Skocz do zawartości
IGNORED

Krellove Love - czyli klony Krella i jego wariacje

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Piotr84 napisał:

Warto zobaczyć oryginał od środka....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To wersja MK1 i taka w miare dokładnie zbudowałem.

To jest na prawdę wymagający klocek ale wiem że warto się przyłożyć. Gratulacje że udało Ci się zrobić w miarę wierną kopię. Do tego też zmierzam. 

Ukryta Zawartość

Niestety mam problem z wygenerowaniem plików gerbera z Eagle 5.6 i chyba będę musiał zrobić PCB samemu. No chyba że ktoś doświadczony juz to robił i mi pomoże. 

Popieram, lepiej coś już złożyć i robić próby niż projektować od zera.... Gotowe płytki dostępne na Alli.... mają potencjał/mozliwość złożenia dwóch wersji wzmacniacza. MK1 i MK2.

Ja swojego klona złożyłem na płytkach forumowych ale te wymienione wyżej są lepsze...

34 minuty temu, Piotr84 napisał:

Popieram, lepiej coś już złożyć i robić próby niż projektować od zera.... Gotowe płytki dostępne na Alli.... mają potencjał/mozliwość złożenia dwóch wersji wzmacniacza. MK1 i MK2.

Ja swojego klona złożyłem na płytkach forumowych ale te wymienione wyżej są lepsze...

Których forumowych użyłeś ?

W dniu 20.02.2023 o 23:48, Piotr84 napisał:

Składałem na takich:

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście niezbyt udane

Spróbuj na takich:

Ukryta Zawartość

W dniu 20.02.2023 o 23:35, ahaja napisał:

Mixann, a z czym w eaglu masz kłopot?

Nie wiem czy Cam procesor w ogóle coś robi poprawnie. Czytałem różne tutoriale i nie mogę wygenerować właściwie plików. albo coś robię źle albo nie mam pojęcia czy o czymś nie zapominam. 

Mogę podesłać BRD w celu sprawdzenia jeśli ktoś jest zainteresowany. 

12 godzin temu, taz napisał:

Mixann możesz udostępnić te pliki z których chcesz zrobić gerbery? Może będę mógł pomóc w tym temacie.

wstawiam BRD. 

Mam też pytanie o pliki z ## w rozszerzeniu. Czy to są jego pliki backupu czy jakieś konfiguracyjne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 20.02.2023 o 22:07, Piotr84 napisał:

Wiecie Panowie ja się nie upieram że muszę zrobić to po swojemu, ale zwyczajnie mój projekt jest owszem krellopodobny i chcę go sprawdzić. Na pewno samo to że jest to układ dla innego typu tranzystorów końcowych i w bardziej rozbudowanej konfiguracji źródeł prądowych i aktywnego obciążenia stopnia wejściowego, przełoży się na zupełnie inne albo właśnie niekoniecznie inne parametry akustyczne. 

Na papierze wygląda to ok i jestem zwyczajnie ciekaw jak to zagra. A jeśli będzie to totalna klapa to wtedy zawsze mogę zrobić na sprawdzonym projekcie. 

>Mixann

Kłopot jest z warstwą TOP - czerwona. To jest wylane na części pcb i teoretycznie nic się z tym nie łączy, ale oblewa prawie całość. To na 1 rysunku (k1). Trzeba to zlikwidować, albo poprawić ten polygon jeśli jest potrzebny.

2 rysunek (k2) - pokazuje podświetloną ścieżkę/sygnał. Wszystkie pady, które są do tego sygnału podłączone są podświetlone - u Ciebie pad z gniazda 01 i pad przy kondzie nie są podświetlone. Chyba zrobiłeś tak, że nałożyłeś VIA o większej średnicy na dany pad elementu ... ? To niepotrzebne. Posprawdzaj sobie ścieżki podświetleniem SHOW - to pokaże Tobie ile masz padów nie podpiętych do sygnału, bardzo dużo tranzystorów.

Czy ścieżki rysowałeś komendą WIRE? Jak tak to źle bo wtedy pady nie są podłączone do ścieżek. Jak sobie ktoś robi prasowankę to to wyjdzie, ale gerberów z tego nie zrobisz poprawnych. Trzeba użyć komendy SIGNAL - połączenie padów danych elementów do danej ścieżki a potem rysujesz komendą ROUTE.

