Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja używam głównie daphile i obsługuję go z laptopa. Oglądając/czytając np. nasze forum chcąc przełaczyć kawałek klikam na strone daphile i już. Ktoś wrzuci jakiś kawałek który mu się podoba albo wykonawcę... zaznaczam tytuł robię kopiuj/wklej i już.
Tablet trzeba wziąć do ręki wybudzić... pisane na dotykowej klawiaturze jest jakie jest... z telefonem jeszcze gorzej bo mniejszy.
Pisząc o niewygodzie z typowym streamerem piszę to co mówi kumpel który tez używa daphile ale kupił streamera i ma porównanie.
Głownie narzeka, że nie ma aplikacji czy możliwości sterowania i kontrolowania streamera z laptopa.

Opowieści w stylu "jedna baba, drugiej babie..." są takie właśnie, że niewiadomoco/niewiadomojak/niewiadomokto, więc odpuśćmy sobie ten temat. 

Tym bardziej, że Ty przekazujesz biadolenia, dodając siedzisz na klawiaturze i przy okazji coś tam wklepujesz 😂

Argument nie do podważenia, ale na pewno dający obraz różnych światów, w których każdy z nas funkcjonuje. 

I to nie są kohorentne środowiska 😇

I znalezie wspólnego mianownika jest raczej mało prawdopodobne 😚

9 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Opowieści w stylu "jedna baba, drugiej babie..." są takie właśnie, że niewiadomoco/niewiadomojak/niewiadomokto, więc odpuśćmy sobie ten temat. 

Tym bardziej, że Ty przekazujesz biadolenia, dodając siedzisz na klawiaturze i przy okazji coś tam wklepujesz 😂

Argument nie do podważenia, ale na pewno dający obraz różnych światów, w których każdy z nas funkcjonuje. 

I to nie są kohorentne środowiska 😇

I znalezie wspólnego mianownika jest raczej mało prawdopodobne 😚

Piszesz tak jak Ty byś wszystkiego spróbował.
Mam tableta, smartfona i lapka którymi mogę obsługiwać Daphile i stwierdzam jednoznacznie, że najwygodniej mi na laptopie i jego pełnowymiarowej standardowej klawiaturze + normalny ekran na którym  po prostu nie muszę się wpatrywać.

Więc czego nie rozumiesz?  Że kumpel kupił stremingowca i brakuje mu obsługi z kompa, bo telefonem jest upierdliwa i ja mu wierzę?

17 minut temu, Zbi_Rek napisał:

A Ty co innego tu robisz? Dokładnie to samo.
Więc odpuść sobie jakieś wycieczki i napisz coś w temacie wątku bo tak to tylko biadolenie...

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Piszesz tak jak Ty byś wszystkiego spróbował.
Mam tableta, smartfona i lapka którymi mogę obsługiwać Daphile i stwierdzam jednoznacznie, że najwygodniej mi na laptopie i jego pełnowymiarowej standardowej klawiaturze + normalny ekran na którym  po prostu nie muszę się wpatrywać.

Więc czego nie rozumiesz?  Że kumpel kupił stremingowca i brakuje mu obsługi z kompa, bo telefonem jest upierdliwa i ja mu wierzę?

A Ty co innego tu robisz? Dokładnie to samo.
Więc odpuść sobie jakieś wycieczki i napisz coś w temacie wątku bo tak to tylko biadolenie...

Może od podstaw

Jaki masz system audio (oprócz źródła bo to już wiadomo)

Teraz, Zbi_Rek napisał:

Może od podstaw

Chcesz zweryfikować czy mam podstawy do wypowiadania się?

Gramofonu nie mam.

Co chcesz jeszcze wiedzieć?

Przepraszam, mam gdzieś Bambino. Zapomniałem o nim.

7 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Co ciekawego Ty tam masz?
Też chcę wiedzieć czy masz podstawy .

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Gramofonu nie mam.

Ja też nie mam, jako źródło mam stacjonarny streamer i z takiego źródła korzystam już od ok. od 9 lat

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Gramofonu nie mam.

Co ciekawego Ty tam masz?
Też chcę wiedzieć czy masz podstawy .

