Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Zawacam się do kolegów i koleżanek o pomoc w wyborze wzmacniacza stereo. Potrzebna mi wstępna obiektywna opinia co to niżej wskazanych typów.
Obecnie posiadam Cambridge Audio AXR 100 wraz z CD, Głośniki Arcus TS45. Jak dla mnie ten Cambridge gra dość szczegółowo ale trochę suchar, bas niby jest niby nie, pokój 18m2

Chcę wymienić na sprzęt urzywany:

Cambridge Audio CXA81

Hegel H80 lub H90

NAD C375BEE

Co do Hegel - brak regulacji barwy to budzi moje wątpliwości. Co sądzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/161245-kt%C3%B3ry-wzmacniacz/

A jeśli ta suchość jest efektem pewnej, no - nierównowagi monitorów ?

To nie jest pierwszy wpis w tym temacie i może nie psuć przejrzystości

systemu jakimś np. Atoll'em 😉  Można już coś wyjaśnić grając nieco

głośniej - jak uszy zaraz bolą to raczej nie Kambodża 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Od skrajności w skrajność. Ale rozrzut sobie wybrałeś - NAD najcieplejszy i muzykalny, Hegel kliniczny a Cambridge - taki "po-środku" i dla niektórych "bez polotu". Jak nie wiesz co wybrać to w podobnej klasie znajdziesz bezpieczniejsze konstrukcje Marantza czy Denona.

2 godziny temu, Maniu napisał:

Witam.
Zawacam się do kolegów i koleżanek o pomoc w wyborze wzmacniacza stereo. Potrzebna mi wstępna obiektywna opinia co to niżej wskazanych typów.
Obecnie posiadam Cambridge Audio AXR 100 wraz z CD, Głośniki Arcus TS45. Jak dla mnie ten Cambridge gra dość szczegółowo ale trochę suchar, bas niby jest niby nie, pokój 18m2

Cambridge Audio CXA81

Hegel H80 lub H90

NAD C375BEE

z tych co wymieniłeś najlepiej NAD będzie pasował

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, artur 1984 waw napisał:

Od skrajności w skrajność. Ale rozrzut sobie wybrałeś - NAD najcieplejszy i muzykalny, Hegel kliniczny a Cambridge - taki "po-środku" i dla niektórych "bez polotu". Jak nie wiesz co wybrać to w podobnej klasie znajdziesz bezpieczniejsze konstrukcje Marantza czy Denona.

Jak dla mnie, lubię ocieplone brzmienie byle bez straty na szczegółowości. Jak rozwinąć określenie "kliniczny" co do Helga? 

8 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

z tych co wymieniłeś najlepiej NAD będzie pasował

Z tych trzech typów też obstawiam NAD ale chętnie posłucham różnych opinii. 

"Jak dla mnie, lubię ocieplone brzmienie byle bez straty na szczegółowości. Jak rozwinąć określenie "kliniczny" co do Helga? "

Jak monitor studyjny - liniowe, przeźroczyste brzmienie. Dla niektórych to duża zaleta, stąd popyt również i na taką sygnaturę brzmienia. NAD 375 to b.fajny wzmacniacz, wg. takiej tradycyjnej szkoły. Uważam też, że b.ładny 😉 z pełną kontrolą brzmienia (te gałeczki, guziczki - mnie się podoba). Jak dobra cena to fajny grajek. 

Jaszcze chodzi mi po głowie ten Cambridge. Mam Cd więc wymieniając wzmacniacz nadal mialbym kompletny zestaw. Pytanie - jak jest różnica w brzmieniu pomiedzy moim AXR 100 a tym CXA 81. Ten, który posiadam ma jak dla mnie fajną scenę, góra i średnica ok, ale brak polotu w niskich partiach, czasami coś tam dmuchanie dołem ale to zależy od nagrania. Wiem, że głośniki mogą więcej tylko jakby nie miało co ich napędzić. Zastanawiam się czy zamiana na Cxa 81 coś zmieni, słuchając opinii o Nad mam większa pewność na poprawę. Dodatkowo trzeba by zwrócić uwagę na kolumny - to 4 omówki.

Jeszcze może o tym czego słucham. Trochę lekkiego Jazzu ale nie tylko, raczej jestem słuchaczem eklektycznym,  wszystko po trochu. Lubię kawalki, w których słychać smaczki instrumentalne i wokalne, lubię jak pozna zlokalizować instrumenty i wokal na scenie. Teraz to mam ale niektóre instrumenty te, które powinny być odczuwalne w dolnym paśmie są lekko wycofane.

