Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac or not to Dirac, oto jest pytanie (retoryczne) :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Halo Mistrzowie (wróciłem😉).

A ja to mam jeszcze jedno pytanie-skąd mój Dirac wie jaki jest odczyt poniżej 35Hz , jeśli mikrofon od źródła jest o 4m dalej ?

Wg prawideł fizyki z takiej odległości powinno być słyszalne coś od 70Hz ?

Hmm...

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

4 godziny temu, qbakos napisał:

Suba powinno mierzyć się na wolnym powietrzu, gdzie wyklucza się jakikolwiek wpływ pomieszczenia. I wtedy wychodzi, że jednak pomiary nie są tak rewelacyjne jak w ciasnym pomieszczeniu. Kolumny można też mierzyć w komorze bezechowej, ale w przypadku subów raczej ciężko znaleźć tak dobrze wygłuszoną.

Czy to nie Ty mi czasem tlumaczyles uparcie pod innym watkiem, ze suby sie mierzy w komorze bezechowej, a ja Ci tlumaczylem ze chyba istnieje ino jedna komora bezechowa ktora jest w stanie niwelowac czestotliwosci az do 15Hz ? 🙂 Nie chce mi sie szukac, ale wydaje mi sie ze Ty 🙂 Ciesze sie ze nauka nie poszla w las i jestes w stanie zmienic zdanie jak poznasz nowe fakty 🙂 Acz jest nieco dziwnym jak tlumaczysz mi rzeczy ktorych Cie nauczylem 😉

PS. wygoogluj Sobie haslo "nearfield" 🙂 Nie ma za co 🙂

Edytowane przez T
 Co powiesz na to abym Cie odwiedzil i posluchal tego co tam u Siebie stworzyles ? Duzo jezdze po PL, wiec pewnie jakos bym sie dopasowal, z ktorej czesci PL bys nie byl  Ja oczywiscie zapraszam do siebie w tym samym celu,..

PS. nadmienie jeszcze ze bylo u mnie spokojnie z 50 (obcych) osob w kinie i kazdemu robie prezentacje na tym samym referencyjnym poziomie ze skokami do tych wspomnianych 120dB, moze ze dwie osoby stwierdzily ze jest troche za glosno, moze ze trzy, nie pamietam juz Wiekszosc zdecydowana nie moze sie nadziwic ze mimo ze jest na prawde glosno, jest bardzo duza przyjemnosc z doswiadczania owego systemu

Doceniam twoje zaproszenie , ale na pewno z niego nie skorzystam, gdyz jak juz powyzej pisalem, temat kina dla mnie umarl (kino juz dawno zlikwidowalem) i mnie nie interesuje. Podobnie jak opinia innych 50 osob, ktore juz je slyszalo. O tym, co moim zdaniem jest „glosno“ i jest wystarczajace decyduje ja, a nie 50 innych osob.

Podobnie nie rozumiem czego by miala, twoja wizyta i posluchanie mojego systemu dowiesc?
1 minutę temu, xajas napisał:

Doceniam twoje zaproszenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale na pewno z niego nie skorzystam, gdyz jak juz powyzej pisalem, temat kina dla mnie umarl (kino juz dawno zlikwidowalem) i mnie nie interesuje. Podobnie jak opinia innych 50 osob, ktore juz je slyszalo. O tym, co moim zdaniem jest „glosno“ i jest wystarczajace decyduje ja, a nie 50 innych osob.

Podobnie nie rozumiem czego by miala, twoja wizyta i posluchanie mojego systemu dowiesc?

