Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie kupić przewód do DIY

romekp

Rekomendowane odpowiedzi

O mądrzy DIY-owcy! Szukam przewodu 30AWG w teflonie ze srebrzonej OFC (a jeszcze lepiej OFHC). Znalazłem w jednym miejscu za wielką wodą, ale kosztuje chore pieniądze. W Polsce podobne mają Nikomp i Elfa, niestety nie potrafią określić z jakiej miedzi są kable w ich katalogach. Mają być z tego kable głośnikowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/1608-gdzie-kupi%C4%87-przew%C3%B3d-do-diy/

Ciężko Ci będzie znaleźć coś takiego,rozumiem ,że chodzi o solid core.Nikomp oferuje tgz. przewód Kynar.Jest to miedź srebrzona w kynarowej izolacji (niezły dielektryk,odrobinę gorszy od teflonu ,ale np. już lepszy od polietylenu).Niestety miedź jest podejrzewam średniej czystości.To co oferuje Elfa to też miedź niewiadomej czystości ale w izolacji Tefzel (z rodziny Teflonowatych).Nie jest to miedź srebrzona (tak wogóle to odradzałbym miedź srebrzoną,z reguły miedź posrebrzona brzmi gorzej niż ta sama nie posrebrzona).Niestety Elfa żada za ten przewód taką kasę ,jak by był ze srebra.W RS components mają bardzo tanio tego typu przewód miedźiany ,ale jest w izolacji poliuretanoej (nie za dobry dielektryk).A tak swoją drogą to nieźle będziesz musiał tego kabla na skręcać ,żebyotrzymać jakiś rozsądny przekrój.30 AWG to 0,25mm.

Jak znajdziesz coś takiego to daj znać gdzie.

HA! Znalazłem, ale trzeba się nabiegać po necie... W Polsce i w rozsądnej cenie. W www.tme.pl, symbol FAR143382, ale dane o nim były dopiero tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(Czemu u diaska polski dystrybutor nie może zamieścić specyfikacji tak, jak angielski???)

Jaki jest adres www RS components? Ponoć są dystrybutorem Alpha Wire, którzy też robią to czego szukam:

Ukryta Zawartość

Tak trudno to poskręcać nie będzie, do moich przyszłych głośników (97dB) polecają raptem 20AGW, to raptem 10 drutów. No i mam wiertarkę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten z TME znam,jak chcesz taniej to w Robotronik mają 200m za 60zł,tylko jeden kolor,biały.Ten z Alpha Wire jest fajny (OFHC),też go zresztą widziałem,ale gdzie go dostać?

Adresy RS Components znajdziesz w każdej wyszuykiwarce.Pozdr.

Dzięki za nimiar.

We wzmiankowanym PDFie stoi, że ten z TME też niby jest Oxygen Free High Conductivity, tylko doczytałem, że OFHC jest znakiem zastrzeżonym Amax Inc... :) Tak z ciekawości, do czego go wykorzystywałeś?

Muszę jeszcze doczytać, z czego można zrobić zabezpieczającą zewnętrzną koszulkę na juz skręconą wiązkę...

Wykorzystywałem do robienia interkonektów i połączeń sygnałowych wew. przedwzmacniaczy i końcówek mocy.Od razu ci powiem ,że 30AWG (nawet jak skręcisz ich dużo) to za cienki do kabli głośnikowych i wewnątrz kolumn.Musi być przynajmniej 24 AWG (oczywiście więcej żył).Generalnie zabezpieczająca koszulka nie jest Ci potzrebna ,bo mają swoją izolacje,ale jak bardzo chcesz to oczywiście z koszulki termokurczliwej.Większość dostępnych to gówniane PVC niestety (są błyszczące),lepsze są z polietylenu ,ale za nimi trzeba poszperać (w Polsce np.DSG Cantus je produkuje),są matowe i około 2 razy droższe od PVC.Jeszcze lepsze są z poliolefinu i teflonu ,ale te są mało dostępne ,a jak je już gdzieś znajdziesz wysyłkowo to kosztują kupę kasy.Natomiast taka przykładowa wiązka zawsze będzie już trochę gorzej brzmiała z izolacją (nawet bardzo dobrą) niż bez niej.Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń.Ja stosuję koszulki tylko tam gdzie są naprawdę potrzebne jako warstwa ochronna lub zapobiegająca dostawaniu się powietrza/utlenianiu się miedźi.Pozdr.