Pady dodatkowe - zrobiłeś zapewne jako VIA. A powinieneś wziąć z biblioteki WIREPAD. Jak dodajesz jako VIA to trzeba to dodać jako dana ścieżka (zmienić nazwę).

Rysowałeś to po zrobieniu schematu czy bezpośrednio rysowałeś pcb na pliku brd? Można rysować samą płytkę bez schematu, ale trzeba pamiętać by ciągnąć ścieżki najpierw Signal'em a potem rysować je i kształtować Route'm.

Ukryta Zawartość

k2.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Godzinę temu, ahaja napisał:

>Mixann

Kłopot jest z warstwą TOP - czerwona. To jest wylane na części pcb i teoretycznie nic się z tym nie łączy, ale oblewa prawie całość. To na 1 rysunku (k1). Trzeba to zlikwidować, albo poprawić ten polygon jeśli jest potrzebny.

2 rysunek (k2) - pokazuje podświetloną ścieżkę/sygnał. Wszystkie pady, które są do tego sygnału podłączone są podświetlone - u Ciebie pad z gniazda 01 i pad przy kondzie nie są podświetlone. Chyba zrobiłeś tak, że nałożyłeś VIA o większej średnicy na dany pad elementu ... ? To niepotrzebne. Posprawdzaj sobie ścieżki podświetleniem SHOW - to pokaże Tobie ile masz padów nie podpiętych do sygnału, bardzo dużo tranzystorów.

Czy ścieżki rysowałeś komendą WIRE? Jak tak to źle bo wtedy pady nie są podłączone do ścieżek. Jak sobie ktoś robi prasowankę to to wyjdzie, ale gerberów z tego nie zrobisz poprawnych. Trzeba użyć komendy SIGNAL - połączenie padów danych elementów do danej ścieżki a potem rysujesz komendą ROUTE.

Pady dodatkowe - zrobiłeś zapewne jako VIA. A powinieneś wziąć z biblioteki WIREPAD. Jak dodajesz jako VIA to trzeba to dodać jako dana ścieżka (zmienić nazwę).

Rysowałeś to po zrobieniu schematu czy bezpośrednio rysowałeś pcb na pliku brd? Można rysować samą płytkę bez schematu, ale trzeba pamiętać by ciągnąć ścieżki najpierw Signal'em a potem rysować je i kształtować Route'm.

No właśnie tego się spodziewałem. Zawsze rysowałem pod tzw. prasowankę więc wszystko poleceniem WIRE

Polygon czerwony jest zupełnie niepotrzebny a zapomniałem o nim totalnie

Tak może być że niektóre ścieżki nie łącza się z padami gdyż nie zawsze się to udało, czasami szerokość ścieżki nie zawsze się pokryje z rastrem 

Tego się właśnie obawiałem że robię coś co do końca nie jest zgodne ze sztuką tylko tak wiecie na piechotę. 

No to muszę teraz się zastanowić czy przerabiać to czy jednak nie zrobić tego jako wydruk i tyle. 

Dzięki Ci wielkie za analizę. Wisze piwo

Jak się nie pali to za 2-3 dni mogę to przerobić by było OK. Tylko musiałbyś byc pewien, że te połączenia które widać są OK. Posprawdzam ścieżki, poprawię połączenia, wywalę te nadmiarowe via'sy i pokażę jak to może wyglądać. Potem trzeba jeszcze nanieść opisy do elementów albo ich wartości czy symbole.

19 minut temu, ahaja napisał:

Jak się nie pali to za 2-3 dni mogę to przerobić by było OK. Tylko musiałbyś byc pewien, że te połączenia które widać są OK. Posprawdzam ścieżki, poprawię połączenia, wywalę te nadmiarowe via'sy i pokażę jak to może wyglądać. Potem trzeba jeszcze nanieść opisy do elementów albo ich wartości czy symbole.

Te nadmiarowe VIA są po to aby można było wstawić kondensatory z rastrem 5mm i 7.5 mm a to daje możliwość doboru kondensatora względem parametrów i producenta

Takie same VIA są pod konektorami zwiększając powierzchnię połączenia pod kostką. 

