Skocz do zawartości
IGNORED

DAC SMSL M200 przeróbka zasilania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Dac'a jak w temacie, posiada on zewnętrzny zasilacz 5V. Wiadomo, że dołączany fabryczny zasilacz to najtańsze badziewie, więc mam do dac'a zasilacz liniowy 5V.

Dac dostaje sygnał przez USB z komputera bezwiatrakowego HP T620, system Volumio.

Ostatnio po przeczytaniu jakiejś recenzji innego Dac'a gdzie była opisana następująca akcja, pomyślałem, że spróbuję u siebie odłączyć zasilanie w gnieździe USB żeby zasilanie kompa nie siało zniekształceń w przesył sygnału w kablu USB. Jak pomyślałem tak zrobiłem i okazało się, że pomimo iż Dac działa na swoim zasilaczu to komputer nie widzi Dac'a po odłączeniu zasialania z USB.

Ciekawe... Rozebrałem SMSL'a potropiłem trochę ścieżki i cóż się okazało...? Że chiński geniusz zrobił zewnętrzne zasilanie pozwalające na upgrade zasilacza ale kość XMOS, odbiornik sygnału z USB jest zasilana z... komputera. Czyli lipa, cóż z liniowego zasilacza skoro i tak Dac dostaje zasyfione przetwornicami napięcie z komputera. W dodatku zasilanie kości XMOS jest pozbawione jakiejkolwiek filtracji, 5V z USB trafia przez rezystor prosto na kość XMOS.

Pomyślałem, że zaryzykuję i odłączę równiez w Dac'u zasilanie przez USB komputera i podłączę XMOS'a pod moje liniowe 5V. I...? Tadam, działa! Dac jest połączony z komputerem jedynie przewodami sygnałowymi kabla USB, zasilanie komputera i Dac'a są zupełnie rozdzielone.

Po tej akcji Dac działa jak działał, przyjmuje wszystkie pliki bez problemu, PCM do 768kHz, DSD do 512. Prawie.

Pojawił się jednak jeden problem. Jakaś desynchronizacja czy coś. Jeśli wyłączę Dac'a przy pozostawionym włączonym kompie i ponownie włącze Dac'a to przy odtwarzaniu plików 44kHz/16bit (rip CD) dzwięk jest mocno zniekształcony. Pliki wyższej rozdzielczości odtwarza bez zniekształceń. Mogę wysłać pliki w najwyższej rozdzielczości, są odtwarzane bez zniekształceń ale na wyświetlaczu pokazuje max 96kHz dla PCM i max 128 dla DSD.

Wszystko działa dobrze jeśli włączam sprzet w sekwencji najpierw DAC potem komputer.  Jeśli zrobie odwrotnie, najpierw komputer potem Dac to jest jak napisałem wyżej.

Oczywiście wcześniej gdy kość XMOS była zasilana z USB komputera nigdy nie było takich objawów. Mogłem włączać i wyłączać w dowolnej kolejności i zawsze wszystko banglało dobrze.

I teraz pytanie do znawców przesyłu sygnału przez USB. Czy w zasilaniu gniazda USB idą jakieś sygnały po których DAC synchronizuje sie z komputerem? Coś mi świta, że przesył przez USB jest asynchroniczny, chyba dlatego przy kości odbiornika USB w Dac'u są dwa zegary, kość XMOS jakoś to sobie tam układa i potem puszcza na kość dekodera.

Mam nadzieję, że jakoś logicznie to opisałem, może ktoś coś podpowie skąd takie zachowanie dac'a, może jest jakies rozwiązanie choć przyznaję, że nie chcę wracać do zasilania przez USB bo skok jakości dzwięku dzięki temu rozdzieleniu zasilania jest olbrzymi.

Może być problem z narastaniem napięcia przy rozruchu na xmos. Wymień ten rezystory na stabilizator o odpowiednim napięciu. 

