Skocz do zawartości
IGNORED

jaka alternatywa dla Tidal, i Spotify

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, PioZ napisał:

Mój pięcioletni łazienkowy, bezprzewodowy głośnik WiFi ma się dobrze i mam nadzieję, że tak będzie w przyszłości.

To jest Low-Fi 😉

20 minut temu, PioZ napisał:

Natomiast nastawianie się na używanie Tidala, a później kupowanie urządzenia bez Tidal connect i być zmuszonym do stosowanie protez ujmujących funkcjonalność  oryginalnemu oprogramowaniu a  niejednokrotnie płatnych uważam bez sensu.

Roon jest lepszy od natywnej apki Tidala. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

To jest Low-Fi 😉

Roon jest lepszy od natywnej apki Tidala. 

1. Do łazienki wystarczy.

2. W jakim sensie Roon jest lepszy od aplikacji Tidala? Poprawia jakość dźwięku, czy daje większe możliwości w zarządzaniu muzyką zgromadzoną w Tidalu? 

Pozdrawiam

19 minut temu, PioZ napisał:

1. Do łazienki wystarczy.

2. W jakim sensie Roon jest lepszy od aplikacji Tidala? Poprawia jakość dźwięku, czy daje większe możliwości w zarządzaniu muzyką zgromadzoną w Tidalu? 

Pozdrawiam

2. I to i to. Lepiej podpowiada muzykę. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam.

Mam Tidala od lat, Spotify i Deezer okazjonalnie.  Roona także używam .. okazjonalnie.

Roon, moim zdaniem jest b. drogi , 13$ miesięcznie (15$ od 2023) lub 120$ rocznie (od 2023 150$) ew. dożywotnio od 2023 830$. Do tego musi byc jakis serwerek, którym może byc stary komputer lub lepiej dedykowane urządzenie no i oczywiście subskrypcja Tidala  czy tez Qobuza. 

Roon ładnie integruje Twoje zasoby w lokalnej sieci z Tidalem, Qobuzem i zdaje sie Dropboxem i jest bardzo "przyjazny" 🙂 . Warto przetestować.  Trwale pozostaje przy Tidalu + Node z Bluosem + Creek Evolution 100a +  Tannoy Revolution XT 6F. Kusi mnie przetestować Qobuza 🙂 Szkoda, że w normalny sposób nie można u nas go przetestować. 

45 minut temu, PioZ napisał:

I znowu plus dla Tidala, Tidal wspiera Chromecasta. Mój pięcioletni łazienkowy, bezprzewodowy głośnik WiFi ma się dobrze i mam nadzieję, że tak będzie w przyszłości.

Natomiast nastawianie się na używanie Tidala, a później kupowanie urządzenia bez Tidal connect i być zmuszonym do stosowanie protez ujmujących funkcjonalność  oryginalnemu oprogramowaniu a  niejednokrotnie płatnych uważam bez sensu.

Pozdrawiam

mając takie nastawienie, nie wiadomo czy poradzisz sobie z kupowaniem abonamentu 

poza tym, po co Tidal, jeżeli i tak łazienkowa pierdziawka obetnie częstotliwości odtwarzania ?

10 minut temu, gatar napisał:

Witam.

Mam Tidala od lat, Spotify i Deezer okazjonalnie.  Roona także używam .. okazjonalnie.

Roon, moim zdaniem jest b. drogi , 13$ miesięcznie (15$ od 2023) lub 120$ rocznie (od 2023 150$) ew. dożywotnio od 2023 830$. Do tego musi byc jakis serwerek, którym może byc stary komputer lub lepiej dedykowane urządzenie no i oczywiście subskrypcja Tidala  czy tez Qobuza. 

Roon ładnie integruje Twoje zasoby w lokalnej sieci z Tidalem, Qobuzem i zdaje sie Dropboxem i jest bardzo "przyjazny" 🙂 . Warto przetestować.  Trwale pozostaje przy Tidalu + Node z Bluosem + Creek Evolution 100a +  Tannoy Revolution XT 6F. Kusi mnie przetestować Qobuza 🙂 Szkoda, że w normalny sposób nie można u nas go przetestować. 

Qobuz - wystarczy zapoznać się z wątkiem "konto testowe Qobuz..." i testować

Ktos kiedys na tym forum pobieral pliki z Tidala hi-fi i wykazywal ze to oryginalne bit-perfect nagrania, wiec jak to mozliwe ze inne serwisy "graja lepiej", moze ktos mi jakos lopatologicznie wyjasnic? I tez przylaczam sie do pytania, co tak naprawde moze nie pasowac w Tidalu, ze ludzie szukaja alternatyw? 