Bardzo rzeczowo sie ustosunkowales do mojej wypowiedzi o "reference level" i pomiarach, dziekuje i doceniam 😄 "O tym, co moim zdaniem jest „glosno“ i jest wystarczajace decyduje ja" - po prostu złoto 🙂

Dowiesc ? Ja czesto zagladam do ludzi posluchac ich systemow, lubie sluchac dobrego audio czy kina 🙂 Sprawia mi to duzo radosci, doswiadczanie dobrych systemow dzwieku 🙂 Jesli rzeczywiscie jakkolwiek sie znasz praktycznie na temacie audio, a nie ino na teoretyzowaniu, to chetnie doswiadczyl bym i Twojego 🙂 Choc przeczucie mowi mi ze chyba raczej sie to nie wydarzy 🙂 Pewnie jestes introwertykiem i nie lubisz jak Cie ludzie odwiedzaja, absolutnie rozumiem <wink wink> 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wy tak często tu "rozprawiacie" ? 

A to może dla zmiany tematu wrzucę swoje ostanie filtry-jutro już zmienię filtr Film , bo mam wątpliwości co do odczytu i do wykonania w Diracu... może trochę "zgaduje" poniżej 70Hz -ale to nie wyklucza ,że nie wzmacnia o 10dB...

A Rew z odczytem niskich częstotliwości chyba też będzie miał "problem" ?  

Dodam tylko ,że starałem się zrobić te chaki wg prawideł z manuala

Ukryta Zawartość

photo_2023-10-01_12-51-29.jpg

photo_2023-10-01_12-51-33.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bobrow

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

Tak wiec wkleje tabele opracowana przez OSHA (amerykanskie BHP) opisujaca to jaki poziom halasu dla czlowieka jest szklodliwy, i po jakim czasie

Pomiary w kinie robi sie uzywajac C weighting  Natomiast UWAGA, aby zmierzyc poziom glosnosci szkodliwy dla czlowieka uzywa sie A weigting, ktory mocno obcina czestotliwosci ponizej 1kHz i powyzej 6kHz  Jako ze te wspomniane 115dB referencyjne w kinie jest osiagane glownie dzieki niskim tonom ktore nie sa dla czlowieka szkodliwe, nie grozi ani calkowite ogluchniecie ani utrata sluchu, dla tego ze to samo 115dB zmierzone uzywajac A weighting bedzie pokazywac kolo 90-95dB zapewne, w zaleznosci od systemu  Dla tego wlasnie systemy audio w autach osiagaja nawet i 160dB i ludzie nie gluchna w nich natychmiastowo, bo za te dB jest odpowiedzialny bas

Nie wiem wiec jak Ty mierzyles u Siebie te 120dB, ale jesli nie jestes w stanie ich wytrzymac to albo nie umiesz tego prawidlowo zmierzyc, albo masz kiepskie glosniki/wzmocnienie, albo akustyke, albo jedno i drugie, sorry

Ja tez wkleje tabele, pokazujace, ktore poziomy glosnosci prowadza uszkodzenia sluchu. Roznia sie od twoich

I to nie tylko wartosciami poziomu w dB, ale takze zakresami szkodliwych czestotliwosci. Wbrew twoim domniemaniom, bas nie jest z tych szkodliwych zakresow wykluczony.

Ukryta Zawartość

IMG_8436.thumb.jpg.a7da1475510b643333eb718be2ffeda7.jpg

BTW.
Stwierdzenie ze nie moglem wytrzymac wysokiego poziomu glosnosci, bo mam kiepskie glosniki, wzmocnienie albo akustyke jest bez sensu. A co jest z mlotem pneumatycznym, startujacym odrzutowcem i innymi glosnymi zrodlami dzwieku? Czy tych tez nie wytrzymuje, bo sa nie „audiofilskie“
Co ma szkodliwa glosnosc z glosnikami albo z akustyka wspolnego?

PS.
Zycze dalszych efektownych odsluchow. Ciesz sie nimi, dopoki jeszcze mozesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, xajas napisał:

Ja tez wkleje tabele, pokazujace, ktore poziomy glosnosci prowadza uszkodzenia sluchu. Roznia sie od twoich

Ukryta Zawartość

I to nie tylko wartosciami poziomu w dB, ale takze zakresami szkodliwych czestotliwosci. Wbrew twoim domniemaniom, bas nie jest z tych szkodliwych zakresow wykluczony.