Acccuphase 

Większa robota Cię czeka. Różnice w zasilaniu masz na schemacie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MateuszZ dzięki wielkie! Muszę jeszcze raz rozkminić tą płytkę w Dac'u. Pewnie źle spojrzałem, że +5V idzie bezpośrednio na kość XMOS. Zrobiłem tak jak na rysunku, więc zapewne nie pominałem regulatorów, które sa na płytce Dac'a.

Tylko to drugie rozwiązanie wciąż wymaga połaczenia z +5V z komputera czego chciałbym jednak uniknąć.

Zastanowiła mnie jeszcze jedna sprawa. Przerwałem połaczenie w gniazdach komputera i Dac'a na pinie +5V ale zostawiłem połączenie masy. Może to jest przyczyna, że coś głupieje?

Zrobiłem przed chwilą test: komputer cały czas włączony, wyłączam zasilania Dac'a, odłączam kabel USB od komputera, włączam zasilanie Daca, włączam kabel USB do komputera - Dac działa poprawnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qurcze, nie wiem, to jest inaczej zaimplementowane niż w datasheet.

U mnie jest ta kość XUF208-128-QF48

I tak jest połączone wejście napięcia z USB

Ukryta Zawartość

Z gniazda USB +5V idzie tylko przez R100 do pinu USB_VBUS i przez R4,7k do elementu CD5 - szukałem co to jest ale nie znalazłem kodu CD5 w obudowie 6pin (ta obudowa ma tylko 2mm szer.)

Aaaa.. oczywiście pomyliłem się z zasilaniem kości XMOS - 3,3V i 1V idzie na kość z zasilacza, nie z USB. Ale pomimo tego +5V z komputera po coś wchodzi na płytkę Dac'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez savitar7

Dodałem u siebie tą filtracje VBus z datasheet'a lecz nic to nie zmieniło, nadal coś się "gryzie" w dac'u w sytuacji wyłączenia i włączenia dac'a przy cały czas włączonym komputerze.

Dac działa dobrze w sytuacji:

1. sekwencja włączania: najpierw Dac potem komputer

2. gdy wyłączę i włączę Dac'a przy działąjącym komputerze i wtedy wejdzie on w ten dziwny stan (zniekształcenia na plikach 44/16 i max 96kHz) to przywraca go do normalnej funkcjonalności:

a) zresetowanie komputera przy cały czas właczonym Dac'u

b) wyjąć i włożyć kabel USB z komputera (bez wyłączania urządzeń)

c) przełączyć sekwencyjnie wejścia Dac'a (USB, Coax, Optyczne, USB)

I właśnie to ostatnie odkrycie z punktu c  plus analiza scieżek wokół XMOS'a prowadzi mnie do wniosku, że chyba coś się tam "gryzie" związanego z  resetem XMOS'a.

Zamieniłem +5V przychodzące z komputera na pin Vbus XMOS'a na +5V z mojego zasilacza - niby to samo, przecież przez +5V w gnieździe USB nie idzie żaden sygnał, który odczytywałby XMOS...

Oryginalnie +5V z USB z komputera idzie przez R100 na pin Vbus XMOSa i dalej przez R4,7k idzie na bramkę NOT (CD5 to SN74LVC2GU04DCKR Texas Instruments IC DUAL INVERTER GATE SC-70-6) i dalej na pin RSTSV mikrokontrolera STC. I tu chyba jest pies pogrzebany, może w oryginalnym podłączeniu do +5V z USB przy wyłączaniu i włączaniu Dac'a następuje tam jakiś spadek napięcia, bramka wysyła stan wysoki na mikrokontroler i mikrokontroler wysyła sygnał RST do XMOS'a.

A w opcji zasilania pinu Vbus XMOS"a z mojego zasilacza nie ma spadku napięcia i nie ma sygnału RST, który dopiero pojawia się jeśli zaistnieje a, b lub c

Ale co ciekawe (i niestety jeszcze bardziej komplikujące) Dac wchodzi w dziwny stan gdy wyłącze i włącze go pilotem (standby mode, zasilacz zostaje włączony) jak i gdy całkowicie wyłacze i włącze zasilanie Dac'a.

Dobrze kombinuje? Da się coć z tym zadziałać?  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez savitar7