Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon amplituner płaski dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Chciałby się poradzić co może być przyczyną niezadowalającego brzmienia muzyki z płyt winylowych lub co jeszcze wymienić w moim zestawie aby dźwięk się polepszył.
Mój zestaw to:
Gramofon: Pro-Ject Debut III S Audiophile
Wkładka: Nagaoka MP-150
Amplituner: Yamaha RX-V685 (gramofon na początku był podłączony do wejścia Phono).
Przedwzmacniacz gramofonowy: Audiokultura ISKRA 1
Kolumny: Focal Chrous 726

Pierwotnie była fabryczna wkładka Ortofon Pick-IT 25A obecnie zmieniona na Nagaoka MP-150 (jakość dźwięku niezauważalna).
Gramofon na początku był podłączony do wejścia Phono w amplitunerze a teraz doszedł wymieniony wyżej przedwzmacniacz gramofonowy. Również niezauważalna poprawa jakości dźwięku.

Wybór zakupu amplitunera zamiast wzmacniacza stero był podyktowany potrzeba podłączenia rzutnika, oglądaniem filmów z komputera, słuchaniem Spotify, Tidal itd. 

I teraz tak. Może ja mam zbyt duże wymagania co do jakości dźwięku ale obecnie nie ma jakby czystości, dźwięk jest płaski i bez dynamiki.
Słucham głównie jazzu z nowych płyt winylowych.
Jak podgłośnie dość mocno to jest trochę lepiej ale na normalnym poziomie niezadowalająco. Do tego mam w amplitunerze włączone jakieś extra bass i podbite wysokie i niskie tony bo bez tego to w ogóle była by padaka.

Zastanawiam się czy dokupienie wzmacniacza stereo pełniącego końcówkę mocy coś tu pomoże. Ma ktoś taką hybrydę? 🙂

Rozważam wypożyczenie na odsłuchy takie wzmacniacze mające opcję kocówki mocy:
Marantz PM-8006
Denon PMA-1600 NE
Denon PMA-1700 NE

Jakieś sugestie?
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Dzięki 🙂

Wydaje mi się że nie zyskasz nic po dołożeniu końcówki mocy do amplitunera. W moim przypadku (Pioneer SC-LX 85) każdy sygnał, nawet analogowy, przechodzi przez procesor..
Mimo chęci posiadania jednego uniwersalnego systemu mam teraz dwa kino i stereo.

• Moderatorzy

Kolega gdzieś zaginął 🙂 . Musiałby trochę więcej opisać, bo w marcu zeszłego roku, po zakupie nowej wkładki i pre był bardzo zadowolony. Trzeba by przeanalizować, co się w międzyczasie wydarzyło, że dźwięk się zmienił. Przyczyn może być wiele. Przy gramofonie jedną z podstawowych przyczyn może być igła, jej zła kalibracja, zabrudzenie, mechaniczne uszkodzenie i wiele innych. Dlatego zapytałem, czy z pozostałych źródeł jest ok.

2 godziny temu, Marcinus napisał:

A jaki masz dźwięk z innych źródeł?

Wklej fotkę, jakie masz ustawienia na Iskrze.

CD dramat ale to może dlatego, że to stary Technics. Spotify też słabo. 

Fotka ustawień Iskry w załączniku. 

Dzięki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
1 minutę temu, MartinezT napisał:

CD dramat ale to może dlatego, że to stary Technics. Spotify też słabo. 

Fotka ustawień Iskry w załączniku. 

Dzięki 

Ukryta Zawartość

Ustawienia są OK.

Jeżeli wszystko gra słabo, to zapewne wina leży w części wzmacniacza i zestawów głośnikowych.

Dziś przejrzałem stare wpisy, w których pisałeś, ze jesteś zadowolony z wymiany wkładki i pre. Coś się od tego czasu zmieniło?

Ukryta Zawartość

Taką , a nie inną możesz mieć akustykę . Wiek też robi swoje i nie słyszysz może już wysokich tonów , które odpowiadają za efekty przestrzenne . Yamaha też do wybitnych wzmacniaczy w materii przestrzeni i szczegółów nie należy.