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

mając takie nastawienie, nie wiadomo czy poradzisz sobie z kupowaniem abonamentu 

poza tym, po co Tidal, jeżeli i tak łazienkowa pierdziawka obetnie częstotliwości odtwarzania ?

Głośnik łazienkowy jest do łazienki.

Generalnie słucham na Naim Unity Nova, być może słyszałeś o takiej firmie  i urządzeniu? Raczej nie potrzebuje super duper ulepszaczy. A Tidala używam od pierwszego dnia kiedy się pojawił w Polsce. 

Pozdrawiam

19 minut temu, GT napisał:

Ktos kiedys na tym forum pobieral pliki z Tidala hi-fi i wykazywal ze to oryginalne bit-perfect nagrania, wiec jak to mozliwe ze inne serwisy "graja lepiej", moze ktos mi jakos lopatologicznie wyjasnic? I tez przylaczam sie do pytania, co tak naprawde moze nie pasowac w Tidalu, ze ludzie szukaja alternatyw? 

Qobuz ma prawdziwe Hi-Res. Pliki 16/44.1 grają tak samo. 

W dniu 29.11.2022 o 15:56, artur 1984 waw napisał:

wygoda działania, jakość dźwięku, powszechność tidal connect w streamerach - szkoda, bo jako użytkownik sprzętów od Apple wolałbym AM, ale jak pisałem, Tidal bezkonkurencyjny

AM nie ma dedykowanej apki do nawigacji z poziomu tabletu lub telefonu, jak np. Audirvana, więc m.in. z tego powodu nie korzystam. Z kolei ciekawą funkcją, której nie posiada TIDAL jest obraz przy niektórych koncertach. Czasami słuchając koncertu oglądałem video na tablecie. Taki ficzer trochę, bo jak koncert to DVD lub BD, ale nie przeszkadza przecie 🙂

20 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Qobuz - wystarczy zapoznać się z wątkiem "konto testowe Qobuz..." i testować

Wiem, czytałem. Napisałem "normalny". 

Na ich głównej stronie od lat jest napisane "QOBUZ IS NOT YET AVAILABLE IN YOUR COUNTRY" 😞 

9 minut temu, PioZ napisał:

Głośnik łazienkowy jest do łazienki.

Generalnie słucham na Naim Unity Nova, być może słyszałeś o takiej firmie  i urządzeniu? Raczej nie potrzebuje super duper ulepszaczy. A Tidala używam od pierwszego dnia kiedy się pojawił w Polsce. 

Pozdrawiam

była mowa o pierdziawce, więc bez urazy

Naim ? Hmmm... Dawno temu, w odległej galaktyce obiło mi się o uszy 😇

4 minuty temu, gatar napisał:

Wiem, czytałem. Napisałem "normalny". 

Na ich głównej stronie od lat jest napisane "QOBUZ IS NOT YET AVAILABLE IN YOUR COUNTRY" 😞 

eeee tam, tak sobie napisali, żeby mieć kreatywnych użytkowników 😇

4 minuty temu, PioZ napisał:

👍

Unity ma radio internetowe, więc... 😎

8 minut temu, Zbi_Rek napisał:

😇

Unity ma radio internetowe, więc... 😎

Ma też Qobuz'a. A radio internetowe, zwłaszcza to od Naima jest całkiem niezłej jakości.

Pozdrawiam 

Teraz, PioZ napisał:

Ma też Qobuz'a. A radio internetowe, zwłaszcza to od Naima jest całkiem niezłej jakości.

Pozdrawiam 

... możesz sobie wybrać ponad 70 stacji nadających bezstratnie, w tym kilkanaście w hi res 24/96

fajna alternatywa dla serwisów streaminig'owych

36 minutes ago, Piopio said:

Qobuz ma prawdziwe Hi-Res. Pliki 16/44.1 grają tak samo. 

A z czego oni to hi-res robia, jak oryginalnie w wiekszosci takich plyt czy materialow nie bylo? Jakis up-sampling? Bo chyba nie mowimy o samplerach czy innych audiofilskich nagraniach, tylko "normalna" muzyka, ktorej ludzie sluchaja 🙂 

9 minut temu, GT napisał:

A z czego oni to hi-res robia, jak oryginalnie w wiekszosci takich plyt czy materialow nie bylo? Jakis up-sampling? Bo chyba nie mowimy o samplerach czy innych audiofilskich nagraniach, tylko "normalna" muzyka, ktorej ludzie sluchaja 🙂 

W przypadku 90% pewnie upsampling, choć niektóre nowe płyty są już nagrywane i wydawane w 24/192. 
Bardziej chodzi o to, że w Tidalu nawet jak włączysz jakość 16/44,1 to i tak coś przy tym kodek MQA manipuluje, więc pewności nie mam, czy to na pewno jakość CD. Ktoś ostatnio wrzucał to screena z roona z tym problemem. 