PS.
Stwierdzenie ze nie moglem wytrzymac wysokiego poziomu glosnosci, bo mam kiepskie glosniki, wzmocnienie albo akustyke jest bez sensu. A co jest z mlotem pneumatyczny, startujacym odrzutowcem i innymi glosnymi zrodlami dzwieku? Czy tych tez nie wytrzymuje, bo sa nie „audiofilskie“

Ukryta Zawartość

Co ma szkodliwa glosnosc z glosnikami albo z akustyka wspolnego?

Zycze dalszych efektownych odsluchow. Ciesz sie nimi, dopuki mozesz emoji106.pngIMG_8437.jpgIMG_8436.jpg

Nie miales po francusku ? Czy sam rysowales ? 😄

OSHA to jest najbardziej powazna organizacja na swiecie, tyczacia sie ogolnego bezpieczenstwa czlowieka, nie tylko sluchu 🙂 Bedziesz mi musial wybaczyc, ale ja zaufam im i ich zaleceniom, czy dotyczacyh poziomu dB czy sposobu owego pomiaru 🙂

To samo sie tyczy Twojej opinii na temat tego co jest za glosno vs. opinii THX, inzynierow dzwieku czy tez niezliczonych prawdziwych nie forumowych fachowcow, ktorzy kalibruja i odsluchuja kina wedle wspomnianego juz "reference level" 🙂

I tak, jesli nie tylko Ty ale ktokolwiek nie jest w stanie owego reference level doswiadczyc bez bolu czy problemow, to zazwyczaj odpowiedzialne za ta sa albo slaby sprzet, albo slaba akustyka albo i jedno i drugie 🙂 Oczywiscie mozesz byc tym jednym na milion z super delikatnym i nadwrazliwym narzadem sluchu, ale cos mi mowi ze tak nie jest 🙂

Dziekuje, posluchalbym tez i u Ciebie, no ALE 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T

Wg prawideł fizyki z takiej odległości powinno być słyszalne coś od 70Hz ?
Hmm...

Wedlug ktorych prawidel?
Jak na to wpadles?

Z kalkulatora 

Ukryta Zawartość

długość fali zależy od częstotliwości przecież...to jak ją można zmierzyć ,jak niby nie wystąpi na krótszej drodze od źródła ?🤯

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bobrow

I tak, jesli nie tylko Ty ale ktokolwiek nie jest w stanie owego reference level doswiadczyc bez bolu czy problemow, to zazwyczaj odpowiedzialne za ta sa albo slaby sprzet, albo slaba akustyka albo i jedno i drugie

Nadal ignorujesz to, ze nie chodzi o granice bolu, tylko o granice szkodliwosci, ktora decyduje o dlugowiecznym delektowaniu sie kinem domowym, i to nizaleznie od tego, czy na dobrym czy slabym sprzecie
Z kalkulatora 

Ukryta Zawartość

długość fali zależy od częstotliwości przecież...to jak ją można zmierzyć ,jak niby nie wystąpi na krótszej drodze od źródła ?

Co ma mierzenie z dlugoscia fali wspolnego?

Mierzenie to nic innego jak „slyszenie“. Czy jak siedzisz blisko glosnikow, to nie slyszysz niskich tonow?

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Nadal ignorujesz to, ze nie chodzi o granice bolu, tylko o granice szkodliwosci, ktora decyduje o dlugowiecznym delektowaniu sie kinem domowym, i to nizaleznie od tego, czy na dobrym czy slabym sprzecie

Ukryta Zawartość

Mierzenie to nic innego jak „slyszenie“. Czy jak siedzisz blisko glosnikow, to nie slyszysz niskich tonow?

Coś tam słyszę przy głośnikach ...ale czy tak nisko to nie wiem...tylko pytam jak to jest

Jeśli dobrze rozumię to częstotliowść zawiera się w czasie , a to jednak przekłada się na przestrzeń.

