Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha rx-a 3050 a dolby atmos

Rekomendowane odpowiedzi

czesc.posiadam yamahe rxa 3050 do mojego zestawu 7.1 dodalem dwa glosniki atmosowe(w suficie amp je widzi)mam pytanie czy podcza ogladania filmu z blu ray(obslguje atmos) w ampli na wyswietlaczu powinna sie pojawic jakas informacja o atmosie?ja takowej nie mam.sprawdzilem w audio signal i tam w pozycji input jest pcm czy ktos wie co moze byc nie tak?

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

https://www.audiostereo.pl/topic/160295-yamaha-rx-a-3050-a-dolby-atmos/

Oczywiście że powinna, jak wygląda sytuacja w przypadku dts-hd, truehd, dd,dts dostajesz informacje o takim sygnale input? Czy ta Yamaha nie ma osd ekranowego ze szczegółami sygnału input? polegać na wyświetlaczu to można było 20 lat temu...

Edytowane przez bl4ck

A moze w odtwarzaczu trzeba ustawic aby wysyłał audio w postaci RAW. Mozliwe ze teraz dekoduje i wysyła do ampli zdekodowane PCM

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

ma menu ekranowe ale tam tez nic nie ma o atmosie.w blu ray sa dwie opcje albo pcm albo auto mam auto bo to jak jest tam napisane pozwala wysylac dzwiek jako bitstream. kurde chyba pozostaje mi zresetowanie do ustawien fabrycznych i ogarniecie wszystkiego na nowo.

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

przywrocilem ustawienia fabryczne poustawialem glosniki zrobilem kalibracje pomoglo troche.z plyty blu ray w dolby atmos dalej  pojawia sie pcm(sprawdzane w audio signal input).nagralem kilka demowek na pendraka podlaczylem do blu ray i pojawilo sie tru hd(sprawdzalem w audio signal input).jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy to zrobienie kalibracji ,rozszerzonej,o wysokosc i konty jesli dobrze pamietam bo w yamaha ma takie ustrojstwo.na wyswietlaczu amplitunera jest blu ray i tryb jaki sobie ustawie np standard.

tak.to jest dekodowanie obiektowe do wlsnie dolby atmos.

A moze w odtwarzaczu trzeba ustawic aby wysyłał audio w postaci RAW. Mozliwe ze teraz dekoduje i wysyła do ampli zdekodowane PCM
Dokładnie.
Odtwarzacz powinien wysyłać bitstream, nie pcm.

mam tak ustawione u mnie jest to opcja auto i wtedy wysyla bitstream.a teraz ciekawostka nagralem dema na pendaka i pojawil sie atmos co prawda nie na wyswietlaczu ampli ale jest.pytanie czemu nie pojawia sie przy plycie ktora jest w atmosie.

2 hours ago, Repugnant said:

mam tak ustawione u mnie jest to opcja auto i wtedy wysyla bitstream.

A skąd wiesz, ze tak jest?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

bo tak wynika z opisu w blu rayu.ustawiasz auto a nie pcm i jesli masz wylaczone jesli dobrze pamietam drugi strumien dzwieku i wlasnie to auto to wysylany jest bitstream.

mam tak ustawione u mnie jest to opcja auto i wtedy wysyla bitstream.a teraz ciekawostka nagralem dema na pendaka i pojawil sie atmos co prawda nie na wyswietlaczu ampli ale jest.pytanie czemu nie pojawia sie przy plycie ktora jest w atmosie.
Teoretycznie powinno wszystko grać. Może w samym menu odtwarzania płyty, masz wybraną złą ścieżkę dźwiękową?

najgorsze wlasnie ze teoretycznie powinno a praktycznie dupa.sprawdzalem to mam zaznaczony dolby atmos reszta jest 5.1.dziwne jest to ze wczoraj przez przypadek bawilem sie pilotem do blu raya i zmienialem sobie wlasnie sciezki i jakie bylo moje zdziwienie ze angielska jest trueHD.jak wybieram opcje dzwieku pilotem od tv to jak byk na ekranie pokazuje sie angielski dolby atmos i reszta w 5.1

mam najnowszy sprawdzalem.naprawde skonczyly mi sie pomysly.

sony ubp 800II.kurcze sprawdze ale niestety dopiero jak wszystko poskladam bo wlasnie pruje sufit pod glosniki kable do projektora itd.

Nie lepiej budować głośniki pod Auro ?

Są uniwersalne dla tego kodeka jak i dla Atmos . Poprzez upmix 

Tym bardziej, że amplitunery , które masz na Swojej liście , posiadają ten kodek .

Denon i Marantz ma 2 banki pamięci kalibracji , dla Atmos i Auro:)

Edytowane przez max720

Miałem kiedyś ta Yamahę i bezproblemowo działał ATMOS. Trochę inne menu niż w Denon/Marantz. Tez trochę trzeba było się pobawić, aby działało 🙂

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

10 hours ago, max720 said:

Nie lepiej budować głośniki pod Auro ?

Są uniwersalne dla tego kodeka jak i dla Atmos . Poprzez upmix 

Tym bardziej, że amplitunery , które masz na Swojej liście , posiadają ten kodek .

Denon i Marantz ma 2 banki pamięci kalibracji , dla Atmos i Auro:)

juz nie chce nic przerabiac :)koncze to co zaczolem i koniec.chce sobie sluchac i ogladac:)