To bez problemu możesz się dowiedzieć, czytając zakładkę "o mnie"

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

Ja też nie mam, jako źródło mam stacjonarny streamer i z takiego źródła korzystam już od ok. od 9 lat

Też ma stacjonarny streamer ale nie mam pojecia od ilu lat. Jestem jednak pewien, że nie od wczoraj.

Przetwornik jaki masz wpięty do niego? Czy może korzystasz z wbudowanego?

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Też ma stacjonarny streamer ale nie mam pojecia od ilu lat. Jestem jednak pewien, że nie od wczoraj.

Przetwornik jaki masz wpięty do niego? Czy może korzystasz z wbudowanego?

Że ma stacjonarny, to nic nie znaczy

Ważne jaki, a tego nie wiemy

Zestaw opisany w "o mnie" nie czytałeś ?

Teraz, Zbi_Rek napisał:

Że ma stacjonarny, to nic nie znaczy

Ważne jaki, a tego nie wiemy

Zestaw opisany w "o mnie" nie czytałeś ?

Nie, nie czytałem. Nie inwigiluje każdego kto pisze. I tak naprawdę nie ma dla mnie znaczenia kto co w domu posiada. To nie jest wykładnikiem ani wiedzy ani wiarygodności.
Nie mogłeś napisać?

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie, nie czytałem. Nie inwigiluje każdego kto pisze. I tak naprawdę nie ma dla mnie znaczenia kto co w domu posiada. To nie jest wykładnikiem ani wiedzy ani wiarygodności.
Nie mogłeś napisać?

LUMIN U2 Mini

GATO AUDIO PRD 3S

GATO AUDIO PWR 222

GAMUT RS3i

+ audio jewelry

Nie musisz mi podawać szczegółów, wystarczy że napiszesz ogólnie

Edytowane przez Zbi_Rek

Ogólnie to mam kilkanaście urządzeń do których mogę podłączyć kolumny. Od NADa, po Sony, Pioneer, JVC, Gayclone 2 wersje, Yagina po ubgrade z niezłymi lampami na hybrydzie kończąc też z niezłymi lampkami .
Mam też kilka DACów i jedne kolumny.

Całkiem możliwe, że wszystko razem mniej warte niż tylko jeden z Twoich klocków 😄.

Nie moge znaleźć tych kolumn, tz ich wartości 😉  już nie szukam .

Ale ogólnie w tej chwili słucham na :

TANNOY Precision 6.4
RME ADI2
MAGNAT RV3

Jestem w miarę wiarygodny ? 😁

Mam jeszcze kilka odtwarzaczy CD ale nie żadne audiofilskie i magnetofon DUAL C844
Zapomniałem dodać.

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ogólnie to mam kilkanaście urządzeń do których mogę podłączyć kolumny. Od NADa, po Sony, Pioneer, JVC, Gayclone 2 wersje, Yagina po ubgrade z niezłymi lampami na hybrydzie kończąc też z niezłymi lampkami .
Mam też kilka DACów i jedne kolumny.

Całkiem możliwe, że wszystko razem mniej warte niż tylko jeden z Twoich klocków 😄.

Nie moge znaleźć tych kolumn, tz ich wartości 😉  już nie szukam .

Ale ogólnie w tej chwili słucham na :

TANNOY Precision 6.4
RME ADI2
MAGNAT RV3

Jestem w miarę wiarygodny ? 😁

Nie chodzi o dzindziory

Masz klasyczne klamoty, więc dziwię się skąd ta awersja do stacjonarnego streamer'a ?

Chyba tylko dlatego, że nie miałeś do tej pory okazji mieć go w swoim imperium ałdio 😌

A opinie zioma, no cóż jeżeli ma jakiś "wynalazek" z drewnianą apką  to nic dziwnego, że narzeka

Jeszcze niedawno, jakieś 2,5 roku temu miałem budżetowy set CA 851E/851W/851N + Gamut Phi 7

Zostawiłem streamer 851N, który  czasami jest używany jako drugie  źródło 

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

Masz klasyczne klamoty, więc dziwię się skąd ta awersja do stacjonarnego streamer'a ?