Nie masz co liczyć na znaczną poprawę tego aspektu jeśli wybierzesz Cambridga. Z wymienionych przez ciebie wzmacniaczy to Nad zagra najpotężniej w basie, ale nieco straci na szczegółach, ale to normalne coś za coś. Nie znam twoich kolumn a może to w nich również leży problem?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki, jak się okazuje warto było temat założyć. Z dotychczasowych wypowiedzi utwierdzam się, że z trzech typów właśnie Nad okazałby się trafnym wyborem. Jednak nigdy z barem do czynienia nie mialem, pytanie czy ten wzmacniacz to mocny zawodnik do głośnego bambania, a nie o to mi chodziło, czy sprawdzi się do lekkiego Jazzu i tego typu klimatach wciągając słuchacza dobrą stereofonią i namacalnością sceny. Kolumny w połączeniu z obecnym Axr 100 brzmią ciekawie w środku i subtelnie na górze, której jest jeszcze spory zapas. 

Przepraszam Barem-Nadem

Ze wzmacniaczy, które nie stawiają na pierwszym miejscu na detaliczność i szczegółowość, a należą do tzw. "muzykalnych" i potrafią przekazań emocje z nagrań, polecam sprawdzenie Exposure 2010s2d i Musical Fidelity M2si/M3si. Pierwszy gra bardziej energicznie, ma wyższą dynamikę, a MF bardziej łagodnie, z bardzo gładką, przyjemną górą pasma. Polecam odsłuch i porównanie.

Edytowane przez Sklep.RMS.pl

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jesli masz obawy co do suchości axr 100 to przy heglu nie będzie lepiej. Więcej naycenia dostaniesz w cxa81. Ale może ty wogole szukasz czegoś innego. Twoje typy skupiają się wkoło raczej jasnych wzmakow

No jest trochę problem z wyrażeniem określeń co do barwy jakiej szukam. Dość trafnie w poście wypowiedział się RMS I propozycja wzmacniaczy mnie zaintrygowała, poza jednym, te nie posiadający regulacji barwy przynajmniej MF nie posiada, podobnie jak Hegel, a to w moim przypadku je eliminuje z wyboru. Można by ten brak regulacji pominąć pod warunkiem doboru odpowiednich kolumn tak aby jak najlepiej zgrywamy że wzmakiem ale w sytuacji gdy pozostaję przy swoich muszę mieć możliwość korekty. Dla mnie góra musi być aksamitną nie metaliczna, niemęczącą, środek czytelny, dół ciepły, taki który na skórze daje odczuć współpracę membrany z pudłem tezonansowym czyli wielkość i siłę instrumentów basowych i perkusyjnych. No i dobrą stereofonią. Tak bym to widział choć budżet niewielki.

Tak na marginesie przepraszam za chochliki w tekście, często piszę w pośpiechu mimo że jestem w pracy. Nie chcę uśpić tematu i staram się odpisywać na bieżąco, jak się okazuje kosztem błędów z automatycznej korekty, która działa jak działa. Proszę o wyrozumiałość.

W dniu 2.02.2023 o 11:56, Maniu napisał:

Że słusznie budzi wątpliwości brak regulacji, jeśli kiedykolwiek będziesz chciał posłuchać ciszej. Krzywych F-M nie da się obejść bez regulacji barwy lub loudness'u.

Tylko że te regulacje - barwy i loudness ma od długiego już czasu tylko Yamaha,

bo nie mówię tu o tzw. "presetach" wzmacniaczy cyfrowych.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No to teraz już wiem coraz mniej albo mniej rozumiem. Jak to tylko Yamaha, a ww Nad, przecież posiada regulację barwy obojętnie jaka ona by nie była ale jeśli jest to można w dół bądź w górę pomanewrowac. Nie zmienię akustyki zwykłego living roomu, nie dobiorę kolumn itd. Nie ten lewel nie ten budżet. Jeśli zdecyduje się na jakiś inny wzmacniacz bo ten obecny nie spełnia moich oczekiwań i ten będzie np. uwypuklał górę, no to chcę mieć możliwość jej skręcenia a nie ingerowania w oryginalne zwrotnice.

Barwę ma spora część gratów, ale loudness do cichego słuchania to rzadkość,

a specjalnością Yamahy to to, że jest on płynnie  regulowany.

7710515544f190403d9306c25e69

obok basu, treble i balansu - czwarte pokrętło - stosowane też w wyższej

klasy amplitunerach.

Edytowane przez audioburak

A co do zwrotnic, to mając jak Arcusy - z tego samego rocznika np. Trabanta,

to dla siebie wymienił bym opony na Continentale, ale już dla kolekcjonera

musiałbym szukać kartoflanych oryginałów. Np. Pneumant, które ani na suche,

ani na mokre warunki się nie nadawały, ale za to 😉  szybko się zużywały

i były wyjątkowo twarde.

