Skocz do zawartości
IGNORED

kabel coaxial

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przedstawiłem ci wykres oraz pomiary różnych kabli na różnej elektronice gdzie wypadkowa jest różna. Dalej twierdzisz że to brednie.

Przytoczyłem znowu iż kolega tutaj z forum testował kable zasilające i także zamieścił wypadkową wyników gdzie było widać na spektrum że wynik jest inny. Także brednie.

W jakiej skali ta "wypadkowa" wyszła?

Ile? 0,01 dB , 0,025dB? 😉

W granicach błędu pomiarowego się to zmieściło?

Edytowane przez iro III
3 minuty temu, iro III napisał:

W jakiej skali ta "wypadkowa" wyszła?

Ile? 0,01 dB , 0,025dB? 😉

W granicach błędu pomiarowego się to zmieściło?

No zobacz sobie masz na poprzedniej stronie wrzucony link. 

Różnice są widoczne. 

A skoro sceptycy potrzebują widzieć różnicę To dlaczego nie dać tym optymistom jej słyszec?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Natomiast twoja krucjata że kable (analogowe) nie grają...

Że co? A niech sobie grają o analogowe i nawet cyfrowe, ja jestem tylko przeciwny przecenianiu ich wpływu i wymyslaniu przy tej okazji pseudotechnicznych teorii.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Chyba wątek powinien zostać znowu zablokowany z wiadomych względów.

Dlatego, że Ty piszesz, a ktoś o odmiennych poglądach odpowiada? Weź Ty się Piotrze czasem zastanów.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

(Miało być)

Z okna wyraźnie widać, że Ziemia jest płaska: nie ma sensu wymieniać tych samych wrażeń, trzeba potrafić je przeanalizować.

Jaki Ty nużący jesteś. Plączesz się już. Wymyśl coś nowego. Np. że z ziemi nie widać, że to ona kręci się wokół słońca.

27 minut temu, melomanik napisał:

Wymyśl coś nowego.

A dlaczego niby? Coś w kwestii płaskości Ziemi się zmieniło, czy może w kwestii grania kabli cyfrowych?

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

A dlaczego niby? Coś w kwestii płaskości Ziemi się zmieniło, czy może w kwestii grania kabli cyfrowych?

Może nie, a może bardzo dużo. Nawet napewno i to w bardzo wielu dziedzinach i zagadnieniach, czego Ty w swoim uporze i tak nie dostrzeżesz, ani nie zrozumiesz, bo tkwisz w swojej bańce opartej o jedyne wg Ciebie słuszne wybory i racje.

42 minuty temu, melomanik napisał:

...tkwisz w swojej bańce opartej o jedyne wg Ciebie słuszne wybory i racje.

Zmiany wprowadzone przez kabel cyfrowy są (o ile wogóle są) na modnej jeszcze niedawno granicy percepcji i nad ten fakt nie przeszkoczysz. To znaczy, że część nawet w bezpośrednim porównaniu och nie usłyszy, tak samo normalne, że zdecydowana wiekszość jak dzień po "testach" puści ulubioną płytę to nie rozpozna, który kabel gra, ani nawet nie zorientuje się, że ktoś zamiast nowego podłączył stary. Więc zasadniczo nie trzeba negować grania czegoś, co podczas słuchania muzyki nie robi żadnej różnicy, tym bardziej opowiadanych przy tej okazji bajek.

Pewne sprawy da sie obiektywnie określic i nic nie da Twój subiektywny opór. Stawianue błednych tez wynikającego z niewiedzy nie skomentuję. 

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zmiany wprowadzone przez kabel cyfrowy są (o ile wogóle są) na modnej jeszcze niedawno granicy percepcji i nad ten fakt nie przeszkoczysz. To znaczy, że calkiem normalne, że część w bezpośrednim porównaniu je usłyszy a cześć nie, tak samo normalne, że zdecydowana wiekszość jak dzień po "testach" puści ulubioną płytę to nie rozpozna, który kabel gra, ani nawet nie zorientuje się, że ktoś zamiast nowego podłączył stary. Więc zasadniczo nie trzeba negować grania czegoś, co podczas słuchaniamuzyki nie robi żadnej różnicy, tym bardziej opowiadanych przy tej okazji bajek.

