiemir

Fakt, że "wąskim gardłem" byłby zapewne kabel minijack na 2 x RCA 😉 

Chyba, że albo bardzo krótki - max 25 cm albo jakiś DIY z kabla solid.

Zakładam tu oczywiście dobrą jakość DAC'a tego playera.

Mając te kłopoty na pewno kupił bym do sprawdzenia choćby jeden:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.11.2022 o 15:12, RadekNiemir napisał:

Takie playery potrafią mieć bardzo dobrą jakość dźwięku, choć tego modelu akurat nie znam. Ja bym spróbował go podłączyć do Rotela. Efekt może być bardzo dobry, a pozbędziemy się problemu z pendrive.

2 godziny temu, iFi Audio napisał:

Takie playery potrafią mieć bardzo dobrą jakość dźwięku, choć tego modelu akurat nie znam. Ja bym spróbował go podłączyć do Rotela. Efekt może być bardzo dobry, a pozbędziemy się problemu z pendrive.

Tzn player jest świetny i na słuchawkach te pliki brzmią super. Pytanie tylko jak go podłączyć do wzmacniacza Rotela, skoro jak wspomniałem - player ma dwa wyjścia: Liniowe 3,5 mm, słuchawkowe 3,5 mm i micro USB do ładowania lub komunikacji z pecetem i przerzucania plików. Sorki, jeśli to coś oczywistego, ale nie jestem specem od sprzętu.

Chyba że chodziło Ci o podpięcie playera po kablu USB, żeby służył jako "pendrive". Zrobiłem tak (player ma wbudowaną pamięć 32GB ) i o dziwo pięknie mi Rotel odtwarza pliki wav. Problem tylko w tym, że:

1. Nie mam żadnej możliwości sterowania z poziomu menu wzmacniacza, przełączania tracków, zmiany katalogów. Ot - zaczyna odtwarzać od pierwszego pliku i leci. Nawet spauzować się nie daje.

2. Po wpięciu playera do wzmaka przez USB, zgodnie ze specyfikacją tego Rotela, tracę możliwość słuchania flaców 24bit, bo:

"Rotel RA-11 ma wejście USB (typ-A), wewnątrz zainstalowano przetwornik DAC oraz dekoder, gniazdo USB. Rotel potrafi odkodować formaty MP3, AAC, WAV, na tej liście nie ma, niestety, plików Flac ani Alac, rozdzielczość jest limitowana do 16 bitów/44,1 kHz.

Gdyby więc dało się podpiąć te pliki na czymś do wzmaka po kablu optycznym (bo nie mam pojęcia co to jest to "współosiowe") i sterować ich odtwarzaniem 😞

Nie komplikuj prostego zadania - player ma wyjście liniowe na mini jack,

więc ten kabel połączy go z dowolnym wejściem Rotela np. AUX 1 

Ukryta Zawartość

i rozwiązuje wstępnie sprawę. A gdybyś był umiarkowanie zadowolony możesz

go skrócić do minimalnego potrzebnego wymiaru. Lub szukać czegoś lepszego ...

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, audioburak napisał:

Nie komplikuj prostego zadania - player ma wyjście liniowe na mini jack,

więc ten kabel połączy go z dowolnym wejściem Rotela np. AUX 1 

Ukryta Zawartość

No tak! Dzięki wielkie. Kabelek zamówiłem. Najkrótszy (metrowy). Jedynie martwi mnie fakt, że jeśli po podłączeniu z Rotelem tego playera będzie jak z podłączeniem po USB (czyli Rotel zacznie sam odtwarzać pliki, bez jakiejkolwiek możliwości kontroli/sterowania/poruszania się po plikach), to też będzie słabo... ale lepsze to niż nic.

Ukryta Zawartość

Poza poziomem, który regulujesz gałką Rotela lub pilotem całą resztę obsługuje

menu Twojego playera, więc powinno działać tak, jak z nausznikami 😉 

Lepszym kablem może być od Audioquesta - Evergreen ok. 200 zeta

4 godziny temu, audioburak napisał:

Poza poziomem, który regulujesz gałką Rotela lub pilotem całą resztę obsługuje

menu Twojego playera, więc powinno działać tak, jak z nausznikami 😉 

Lepszym kablem może być od Audioquesta - Evergreen ok. 200 zeta

Ale to dopytam jeszcze o jedną kwestię. Jeśli połączę tego playera kabelkiem wyjście liniowe -> aux z Rotelem, to rozumiem - że flaki i inne pliki będzie dekodował DAC w playerze, a nie ten we wzmacniaczu Rotela?

Oczywiście, a skoro pisałeś, że jest dobry, to jakość z tego wyjścia również

powinna być przynajmniej zadowalająca. Jak już napisałem - wąskim gardłem

może być teraz tylko ten kabel, ale może wiele nie zmieni.

• Pokaż nowe odpowiedzi