Połączenia są na pewno wszystkie ok.

Na pcb są przewidziane dodatkowo wyprowadzenia VIA dla pętli sprzężenia zwrotnego obwodu Zobla połączone przewodem ekranowanym od wyjścia 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ahaja napisał:

Oczywiście to się nie pali ani trochę więc jak tylko znajdziesz wolny czas to możesz zerknąć co się da zrobić. 

Zobacz u siebie teraz. Ten otwór na środku do góry od mocowania pcb jest moim zdaniem za blisko gniazda. Ta górna ścieżka nad nim może zewrzeć się z masą/obudową jak dasz dystans.

Kondy masz powiększone. Lepiej dać na pcb większy kond i pomniejszyć raster dla mniejszego padem dodając go z biblioteki Wirepad.

Te krzyżyki to wersje poprzednie. Można je przywrócić jeśli zamienisz to na .brd .

Ps. Te kondy na dole z większym rastrem wejdą tylko wtedy kiedy te małe zamontujesz od spodu pcb łącznie z rezystorem od zobla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ahaja

Otwór przy tranzystorze E$17 trafia idealnie w ścieżkę. To trzeba poprawić.

Ukryta Zawartość

Ścieżki od kondziaków na dole chyba bardziej elegancko tak wyglądają 🙂

Ukryta Zawartość

A te połączenia tranzystorów są prawidłowe?

Ukryta Zawartość

k2.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, ahaja napisał:

A te połączenia tranzystorów są prawidłowe?

Ukryta Zawartość

tak to jest ok - to jest połączenie Baza-kolektor tranzystorów obciążenia aktywnego stopnia róznicowego.

2 godziny temu, taz napisał:

Otwór przy tranzystorze E$17 trafia idealnie w ścieżkę. To trzeba poprawić.

obraz.thumb.png.a6cd1acf69893fe53a48b653e409144b.png

Ścieżki od kondziaków na dole chyba bardziej elegancko tak wyglądają 🙂

Oczywiście że tak i powiem Ci że nie wiem czemu na to nie spojrzałem z tej strony 🙂 a tyle godzin się człowiek gapi w te rysunki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ten radiator ma otwór do montażu na pcb jak w zaznaczeniu to jest na ścieżce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, ahaja napisał:

Jeśli ten radiator ma otwór do montażu na pcb jak w zaznaczeniu to jest na ścieżce.

Ukryta Zawartość

ten radiator wisi na tranzystorze i nie jest mocowany do pcb wiec mogę go wymienić na inny bez tego otworu montażowego

PS. Nie wiem czemu ale kiedy robię nowy projekt i wstawiam ten PLIK BRD od kolegi AHAJA to ciągle mam wersję swoją a nie poprawioną. 

Już zgłupiałem 😞 czy ja coś źle robie?

Co do kondów przy zoblu mogę spokojnie odsunąć je ładnie na bok symetrycznie i wyjdzie też poprawa ścieżki masy którą zasugerował kolega TAZ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mixann
3 godziny temu, ahaja napisał:

Zobacz u siebie teraz. Ten otwór na środku do góry od mocowania pcb jest moim zdaniem za blisko gniazda. Ta górna ścieżka nad nim może zewrzeć się z masą/obudową jak dasz dystans.

Kondy masz powiększone. Lepiej dać na pcb większy kond i pomniejszyć raster dla mniejszego padem dodając go z biblioteki Wirepad.

Te krzyżyki to wersje poprzednie. Można je przywrócić jeśli zamienisz to na .brd .

Ps. Te kondy na dole z większym rastrem wejdą tylko wtedy kiedy te małe zamontujesz od spodu pcb łącznie z rezystorem od zobla.

Ukryta Zawartość

Sprawdź czy załączyłeś właściwy plik

Ukryta Zawartość

Nieco poprawiłem. trany na górze równo (chyba, że miały być specjalnie nierówno).

Dół z większymi kondami i krótszymi ścieżkami.

Radiatory przerysowałem.

Pewnie masz taką samą nazwę, więc wybiera Twój ... ;-).

Masz poniżej ze zmienioną nazwą.