25 minut temu, Marcinus napisał:

przyczyn może być igła, jej zła kalibracja, zabrudzenie, mechaniczne uszkodzenie i wiele innych.

ze z zużyciem włącznie , bo to nagaoka

13 minut temu, bolo_senor napisał:

Taką , a nie inną możesz mieć akustykę . Wiek też robi swoje i nie słyszysz może już wysokich tonów , które odpowiadają za efekty przestrzenne . Yamaha też do wybitnych wzmacniaczy w materii przestrzeni i szczegółów nie należy.

Też myślę że to może być akustyka. Wystarczy położyć głupi dywan czy fotel i już się coś zmienia. Ta yamaha to popierdziawka a zalożyciel wątku oczekuje cudów chyba z niej. Chyba że coś w ustawieniach pozmieniałeś 🤭

• Moderatorzy
20 minut temu, bolo_senor napisał:

To fakt, fajnie grają, ale krótko. Groty z plasteliny.

1 minutę temu, bolo_senor napisał:

nawet pogoda i nastrój ma znaczenie.

Oczywiście. Albo zrobić reset ustawień w tym ampli i na nowo ustawić

Edytowane przez fanatyk muzyki
59 minut temu, Marcinus napisał:

Ustawienia są OK.

Jeżeli wszystko gra słabo, to zapewne wina leży w części wzmacniacza i zestawów głośnikowych.

Dziś przejrzałem stare wpisy, w których pisałeś, ze jesteś zadowolony z wymiany wkładki i pre. Coś się od tego czasu zmieniło?

Też mi się wydaje, że amplituner jest najsłabszym ogniwem i "blokuje" gramofon i przedwzmacniacz.

Po wymianie wkładki i dołożeniu preampa zauroczenie było chwilowe i teraz z perspektywy czasu myślę sobie, że był to efekt psychologiczny, że kupiłem coś nowego co od dawna planowałem. Wtedy od razu podkręciłem bardzo głośno i nawet nieźle to grało. Zresztą teraz też jak rozkręcę dość głośno to nie ma dramatu. 
Ale przy słuchaniu na normalnej głośności ginie przyjemność ze słuchania ulubionej muzyki.   

Godzinę temu, bolo_senor napisał:

50 za sekundę na karku to może rzeczywiście już słuch nie ten 🙂 
Jak kupowałem to był najwyższy model ampli z tej serii Yamahy więc myślałem, że jakoś da radę.
A masz może jakieś inne rekomendacje wkładek skoro Nagaoka tak szybko się zużywa? Chociaż wieczorki winylowe robię tak 2 razy w tygodniu także nie jest to codzienne słuchanie muzyki z winyli. 

• Moderatorzy
4 minuty temu, MartinezT napisał:

Też mi się wydaje, że amplituner jest najsłabszym ogniwem i "blokuje" gramofon i przedwzmacniacz.

Po wymianie wkładki i dołożeniu preampa zauroczenie było chwilowe i teraz z perspektywy czasu myślę sobie, że był to efekt psychologiczny, że kupiłem coś nowego co od dawna planowałem. Wtedy od razu podkręciłem bardzo głośno i nawet nieźle to grało. Zresztą teraz też jak rozkręcę dość głośno to nie ma dramatu. 
Ale przy słuchaniu na normalnej głośności ginie przyjemność ze słuchania ulubionej muzyki.   

Wypożycz wzmacniacz, jeśli jesteś basolubem, to z twojej listy lepiej jak to będzie Denon i sprawdź. Popracowanie nad akustyką i ustawieniem głośników, również nie zaszkodzi.