Czyli jak bym uderzył młotkiem przy głośniku , to pełny cykl byłby już za ścianą domu...nie wiem czy to obrazowo (sobie ) wyjaśniam ... 

Ukryta Zawartość

Zapomnij dlugosc fali, to co wypisujesz, jest bez sensu.
Pomysl,o sluchawkach. Tam jest jeszcze krotsza „fala“, a mimo to slyszysz bas

5 minut temu, xajas napisał:

Zapomnij dlugosc fali

Ukryta Zawartość

Pomysl,o sluchawkach. Tam jest jeszcze krotsza „fala“, a mimo to slyszysz bas

Ale od jakich Hz ? Np od 20 ?

Tutaj bardziej chodzi mi o odczyt na mikrofonie-pewnie coś pochrzaniłem w tym co przeczytałem...

Może się czegoś dowiem w temacie rozchodzenia się dźwięku w powietrzu

Ukryta Zawartość

Moje odtwarzaja od 5Hz, ale to od ilu slyszysz, zalezy od stanu zdrowia/uszkodzenia twoich uszu (patrz dyskusje powyzej), a nie od sluchawek

3 godziny temu, T napisał:

Ciesze sie ze nauka nie poszla w las i jestes w stanie zmienic zdanie jak poznasz nowe fakty 🙂 Acz jest nieco dziwnym jak tlumaczysz mi rzeczy ktorych Cie nauczylem 😉

Bo teoretycznie tak można mierzyć każde źródło dźwięku, a ile jest takich czy innych komór bezechowych, to mnie już mało interesuje. Ale jak widać Ty musisz uchodzić tu za wszechwiedzącego, więc jak się lepiej z tym poczujesz to tak... może i od ciebie się tego dowiedziałem 😉 Poza tym nie odnosisz się do tego co ważne, tylko czepiasz się pierdół... więc też ci wypomnę, że tak samo mierzysz swoje suby i nie widzisz w tym niczego dziwnego, a to jest woda na młyn, żeby udowodnić to co się chce, a nie koniecznie to jaka jest rzeczywistość.

Że też chce Ci się tracić czas na grzebanie po necie i wyszukiwanie jakichś norm i pisanie oczywistości, które większość tu zna albo może znaleźć w 5 min. Nie szkoda na to czasu? Tak, masz jakąś wielka misję wszystkich edukować, ale to chyba tak nie działa 😉 

2 godziny temu, bobrow napisał:

Jeśli dobrze rozumię to częstotliowść zawiera się w czasie , a to jednak przekłada się na przestrzeń.

Czyli jak bym uderzył młotkiem przy głośniku , to pełny cykl byłby już za ścianą domu...nie wiem czy to obrazowo (sobie ) wyjaśniam ... 

Sprawdź hasło bas pneumatyczny. Gdybyś chciał "rozwinąć" każdą falę akustyczną to potrzebowałbyś ogromnych pomieszczeń, a jakoś i w słuchawkach i w samochodzie słyszysz niskie basy.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

bobrow, tu poczytaj 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Dzięki za info-czas się trochę dokształcić w nowym kierunku.

Podstawowa fizyka , parę wykładów na YT Bartka Chojnackiego i trochę forum -to jednak za mało.

9 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

W sensie przeprowadziles jakies konkretne dlugoterminowe badania w tym kierunku, ze uwazasz ze OSHA, czyli autorytet w temacie bezpieczenstwa zdrowia ludzkiego nie ma racji twierdzac ze przebywanie w 95dB zmierzonych trybem A do 4h nie ma zadnego negatywnego wplywu na sluch i ze Ty wiesz lepiej ? 🙂 I to nie tylko OSHA, ale tez i THX, CEDIA i cala masa profesjonalistow (tych prawdziwych, nie z polskiego amatorskiego forum) ktorzy stosuja "THX reference level" jako "industry standard" ? 🙂 Jesli robiles takie badania, to pewnie je opublikowales, mam ino nadzieje nie nazwales ich "na chlopski rozum" 🙂 Jakbys ich nie nazwal, daj linka, przeczytam 🙂