To nie jest awersja, skąd to przypuszczenie. Mam Daphile i mi wystarcza choć nie jest bez wad. Kilka razy podchodziłem do "stacjonarnego" stremera, bawiąc się w sklepie i u właśnie kumpla. Ale stwierdziłem, że nic więcej od Daphile na miniPC mi nie oferują, jeśli chodzi o moje potrzeby oczywiście. No może ładnie wygląda bo wyświetla okładki itd.

Mogę odbić piłeczkę...
Skąd u Ciebie ta awersja do Daphile?

9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To nie jest awersja, skąd to przypuszczenie. Mam Daphile i mi wystarcza choć nie jest bez wad. Kilka razy podchodziłem do "stacjonarnego" stremera, bawiąc się w sklepie i u właśnie kumpla. Ale stwierdziłem, że nic więcej od Daphile na miniPC mi nie oferują, jeśli chodzi o moje potrzeby oczywiście. No może ładnie wygląda bo wyświetla okładki itd.

Mogę odbić piłeczkę...
Skąd u Ciebie ta awersja do Daphile?

Bo trzeba odpalać komp 🙃

Używam Qobuz, czasami Tidal oba serwisy connect, więc tworzenie/wyszukiwanie bibliotek albumów/playlist sama przyjemność

A podczas słuchania obsługa z app zajmuje mniej czasu niż napełnienie kieliszka destylatem z Islay 🤗

31 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Bo trzeba odpalać komp 🙃

Nie trzeba odpalać kompa. Możesz obsługiwać telefonem, tabletem...
Albo przez przeglądarkę albo przez apkę 😉 .

W dniu 28.01.2023 o 15:44, Drizzt napisał:

Ważniejsze są sprawy praktyczne. Byłbym ostrożny używając Spotify do grania z systemu Hi-Fi, ponieważ jeśli pozwolisz aplikacji połączyć się z systemem przez Spotify Connect, możliwe jest zdalne sterowanie głośnością. Ponieważ Spotify umożliwia to przez Internet, nie tylko przez Wi-Fi, możliwe jest zwiększenie głośności z dowolnej odległej lokalizacji. Użytkownik, jeśli zapomni rozłączyć Spotify Connect, może siedzieć w hotelu w USA i dziwić się, że nie słyszy piosenki, którą właśnie włączył na telefonie. Wtedy prawdopodobnie zwiększy głośność i nieświadomie podkręci domowy system w jego pokoju w Polsce do maksimum co skończy się wywaleniem membran w kosmos.

To nie jest bajka, zdarzyło się to w systemie znajomego, kiedy pozwolił synowi puścić muzykę ze Spotify przez swojego Naima NDX i syn się nie rozłączył. Nie zdawał sobie sprawy, że problemem jest Spotify; po prostu myślał, że jego wzmacniacz się zepsuł, ponieważ nagle zaczął odtwarzać muzykę bardzo głośno.

I tak z super funkcji zrobiono wydumaną wadę. A przecież jest na wierzchu programu wyświtlone na czym akurat jest odtwarzana muzyka. W jaki sposób zaś można na wzmacniaczu zrobić głośniej za pomoća Spotify to nie wiem. 

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wprawdzie nie wiadomo o jaki streamer i komputer chodzi, ale można uruchomić aplikację z Androida na komputerze. W Windows 11 można to zrobić przez WSA (wymaga trochę rzeźby, bo oficjalnie nie dostępne u nas). 

1 godzinę temu, Klimkr napisał:

Wprawdzie nie wiadomo o jaki streamer i komputer chodzi, ale można uruchomić aplikację z Androida na komputerze. W Windows 11 można to zrobić przez WSA (wymaga trochę rzeźby, bo oficjalnie nie dostępne u nas). 

Z tego co wiem nie ma 11stki. Ja mam i chyba nawet coś tam próbowałem(?).
Czy próbowałeś jak to ergonomicznie wygląda?
Aplikacje na androida to pod dotykowy ekran są, jak to wygląda na laptopie bez takowego ekranu?

