Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Piopio napisał:

A tak się właśnie dzieje. Chyba w elektrycznych BMW będzie można dokupić większe przyśpieszenie 😉 

Spiskowa teoria dziejów. Aż strach kupować cokolwiek gotowego co ma streaming 😉 Roon to tylko alternatywa. 

Funkcjonalnie gorsza. MusicCast jest cieńki.

a co jest takie cienkie w tym music cast? Ta Yamaha ma Tidal Connect 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

22 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Wolę apkę Rose. Nowocześniejsza jakby. Tidal Connect - to się chwali. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Yamaha jest spoko, fajnie wyposażona, nie aż tak fajnie wyceniona 😉 Ale to dla takich tradycjonalistów bardziej, mam wrażenie. Ja jak kupuję taki sprzęt z przyszłości, to chcę już wyświetlać sobie na ekranie okładki i informacje o pliku, nie wskaźniki wychyłowe (wiem, wiem, można to zrobić w aplikacji na tablecie). Już bardziej od Yamahy podoba mi się srebrny Technics GU-700m2

A przy okazji zapytam jeszcze o Cambridge Audio Evo 150. Ma to, czego brakuje mi w NAD M10 (DSD, USB-B, wyświetlanie informacji o pliku ja ekranie), a kosztuje tyle co on (i połowę tego, co Rose). Tylko jak gra? Ktoś miał z nim do czynienia?

PS. Dzisiaj byłem na odsłuchu NAD-a M10 v2 i Rose 520 z Elacami Vela 407. Rose jednak rozjechał malucha. Przede wszystkim, czuć było, że ma więcej prądu, nawet jeśli to jakaś dziwna, trochę „marketingowa” klasa AD. Aplikacja Rose też wyraźnie lepsza - nie wiem, co ludzie widzą w tym BluOS.

Edytowane przez Chattab
Godzinę temu, Chattab napisał:

PS. Dzisiaj byłem na odsłuchu NAD-a M10 v2 i Rose 520 z Elacami Vela 407. Rose jednak rozjechał malucha. Przede wszystkim, czuć było, że ma więcej prądu, nawet jeśli to jakaś dziwna, trochę „marketingowa” klasa AD. Aplikacja Rose też wyraźnie lepsza - nie wiem, co ludzie widzą w tym BluOS.

gdzieś tutaj był poboczny temat, gdzie ktoś pisał, że NAD M10 V2 rozjechał ROSE... 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Chattab napisał:

Tylko jak gra? Ktoś miał z nim do czynienia?

Dokładnie tak jak NAD - to te same końcówki Hypex Ncore.

33 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

gdzieś tutaj był poboczny temat, gdzie ktoś pisał, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rozjechał ROSE... 😉

Ten sam imć @Chattab 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

I co to ma wspólnego z tym jak gra? Hypex tylko wzmacnia i robi to dobrze , ale charakter grania zależy od jakości i rozwiązań części pre i streamera. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, Piopio napisał:

Ten sam imć @Chattab 😉 

Musiałem zweryfikować w boju swoje pierwsze wrażenia 😉 

19 godzin temu, tomek4 napisał:

Rose?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie. Yamaha

19 godzin temu, Piopio napisał:

Spiskowa teoria dziejów. Aż strach kupować cokolwiek gotowego co ma streaming 😉 Roon to tylko alternatyw

No niestety ale taka jest prawda nie pokazuje to po prostu historia.

Widzimy to także na przykładzie platform wideo.

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Czy to będzie aktualizacja do wszystkich Yamaha posiadających musiccast?

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

I co to ma wspólnego z tym jak gra? Hypex tylko wzmacnia i robi to dobrze , ale charakter grania zależy od jakości i rozwiązań części pre i streamera. 

Nie próbuj tłumaczyć nie działa:)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Yamaha jest spoko, fajnie wyposażona, nie aż tak fajnie wyceniona  

Nie. Yamaha

No tak, Yamaha za 17 tys. jest gorzej wyceniona od Rose za 18,5 tys. przecenionego z 19,5 tys. Jprdl

Nic, tylko golić leszczy
7 minut temu, tomek4 napisał:

No tak, Yamaha za 17 tys. jest gorzej wyceniona od Rose za 18,5 tys. przecenionego z 19,5 tys. Jprdl

Ukryta Zawartość

Nic, tylko golić leszczy emoji16.png

Uważasz zatem że model RN 2000 gra tak jak ten Rose?

Zobacz sobie po ile był model as1100 i dodaj do niego wxad10.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Uważasz zatem że model RN 2000 gra tak jak ten Rose?
Zobacz sobie po ile był model as1100 i dodaj do niego wxad10.

£1650, obniżyli na £1150, a sprzedawali za £1100

Natomiast ceny A-S1200 są już zupełnie inne.

No i WXAD-10 jest na Burr-Brown, a nie na Sabre. I nie ma wyświetlacza.

A jak gra ta nowa Yamaha i to Rose, to nie mam pojęcia.
  • 1 miesiąc później...
W dniu 20.02.2023 o 22:12, piotrek7 napisał:

Trochę.

Nie odradzam Rose bo nie miałem nigdy możliwości posłuchania. Za to zdecydowanie zasugerowałbym sprzęt marki Linn. Świetna jakość dźwięku, bardzo wysoki poziom wykonania i co bardzo istotne gwarancja wieloletniego wsparcia jeśli chodzi o aktualizacje oprogramowania, z czego ta marka jest znana. 

Dzisiaj słuchałam obu, oczywiście jeśli mamy na myśli ten sam model. Ja słuchałam Rose rs520 oraz LINN Selekt DSM +Katalyst. Pan ze sklepu był zachwycony LiNN, ale powiedział, że to jest dobre do innej muzyki, bardziej klasycznej. I rzeczywiście słyszałam różnicę na korzyść Rose. W Rose nie podoba mi się sposób dystrybucji.