Ps. Otwory montażowe miałeś 0,6mm. Też poprawiłem na 3,2mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ahaja

11 minut temu, ahaja napisał:

Nieco poprawiłem. trany na górze równo (chyba, że miały być specjalnie nierówno).

Dół z większymi kondami i krótszymi ścieżkami.

Radiatory przerysowałem.

Pewnie masz taką samą nazwę, więc wybiera Twój ... ;-).

Masz poniżej ze zmienioną nazwą.

Ps. Otwory montażowe miałeś 0,6mm. Też poprawiłem na 3,2mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no teraz jest ok 🙂 ale nie wiem czemu ja zmieniłem specjalnie nazwę aby nie były identyczne a i tak coś nie poszło jak miało być. 

Tak czy inaczej teraz już widzę Twoją wersje. 

Dopieszczę drobne szczególiki i będzie super a lubię jak jest wszystko symetryczne. Bardzo dzieki za pomoc 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mixann możesz spróbować wygenerować gerbery z mojego pliku cam. Dwie uwagi, po pierwsze mój plik pochodzi z Eagle 7.7.0, a po drugie możliwe, że będziesz musiał stworzyć foldery na dysku C swojego komputera albo edytować ścieżki w każdej z zakładek do istniejącego folderu.

Ten cam tworzy pełną dokumentację do wytworzenia płytki i robi to w jednym "przejściu". W przypadku płytek o liczbie warstw >2 trzeba zmodyfikować ten plik dodając warstwy wewnętrzne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wprowadziłem pewne poprawki póki co w moim pliku i prawdopodobnie to będzie już wersja finalna do tzw. prasowania. 

Zrobię prototyp i uruchomię. Jeśli faktycznie wszystko będzie super to wtedy wygeneruję pliki gerbera i zrobi się to seryjnie. 

po małych zmianach wygląda tak 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, taz napisał:

Mixann możesz spróbować wygenerować gerbery z mojego pliku cam. Dwie uwagi, po pierwsze mój plik pochodzi z Eagle 7.7.0, a po drugie możliwe, że będziesz musiał stworzyć foldery na dysku C swojego komputera albo edytować ścieżki w każdej z zakładek do istniejącego folderu.

Ten cam tworzy pełną dokumentację do wytworzenia płytki i robi to w jednym "przejściu". W przypadku płytek o liczbie warstw >2 trzeba zmodyfikować ten plik dodając warstwy wewnętrzne.

Ukryta Zawartość

Ok na Twoim CAM poszło bez kłopotu wykorzystując lik Ahaja więc teraz to już myślę że będzie z górki 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie to wygląda :) Płytka ma pola lutowania z dwóch stron? Dobrze jeśli byłaby metalizacja otworów w późniejszym etapie produkcji i jak największe pola wokół przelotki. Jak będziesz sporo eksperymentował to niestety odejdą te ścieżki.

6 godzin temu, Piotr84 napisał:

Fajnie to wygląda 🙂 Płytka ma pola lutowania z dwóch stron? Dobrze jeśli byłaby metalizacja otworów w późniejszym etapie produkcji i jak największe pola wokół przelotki. Jak będziesz sporo eksperymentował to niestety odejdą te ścieżki.

No właśnie płytka jest tak opracowana aby była full symetria w układzie jednostronnym laminatem ale czy otwory będą metalizowane na wylot to nie wiem jeszcze. 

Nawet jeśli się okaże że PCB ma daleko do protoplasty to można w oparciu o nią zrobić kilka różnych topologii ale każda symetryczna. To czyni pewnego rodzaju uniwersalność tego projektu. 

Sprawdziłem z ciekawości i na tym samym PCB można zrobić również zwykły minimalistyczny preamp liniowy do CD albo wzmacniacz słuchawkowy 0.5W klasa A. Zwykły w klasie AB w szerokim spektrum mocy. 

Od zawsze lubiłem symetryczne konstrukcje ale Krell to Krell nawet jeśli to tylko podobizna. 

W przypadku metalizacji otworów i pól lutowniczych z drugiej strony płytki to szansa na większą trwałość, mam płytki z tematu klonu Krella i gdyby nie metalizacja + porządne pady to już by było po płytkach.

• Pokaż nowe odpowiedzi