Skocz do zawartości
IGNORED

Czego ja potrzebuję aby..?

Rekomendowane odpowiedzi

hej Wszystkim!

Nawet nie wiem jak nazwać wątek, bo nie wiem czego szukam i jak się to nazywa...

Próbowałam poczytać, ale liczba nazw, rozwiązań, skrótów urządzeń jest tak ogromna, że czytając więcej, wiedziałam mniej z każdym zdaniem, a jednak wydaje mi się, że mój problem jest bardzo prosty do rozwiązania przez osoby, które temat audio mają ogarnięty 1000x lepiej ode mnie.

Otóż bardzo proszę o pomoc w wyborze jakiegoś urządzenia, które wydatnie poprawi mi jakość dźwięku, gdy słucham sobie muzyki (głównie Tidal, Spotify) albo z komputera albo ze smartfona poprzez słuchawki tak przewodowe, jak i bezprzewodowe. Raczej  tylko słuchawki wchodzą w grę i nie potrzebuję niczego pod jakieś głośniki etc jeśli to ma znaczenie. Mam przewodowe Westone UM-2RC (pewnie zmienię na coś nowszego na kablu) oraz bezprzewodowe B&W PX7 S2, no ale szczególnie po spięciu z komputerem, to jest słabo (normalna zintegrowana karta muzyczna, choć komputer ogólnie mocarny, ale nie w dziedzinie audio, tylko grafiki).

Czytałam sporo o Bluesound NODE, tylko zastanawiam się czy czasem nie będzie tak, że wykorzystam 3% jego możliwości i do moich niewielkich oczekiwań wystarczy coś dużo mniej zaawansowanego? No chyba, że NODE da mi taką poprawę i skok, którego nie da mi nic tańszego. I czy potrzebuję streamera czy jednego z innych urządzeń, których nazwy mi się mieszają DAC, wzmacniacz, przedwzmacniacz ;O 

Będę bardzo wdzięczna za jakieś porady, bo jestem w 100% skołowana 😞 

https://www.audiostereo.pl/topic/161665-czego-ja-potrzebuj%C4%99-aby/
14 minut temu, Sandra24 napisał:

poprzez słuchawki tak przewodowe, jak i bezprzewodowe.

Do słuchawek przewodowych wystarczy przetwornik ze wzmacniaczem słuchawkowym  tego typu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można go używać z komputerem jak i smartfonem .

Przykładowy model ,to jedna z wielu propozycji .

W wypadku słuchawek bezprzewodowych w zasadzie nie jest nic potrzebne,gdyż te posiadają wbudowany wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź 🙂

Jeśli chodzi o takie przetworniki ze wzmacniaczem, to są jakieś szczególnie warte polecenia modele? Mogą być jakieś wyższe jeśli cena przekłada się odczuwalnie na efekt końcowy 🙂 Czy taki lepszy przetwornik po podpięciu słuchawek podbije mi jakość audio w takim stopniu jak ten Node?

Tak z ciekawości może ktoś w kilku słowach napisać dla laika do czego dokładnie służy ten Bluesound Node? Nie miałam pojęcia, że świat audio jest tak rozbudowany i jest tyle rozwiązań 🥴 

Node zastępuje komputer.Zamiast odpalać aplikacje(tidal, Spotify) na komputerze korzystasz z aplikacji w node.Raczej zastosowanie ma w systemach klasycznych, gdy nie chcesz używać komputera.W Twoim przypadku najlepszy będzie chyba wzmacniacz słuchawkowy z wbudowanym przetwornikiem cyfrowo-analogowym z wejściem USB i ewentualnie separator galwaniczny.

no to rzeczywiście Node w moim przypadku bez sensu, dziękuję za rozjaśnienie 🙂

A co do wzmacniacza z przetwornikiem, to jakieś konkretne modele są szczególnie godne polecenia? Zależy mi na jak największej możliwej poprawie w słuchawkach i na jakości wykonania. Prawie kupiłam Node za 2799, a pewnie jakiś niezły wzmacniacz tyle mnie nie będzie kosztował 🙂 są takie, które poza przewodowym, pozwolą mi połączyć np bezprzewodowe?

dziękuję za odpowiedzi! 🙂

PS

Jednak zapytać tutaj to był dobry pomysł. W jednym z bardzo znanych sklepów audio, polecono mi Node.....mimo, że wyraźnie pisałam o komputerze/smartfonie i słuchawkach.

Edytowane przez Sandra24

Np. ten byłby dobry, bo chyba nie potrzebujesz urządzenia przenośnego, tylko stacjonarne do połączenia z komputera przez USB i potem kablem do słuchawek.

Ukryta Zawartość

Koledzy dobrze radzą, Node to dobre urządzenie, ale ma zupełnie inne zastosowania i w Twoim przypadku jest bez sensu jeśli chcesz słuchać z komputera.

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Co do słuchawek bezprzewodowych, to już nic nie zmienisz.Grają, jak grają.

Przewodowe…Uczciwie powiem, ze tych westonów nie słuchałem, ale nie wygląda mi to za dobrze.Najlepiej umówić się na odsłuchy w dobrym sklepie audio.Określić budżet, i poprosić o zaproponowanie kilku zestawów- słuchawki nauszne+dac/wzmacniacz. Wziąć laptop z ulubioną muzyką i słuchać…

Dziękuję za porady. Przede wszystkim już przynajmniej wiem jak nazywa się urządzenie którego szukam 🙂 Poczytam o tym IFI.

Dodatkowo może rzeczywiście zastanowię się nad jakimiś przewodowymi słuchawkami do domu pod taki wzmacniacz.

No jak mi zaproponują tak, jak mi zaproponowali Node pod słuchanie na słuchawkach z komputera stacjonarnego, to sama nie wiem 😛

Przetwornik ze wzmacniaczem + słuchawki nauszne (do domu, więc pewnie otwarte? czy nie?) = chciałabym się zmieścić w 2500, no chyba, że lekkie przekroczenie tej kwoty pozwoli wbić się na odczuwalnie wyższy poziom.

Wiadomo każdy ma inne wymagania, ale byłabym wdzięczna za podrzucenie kilku modeli słuchawek, które wg Was warto sprawdzić w takiej półce cenowej. Bo przetwornik, to chyba ten Topping DX3 Pro+, wszędzie zbiera bardzo dobre opinie.

🙂

Alternatywa

Ukryta Zawartość

I do tego DT1990Pro

IMG_4377.thumb.png.f0f223bf9e38a2ad293f31ee3aeb9d48.png

Albo

IMG_4374.thumb.png.2663eccc4e7c05f8e71c98c04de877d3.png
To czy wolisz otwarte czy zamkniete, to nie tylko kwestja izolacji od otoczenia. To takze inny charakter brzmienia

Zamkniete to „wielkie glosniki, z pelnym brmieniem“, otwarte to „male monitorki“

Nalepszy przyklad: porownaj DT1770 z DT1990

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość