Skocz do zawartości
IGNORED

Space 86 - potrzebuję rady

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ temat , dotyczący zestawów głośnikowych Space 86 został już zarchiwizowany pozostało mi jedynie zadać otwarte pytanie do Fachowców ponieważ sam jestem laikiem w sprawach. Otóż "w spadku" dostałem taki zestaw a z uwagi na mój sentyment do lat 80-tych, kiedy ze względu na PESEL świat należał do mnie, chciałbym pomimo wielu negatywnych opinii na temat tego zestawu go zregenerować. Jeden z Kolegów w swojej opinii w zarchiwizowanym forum podniósł temat Radmora 5102 z kolumnami 40 W z dodatkową membraną w komorze bezechowej. Otóż mam taki zestaw, który "zdobyłem" w 1981 roku, bo wówczas się nie kupowało i do dnia dzisiejszego świetnie się sprawdza. Przynajmniej dla mnie a nie jestem audiofilem. Otóż te otrzymane kolumny Space 86 muszą mieć wymienione głośniki niskotonowe GDA 40/20 , bo po zdjęciu osłony w ręku mi się rozsypały membrany. Zamówiłem już całe nowe głośniki, które jestem w stanie sam podłączyć. Pozostałe głośniki wyglądają "jak nówki" chyba poprzez fakt, że przez długi czas nie były używane. Ponadto z przewodów usunięto wtyczki ( konektory). Impedancja tych kolumn to 8 Ohmów. Czy mogę zatem podłączyć je do swojego Radmora 5102 w opcji Quazi Quadro, którą posiada przy Impedancji kolumn przednich 4 Ohmów? Nie stworzy to konfliktów z potencjalną awarią wzmacniacza włącznie? Pytanie drugie : czy są jeszcze do nabycia wtyki starego typu 2- pinowe lub jakaś inna alternatywa do podłączenia tych kolumn ? Bardzo proszę o poradę w sprawie i ewentualne opinie. Dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/161314-space-86-potrzebuj%C4%99-rady/

Coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do wooferów - jeśli już kupione - to nie ma o czym mówić,

ale niektóre GDN 20 lepiej się czuły w BR niż w obudowie zamkniętej.

Podłączać można, bo najmniejsza jest 4 Ohm, a podają że zarówno na przód,

jak i tył można dać kolumny 4 Ohm. Może instrukcja ?

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bardzo dziękuję "Audioburak" za podpowiedź. Stronę odwiedzę. W toku dyskusji na zarchiwizowanym profilu podnoszono jeszcze wątek wygłuszenia wnętrza. Czy wskazane to jest? Pozdrawiam i dzięki raz jeszcze.

Jest taki wątek i coś piszą w #21

Ukryta Zawartość

ale łatwo przesadzić ...

A jakie woofery dokupiłeś ?

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Takie jak w oryginale były. Zdemontowałem stare, które podczas demontażu się skruszyły i zamówiłem takie same : GDN 20/40/10. Nie ma co przesadzać, żeby kolumny nie odleciały. Dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam.

Dzięki za tą sugestię z #21. Tak myślałem, że albo włóknina albo cienki filc. Poeksperymentuję. 

23 godziny temu, Festus napisał:

dotyczący zestawów głośnikowych Space 86

trzeba na bocznych i tylnej ściance zamontować jak najdłuższy kątownik aluminiowy (1.5 cm), wytłumienie pożądane grubości 10 cm (inni przerabiają głośnik średnio-tonowy ale w tym przypadku damy sobie spokój) i co najważniejsze trzeba zastosować rezystor przed kondensatorem 2.2 uF (dla wysoko-tonowego) o wartości 1-2 omy.

Dzięki za tą sugestię z #21. Tak myślałem, że albo włóknina albo cienki filc. Poeksperymentuję. 

Do Witka_z

Bardzo dziękuję za poradę. Tak się zastanawiam, czy w kwestii wygłuszenia wnętrza można zastosować styropian?, Czy to da dobry efekt? Nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie znam właściwości tłumiących styropianu ( pomijając właściwości izolujące), a mam takie fajne kilkucentymetrowej grubości kawałki (plastry). Co o tym sądzicie?

W kwestii elektroniki to zwrócę się do fachowca, bo sam nim nie jestem. Dzięki raz jeszcze. Pozdrawiam w niedzielne popołudnie.

Miałem takie space. 

Te głośniki są do obudowy zamkniętej. Dałem kiedyś do regeneracji, ale to tragedia, człowiek wymienił całość i to na nie wiadomo co. W sredniakach wymieniłem same zawieszenia, woofery kupiłem zamienniki od Stx. Okazuje się że zamienniki mają lepsze parametry do tej obudowy, pojawił się niższy bas. Ta obudowa jest trochę za mała do oryginalnych 20/40. Wysokotonowki zupełnie nie pamiętam bo spłonęły dość szybko 😉

Ale to dawne czasy były, jeszcze kompletnie nie wiedziałem z czym to się je. 

Z aktualnej perspektywy - możesz na próbę kupić te woofery Stx- sporo poprawiły, a kosztują jakieś grosze. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Festus napisał:

Do Witka_z   Tak się zastanawiam, czy w kwestii wygłuszenia wnętrza można zastosować styropian?,

nie można.

oblicz sobie i kup (ścianka z głośnikami 1 warstwa, góra, dół, boki po dwie warstwy, tył 4 warstwy)

Ukryta Zawartość

a jak za drogo to wpisz w wyszukiwarkę allegro: watolina

Ukryta Zawartość

To obudowa zamknięta, za mała dla zastosowanego głośnika, więc silne wygłuszenie może jedynie pomóc - głośnik "zobaczy" wtedy pozornie większą objętość. Prawie nic nie kosztuje wkład do poduszki z Ikei, ale ten NAJTAŃSZY, w pokryciu z flizeliny. Chodzi o to, by pokrycie bez przeszkód przepuszczało dźwięk.

