Skocz do zawartości
IGNORED

Długość kabla zasilającego

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, audiofan01 napisał:

Nie wiem kto nie kuma, jest jedno wejście liniowe? jest co się dzieje z sygnałem? jest digitalizowany, jak, czym?

Sygnał analogowy jest zamieniany na cyfrowy przez układ Układ ADC PCM1804 TI. Już Ci to napisałem ale zignorowałeś to.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To wszystko proste! Skoro mieliśmy urządzenie, które choć nie jest izolatorem galwanicznym to izolowało galwanicznie, to skąd niby pomysł, że DAC konwertujr sygnał z postaci cyfrowej do analogowej? On to po prostu słyszy, a ja nie mam wątpliwości, że nie usłyszy w muzyce zer i jedynek (zwanych "schodkami" czy "dziurami") ktoś, kto nie słyszy w muzyce galwanów. Swoją drogą ogromne to szczęście, że ja galwanów nie słyszę, mogę zbudować taki sam system bez inwestowania w usuwanie z dźwięku własnych urojeń.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Piopio napisał:

ADC PCM1804 TI

Godzinę temu, Piopio napisał:

Sygnał analogowy jest zamieniany na cyfrowy przez układ Układ ADC PCM1804 TI. Już Ci to napisałem ale zignorowałeś to.

jest to jak sama nazwa wskazuje analog digital converter ale mniejsza o to, po prostu nie rozumiem do końca działania tego urządzenia i nie wiem kto jest większym „ignorantem” ja, czy ten kto doznał objawienia po podłączeniu do prądu budżetowego urządzenia za pomocą kabla którego cena przewyższa połowę wartości sprzętu ktory zasila.

Edytowane przez audiofan01

Ja to rozumiem tak, że urządzenie przyjmuje sygnał cyfrowy i bez konwersji do postaci analogowej trafia on do cyfrowej końcówki mocy skąd trafia do głośników. Aby móc wzmocnić również sygnał analogowy urządzenie posiada dodatkowo przetwornik AD. Dobrze rozumiem?

10 minut temu, przmor napisał:

Dobrze rozumiem?

Dobrze.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, przmor napisał:

Ja to rozumiem tak, że urządzenie przyjmuje sygnał cyfrowy i bez konwersji do postaci analogowej trafia on do cyfrowej końcówki mocy skąd trafia do głośników. 

Sygnal cyfrowy musi byc zamieniony na analogowy nawet jezeli trafia do cyfrowej koncowki mocy. No chyba ze ktos lubi sluchac piskow i trzaskow.

14 minut temu, Piopio napisał:

Dobrze.

Bzdura.

Albo zle zrozumiales wypowiedz @przmor

Edytowane przez BlueDot
6 minut temu, BlueDot napisał:

Sygnal cyfrowy musi byc zamieniony na analogowy nawet jezeli trafia do cyfrowej koncowki mocy. No chyba ze ktos lubi sluchac piskow i trzaskow.

Owszem ale nie odbywa się to w taki sposób jaki robi to kość DAC.

Do BlueDot. No właśnie nie musi do głośników trafiać sygnał analogowy. Do głośników trafia fala PWM a z tego co na szybko czytałem bezwładność głośników powoduje, że słychać muzykę a nie trzaski. Jeśli ktoś ma konkretną wiedzę na temat klasy D niech się wypowie.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

A jak?

"A Full Digital amplifier is fully digital, it does not use digital / analog conversion before amplification. It therefore offer the function of a DAC, preamplifier, and power amplifier on its own. These FDA amplifiers are of a breathtaking quality / price ratio, and deliver unexpected performance in their price range."

3 minuty temu, Piopio napisał:

"A Full Digital amplifier is fully digital, it does not use digital / analog conversion before amplification. It therefore offer the function of a DAC, preamplifier, and power amplifier on its own. These FDA amplifiers are of a breathtaking quality / price ratio, and deliver unexpected performance in their price range."

A co to za cudo? Podaj jakies przykladowe urzadzenie jak mozesz.

Myslalem ze chodzi o zwykly wzmacniacz w klasie D.

Sory

7 minut temu, przmor napisał:

Do głośników trafia fala PWM a z tego co na szybko czytałem bezwładność głośników powoduje, że słychać muzykę a nie trzaski.

