Skocz do zawartości
IGNORED

Nordost Red Dawn rca

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie udało się kupić taniej w Audioforte  mieli promkę i kupiłem za 1000 zł, dobry  detal raczej docieplający z wyraźnym dołem, bardzo fajnie uzupełnia Audiolaba cdt 6000 uwypuklając detal nadając przestrzenności i lekko dociepla dźwięk, kiedyś to  był najwyższy w ofercie  Cardas coax, ale dużo sobie winszowali wiec kiedyś kiedyś kupiłem Lightning 18 jako taką namiastkę 15.

W dniu 21.12.2022 o 20:45, Marek68 napisał:

Może Frey to lekarstwo bo mam jeszcze Wireworld Silver Eclipse 7 rca i tak naprawdę w obecnej konfiguracji sprzętowej ani Nordost ani Wireworld nie do końca mnie przekonują.  Wireworld  choć gra gęsto nie ma blasku Nordosta z kolej Nordost jakiś taki  kliniczny. A może coś zupełnie innego w cenie do 2500 pln za używkę?

Oyaide AZ-910 poszukaj. Łączy barwę najlepszej miedzi z rozdzielczością, powietrzem srebra. Dla mnie nr1 wśród tych które miałam a było ich trochę.

Nie jest to równo grający kabel i jak każdy trzeba sprawdzić w danym systemie.

W dniu 27.12.2022 o 15:39, Marek68 napisał:

Ten Cardas mnie interesuje, jaki ma charakter, jest na allegro za 1300 zł.

Odpuść sobie Cardasa, szczerze. Ja ćwiczyłem sporo kabli tego producenta do starej serii Golden Reference a nowej Clear Reflection ( RCA i głośnikowe ) a zasilające do Beyond.

Każdy mniej lub bardziej pompuje i wycina powietrze, harmoniczne między dźwiękami. Podbija głośniejsze detale udając rozdzielczość, jak komuś się podoba...

Chcesz porządny coax to Audioquest Carbon 1m. Jest przejrzysty, nie gubi informacji. Tanio VDH Optocoupler, to toslink ale lepszy niż wiele kabli typu coax do 700zł jakie miałem.

Tani, dobry coax - Supra Trico 1m

W dniu 27.12.2022 o 17:01, Renia239 napisał:

Mnie udało się kupić taniej w Audioforte  mieli promkę i kupiłem za 1000 zł, dobry  detal raczej docieplający z wyraźnym dołem, bardzo fajnie uzupełnia Audiolaba cdt 6000 uwypuklając detal nadając przestrzenności i lekko dociepla dźwięk, kiedyś to  był najwyższy w ofercie  Cardas coax, ale dużo sobie winszowali wiec kiedyś kiedyś kupiłem Lightning 18 jako taką namiastkę 15.

Ten Audiolab jest kiepski, już używany Arcam CD73 za pół ceny jest o niebo lepszy a jak nowy to Cambridge CXC, wypożycz CXC i zobaczysz jakim mułem jest 6000CDT. On muli, skleja dźwięki a do tego słaba rozdzielczość. I jeszcze Cardas...

Kiedyś o niego pytałeś, trzeba było brać jak były nowe Pioneery PD-30AE, tu też nie ma co z Audiolaba zbierać a szkoda bo wygląda ładnie pomijając napęd szczelinowy.

39 minut temu, muda44 napisał:

Ten Audiolab jest kiepski, już używany Arcam CD73 za pół ceny jest o niebo lepszy a jak nowy to Cambridge CXC, wypożycz CXC i zobaczysz jakim mułem jest 6000CDT. On muli, skleja dźwięki a do tego słaba rozdzielczość. I jeszcze Cardas...

Kolego nie masz absolutnie racji Audiolab 6000 cdt jest mistrzem detalu i jest przejrzysty nie muli i nie skleja dźwięku, musiałeś go z pomylić z jakimś innym transportem.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Oyaide AZ-910 poszukaj. Łączy barwę najlepszej miedzi z rozdzielczością, powietrzem srebra. Dla mnie nr1 wśród tych które miałam a było ich trochę.

Nie jest to równo grający kabel i jak każdy trzeba sprawdzić w danym systemie.