51 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Z tego co wiem nie ma 11stki. Ja mam i chyba nawet coś tam próbowałem(?).
Czy próbowałeś jak to ergonomicznie wygląda?
Aplikacje na androida to pod dotykowy ekran są, jak to wygląda na laptopie bez takowego ekranu?

Ja akurat używam HEOS'a i żadnych problemów nie napotkałem. W programach, które wymagają ekranu dotykowego, trzeba kombinować. Np. przy Avenza Maps i zoom najprościej skorzystać z gestów touchpada, ale działa też np. podwójne kliknięcie czy przewijanie z klawiszem Ctrl.

Oddzielny temat to instalowanie aplikacji w WSA, bo w dostępnym Amazon Appstore nic nie ma. Ja ściągam z Apkpure i instaluję programem WSA_Sideloader z Microsoft Store (coś jeszcze rzeźbiłem z ADB).

Przez wiele lat używałem laptopa jako odtwarzacza muzycznego przecież w przypadku tidala on omija wewnętrzny software tak samo korzystając z foobar z asio.

Byłem zadowolony i nie szukałem nic innego.

A przecież pod ręką miałem także wiele innych odtwarzaczy sieciowych.

Potem laptop wylądował w innym miejscu i stało się to problematyczne w podłączeniu go więc dlatego wylądowało co innego.

Ale ignorowanie potencjału PC jako transportu sieciowego jest raczej audiofilskim podejściem

Piotrek 

Oczywiście masz rację, dla mnie jest to jedynie kwestia wygody....stąd mając laptopa i PC zdecydowałem się i tak na pójście w malinę 😁

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Oczywiście masz rację, dla mnie jest to jedynie kwestia wygody....stąd mając laptopa i PC zdecydowałem się i tak na pójście w malinę 😁

Hehe no tak to kwestia wygody. Przeważnie laptop czy pc stoi jednak gdzie indziej i trzeba ciągnąć kabel. 

Też mam malinkę. Ale już urodziła się chęć zmiany 🙂

Mało tego, miałem okazję porównać bezpośrednio malinę z PC (dopieszczony custom składany przez zapaleńca pod audio).

I malina słyszalnie przegrała...Ale wiadomo koszty x razy mniejsze...

Żeby nie było, że to totalny offtop testy były robione Tidal / flac / dsd....było słychać kosmetyczne różnice...

Edytowane przez Ajothe
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Mało tego, miałem okazję porównać bezpośrednio malinę z PC (dopieszczony custom składany przez zapaleńca pod audio).

I malina słyszalnie przegrała...Ale wiadomo koszty x razy mniejsze...

To było pecet składany typowo pod audio?

Bo ja kiedyś zrobiłem test i wyłączyłem w biosie obsługę karty graficznej także finalnie miałem taki obraz jak ze starych komputerów lat 80 no i powiem że dźwięk był lepszy.

Więc jestem w stanie w to jak najbardziej uwierzyć.

Z tym że akurat ja laptopa korzystałem też w innych celach więc takie rozwiązanie na stałe nie wchodziło w grę

Wiesz....nie znam dokładnej specyfikacji, ale też to nie był jakiś wybitny PC pod audio.

Przykładowo nie miał Jcat'a Femto, a o tak robił robotę. 

22 godziny temu, Ajothe napisał:

Wiesz....nie znam dokładnej specyfikacji, ale też to nie był jakiś wybitny PC pod audio.

Przykładowo nie miał Jcat'a Femto, a o tak robił robotę. 

Właśnie wybitność polega na tym żeby tych elementów było jak najmniej. Zwłaszcza takich które mogą mieć wpływ na zmiany poboru energii jak na przykład karta graficzna.

Piotrek 

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Właśnie wybitność polega na tym żeby tych elementów było jak najmniej. Zwłaszcza takich które mogą mieć wpływ na zmiany poboru energii jak na przykład karta graficzna.

Piotrek 

I im bardziej ogołocona tym bardziej audiofilska i droższa 😉 

26 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

I im bardziej ogołocona tym bardziej audiofilska i droższa 😉 

Nie no pc wtedy droższy nie będzie. Rynek komputerowy nie rządzi się tymi samymi prawami co audio. 😛

• Pokaż nowe odpowiedzi