Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc z wzmacniaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam kolumny Emotiva T2+ i rozważałem wzmacniacz Audiolab 6000a play lub Denon PMA900.

bazując na mocy i specyfikacji kolumn, który wg Was może być lepszy dla kolumn?

Dodatkowo zacząłem  czytać nt Chińczyków i rozważać Sabaj A30A lub SMSL AO200+DO200 (+jakiś streamer typu Taga lub Wiim).

czy lepiej sprawdzą się od powyższych Audiolab'a i Denon'a?

czy oba chińskie zestawy prezentują podobną jakość?

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/160505-pro%C5%9Bba-o-pomoc-z-wzmacniaczem/

Nie wiem czy ktoś testował takie połączenia i trudno będzie ci zdobyć pewnie informację na ten temat. Jeśli masz czas przyjedź do nas z tymi kolumnami na odsłuch i porównaj oba wzmacniacze, które cię interesują a może znajdziesz coś zupełnie innego.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sabaj a30a.

Emotiva nie gardzi prądem. To znaczy to kolumny które zagrają na słabszym wzmaku ale lubią jak jest mocniejszy.

Audiolab byłby dobrze dobrany pod kątem barwy. 

Ale tu wybrał bym sabaj. 

Albo Arcam sa20

Piotr 

6 godzin temu, Q21 napisał:

Nie wiem czy ktoś testował takie połączenia i trudno będzie ci zdobyć pewnie informację na ten temat. Jeśli masz czas przyjedź do nas z tymi kolumnami na odsłuch i porównaj oba wzmacniacze, które cię interesują a może znajdziesz coś zupełnie innego.

Dzięki, niestety chyba za daleko aby pruć z nimi.

a jest coś jeszcze ciekawego w tym podobnym budżecie (ok 5k z drobna tolerancją) uwzględniając streamer

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Sabaj a30a.

Emotiva nie gardzi prądem. To znaczy to kolumny które zagrają na słabszym wzmaku ale lubią jak jest mocniejszy.

Audiolab byłby dobrze dobrany pod kątem barwy. 

Ale tu wybrał bym sabaj. 

Albo Arcam sa20

Piotr 

Thx, a czy w takim razie Audiolabowi nie zabrakłoby troszkę mocy?

Dodatkowo mam jeszcze kilka pytań:

czy między sabajem a audiolabem jest faktycznie duża różnica klasy na korzyść chińczyka i raczej pewny zakup?

czy orientujesz się jak przy zakupie sabaja z ich dystrybucji wyglada ew. zwrot?

Czy Denon warty rozważania zakładając powyzsze opcje?

Arcam wyglada znacznie droższy, czy efekt może być warty inwestycje vs powyższe?

Smsl w ogóle warty rozważania czy raczej odpuszczać temat uwzględniając powyższe?

Sabaj A30A to pewny zakup. Gra po prostu świetnie. Dodatkowo zaoszczędzasz na DAC.

Zestaw SMSL AO200+DO200 nie ma startu do Sabaja.

Jako streamer dobry będzie Wiim Mini Pro lub Taga Harmony TWA-10B.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 godzin temu, Semko napisał:

czy między sabajem a audiolabem jest faktycznie duża różnica klasy na korzyść chińczyka

W zasadzie, to oba są Chińczykami.

Edytowane przez Maraudio
17 godzin temu, Semko napisał:

Thx, a czy w takim razie Audiolabowi nie zabrakłoby troszkę mocy

No nim zdaniem trochę tak.

Sabaj to bardzo dobry wzmacniacz. Moim zdaniem lepszy od smsl. 

Audiolab jest fajny ale brakuje mu koła którego akurat ja lubię 

Arcam łączy te dwie rzeczy. Jest mocniejszy a przy tym ma ładną barwę dźwięku 

Stąd propozycja . Był gdzieś na oormocji wrzucałem ale nie pamiętam sklepu 

Piotr 

Ze wspomnianym Arcamem bym uważał - ma bardzo wysoki poziom szumów, więc jeśli słuchasz z dość bliskiej odległości może to być słyszalne i irytujące.

W dniu 17.12.2022 o 11:13, sattik napisał:

Ze wspomnianym Arcamem bym uważał - ma bardzo wysoki poziom szumów, więc jeśli słuchasz z dość bliskiej odległości może to być słyszalne i irytujące.

To z jakiegoś kolejnego testu laboratoryjnego?

Bo czasem warto udać się na odsłuch ja co prawda nie słuchałem go z odległości 15 cm od kolumn ale było ok :):)

Nie czasem, a zawsze warto udać się na odsłuch. Aczkolwiek, często zdarza się też, że na odsłuchu czegoś nie usłyszysz, a po miesiącu użytkowania będzie to ewidentne. Może, nie oznacza, że musi. To, że Ty nie słyszałeś szumu, to jeszcze niczego nie dowodzi, bo przyczyn może być wiele, z kiepskim słuchem włącznie. I nie potrzeba z 15 cm, po co ta ironia? Ja zwyczajnie zalecam czujność w tej kwestii. A co do testów i pomiarów. Jeżeli wzmacniacz ma zmierzony (czyli prawdziwy / faktyczny, w przeciwieństwie do danych od producenta) poziom SN 73 dB, to ma bardzo wysoki poziom szumów własnych i będzie szumiał bardziej niż wzmacniacz o SN 90. Kwestia jedynie czy właścicielowi tego wzmacniacza będzie to przeszkadzało, bo absolutnie nie musi, też z wielu przyczyn (sprzętowych, akustycznych, fizjologicznych, itd.).