Grzebałem w RS Components,mają coś z Alpha Wire,ale tych nie i nie sądzę aby sprowadzili,bo jest to firma,która albo coś ma w swojej ofercie albo nie.Napisałem do Alpha Wire z pytaniem czy można od nich ściągnąć bezpośrednio ,a jeśli nie to o podanie dystrybutorów.Podobają mi się bo jest także w izolacji Tefzel nie dość ,że jest miedź OFHC to jeszcze do wyboru od bodajże 22AWG do 30AWG,a ja uzywam różnych.Tam w Farnellu jest jeszcze drut w izolacji teflonowej ,ale tylko w jednej grubości -0,4mm i nie ma nic o jakości miedz.i

Dosyć popularnymi kablami w DIY są kable Beldena, ja sam ich ani nie uzywałem, ani też nie kupowałem w Polsce. Niedawno jednak spotkałem gościa który do niedawna twierdził, że tylko Kordial a reszta to chłam. Teraz jednak zmienił zdanie i stanowczo twierdzi że Kordial chowa się przy Beldenie. Ja tam nie wiem, ale jakbyś chciał spróbować to tu sa linki na stronę Beldena, polskiego dystrybutora i stronę Jona Rischa który twierdzi że Belden jest najlepszy do DIY (a posrebrzanych też poleca unikać).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już kiedyś przerabiałem.Inne tego typu firmy są w stanie zaoferowć lepszą jakość niż Belden,poza tym w Polsce jest koszmarnie drogi i mało dostepny.Od Cordiala to może i jest on lepszy,ale to nie sztuka.

Do Bambusa (swoją drogą skąd ta ksywka :P - zawsze byłem ciekaw).

A propos interkonektów - jak radzisz zrobić kabelek tj. co wykorzystać na przewody aby uzyskać czysty i żywy dźwięk, jednakże zrównoważony w całym pasmie i raczej ciepły:

a) pojedyńczy, grubszy drut

b) wiązkę cienkich drucików ale każdy z osobna emaliowany - może być lica

c) plecionkę ekranu koncentryka - ale nie takiego bolszego 75omowca tylko o średnicy do 2mm np. mikrofonowego

A jeszcze jedno - to ma być wersja budżetowa więc proszę nie rzucaj tu jakimiś wyrobami o kosmicznym przeznaczeniu i takich samych cenach :|

Czy WYRAŹNIE słychać różnicę pomiędzy identycznymi przewodami ale z różnymi dielektrykami (tj. czy Ty słyszysz różnicę pomiędzy teflonem a np. polietylenem)?

Poza jakością przewodnika oraz dielektryka bardzo ważna jest budowa kabla.Świetne rezultaty daje budowa interkonektów którą stosuje firma XLO.Na rurkę z dielektryka nakręcone są spiralnie,krzyżowo wzgledem siebie wiązki przewodników,np. po 6 na + i 6 na -. Jeśli znasz angielski to Thorsten Loesch opisuje budowe takiego interkonektu tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Stosując opisywany tu wcześniej drut z miedzi srebrzonej w izolacji,tgz. Kynar o wymiarz 30 lub 28 AWG oraz jako dielektryk środek z koncentrycznego kabla antenowego lepszej klasy (przynajmniej spieniony polietylen ,a najlepiej teflon) otrzymasz bardzo ładnie brzmiący interkonekt.W zależności od użytych materiałów reprezentujący klasę brzmienia kupnych interkonektów za 500-1000zł.Referencyjny interkonekt XLO za około 4000zł jest dokładnie tak zbudowany,ale wszystkie użyte dielektryki są z teflonu a przewodnik jest najwyższej czystości.

Przewody emaliowane niezbyt się tutaj nadają,a jeśli chodzi o słyszalność różnicy między dielektrykami :teflon-polietylen to jeśli masz np. dwa identyczne interkonekty rózniące się tylko materiałem izolacji to oczywiście różnica będzie słyszlna.Pozdr.

Ukryta Zawartość

Widziałem już ten wynalazek :)

Może popróbuję w chwili wolnego czasu - mam gdzieś w chacie pare metrów kynara - żółty z niebieskim mogą się całkiem ładnie komponować :D

Ale pewnie i tak wstawię do tego wtyki Nakamichi - te które kiedyś kolega Bambus określił jako badziewiaste - nie wiem może się nie znam ale za 4,5 ciężko znaleźć inne trwałe i estetyczne końcówki - chyba że coś przegapiłem ale raczej mało prawdopodobne bo sklep elektronicznym do którego wpadam nie jest ogromny. Swoją drogą chyba nawet bym nie dał 100 zetiszy za jakieś Cardasy itp. amerykańskie cuda - bo wątpię aby oferowały dźwięk n-razy lepszy od tanich porządnych wtyków.

Całkiem niezłe są plastikowe wtyczki Monacora ,te same które są montowane fabrycznie w przewodach DNM Reson.Monacor ma również inne ,lepsze,naprawdę bardzo dobre wtyczki za niewielkie pieniądze.Nadal twierdzę,że Nakamichi to niestety straszny fajans.Sprzedaż detaliczną Monacora prowadzi www.gmm.com.pl .Oto wtyczki:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się jaki efekt dałoby umieszczenie dobrej jakości przewodu miedzianego (np 'wydobytego' z kabla Audioquest np. Copperhead - miedź PSC lub z DNM Resona) w dość cienkich rurkach z teflonu (powinny być stosunkowo łatwo dostępne) i lekkie skręcenie całości (np w układzie "starquad" jak u Siltecha). myślę, że brzmienie mogłoby być całkiem dobre...