Odpuść sobie Cardasa, szczerze. Ja ćwiczyłem sporo kabli tego producenta do starej serii Golden Reference a nowej Clear Reflection ( RCA i głośnikowe ) a zasilające do Beyond.

Każdy mniej lub bardziej pompuje i wycina powietrze, harmoniczne między dźwiękami. Podbija głośniejsze detale udając rozdzielczość, jak komuś się podoba...

Chcesz porządny coax to Audioquest Carbon 1m. Jest przejrzysty, nie gubi informacji. Tanio VDH Optocoupler, to toslink ale lepszy niż wiele kabli typu coax do 700zł jakie miałem.

Tani, dobry coax - Supra Trico 1m

Kiedyś o niego pytałeś, trzeba było brać jak były nowe Pioneery PD-30AE, tu też nie ma co z Audiolaba zbierać a szkoda bo wygląda ładnie pomijając napęd szczelinowy.

Jest Digital Coax Coffee 1 m Audioquesta  za 999 zł  warto ?

21 minut temu, Renia239 napisał:

Kolego nie masz absolutnie racji Audiolab 6000 cdt jest mistrzem detalu i jest przejrzysty nie muli i nie skleja dźwięku,

W porównaniu do ?

22 minuty temu, Renia239 napisał:

musiałeś go z pomylić z jakimś innym transportem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli cos piszę tzn że miałem, porównywałem itd 😉

3 minuty temu, Marek68 napisał:

Jest Digital Coax Coffee 1 m Audioquesta  za 999 zł  warto ?

Tylko Carbon.

Skontaktuj się z Top HIFI, jak nie maja na stanie to zamów. Naprawdę warto.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, muda44 napisał:

W porównaniu do ?

Np.  Cyrusa CDT, który jest mniej detaliczny a bardziej gładki i grający po cieplejszej stronie zwiększą przestrzenią, Onkyo 7000 R który jest poprostuj słaby zarówno jako transport jak i CD. Teraz wyszedł Audiolab 9000, jak będzie lepszy od 6000  to na pewno go kupię choć z grania 6000 jestem zadowolony szczególnie w zestawianiu z Cardasem 15.

1 minutę temu, Renia239 napisał:

Np.  Cyrusa CDT, który jest mniej detaliczny a bardziej gładki i grający po cieplejszej stronie zwiększą przestrzenią, Onkyo 7000 R który jest poprostuj słaby zarówno jako transport jak i CD. Teraz wyszedł Audiolab 9000, jak będzie lepszy od 6000  to na pewno go kupię choć z grania 6000 jestem zadowolony szczególnie w zestawianiu z Cardasem 15.

Jak zwykle co komu się wpasuje w system. Ja oddałem Audiolaba i kupiłem Cyrusa, wcześniej miałem CA CXC.

20 minut temu, muda44 napisał:

W porównaniu do ?

Ukryta Zawartość

Jeżeli cos piszę tzn że miałem, porównywałem itd 😉

Tylko Carbon.

Skontaktuj się z Top HIFI, jak nie maja na stanie to zamów. Naprawdę warto.

Ten Digital Coax Coffee to teoretycznie wyższy model.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Renia239 napisał:

Czyli...

Wypożycz w jakimś sklepie demo tego CXC i sam oceń. To nie jest jakiś wybitny transport ale ma dobrą rozdzielczość. To nie poziom nawet fabrycznego PD-30AE ale mniej więcej będziesz wiedział o czym piszę. Kabel coax to samo...

Jako transporty testowałem kilkadziesiąt różnych odtwarzaczy CD w różnych przedziałach cenowych i sporo czystych transportów. Kabli też trochę miałem.

4 minuty temu, Marek68 napisał:

Jak zwykle co komu się wpasuje w system. Ja oddałem Audiolaba i kupiłem Cyrusa, wcześniej miałem CA CXC.

Chodzi tylko o porównanie ile informacji gubi Audiolab. Do niskiej klasy systemów jest ok bo wszystko tonuje i jakoś to gra.

Niestety nowych PD-30AE już nie ma...

5 minut temu, Marek68 napisał:

Ten Digital Coax Coffee to teoretycznie wyższy model.