52 minuty temu, fanatyk muzyki napisał:

Oczywiście. Albo zrobić reset ustawień w tym ampli i na nowo ustawić

Może rzeczywiście tak zrobię. A najchętniej to bym się umówił z kimś kto posłuchałby sprzętu i ocenił czy jest się o co czepiać i ewentualnie pomógł w ustawieniach odpłatnie lub za butelkę dobrej whisky 🙂 

• Moderatorzy

Może rzeczywiście tak zrobię. A najchętniej to bym się umówił z kimś kto posłuchałby sprzętu i ocenił czy jest się o co czepiać i ewentualnie pomógł w ustawieniach odpłatnie lub za butelkę dobrej whisky 🙂 

Chętnie bym Ci pomógł nieodpłatnie, ale z tego co widzę jesteś z Mazowsza 😞

Ja "urzęduje" w Wielkopolsce i Zachodniopomorskiem.

4 minuty temu, Marcinus napisał:

Wypożycz wzmacniacz, jeśli jesteś basolubem, to z twojej listy lepiej jak to będzie Denon i sprawdź. Popracowanie nad akustyką i ustawieniem głośników, również nie zaszkodzi.

Mam taki zamiar, żeby na 1-2 dni wypożyczyć Denona i sprawdzić czy będzie słyszalnie lepiej.

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Chętnie bym Ci pomógł nieodpłatnie, ale z tego co widzę jesteś z Mazowsza 😞

Ja "urzęduje" w Wielkopolsce i Zachodniopomorskiem.

Dzięki za chęć pomocy 🙂 Ja "urzęduję" w Warszawie ale rodzina w Nowogardzie i Złocieńcu 🙂

• Moderatorzy
Teraz, KALIBER napisał:

Daj jakieś foto pomieszczenia jak to jest ustawione .

Najlepiej szkic z wrysowanym rozmieszczenim głośników.

• Moderatorzy

Luty 2019 r.

To świeżynka. Od początku miałeś takie niezadowolenie, czy w trakcie użytkowania się coś zmieniło?

Najlepiej szkic z wrysowanym rozmieszczenim głośników.

Może być ale wolę jednak dobre foto .

Jeszcze jedno , co do ustawień w iskrze , bo wzrok już może nie ten .

Czy tam jest wzmocnienie ustawione na 20db , bo jak tak to trzeba zrobić 40.

KALIBER vel rydz .

• Moderatorzy
1 minutę temu, KALIBER napisał:

l stopień jest na dwadzieścia, ll na 25. Jest ok, jak ustawi więcej dla tej wkładki to będzie miał przestery.

39 minut temu, MartinezT napisał:

A masz może jakieś inne rekomendacje wkładek skoro Nagaoka tak szybko się zużywa?

AT vm95ml ma dużo wysokich , i maratońskie przebiegi ok 1000h

Edytowane przez bolo_senor

będzie miał przestery.

Ja bym spróbował , nie wiem jak wysoko kręci teraz gałą , jaka jest różnica np z sygnałem  cd ?

KALIBER vel rydz .

• Moderatorzy
Teraz, KALIBER napisał:

Ja bym spróbował , nie wiem jak wysoko kręci teraz gałą , jaka jest różnica np z sygnałem  cd ?

No można, ale na ll stopniu, w pierwszym, się zmienia dla MC. Choć to nie jest raczej tego typu problem, bo kolega ma problemy z jakością dźwięku przy niższych głośnościach. Większe wzmocnienie na pre, zmieni tylko tyle, że gałę będzie musiał mniej odkręcić.

A problem występuje ze wszystkimi źródłami.

10 minut temu, KALIBER napisał:

Foto w załączniku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
4 minuty temu, bolo_senor napisał:

AT vm95ml ma dużo wysokich , i maratoński przebiegi ok 1000h

Kolega ma wkładkę  SuperOM w wersji PJ, proponowaliśmy mu kiedyś aby dokupił do niej tylko igłę 30, albo 40, a zdecydował się na MP 😞 

Teraz, MartinezT napisał:

Foto w załączniku. 

Ukryta Zawartość

Zacznij od wysunięcia ok 50-70 cm do przodu tych Focali i posłuchaj co się będzie działo.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, MartinezT napisał:

Foto w załączniku. 

Ukryta Zawartość

Pokombinuj z kolumnami , bo baza jak widzę to w porywach 170cm ,

ustaw na 250 .

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

• Pokaż nowe odpowiedzi