To prawda, że byłoby to kłopotliwe, ale pewnie wykonalne. Niektóre przewody mają luźną izolację, przy pomocy odpowiednich narzędzi chyba można ją zdjąć nie uszkadzając powierzchni przewodnika...

No Bambusku - doceniam że chciało Ci się umieścić te linki - muszę przyznać że te pierwsze od góry wyglądają całkiem całkiem :) - a za ile te "nie fajanse" bo napis "Cennik można uzyskać po skonsultowaniu się telefonicznie z naszymi konsultantami." niewiele mi mówi :|

Czemu Nakamichi to dla Ciebie fajans - nie żebym ich bronił - wybrałem po prostu najlepsze wg. mnie dostępne w moim rejonie z rozsądną cenę (tak mi się zdaje). Może i nie są z teflonu ale są solidnie wykonane, pancerne z zewnątrz i dobrze leżą :D - jaki jest Twój wyznacznik dobroci wtyków?

Nakamichi to fajans głównie za sprawą gównianego białego plastiku izolującego,topi się przy byle muśnięciu lutownicą.A poza tym po prostu kiepsko brzmią.Te plastikowe od Resonów grają duzo lepiej.

Ceny wtyczek,zależy jak i gdzie i które.Różnie 6,8,10 12,15,18zł za sztukę.

O ile pamiętam żadne nie są droższe w detalu od 20zł za sztukę.

Te z Linku nr.4 często są używane przez róznych producentów w bardzo drogich kablach.Inne zresztą też.

Pomęczę te wtyczki lutownicą jak tylko wrócę :B - zresztą w moim systemie wtyk taki czy siaki nie zrobi większej różnicy :|

Czemu się nie zarejestrujesz Panie Bambus - stały uczestnik a czai się jak hiena jakaś....

A może takie wtyki - teflonowe:

Ukryta Zawartość

kosztują 2x tyle co te "badziewiaste nakamichi" (czy jakoś tak).

Ukryta Zawartość

->Bambus

Dostałeś może informację od Alpha Wire?

Jeśli chodzi o konstrukcję kabla, to robię to tak, jak twórca kitu (i ludzie którzy go już złożyli) zalecają... Chcę tylko zwrotnicę wyciągnąć z kolumny i wsadzić w pudełka w pobliżu wzmacniacza - będzie łatwiej w niej grzebać, a i dostaniemy bi-wiring ;)

Jeśli zaś chodzi o interconnect XLO-like - może druty można nawinąć na koszulce termokurczliwej z Kynaru (za jakieś 20-30 zł)? Trzeba by tylko uważać przy lutowaniu do końcówek :)

Gość Bambus/Gość

(Konto usunięte)

Jeśli już to na wężyku z teflonu.Ale to musi być raczej w miarę sztywne.Najprościej jest użyć środek (wewnętrzny drut też trzeba wyjąć,chyba,że jak robisz XLR to można nim poprowadzić masę) z antenowego kabla koncentrycznego,ale takiego lepszego - przynajmniej spieniony polietylen.Odpowiedzi z AW nie dostałem,ale upomnę się jeszcze raz lub sam poszukam kto to sprowadza,bo kupić za granicą to pewnie nie jest problem.Jeśli chodzi o te 30AWG do kolumn to rób jak uważasz ,ale nie będziesz miał basu.Są pewne ogólne zasady i reguły: tak jak nie stosuje się grubych przekrojów w kablach sygnałowych tak nie stosuje się cieniutkich w kablach prądowych (głośnikowych) i to bez względu na to ile dasz tych żyłek,sumarycznie może nawet dac to 10AWG.Obrazowo tłumacząc im niższe częstotliwości tym głębiej wnikają,podróżują w przewodniku (im wyższe tym bliżej powierzchni).Teraz jeśli przewodnik jest bardzo cienki to jest dla nich mało miejsca.Tak ja to widzę.

->Bambus

Rozumiem. Popróbujemy, zobaczymy. Konstruktor pisał, że przy grubszych dźwięk jest troszkę za ciemny, ale cóż, dzięki za rady, będę próbował. Toć na tym polega piękno DIY, nie? ;)

• 2 tygodnie później...

Sprostowanie - do Bambusa - tak dla informacji tylko :) - lutowałem ostatnio te wtyki - nie wiem jak to robiłes że Ci się topił ten plastik - ja nieźle przygrzałem a nic się z nimi złego nie stało (na szczęście !!!)....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.