A jest gorszy 🙂

9 minut temu, Marek68 napisał:

Jak zwykle co komu się wpasuje w system

Ja zostawiłem obydwa, bo grają zupełnie inaczej , Audiolab gra z ciemniejszymi głośnikami, Cyrus z jaśniejszymi.

11 minut temu, muda44 napisał:

Wypożycz w jakimś sklepie demo tego CXC

Jak koledze odpadł z Cyrusem to widać, że to nie ma sensu 🙂

18 minut temu, Marek68 napisał:

Ja oddałem Audiolaba

Jak kolega odbiera Audiolaba  czy tak jak imputuje kolega Muda44 ?

19 minut temu, Renia239 napisał:

Ja zostawiłem obydwa, bo grają zupełnie inaczej , Audiolab gra z ciemniejszymi głośnikami, Cyrus z jaśniejszymi.

Jak koledze odpadł z Cyrusem to widać, że to nie ma sensu 🙂

Jak kolega odbiera Audiolaba  czy tak jak imputuje kolega Muda44 ?

Ja tylko stwierdziłem fakty.  CXC za suchy, Audiolab z rozlazłym basem. Teraz jednak wiem że bardzo dużo jednak zależy od kabla coax, więc gdybym miał tego Chorda coax co teraz ( trzyma wszystko w ryzach) być może miałbym lepsze zdanie o Audiolabie.

Audiolab, CXC, tanie Cyrusy to wszystko niska klasa ale z nich bym wolał CXC  bo ma najlepszą rozdzielczość chociaż suchy, zwiewny i technicznie różne problemy. Tu można jeszcze kablem zasilającym kombinować ale po co jak 30AE jest dużo lepszy.

Barwę można próbować  robić dalej w torze ale rozdzielczości się nie odzyska jak źródło jej nie ma.

Słuchałem tego Pioneer PD-30AE to taka sama kupa jak Onkyo 7000R albo nawet i większa także stajesz się kolego zupełnie nie wiarygodny dla mnie.

Edytowane przez Renia239
Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, muda44 napisał:

Używam go z zadowoleniem między źródłem a pre. Kiedy wpiąłem między pre. a końcówkę, nieco skrócił bas, zrobił się też trochę twardszy a wysokie wyraźniejsze. Wróciłem do pierwotnego zestawienia, to sprawa raczej własnego gustu i oczekiwań, sam kabel dobry, jak sądzę. Używałem też z pozytywnymi rezultatami dr 510 coax. To ten sam przewodnik, z innymi nieco wytykami zoptymalizowany pod transmisję cyfrową. I cenę ma rozsądną, bo rca trochę odjechały już a używek mało (tych pewnych nie z Chin).

27 minut temu, Renia239 napisał:

Słuchałem tego Pioneer PD-30AE to taka sama kupa jak Onkyo 7000R albo nawet i większa także stajesz się kolego zupełnie nie wiarygodny dla mnie.

Co znaczy według Ciebie kupa?

Konkretnie proszę i reszta systemu. 

22 minuty temu, pantagruel napisał:

Używam go z zadowoleniem między źródłem a pre. Kiedy wpiąłem między pre. a końcówkę, nieco skrócił bas, zrobił się też trochę twardszy a wysokie wyraźniejsze. Wróciłem do pierwotnego zestawienia, to sprawa raczej własnego gustu i oczekiwań, sam kabel dobry, jak sądzę. Używałem też z pozytywnymi rezultatami dr 510 coax. To ten sam przewodnik, z innymi nieco wytykami zoptymalizowany pod transmisję cyfrową. I cenę ma rozsądną, bo rca trochę odjechały już a używek mało (tych pewnych nie z Chin).

Ważne żeby był w fabrycznej konfekcji. 

29 minut temu, Renia239 napisał:

@muda44 dokładnie zadał Ci pytanie o urządzenie ze stajni TAD-a

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

28 minut temu, muda44 napisał:

Co znaczy według Ciebie kupa?

Konkretnie proszę i reszta systemu. 

Bardzo słabo grający zupełnie nie warty uwagi,  a sprzęt masz w opisie o mnie.

44 minuty temu, ASURA napisał:

@muda44 dokładnie zadał Ci pytanie o urządzenie ze stajni TAD-a

Kolega Muda44 doskonale wie jaka to kupa, bo oferuje modyfikację tej kupy żeby mniej śmierdziała 🙂

9 minut temu, Renia239 napisał:

Bardzo słabo grający zupełnie nie warty uwagi,  a sprzęt masz w opisie o mnie.