Lecz ja nie o słyszeniu kabli w ogóle, bo i ja nie słyszę zmian, co nie przeszkadza mi, kiedy słyszą inni jak twierdzą. Najlepszym testem byłaby tomografia i obserwacja odpowiednich obszarów mózgu, podczas przełączania tego samego nagrania lub dźwięku z wpiętymi różnymi kablami.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Pewne sprawy da sie obiektywnie określic i nic nie da Twój subiektywny opór. Stawianue błednych tez wynikającego z niewiedzy nie skomentuję. 

Oczywiście. Jakby inaczej. Wiedzę posiada tylko szymon1977. Jeszcze raz dla Twojej informacji, bo nie trybisz. Nie słyszę zmian wprowadzanych przez kable. 

2 godziny temu, melomanik napisał:

Lecz ja nie o słyszeniu kabli w ogóle, bo i ja nie słyszę zmian, co nie przeszkadza mi, kiedy słyszą inni jak twierdzą

Mi też nie, dopóki z okazji słyszenia kabli innym bzdur nie wciskają.

Najlepszym testem byłaby tomografia i obserwacja odpowiednich obszarów mózgu, podczas przełączania tego samego nagrania lub dźwięku z wpiętymi różnymi kablami.

Niestety ale nie, bo (po raz kolejny) psychoakustyka. Otóż na wrażenie powstałe w mózgu wpływ ma nie tylko drganie błony bębenkowej ale też sfera psychiczna. I cały problem polega na tym, że choć drganie błony bębenkowej jest identyczne, to w wyniku odmiennego stanu psychicznego w mózgu może powstać inne wrażenie.

A jedyny wiarygodny test to porównanie syganłu tuż za jednym i drugim kablem, jeżeli nie ma różnicy, to... no i własnie kablofile (wszak nie każdy audiofil słucha kabli) nie uznają tego testu bo im podważa widzimisię.

Wiedzę posiada tylko szymon1977.

Wybacz, ale nie przyznam racji komuś po wykazaniu gdzie się pomylił 🙂

No dobra, a jak ktoś wciska jeszcze większe bzdury z powodu nie słyszenia,

to wszystko jest OK. To mnie uspokoiłeś 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Niestety

Ręce opadają. Interesujesz Ty się chociaż odrobinę nauką i postępem w tym kierunku? Wykułeś na blaszkę o drganiach błony bębenkowej (ciekawe czy odróżniasz inną od bębenkowej) i jakichś stanach psychicznych i wałkujesz to do znudzenia.

Obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego mózgu czy jak to tam naukowo się nazywa, pozwala naukowcom zbadać i zobaczyć gdzie, kiedy, jak różne obszary mózgu reagują na różne bodźce. Lęku, radości, zmęczenia, przygnębienia, euforii i wielu innych stanów emocjonalnych, ale skąd Ty możesz o tym wiedzieć kiedy tylko wiesz, że patrząc z okna, ziemia jest płaska.

4 godziny temu, audioburak napisał:

jak ktoś wciska jeszcze większe bzdury z powodu nie słyszenia

Jeśli... wykaż choć jedną.

-----

3 godziny temu, melomanik napisał:

Obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego mózgu czy jak to tam naukowo się nazywa, pozwala naukowcom zbadać i zobaczyć gdzie, kiedy, jak różne obszary mózgu reagują na różne bodźce.

No ale że wrażenie się zmieniło nikt nie ma wątpliwości - wątpliwe czy zmienił się bodziec.

21 godzin temu, szymon1977 napisał:

Że co? A niech sobie grają o analogowe i nawet cyfrowe, ja jestem tylko przeciwny przecenianiu ich wpływu i wymyslaniu przy tej okazji pseudotechnicznych teorii.

Jeżeli tak jest to przy następnej okazji po prostu nie neguje że ktoś słyszy albo ktoś komuś poleca aby przesłuchał i będzie spokój. 🙂

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

...nie neguje że ktoś słyszy...

Nigdy nie neguję, że ktoś słyszy.

...albo ktoś komuś poleca aby przesłuchał i będzie spokój.

Spokój będzie jak przestaniecie się bulwersować, że ktoś proponuje rozwiązanie problemu bardziej racjonalne niż wymiana kabla.

Jeżeli tak jest to...

Zamierzaz dyktować niesłyszącym warunki uczestniczenia w Forum? Już raz prosiłem, abyś zastanowił się nad własnym postępowaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi