Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RC-1572MK2+RB-1582MK2 czy RA-1592MK2

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.10.2023 o 13:06, pawel.pl napisał:

Np. taka końcówka mocy RB-1582 ma 60.000uF

w sumie ktoś odkopał wątek, który dla autora zakończył się satysfakcjonującym zakupem. więc pozwoliłem sobie na dwa słowa. bo może ktoś to jeszcze przeczyta.

mam rb-1582mk2 i faktycznie wybijał mi bezpiecznik po załączeniu. to wina kiepskiej zużytej eSki, jak i dużego prądowego impulsu ładowania kondensatorów. a mój komentarz dotyczy pojemności (czasem podawanej przez producenta): nie sama pojemność ma znaczenie ale też napięcie na jakim pracuje taka bateria, bo dopiero te dwa elementy dają informację o zgromadzonym ładunku czyli energii.

np. 60.000uF przy napięciu 80V to jest lepiej niż 80.000uF przy napięciu 40V. a takie informacje nie są podawane, dla dociekliwych, można i warto czasem poszukać schematu serwisowego urządzenia. 😉

• 4 tygodnie później...

Korzystając z pokrewności tematu : jakich kolumn mam szukać, przy założeniach :

Rotel RCD-1572 MKII

RA-1572 MkII ( 120 W )

Niewielki pokój - 18 m2

Jak najmniej basu ( bo choroba niestety )

Preferowane gatunki muzyczne : wszystko ze wskazaniem na jazz

Gabaryt kolumn bez znaczenia

15 minut temu, mc iek napisał:

Korzystając z pokrewności tematu : jakich kolumn mam szukać, przy założeniach :

Rotel RCD-1572 MKII

RA-1572 MkII ( 120 W )

Niewielki pokój - 18 m2

Jak najmniej basu ( bo choroba niestety )

Preferowane gatunki muzyczne : wszystko ze wskazaniem na jazz

Gabaryt kolumn bez znaczenia

Ja bym proponował posłuchać kolumn od B&W. Bas krótki, szybki, piękna przestrzeń i detal; seria 700; model 706 s3 bym zaczął: https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/bowers-wilkins-706-s3.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Używam do tego zestawu kilkunastoletnich kolumn : Jamo Classic 8

Czy poczułbym różnicę na plus ( biorąc pod uwagę wyłącznie parametry kolumn - a nie odczucia odsłuchowe ). Co powinno się polepszyć ?

Mam Rotela Ra 1592 MKII z Tannoyami XT8F na 20 metrach i dla mnie jest super szczegółowość. Bas nie jest dominujący, patrząc na moc wzmacniacza i wielkość kolumn. 

@mc iek

Do jakichś "kwasów" mogą być i te B&W, ale jak przeważa Bill Evans czy nawet

Freddy Cole to bym wybrał monitory z lepszą kopułką - Quadral, Polk czy coś

z Sonusa, ale o wszystkim decyduje budżet, bo i wśród używanych można

znaleźć sporo ciekawych propozycji.

Bo poza "mniejszym basem" niewiele wiemy więcej ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

niestety w Katowicach nie ma możliwości wypożyczenia. Rozmowa była krótka , w żołnierskich słowach otrzymałem dzisiaj kategoryczne stwierdzenie "nie wypożyczamy, Pan weźmie a przyjdzie ktoś kto chce kupić" dobrze że nie dowiedziałem się , że wezmę i zepsuję. Jednak po Świętach bez TVP Info jakiś świat nerwowy się zrobił.

Czyżby na ul. Słowackiego?

Sent from hell using Tapatalk

W dniu 23.01.2024 o 13:39, nurni napisał:

Czyżby na ul. Słowackiego?

Nie , TopHifi na Warszawskiej, nawet nie wiedziałem , że Rotel na Słowackiego jest dostępny

Nie , TopHifi na Warszawskiej, nawet nie wiedziałem , że Rotel na Słowackiego jest dostępny
Nie wiem czy mają, mieli Rotela, ale byłem tam gdy zaczynałem zabawę z audio i wyszedłem po 5 min, taka "miła" obsługa.
Na Warszawskiej zresztą podobnie - najpierw pytanie ile chcę wydać, a potem zlewka. Oh well, pieniądze zostawiłem w innym salonie.

Niestety tutaj w Warszawie jest teraz identycznie w Top HiFi... Panowie pracują tam za karę. Szkoda bo Rotel to chyba tylko tam. I Elac i B&W. Na szczęście jest mnóstwo innych sklepów z innymi markami.... a może pan z Narutowicza miał zły dzień.. ale tak 3 razy pod rząd.

Dzwoniłem kilka razy do Salonu TopHifi na ul. Anders, bo mieli otwarte od 10:00 po poradę i zawsze było ok i fachowo, choć z rozmowy wynikało, że raczej w ich salonie nie kupię (nie podrodze). 

Na Andersa i Nowogrodzkiej pracuje taki starszy sympatyczny rzeczowy i konkretny Pan - zmienia lokalizacje - ale zawsze ma rzeczowe uwagi i nie sprzedaje na siłę co ma na tanie tylko z głową doradza. 

Niestety do Narutowicza mam najbliżej ale po ostatnich 3 razach wykreślam ten salon z listy kontaktów, czy ja muszę tam dzwonić?

W dniu 27.01.2024 o 16:57, AndrzejPiaseczno napisał:

Panowie pracują tam za karę

Zapraszam do nas 😉

Wysyłkowo też się da, chociaż nieco trudniej

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 27.01.2024 o 16:57, AndrzejPiaseczno napisał:

Niestety tutaj w Warszawie jest teraz identycznie w Top HiFi... Panowie pracują tam za karę. Szkoda bo Rotel to chyba tylko tam. I Elac i B&W. Na szczęście jest mnóstwo innych sklepów z innymi markami.... a może pan z Narutowicza miał zły dzień.. ale tak 3 razy pod rząd.

Lublin to samo , 3 podejścia przy czym trzecie przy zamkniętych drzwiach.  Były szklane więc raczej byłem widoczny.

Bo trzeba wpuszczać tylko tych z krawatem. Klient z krawatem jest mniej awanturujący się. 🙂

9 godzin temu, PG napisał:

Lublin to samo , 3 podejścia przy czym trzecie przy zamkniętych drzwiach.  Były szklane więc raczej byłem widoczny.

Bo trzeba wpuszczać tylko tych z krawatem. Klient z krawatem jest mniej awanturujący się. 🙂

Dziwne, w Lublinie kupiłem już już chyba z 8 "klocków" i zawsze ok - 2 raz godzinne odsłuchy, wielokrotnie dzwonię z zapytaniami. Za każdym razem sprzęt zaniesiony do samochodu i włożony do bagażnika.

Napisz co Ci się nie podobało?

19 minut temu, Leszek67 napisał:

Dziwne, w Lublinie kupiłem już już chyba z 8 "klocków" i zawsze ok - 2 raz godzinne odsłuchy, wielokrotnie dzwonię z zapytaniami. Za każdym razem sprzęt zaniesiony do samochodu i włożony do bagażnika.

Napisz co Ci się nie podobało?

Ja byłem we wtorek i......   fakt że bez umawiania z buta zaszedlem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 miesiące później...
W dniu 28.12.2023 o 15:28, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

możemy wypożyczyć wysyłkowo z Poznania, zapraszam na priv 😉

No więc wreszcie można pozytywnie napisać o TopHiFi (Poznań Woźna) - super kontakt, super rozmowa , konkret i działamy

Na testy dojechał RC1590 MKII - dopięty do Dali Opticon pokazał co potrafi w komplecie z Marantz SA7003 i DR2 - muzyka z piękną sceną, szczegółów dużo ale nie na tyle aby zmęczyć. Można słuchać godzinami. 

Niestety w moim przypadku to połączenie się nie obroni - za dużo szumów, poza tym mam problem z pętlą uziemienia, wstawiłem IFI Ground Defender , poprawiło się ale nie na tyle aby zachować komfort odsłuchu. Coś mam nie tak z prądem i kabelkami od bezpieczników zapewne. Może trzeba od nowa pociągnąć oddzielne zasilanie.

Przeniosłem próby na wyższy poziom - MICHI P5 S1 - było jeszcze lepiej , dużo lepiej jednak dalej z szumem. Mam wprawdzie niedosłuch w lewym uchu ale mimo wszystko szum i delikatne buczenie przeszkadza. Nie miałem tego zjawiska wcześniej na istniejącej konfiguracji.

Czyli - Dali z Rotelem się zgrywa super 🙂 ale ważne co tam w ścianie piszczy

Szkoda , może kiedyś wrócę do tematu.

Niezależnie od wyniku zupełnie serio ze swojej subiektywnej perspektywy szacun dla Poznań Woźna - że się Panom chce. Znam "kilka" sklepów ze sprzętem w Polsce i zdecydowanie jesteście ponad średnią.

W dniu 7.03.2023 o 13:17, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Lepsze zasilanie, lepszy dac, co przekłada się na lepszy dźwięk. Porównasz na odsłuchu 😉

Trochę odgrzebuję temat, ale jaki chip DAC siedzi w 1572mk2 vs 1590mk2?

• Pokaż nowe odpowiedzi