Skocz do zawartości
IGNORED

PRZEDWZMACNIACZ do Accuphase P-500

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję jakiegoś preampu  do tego klocka. Co możecie polecić? Czy jedyną słuszną drogą jest zakup dedykowanego ròwnież tej firmy? 

Edytowane przez mar_70
https://www.audiostereo.pl/topic/161110-przedwzmacniacz-do-accuphase-p-500/

Dla ortodoksów na pewno tej firmy, ale można też wyposażonego również

w XLR jeden z modeli Rotela. Jest kilka używanych za nieduże pieniądze np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jestem raczej konsumentem 😉 muzyki, a nie wyrafinowanym smakoszem

więc lampy ze swą trwałością, dobieraniem, ich pozycjonowaniem jakoś mnie

nie zafascynowały. Mimo, iż trafiają teraz już do sprzętu dla kloszardów 😉  np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jakoś mnie nie zaskoczyłeś 😉 

A tak poważnie, to zależy też czego się słucha i jeśli system pozwala porównać

swoje możliwości z  graniem na żywo, to zaprzestaje się jakoś stawania w zawody

z chartami goniącymi za sztucznym zającem ( czyt. królikiem 😉 )

Może poszukaj Luxmana z podobnego pułapu jakościowego.
Miks tych producentów potrafi dać całkiem fajne brzmienie.
A wzmacniacz mocy masz kultowy to i pre winno trzymać poziom 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

6 godzin temu, mar_70 napisał:

Poszukuję jakiegoś preampu  do tego klocka. Co możecie polecić? Czy jedyną słuszną drogą jest zakup dedykowanego ròwnież tej firmy? 

Jestem przeciwnikiem pre i końcówek. Jak policzysz cenę końcówki plus adekwatnej klasy kabel zasilający, pre i też taki kabel plus adekwatnej klasy kabel który to połączy to wychodzi suma na bardzo dobrą integrę.

Próbowałem kilku tańszych końcówek i Xindak A600P,  Passs X250 z lampowym pre Jadisa i tranzystorowym Audioneta.

Zawsze siadała dynamika, klarowność, mikro detale. Ale znowu ten Xindak z Auralic Femto to było COŚ.

Wszystko to oczywiście kwestia możliwości finansowych i przy dużych to można poszaleć i ma to sens.

Dla mnie sens końcówki to jedynie mając DAC czy inne źródło z regulacją głośności wysokiej klasy. Warto to mieć na uwadze.

Moim i wielu innych zdaniem Pre to dusza zestawu. Można z dac i kompaktem z regulacja wzmocnienia, ale porządne pre potrafi odmienić końcówkę mocy.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Posiadam Teac nt-505 z całkiem niezlą regulacją i granie bezposrednio z niego nie daje takiego efektu jak przy podłączeniu klona Kondo - ale wiem że można lepiej

Kabel sygnałowy nawet najlepszy zawsze coś modyfikuje w brzmieniu i zawsze coś na nim tracimy. A tu dochodzą dodatkowe gniazda, ścieżki, układy. W przypadku bezkompromisowych zestawów ma to sens. 

17 minut temu, mar_70 napisał:

Posiadam Teac nt-505 z całkiem niezlą regulacją i granie bezposrednio z niego nie daje takiego efektu jak przy podłączeniu klona Kondo - ale wiem że można lepiej

Kwestia dopasowania impedancji urządzeń a także ich brzmienia. Nie jest to łatwe, jest dużo gorzej niż z intrgrami  i fakt że większość DACow ma te regulacje zrobione kiepsko. 

• 2 tygodnie później...

Serwus,

Znalazłeś jakieś ciekawe pre? 🙂

Na pewno bym spojrzał na preampy Accuphase, wiadomo. Znajomy ma tą, albo podobną końcówkę i pędzi ją z lampowego pre z aliexpress i jest zadowolony.

Z komercyjnych marek patrzyłbym na Luxmana, Pioneera (starszego) Sony (starsze), Parasounda. W przypadku starszych urządzeń weź pod uwagę koszt serwisu/odświeżenia, który wcale nie jest tani.

• 10 miesięcy później...

Temat stary, ale się dorzucę.

Ja swoje P500L (zmostkowamy) używam z McIntoshem C53. według mnie gra to fajnie.

Myślę, że taki zestaw może brzmieć jak mezalians i wprowadzi niejednego ortodoksa w palpitacje.

Ja słucham takiego zestawu i nie mam podstaw do narzekania

W dniu 26.01.2023 o 09:30, mar_70 napisał:

Myślałem o bardziej wysublimowanym sprzęcie😂

Sansui C2302.

4 godziny temu, perfektcom napisał:

Temat stary, ale się dorzucę.

W dniu 26.01.2023 o 13:55, muda44 napisał:

regulacją głośności wysokiej klasy

Mógłbyś nieco szerzej zinterpretować to pojęcie, proszę.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

W dniu 26.01.2023 o 14:24, muda44 napisał:

Kwestia dopasowania impedancji urządzeń a także ich brzmienia. Nie jest to łatwe, jest dużo gorzej niż z intrgrami  i fakt że większość DACow ma te regulacje zrobione kiepsko. 

To wszystko w temacie?

Oczekiwałem informacji pomocniczej do określenia kryteriów wyboru. Nie dziękuję . Nie ma za co.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

38 minut temu, piramidon napisał:

Mógłbyś nieco szerzej zinterpretować to pojęcie, proszę.

Regulacja wzmocnienia zrealizowana za drabince rezystorowej.

6 minut temu, piramidon napisał:

To wszystko w temacie?

Oczekiwałem informacji pomocniczej do określenia kryteriów wyboru. Nie dziękuję . Nie ma za co.

Każdy rodzaj regulacji głośności mniej lub bardziej wpływa negatywnie na brzmienie. Są różne rozwiązania ale w obrębie każdego rozwiązania są lepsze i gorsze aplikacje. Tu trzeba by analizować konkretne urządzenia a najlepiej cały tor czyli źródło -> wzmocnienie.