Skrzynkę możesz usztywnić, wklejając poprzeczkę z kantówki łączącą boczne ściany , niedokładnie w ich środku.

Po usztywnieniu ścianek, pakujesz do środka całą poduszkę- jej wielkość wypakuje dokładnie skrzynkę Spejsów. 😉👍

(Mają różne wielkości, więc można dobrać odpowiednią poduchę.)

Dzięki Wam serdecznie. Intuicja mi podpowiadała konieczność wypełnienia przestrzeni wewnętrznej ale te wasze podpowiedzi bardzo pomogą ( watolina, fizelina). Czasem trzeba posłuchać bardziej doświadczonych. Dzięki bardzo. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

• 4 miesiące później...

Odrestaurowałem  swoje Space 86:

1. na ściankach przedniej tylnej i bocznych wklejone i przykręcone wzmocnienia drewniane 25x15 mm

2 tak jak na schemacie głośnik niski oraz średni z kevlaru, dodatkowo głośnik średni ma własna komorę, zerwane oryginalne filce i jest wytłumiony wełna owczą,

Ukryta Zawartość

3 głośnik niskotonowy ma tą sama oryginalną cewkę, oraz przyklejone dwa magnesy (odpychająco)

Ukryta Zawartość

wszystkie ścianki wytłumione wełną owczą (tylna podwójnie)

014-0420-9187.jpg

VituixCAD XO-schema-1.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z

@witek_z

Mylący tytuł wpisu, powinno być "Wykorzystałem stare skrzynki od ..." 😉 

Bo to chyba jedyny element mający coś wspólnego z oryginałem.

Gdybym sam miał coś takiego rzeźbić, to pewnie zmienił bym woofer

na GDN 20/80/8 i mając niższy Qts przerobił bym kolumny na BR.

24 minuty temu, audioburak napisał:

@witek_z

Mylący tytuł wpisu, powinno być "Wykorzystałem stare skrzynki od ..." 😉 

Bo to chyba jedyny element mający coś wspólnego z oryginałem.

nie ja pisałem tytuł tematu, autor faktycznie potrzebował pomocy i stąd taki tytuł - w 100% adekwatny.

Nie w tym rzecz - napisałeś "odrestaurowałem" zachowując zapewne

same skrzynki a zarówno przetworniki, jak zwrotnica nie mają nic

wspólnego z kolumnami sprzedawanymi kiedyś jako "Space 86".

Syrenka z silnikiem, skrzynią biegów i zawieszeniem od np. Astona ...

już nie może być chyba Syrenką 😉 ale pewnie się czepiam ...

26 minut temu, audioburak napisał:

Gdybym sam miał coś takiego rzeźbić, to pewnie zmienił bym woofer

na GDN 20/80/8 i mając niższy Qts przerobił bym kolumny na BR.

I tu się mylisz, myślisz ze nie sprawdzałem? oryginalny głośnik ma Qts 0,79, po zmienieniu membrany dobroć wzrasta do ok (Qts 1,00) po dołożeniu magnesów stabilizuje się na 0,6. Co do wyżej wspomnianego głośnika tak kolorowo nie jest jak sobie wydumałeś, ponieważ parametry tychże (inne też brałem pod uwagę) powiększają skrzynkę ponad to co jest w oryginale.

1 minutę temu, audioburak napisał:

Nie w tym rzecz - napisałeś "odrestaurowałem" 

nie czepiasz się ale co? miałem zakładać nowy temat aby się podzielić wiadomościami z których może ktoś skorzysta - pewnie na palcach jednej ręki można by ich zliczyć.

Tu masz oczywiście rację, bo to ten wątek.

Sam kiedyś modernizowałem Altusy 75 ale trochę wody upłynęło i dziś

pewnie inaczej bym je stroił. Pomógł mi Visaton 😉 bo czytając o Pylonach

znalazłem narzekania na wolny bas i wróciłem do producenta wooferów.

Wymieniony 20/80 ma Vas 39 l. 

Przeliczając analogicznie do danych choćby kilku wooferów Visatona można

było by stroić BR Space na okolice 55 Hz.

Dało by to lepszy bas, bardziej mięsisty i chyba niższy, niż ten z OZ.

Godzinę temu, audioburak napisał:

Wymieniony 20/80 ma Vas 39 l.

Dało by to lepszy bas, bardziej mięsisty i chyba niższy, niż ten z OZ.

pytanie tylko jakim cudem zmieściłbyś tunel w środku (nie ma miejsca)

Ukryta Zawartość

Bez tytułu2.png

to już lepiej zrobić nową skrzynkę o pojemności ok 28 L, tyle tylko że to nie będzie Space 86 w nowej odsłonie (oryginalna membrana basowego była zbyt chuda i przez to bas był słaby) obecnie - kurcze eureka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jest tak źle - 18 litrów strojone BR o fi 55 na 55 Hz to zaledwie 7 cm,

więc można przy głębokości kolumny 22 cm zaszaleć z większą średnicą 😉 

Tu nawet fi 68 dało by długość rzędu 12 - 13 cm. Oczywiście z tyłu.

Nawet gdyby litraż netto okazał się mniejszy o litr czy dwa, to też da radę.

Opieram się o dane z katalogu Visatona - choćby W 200 S czy W 170 S.