Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana amplitunera na wzmacniacz stereo, prośba o radę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów i koleżanki. 

Chciałbym zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych ode mnie 🙂 
Jestem posiadaczem zestawu kolumn Klipsch R-820f + sub Klipsch R-115SW + Denon AVR-X1600H. 
Zakupiłem amplituner DENONA z myślą, że w przyszłości zbuduje zestaw kina. Jednak ta koncepcja upadła i obecnie chcę zostać przy zestawie 2+1. 
To skłania mnie ku wymianie amplitunera na jakiś wzmacniacz stereo. 
I tu pojawiają się pytanie, co wybrać aby uzyskać lepszą jakość odsłuchu.
Zestawu używam do muzyki TIDAL plan HiFi, vinyl oraz do filmów.
Od razu zaznaczę, że nie chciał bym wymieniać kolumn ani rezygnować czy zmieniać suba. Wiem, że ten R-115SW nie bardzo nadaje się do muzyki ale z racji gatunków jakich słucham + upodobania do "pierdyknięcia" 😉 + filmy, chciałbym przy nim zostać. 
Muzyka jakiej słucham to głównie elektonika. Housy, edm ale też rap, pop i czasem jakieś instrumentale. 
Kryteria jakie musiał by spełniać wzmak to: posiadać preamp Phono, wyjscie na suba i choć jedno HDMI. 

Zastanawiam się też, jak jest z tym TIDALem, ponieważ obsługa tidala przez HEOS to jakiś żart chyba jest... albo ja nie potrafię... Dlatego obecnie używam apki TIDAL z tv LG C1. TV jest podłączony z amplitunerem przez HDMI eARC. Zastanawiam się czy nie tracę na tym jakości i czy nie zdał by się też jakiś streamer do tego wzmacniacza...

Cięzko jest znaleźć wzmacniacz stereo, który by spełniały moje powyższe założenia. Bo albo coś nie ma phono ale ma hdmi albo jak jest phono i hdmi to nie ma wyjścia na suba itp. 
W oko wpadł mi NAD C368 z kartami rozszerzeń oraz zakochałem się w Cambridge Audio EVO 150 🙂 ech, ale ta cena... 

Proszę o pomoc i jakieś ukierunkowanie bo naprawdę nie wiem co z tym zrobić... A może zostać przy DENONie 😉

Marantz NR 1200 ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Marantz nr 1200 gra wyjątkowo ostro górą to zestawienie z tymi kolumnami będzie miało wpływ na szybsza utratę słuchu przez kolegę.

Evo 150 może być tutaj ciekawym urządzeniem gdyż jak na Cambridge te urządzenia grają liniowo i nie mają zapędów do ostrości w górnych rejestrach.

Całkiem ciekawą opcją byłby także atol pod te kolumny. 

Piotrek 

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Marantz nr 1200 gra wyjątkowo ostro górą to zestawienie z tymi kolumnami będzie miało wpływ na szybsza utratę słuchu przez kolegę.

Evo 150 może być tutaj ciekawym urządzeniem gdyż jak na Cambridge te urządzenia grają liniowo i nie mają zapędów do ostrości w górnych rejestrach.

Całkiem ciekawą opcją byłby także atol pod te kolumny. 

Piotrek 

Serio, ma to sens? Polecanie wzmacniacza za 10k do prawie najtańszej serii kolumn!

3 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Serio, ma to sens? Polecanie wzmacniacza za 10k do prawie najtańszej serii kolumn!

Kolega sam go zaproponował podobnie jak model 368 z kartami rozszerzeń też nie wyjdzie tanio.

To nie mi decydować o tym czy to ma sens czy nie.

Pytanie jak długo zostanie na tych 820. Bo moim zdaniem to jest tylko kwestia czasu aż będzie pytanie o wymianę kolumn

OK ale doradzajmy żeby to miało ręce i nogi.

Nie znam tych konkretnie kolumn, kiedyś przez chwilę słuchałem Klipsch'a - to kompletnie nie moja bajka. Wiele osób przygodę z Klipschem kończy na ich wymianie.. do kina tyle powietrza może się i nadaje ale w stereo już nie koniecznie.

Najcieplejszym wzmacniaczem jaki słyszałem był Denon DRA 800H - ma HDMI i wyjście na suba.

Ja osobiście bym:

1. Opchnął suba.

2. Zrezygnował z HDMI - z TV jest wyjście optyczne do tego jakiś byle jaki DAC i dał normalny wzmacniacz czy amplituner.

Na chwilę obecną nie mam budżetu żeby wymienić wszystko a charakterystyka Klipschów tak naprawdę mi pasuj i lubie to że eksponują skrajne pasma. 
I znam też sporo osób, które chwalą sobie te kolumny. 

Napisałem też, że nie chcę rezygnować z suba bo na muzyce świat się nie kończy… chyba 😉

A HDMI ma chyba większe możliwości niż optyk. 

Co do Evo to napisałem, że się zakochałem ale musiał bym do niego sporo dołożyć. A zakładałem aby wydać 5-7k na wzmacniacz.
Chociaż od 7k do 10 za evo to już nie daleko🤭 

Jeśli możesz zrezygnować z HDMI, to wybór wzmacniaczy będzie ogromny. Począwszy od Denon PMA-900HNE, który będzie dźwiękowo znacznie lepszy, wspomniany NAD C368 z kartą rozszerzeń, Marantz PM7000N, ewentualnie posiadający pełne wymagane wyposażenie Magnat MC400.

Każdy z powyższych zagra zdecydowanie lepiej niż Twój obecny system, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 minut temu, Q21 napisał:

Jeśli możesz zrezygnować z HDMI, to wybór wzmacniaczy będzie ogromny. Począwszy od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który będzie dźwiękowo znacznie lepszy, wspomniany 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  z kartą rozszerzeń, 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ewentualnie posiadający pełne wymagane wyposażenie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Każdy z powyższych zagra zdecydowanie lepiej niż Twój obecny system, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Dzięki za konkretną odpowiedź🙂

właśnie kusi mnie ten NAD ze względu na to, że jeśli faktycznie nie będę chciał zrezygnować z hdmi to zawsze można dołożyć w nim tą kartę rozszerzeń.

HDMI jest dla mnie wygodne dlatego, że kolumn używam zawsze z tv i gdy włączam tv to z automatu włacza mi się wzmacniacz i nie trzeba dodatkowo kombinować z drugim pilotem. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, martinvega napisał:

Dzięki za konkretną odpowiedź🙂

właśnie kusi mnie ten NAD ze względu na to, że jeśli faktycznie nie będę chciał zrezygnować z hdmi to zawsze można dołożyć w nim tą kartę rozszerzeń.

HDMI jest dla mnie wygodne dlatego, że kolumn używam zawsze z tv i gdy włączam tv to z automatu włacza mi się wzmacniacz i nie trzeba dodatkowo kombinować z drugim pilotem. 

To racja, wygoda w takiej konfiguracji jest bezkonkurencyjna. Zapraszam do kontaktu, postaramy się przygotować naprawdę dobrą ofertę. Ewentualnie proszę spojrzeć także na Magnat, to też ciekawa alternatywa.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.