Podobnie traktuję zwrotnice, które często są konstruowane przez księgowych

i stąd się biorą cewki rdzeniowe czy wszechobecne elektrolity. Bo już o takich

cudach jak równowaga tonalna nie ma co wspominać ...

Ale to moje zdanie i ktoś inny ma prawo do swego poglądu i doświadczeń.

15 minut temu, audioburak napisał:

A co do zwrotnic, to mając jak Arcusy - z tego samego rocznika np. Trabanta,

to dla siebie wymienił bym opony na Continentale, ale już dla kolekcjonera

musiałbym szukać kartoflanych oryginałów. Np. Pneumant, które ani na suche,

ani na mokre warunki się nie nadawały, ale za to 😉  szybko się zużywały

i były wyjątkowo twarde.

Podobnie traktuję zwrotnice, które często są konstruowane przez księgowych

i stąd się biorą cewki rdzeniowe czy wszechobecne elektrolity. Bo już o takich

cudach jak równowaga tonalna nie ma co wspominać ...

Ale to moje zdanie i ktoś inny ma prawo do swego poglądu i doświadczeń.

Oczywiście, racja ale wg mojej oceny te kolumny grają nieźle jak na czasy w których powstały co nie znaczy że mogły by zagrać jeszcze lepiej. Jak obiecałem poniżej foto zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

C031D361-D107-4E80-9A0C-CC4FC4BB0D50.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To oryginał - czy po rekonstrukcji -

bo wygląda jakbym znał te fotografie zwrotnic ... wcześniej - z sieci.

Pewnie długo chłopaki szukali elektrolitów w tym kolorze ... 😉 

W dniu 2.02.2023 o 11:56, Maniu napisał:

Witam.

Cambridge Audio CXA81

Hegel H80 lub H90

NAD C375BEE

Nadzik to zawsze był bezpieczny wybór. Jednak można go nazwać nudnym wzmacniaczem.

De gustibus non est disputandum

Na Allegro proponują coś takiego.

Ukryta Zawartość

C60C9A54-6A36-4CE2-A06E-6D12D69D713A.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem też tę propozycję na olx'ie i jeśli uważasz, że warto spróbować,

to czemu nie. Nie znam wartości drugiego elektrolitu i nie twierdzę że sama

wymiana na MKP da podobne efekty, ale jak umiesz się  trzymać lutownicy 😉 

to możesz spróbować sam coś podłubać. Koszt oceniam na ok. 60 zeta za

4 kondensatory i jeden elektrolit - trzeba by dodać też za podobne ( 30 ) pieniądze.

Bo rezystory kosztują chyba 2-3 zł szt. Więc razem z dostawą nieco ponad 

sto pln'ów. Ale trzeba chcieć i mieć czas. Poza tym zawsze możesz przywrócić

wersję fabryczną, gdyby ta modernizacja Ci nie odpowiadała.

Fakt, że to też jest spore ryzyko finansowe 😉 

Z lutownicą się urodziłem ale żaden ze mnie elektronik. Sama wymiana kondensatorów na inne to żaden problem, tylko czy to cokolwiek zmieni. Sam mogę wymienić tylko na te o identycznej wartości, bo kombinować z innymi wartościami beż żadnych pomiarów się nie odważe. Poza tym zawsze myślałem że kondensatory wpływają na zmianę tylko tylko w zakresie średnich i wysokich a niskie partię to cewki, może się mylę a jeśli nie to nie ma sensu grzebać bo góra i środek jest ok.

Jeśli jest OK, to nie ma sobie co zawracać głowy, a skupić rzeczywiście tylko

na poszukiwaniu wzmacniacza. Chodziło mi bardziej o zmianę równowagi

tonalnej, co można osiągnąć za pomocą TYLKO dołożenia rezystorów

do góry czy środka pasma, ale może zasilone dobrym wzmacniaczem

Arcusy nie będą tego potrzebować. Czy masz już coś upatrzonego i czy

ze sprzętów nowych czy raczej używanych ?

Biorąc pod uwage, że muszę jeszcze zbyć mój CA Axr 100 i CD, będę chciał dołożyć i kupić coś co zagra lepiej i będzie sprzętem lepszej klasy od obecnego. Na razie NAD ale może wcześniej podjadę gdzieś na jakiś odsłuch bo szczerzy nada nie słyszałem. Sęk w tym, że nawet niedrogie mini wieże potrafią zagrać ciepło i całkiem przyjemnie jednak nie ma to nic wspólnego z takimi pojęciami jak hi end, audiofilski... i poza jakimś tam stereo o całej reszcie można zapomnieć. Ze mnie też audiofil żaden ale taki kierunek obieram mimo niskiego budżetu. Ciekawi mnie jak by zagrał Musical Fidelity mimo braku regulacji tonów. Może też uda się gdzieś odsłuchać.