Czyli do glośnikandochodzą schodki, a z głośnika wychodzi fala? Cyfryzacja absolutna tajemnicą brzmienia analogowego.

7 minut temu, przmor napisał:

Do BlueDot. No właśnie nie musi do głośników trafiać sygnał analogowy. Do głośników trafia fala PWM a z tego co na szybko czytałem bezwładność głośników powoduje, że słychać muzykę a nie trzaski. Jeśli ktoś ma konkretną wiedzę na temat klasy D niech się wypowie.

Z tego co ja wiem zwykle wzmacniacze w klasie D musza dostac sygnal przekonwertowany do postaci analogowej, ale @Piopio mowi chyba o czyms innym/nowym. NIe wiem.

Teraz, BlueDot napisał:

A co to za cudo? Podaj jakies przykladowe urzadzenie jak mozesz.

Sory

TacT Millenium (Lyngdorf), SMSL VMV A2, Sabaj A30A, Harman Kardon Citation AMP

11 minut temu, przmor napisał:

Po polsku do poczytania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest cos innego niz to o czym pisze @Piopio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
49 minut temu, przmor napisał:

Ja to rozumiem tak, że urządzenie przyjmuje sygnał cyfrowy i bez konwersji do postaci analogowej trafia on do cyfrowej końcówki mocy skąd trafia do głośników. Aby móc wzmocnić również sygnał analogowy urządzenie posiada dodatkowo przetwornik AD. Dobrze rozumiem?

ale urzadzędzenie ma również jedno wejście liniowe  RCA i co się dzieje z tym sygnałem?

17 minut temu, BlueDot napisał:

Z tego co ja wiem zwykle wzmacniacze w klasie D musza dostac sygnal przekonwertowany do postaci analogowej, ale @Piopio mowi chyba o czyms innym/nowym. NIe wiem.

On sam nie wie o czym mówi.

20 minut temu, BlueDot napisał:

Z tego co widzę to właśnie zwykły wzmacniacz klasy D, a nie wzmacniacz analogowy z wejściami cyfrowymi i DAC gdzieś pomiędzy.

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, audiofan01 napisał:

ale urzadzędzenie ma również jedno wejście liniowe  RCA i co się dzieje z tym sygnałem?

Przeciez napisal. Sygnal z wejscia analogowego jest zamieniany na cyfrowy i trafia na cyfrowa koncowke mocy.

Troche to dla mnie dziwne, no ale...

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

On sam nie wie o czym mówi.

Z tego co widze to wlasnie zwykły wzmacniacz klasy D.

Weź przestań komentować. Wstydu sobie oszczędź. Jesteś tak cieńki, że aż żal bierze. 

Teraz, przmor napisał:

Sygnał z wejścia liniowego jest zamieniany na cyfrowy w przetworniku AD wbudowanym we wzmacniacz.

tyle to wiem tylko chodzi właśnie o ten przetwornikczy to po prostu ADC i to co innego niż DAC tzn. jego odwrotność? 

1 minutę temu, audiofan01 napisał:

tyle to wiem tylko chodzi właśnie o ten przetwornikczy to po prostu ADC i to co innego niż DAC tzn. jego odwrotność? 

ADC to odwrotność DAC.

Przeciez napisal. Sygnal z wejscia analogowego jest zamieniany na cyfrowy i trafia na cyfrowa koncowke mocy.

Troche to dla mnie dziwne, no ale...

a potem z powrotem jest zamieniany na sygnał analogowy który trafia na głośniki i subwoofer

Teraz, BlueDot napisał:

To w tych wzmacniaczach nie ma DAC'a?

Nie ma.

1 minutę temu, audiofan01 napisał:

ale potem by powrócić do analogu na wyjściu kolumn musi być jakiś DAC?

Właśnie, że nie ma. W tym cała zaleta wzmacniaczy cyfrowych. 

To jaki sygnal otrzymuja ZG?

"No właśnie nie musi do głośników trafiać sygnał analogowy. Do głośników trafia fala PWM a z tego co na szybko czytałem bezwładność głośników powoduje, że słychać muzykę a nie trzaski. " @przmor

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.