7 godzin temu, qbakos napisał:

Bo teoretycznie tak można mierzyć każde źródło dźwięku, a ile jest takich czy innych komór bezechowych, to mnie już mało interesuje. Ale jak widać Ty musisz uchodzić tu za wszechwiedzącego, więc jak się lepiej z tym poczujesz to tak... może i od ciebie się tego dowiedziałem 😉 Poza tym nie odnosisz się do tego co ważne, tylko czepiasz się pierdół... więc też ci wypomnę, że tak samo mierzysz swoje suby i nie widzisz w tym niczego dziwnego, a to jest woda na młyn, żeby udowodnić to co się chce, a nie koniecznie to jaka jest rzeczywistość.

Że też chce Ci się tracić czas na grzebanie po necie i wyszukiwanie jakichś norm i pisanie oczywistości, które większość tu zna albo może znaleźć w 5 min. Nie szkoda na to czasu? Tak, masz jakąś wielka misję wszystkich edukować, ale to chyba tak nie działa 😉 

Sprawdź hasło bas pneumatyczny. Gdybyś chciał "rozwinąć" każdą falę akustyczną to potrzebowałbyś ogromnych pomieszczeń, a jakoś i w słuchawkach i w samochodzie słyszysz niskie basy.

Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi, ale na pewno masz racje 🙂 Kazdy z Was tu ma racje, jak na Polskie forum przystalo 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T

Czesć,

własnie zrobiłem nowa kalibracje diraca...niestety zrobil=łem wczeniej troche błedów :

-mikrofon był poziomo (chyba , nie jestem tego pewien , na 98% tak)

-satelity były small , a bez suba ma być large

-wzmocnienie każdego kanału ma być na 75dB , a było na "oko" (teraz wg apki w telefonie)

Zauważyłem od razu różnice w samym regulatorze Master output-wczeniej było na -40dB , a teraz -52.

Ale najbardziej widze różnice w kształcie charakterystyki odczytu...wysokie sa mocna  przesterowane i cała rednica poniżej 0dB...

Gra też to inaczej...jakby mniej "ciepło"...

Co o tym myslicie ?  

Ukryta Zawartość

odczyt nowy.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uff ...chyba znalazłem problem...przy podłaczeniu mikrofonu nie wgrałem pliku kalibracyjnego , wczeniej był wgrywany i odruchowo przyjałem ,że też tam bedzie.

• Odnonie samego mikrofonu z Arcama-widze ,że ma niesymetryczne jedno okienko z boku  (wieksza przerwa).Czy to ma jakies znaczenie ?  

Pytanie bo jest tyle różnych wersji, poradników: jak ustawić master volume oraz ile ma być db na głośnikach po ustaleniu poziomów dla glosnikow? Wiem że mic gain ma być ustawione na 100%, podobno master volume ma być na -40db, a glosniki mają mieć poziomy Ok-15db? Jak to ustawiacie?

Gość z audiocenter (serwis Arcama) powiedział mi ,żeby ustawiać ok -15dB -o master output nic nie mówił.

Ważne ,żeby ustawiać od najcichszego głośnika. U mnie wczoraj wyszło tak :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam tylko ,że odczytane charakterystyki (przy prawidłowo ustawionym mikrofonie tj w pionie ) na frontach nie wiele się zmieniły , ale satelity i centralny już tak.   

Cześć,

pogmyrałem trochę w necie i chyba uzyskałem kilka odpowiedzi na moje wcześniejsze pytania.

I tak :

-odnośnie atmosa , to chyba był (lub jeszcze jest) problem z głośnikami na dole skierowanymi w sufit. Bardziej chodziło o to ,że nie można było wybrać w Arcamie tego typu i podobno wybiera się wersję sufitową

-odnośnie regulacji basów i sopranów na filtrach , to jest info z zagranicznego forum ,że to "fajnie działa".Gość zmierzył Rewem podbicie i obniżenie o 3dB basów oraz  sopranów  i wyszło ,że charakterystyka pięknie się odchyla (fotka). Natomiast kiedy pytałem o te korekty w serwisie Arcama powiedzieli mi ,że raczej nie należy tego używać-mają regulatory  być na 0dB.

