Skocz do zawartości
IGNORED

Impedancja słuchawek a wzmacniacz.

Adamo11

Rekomendowane odpowiedzi

Powtórzę trochę za DIY bo może wielu tam nie zagląda...

Mam wzmacniacz (na kicie AVT 471) dedykowany do słuchawek wysokoomowych, i zastanawiam się jak będzie grał z takimi słuchawkami.

Jestem akurat na kupnie słuchawek i nie wiem, czy bardzo się sugerować impedancją. W cenie do 300 zł (tyle mogę dać) nie ma za dużo wysokoomowych słuchawek (może Tonsil).

Podłączałem do niego 32 omowe - wprawdzie pchełki (sennheiser mx500) i grają ładnie w porównaniu z wyjściem w cd lub diskmanie...

Chodzi mi o to, czy Ktoś bezpośrednio może porównywał niskoomowe i wysokoomowe. Wiadomo że będą grały inaczej bo to różne słuchawki, ale jakie są efekty niedopasowania? wiadomo - słaby wzmak nie pociągnie wysokoomowych głośników ale odwrotnie?

Sam nie wiem, myślałem nad tonsilami ( sd426A - 600ohm), ale opinie mają niejednoznaczne. Ostatnio po przestudiowaniu Forum nastawiłem się wstępnie na Beyerdynamic DTX700 (32ohm).

Nawet nie ma gdzie posłuchać słuchawek, a brać w ciemno... Jak gdzieś są to jednej firmy, albo MM gdzie odsłuch jest wiadomy :-(

A może da się łatwo przerobić ten wzmak na 32 omy?

https://www.audiostereo.pl/topic/16133-impedancja-s%C5%82uchawek-a-wzmacniacz/

to nie jest banalny problem. dowiedzialem sie ze wlasnie wiekszy porblem istnieje przy odsluchu sluchawej niskoomowych! co calkowicie mnie zaskoczylo... znajomy unaoczniil mi ze wzmaki zintegrowane sa przygotowywane pod sluchawki wysokoomeowe... dlaczego? nie wiem niestety... a na sluch niskoomowych powszechnym jest to na co zwrocile uwage, szybkie przesterwoanie sluchawek w niskich rejestrach... no i klops... posiadam wlasnie male 32 omowe sluchawki sennheisera [starsza seria przedzialu hi fi - 'niski' modela le bdzo udany model] ktore graja niezwykle przyjemnie muzykalnie i naturalistycznie ale dosc szybko pojawia sie moment gdzie sluch nie daja rady i pojawia sie nieprzyjemna kompresja... podobniez bezpieczniej nabywac sluchawki wysokoomowe... sam jestem ciekawy jakichs dalszych rzetelnych glosow w tym temacie... czy faktycznie potwierdza te uwage?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.