CD 6000T ma słabą rozdzielczość, muli i skleja a Ty dodatkowo jesteś zadowolony z kabla który tak samo wpływa na brzmienie. Tym transportem i tym kablem " leczysz " resztę źle dobranego systemu dlatego źródło o dużej rozdzielczości, neutralności oceniasz źle.

To nie tędy droga, źródło ma wyciągać jak najwięcej informacji z płyty a nie nim przygaszać system kosztem jakości.

Rób z tym sobie co uważasz wiedz jedynie że 30AE w wielu systemach zastąpił uznane transporty sprzed lat...

Jako ciekawostkę dodam że na innym forum padła opinia że 30AE plus Chord 2QUTE zagrały lepiej niż nowy CD Mcintosch jak dobrze pamiętam MCD6000 . Potwierdziła to grupa osłuchanych osób...

I po tym wpisie nim się właśnie zainteresowałem mając wtedy transport AVM CD1 PLUS i DAC Reimyo DAP-999EX.

AVM sprzedałem a przed nim były Tiaki VRDS, Audiolaby, Wadia i parę innych transportów.

4 minuty temu, Renia239 napisał:

Kolega Muda44 doskonale wie jaka to kupa, bo oferuje modyfikację tej kupy żeby mniej śmierdziała 🙂

Uważałem Ciebie za faceta na poziomie...

Tyle z mojej strony.

Przykro mi że na moim wątku doszło do przepychanek, ale to jak zawsze od słowa do słowa, a tu  powinniśmy mieć właśnie taki nastrój życzeń noworocznych.

Nie mniej jednak pamiętam wątek z przed paru lat w którym kolega Muda44  stanowczo odradzał mi CXC  na rzecz Marantza 52.  

Godzinę temu, Marek68 napisał:

Nie mniej jednak pamiętam wątek z przed paru lat w którym kolega Muda44  stanowczo odradzał mi CXC  na rzecz Marantza 52.  

Tak, ale tu chodziło o możliwość wypożyczenia czegoś z obecnej oferty z możliwością porównania i oddania a pomijając suchość itd CXC to ma większą rozdzielczość od 6000T co pokaże ile informacji może zgubić lub wydobyć transport CD. 

Kilka lat temu nie było nic taniego a  ciekawego w roli transportu a te CD42/52/72 to był dobry wybór. Teraz są Onkyo C-7030 i bliźniaczy Pioneer PD-30AE a ceny Marantza CD72 są a często przekraczają zakup mało używanych tych odtwarzaczy.

3 godziny temu, Renia239 napisał:

I nie chce się z tobą kasiorką podzielić, bidaku…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 hours ago, muda44 said:

CD 6000T ma słabą rozdzielczość,

Wielki z ciebie fachowiec doprawdy. Boć trzeba wielkich umiejętności, by słyszeć różnice pomiędzy identycznymi binarnie plikami. To tylko nieliczni potrafią. 

A że z realnymi różnicami w sygnale nie ma to oczywiście nic wspólnego, toć przecie sprawa drugorzędna.

Istotniejsze są konsekwencje owej mistrzowskiej umiejętności.

Otóż 99% opowiadań o rozdzielczości, o kablach, transportach, podstawkach itp. ma to samo źródlo. Noe mają one nic wspólnego z realnymi różnicami w sygnale.

Zatem są to bajki i tylko bajki. Niestety narażają one tych, którzy w nie uwierzą na bezsensowną stratę czegoś, co jest najcenniejsze - bezpowrotną i niemożliwą do odzyskania stratę czasu.

A wszystko przez bajania jednej niedouczonej osoby.

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Wielki z ciebie fachowiec doprawdy. Boć trzeba wielkich umiejętności, by słyszeć różnice pomiędzy identycznymi binarnie plikami. To tylko nieliczni potrafią. 

A że z realnymi różnicami w sygnale nie ma to oczywiście nic wspólnego, toć przecie sprawa drugorzędna.

Istotniejsze są konsekwencje owej mistrzowskiej umiejętności.