Bawiłem się jeszcze filtrami i zastanawiałem się jak optymalnie korzystać z nich. Zauważyłem ,że ogólnie mam całkiem sporo czystego basu i tak naprawdę nie potrzebuję więcej podbicia niż 4dB (czasem nawet 2dB wystarczają). Patrząc na charakterystykę moich frontów widać ,że mają zbliżoną do "standardowej" średniej słuchania (czyli zjazd gdzieś od 8kHz).

Posłuchałem , poregulowałem i tak wymyśliłem :

filmy raczej będę oglądał bez filtrów , bo mam tam napradę mocno podbity bas i to (na razie) będzie zastępowało suba.

Odnośnie stereo to mam takie filtry (z podbiciem basu do 4dB-a właściwie z przycięciem , jeśli dirac dobrze odczytuje) :

Filtr 1 tylko do 600Hz 

Filtr 2 +2dB od 150Hz do ok 2kHz i wyraźnym zejściem przy wysokich 

Filtr 3  j/w , ale z podbiciem +1,5dB od 4kHz do 12kHz

Osłucham się trochę i jakby udało się zrezygnować z filtra nr 3 to może poszła by wersja płaska od 500Hz do 12kHz na 0dB i wtedy indywidualnie do danego źródła bym regulował basem i sopranem w AVR.

Ogólnie też należy jasno stwierdzić ,że mam kompletnie nieodsłuchowe miejsce z małą ilością pochłaniaczy i rozpraszaczy dźwięków-nawet mam wrażenie ,że sybilanty w niektórych utworach są podkręcone (to ,że dużo nagrań pod tym względem jest skopanych , to inna sprawa i nie wyklucza pierwszego, no i pewnie słuch już nie najlepszy).

To tyle-jak by ktoś mógł jeszcze cos dodać lub skomentować w temacie , to zapraszam  

Tymczasem

PS

Jeszcze czeka mnie zabawa z Rewem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twoje opisy fitrow 1-3 sa troche trudne do zinterpretowania.
Pokaz zrzuty z ekranu z przebiegiem target curve, to wtedy wiadomo, o co chodzi.

Ok-wieczorkiem

Pytanie dodatkowe. Jeżeli tylne dolne miejsca pomiaru wypadają za oparciem kanapy (między głową a miejscem pomiaru jest oparcie) to:

a) należy je pominąć
b) zmierzyć

i dlaczego?

To jestem...i wrzucam odczyt z moich frontów oraz  trzy filtry jak wczesniej opisywałem.

Zastanawiam sie jeszcze nad wersja diraca na windowsie-moja obecna to 3.3.3 , a sa już kolejne -ostatnia chyba 3.6.7.

Wg opisów ciekawa wydaje si wersja 3.6.5-przechodził ktos z Was na te wersje ? Warto ?

Ukryta Zawartość

IMG_0017.jpg

odczyt frontów.jpg

IMG_0015.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minutes ago, bobrow said:

Wg opisów ciekawa wydaje si wersja 3.6.5-przechodził ktos z Was na te wersje ? Warto ?

Najnowsza to 3.6.7 - takiej używam. Porównania nie mam. 

9 minut temu, Chloru napisał:

Najnowsza to 3.6.7 - takiej używam. Porównania nie mam. 

W tej wersji jest funkcja Active Room Treatment-jak to działa ? Możesz wrzucić screen ?

Odnosnie Twojego wczesniejszego pytania dot miejsca z tylu mam podobnie. Raczej nie ma innej możliwosci jak robić pomiary na sofie (siedzisko i oparcie przy scianie)

Dobra-zakreciłem sie ...to jest ten słynny ART , niedostepny dla mnie tj dla Arcam AVR10.

• Pokaż nowe odpowiedzi