2 godziny temu, PioZ napisał:

I znowu plus dla Tidala, Tidal wspiera Chromecasta. Mój pięcioletni łazienkowy, bezprzewodowy głośnik WiFi ma się dobrze i mam nadzieję, że tak będzie w przyszłości

No Chromecast to rzeczywiście szczyt audiofilskiej techniki, ale akurat do bezprzewodowych jamników JBL będzie pasował w sam raz. Jedynym plusem Tidala jest większa biblioteka, niż w Qobuz. W innych aspektach to jednak inna liga, Tidal jest fajny do puszczania muzyki w samochodzie czy z telefonu. 

9 minut temu, marek.pap napisał:

Nagrania studyjne są hi-res i takie pliki otrzymuje Qobuz od wytwórni muzycznych.

Nie ma opcji, w latach 90' studia używały nagrań cyfrowych, ale w 24 bitach, tylko po to, żeby przy masteringu mieć więcej danych. W latach 80" nagrywało się na taśmę analogową, więc skąd tam miało się wziąć HI-RES ? 16/44,1 jest nieosiągalne dla słuchu zwykłego człowieka, więc do czego wam ten Hi-Res i inne MQA potrzebne ?

Edytowane przez g88
7 minut temu, g88 napisał:

W latach 80" nagrywało się na taśmę analogową

Jaki problem zdigitalizować nagranie analogowe do hi-res?

34 minuty temu, GT napisał:

A z czego oni to hi-res robia, jak oryginalnie w wiekszosci takich plyt czy materialow nie bylo?

Ja słucham dużo nowych nagrań. 

10 minut temu, g88 napisał:

w latach 90' studia używały nagrań cyfrowych, ale w 24 bitach, tylko po to, żeby przy masteringu mieć więcej danych

Czyli są nagrania 24 bitowe, które można dostarczyć Qobuzowi.

23 minuty temu, g88 napisał:

16/44,1 jest nieosiągalne dla słuchu zwykłego człowieka, więc do czego wam ten Hi-Res i inne MQA potrzebne ?

Na odpowiednim sprzęcie słychać różnice. Hi-Res są bardziej "analogowe". 

Teraz, marek.pap napisał:

Czyli są nagrania 24 bitowe, które można dostarczyć Qobuzowi.

Nie, 24 bity były tylko dla taśmy "matki" podczas miksowania utworów finalnie zostawało 16 bit.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Na odpowiednim sprzęcie słychać różnice. Hi-Res są bardziej "analogowe".

Jeszcze niedawno twierdziłeś, że MQA jest lepsze od CD ? Więc o czym my tu rozmawiamy... 

12 minut temu, g88 napisał:

Jeszcze niedawno twierdziłeś, że MQA jest lepsze od CD ? Więc o czym my tu rozmawiamy... 

Bo jest. Kolejność pod względem jakości - Hi-RES -> MQA -> CD.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Bo jest. Kolejność pod względem jakości - Hi-RES -> MQA -> CD.

Może na Chińskich wzmacniaczach może tak jest... Nie wiem, bo takowego nie posiadam. 

1 minutę temu, marek.pap napisał:

Finalnie 16 bit dla CD, ale przed finalizacją było 24 bit (i jest na taśmie).

No tak, ale Ty jako konsument tego nie doświadczysz , bo dostajesz "okrojoną" wersję. W przypadku taśmy analogowej zakres binarny nie obowiązuje, więc o bitach tutaj nie ma mowy. 

2 minuty temu, marek.pap napisał:

Ja jako konsument dostaję wersję hi-res z Qobuza. Nagrania analogowe są digitilizowane do hi-res.

Dostajesz po upsamplingu, bo zarejestrowane w Hi-Res to nie jest. 

44 minuty temu, g88 napisał:

Nie ma opcji, w latach 90' studia używały nagrań cyfrowych, ale w 24 bitach, tylko po to, żeby przy masteringu mieć więcej danych.

14 minut temu, g88 napisał:

Dostajesz po upsamplingu, bo zarejestrowane w Hi-Res to nie jest. 

To jest czy nie jest zarejestrowane w Hi-Res ? 

21 minut temu, g88 napisał:

Może na Chińskich wzmacniaczach może tak jest... Nie wiem, bo takowego nie posiadam. 

Może wzmacniacz jest chiński a myśl techniczna zachodnia ...

• Pokaż nowe odpowiedzi