Otóż 99% opowiadań o rozdzielczości, o kablach, transportach, podstawkach itp. ma to samo źródlo. Noe mają one nic wspólnego z realnymi różnicami w sygnale.

Zatem są to bajki i tylko bajki. Niestety narażają one tych, którzy w nie uwierzą na bezsensowną stratę czegoś, co jest najcenniejsze - bezpowrotną i niemożliwą do odzyskania stratę czasu.

A wszystko przez bajania jednej niedouczonej osoby.

W moim wątku spotkaliśmy się by pogadać o tych różnicach które słyszymy na kablach, doszły do tego transporty. 

Bardzo bym prosił aby nie nawracać  TU ludzi przekonanych empiryczne dla których właśnie  drobne zmiany mają kluczowe znaczenie w odbiorze całości przekazu i których właśnie to naprawdę "jara" w tej pasji.  Po pierwsze nic to nie da, a po drugie zadawala tylko własną potrzebę udowodnienia czegoś co dla ludzi tu piszących jest już przeszłością bo od dawna słyszą zmiany soniczne nawet po wymianie kabli zasilających. Także nieśmiało, bez urazy proszę tylko o wpisy które coś konkretnego a nawet niekonkretnego ( np. mam wrażenie że...) ale jednak wnoszą.

W dniu 29.12.2022 o 15:39, pantagruel napisał:

Tak przy okazji ten model pd50 to dobre urządzenie, brat poszukuje czegoś, co odtworzy płyty sacd i z wejściem na dac?

Pioneer PD-50 to bardzo dobry odtwarzacz i często go polecałem ALE jak były w sprzedaży nowe w okolicach 2000zl. Odtwarzacze SACD mają dużo niższą trwałość lasera od tych z CD a często z wymianą laserów SACD są różne problemy więc pytanie za ile jest do kupienia taki Pioneer i z jakim przebiegiem. 

Ja gdybym miał kupić odtwarzacz SACD to albo nowy albo prawie nieużywany ale dla iluś tam płyt SACD to bym jednak kupił zwykły odtwarzacz CD bo większy wybór i lepsze brzmienie w tych niskich przedziałach cenowych. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, muda44 napisał:

Pioneer PD-50 to bardzo dobry odtwarzacz i często go polecałem ALE jak były w sprzedaży nowe w okolicach 2000zl. Odtwarzacze SACD mają dużo niższą trwałość lasera od tych z CD a często z wymianą laserów SACD są różne problemy więc pytanie za ile jest do kupienia taki Pioneer i z jakim przebiegiem. 

Ja gdybym miał kupić odtwarzacz SACD to albo nowy albo prawie nieużywany ale dla iluś tam płyt SACD to bym jednak kupił zwykły odtwarzacz CD bo większy wybór i lepsze brzmienie w tych niskich przedziałach cenowych. 

Chodzi raczej o nowe urządzenie lub roczne. Brat rozważa jeszcze marantz 1600 lub 2500ne lub też marantz 30n.

Uzbierało  mu się trochę płyt sacd bo ma też stary cambridge właściwie do filmów, ale już ledwo zipie.

Mało takich urządzeń  (poza luxman i acu) w rozsądnych cenach.

4 minuty temu, pantagruel napisał:

Chodzi raczej o nowe urządzenie lub roczne. Brat rozważa jeszcze marantz 1600 lub 2500ne lub też marantz 30n.

Uzbierało  mu się trochę płyt sacd bo ma też stary cambridge właściwie do filmów, ale już ledwo zipie.

Mało takich urządzeń  (poza luxman i acu) w rozsądnych cenach.

PD-50 od lat nie jest produkowanych a gdzieś widziałem nowy za bodajże 6000zl. Wariactwo...

Jeszcze raz napiszę,  nie ma sensu rzucać się na odtwarzacz bo ma SACD bo te naprawdę dobre są drogie. 

Chyba że ma być bo tak i już  😉

Pytanie też jaka jest reszta sprzętu.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, muda44 napisał:

PD-50 od lat nie jest produkowanych a gdzieś widziałem nowy za bodajże 6000zl. Wariactwo...

Jest kilka nowych sztuk po około 6 tys. 

Uważasz, że nie będzie słychać specjalnie różnicy między warstwą sacd a cd?

• Pokaż nowe odpowiedzi