Godzinę temu, Wera666 napisał:

W Rose nie podoba mi się sposób dystrybucji.

Tzn? Dystrybutorem jest audioklan tak samo jak Linn...

www.tophifi.pl

• 1 rok później...

W

Czy pod Rose 520 da radę połączyć  tv aby uzyskać dźwięk ?

Zależy mi aby odsłuch był tv na kolumnach.

-=SLAYER RUL3Z =-

Godzinę temu, war3z napisał:

Czy pod Rose 520 da radę połączyć  tv aby uzyskać dźwięk ?

Rose 520 ma wejście optyczne więc podłączysz bez problemu. 

Dzięki 👍 

Przymierzam się do tego kombajna mam focal 948.

Czy da radę uzyskać obraz poprzez niego jak z normalnego amplitunera ?

Edytowane przez war3z

-=SLAYER RUL3Z =-

Z tego co mówią na angielskich filmikach, to z Rose są duże problemy, bardzo duża ilość trafia do serwisów na naprawy.

15 minut temu, war3z napisał:

Dzięki 👍 

Przymierzam się do tego kombajna mam focal 948.

Czy da radę uzyskać obraz poprzez niego jak z normalnego amplitunera ?

Ale jak to obraz?Możesz puścić na niego dzwięk z tv ,ale nie obraz.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Godzinę temu, treinerek napisał:

Z tego co mówią na angielskich filmikach, to z Rose są duże problemy, bardzo duża ilość trafia do serwisów na naprawy.

A co szwankuje ? 

37 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A co szwankuje ? 

Już nie pamiętam dokładnie, w każdym bądz razie bardzo dużo egzemplarzy trafia do serwisu.

Oglądałem wtedy sporo filmików bo chciałem kupić Eversolo DMP A8, i w dwóch filmach porównywali z Rose tylko modelem 130, i w obu narzekali na dużą usterkowość Rose.

Teraz nie chce mi się tracić czasu na wyszukiwanie tych filmików.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

13 godzin temu, treinerek napisał:

Już nie pamiętam dokładnie, w każdym bądz razie bardzo dużo egzemplarzy trafia do serwisu.

Oglądałem wtedy sporo filmików bo chciałem kupić Eversolo DMP A8, i w dwóch filmach porównywali z Rose tylko modelem 130, i w obu narzekali na dużą usterkowość Rose.

Teraz nie chce mi się tracić czasu na wyszukiwanie tych filmików.

Sam się przymierzałem do Rose jakiś czas temu i szczerze pisząc, nie natknąłem się na żadne negatywne opinie o usterkowości. Zważywszy, że marka ma zanęty na rozwój i ekspansje (po czym widać wiele reklam po targach w Monachium) 

Bardzo na forach Rose narzekano też na aktualizację i obsługę apki.Choćby w tym filmiku gość o tym mówi.

Kto nie zna języka angielskiego,to można włączyć napisy i w ustawieniach przestawić na język polski.

59 minut temu, Sweetepete napisał:

To dopiero jest kicha. Omijac!

Wg Ciebie. Raczej nie jesteś dla mnie autorytetem ...

14 godzin temu, Sweetepete napisał:

To dopiero jest kicha. Omijac!

Czemu?

Do focali to coś gęstego by się przydało. 

Ja porównywałem w bezpośrednim starciu Rose RS520 i NAD M10 v2 - niebo a ziemia na korzyść Rose. Było to słychać od razu, na pierwszy rzut ucha. Rose - pełniejszy, cieplejszy, bardziej dojrzały dźwięk + lepsza funkcjonalność. No i ten ekran...

NAD-a odrzuciłem, Rose był wtedy dla mnie za drogi, ostatecznie zdecydowałem się na Cambridge Audio Evo 150 i jestem bardzo zadowolony!

6 minut temu, Chattab napisał:

NAD-a odrzuciłem, Rose był wtedy dla mnie za drogi, ostatecznie zdecydowałem się na Cambridge Audio Evo 150 i jestem bardzo zadowolony!

I to był błąd ... NAD ma DIRAC. CA Evo 150 bazuje na tej samej końcówce mocy co NAD. Charakter dźwięku jest podobny jak nie taki sam. 

10 minut temu, Piopio napisał:

I to był błąd ... NAD ma DIRAC. CA Evo 150 bazuje na tej samej końcówce mocy co NAD. Charakter dźwięku jest podobny jak nie taki sam. 

Błąd w stosunku do Rose - być może... NAD-a nie żałuję absolutnie. CA ma od niego więcej złącz (m.in. XLR, USB-Audio), niezły przedwzmacniacz gramofonowy. Aplikacja StreamMagic też zrobiła na mnie lepsze wrażenie niż BluOS. Ale to oczywiście kwestie indywidualne i subiektywne.

23 minuty temu, Chattab napisał:

Błąd w stosunku do Rose - być może... NAD-a nie żałuję absolutnie.

Błąd generalnie. Ale widać nie wiesz co to jest DIRAC ... siłą NAD jest właśnie DIRAC. 

Edytowane przez Piopio

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Błąd generalnie. Ale widać nie wiesz co to jest DIRAC ... siłą NAD jest właśnie DIRAC. 

Piotrze nie przesadzaj z tym Dirackiem.Kolega @Chattab pisał mi że ma dobrą akustykę😉, to Dirac by mu nie pomógł.

Mamy Rose już jakiś czas w dystrybucji, nic mi nie wiadomo o jakiejś usterkowości. Może była jakaś wadliwa partia produktów? Nie miałem okazji przyjmować na serwis żadnego Rose jak do tej pory, no ale pewnie miałem szczęście 😉

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi